Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Anketa - Spolne tehnike LGBT populacije


Tema brez odgovorov

#1 Uredništvo MF

Uredništvo MF

    Uredništvo foruma

  • Uredništvo
  • 421 prispevkov
  • Pridružen: 08.11.2005
  • Lokacija: Slovenija

Objavljeno 02 marec 2011 - 11:35

Anketa avtorja asist. dr. Boštjan Mlakar dr. med., spec., ki je potekala leta 2006 je dala zanimive rezultate.
Objavljamo samo rezultate ankete za vse, ki vas ta tematika zanima.

Prijetno branje!

Rezultati ankete za MSM (homoseksualni in biseksualni moški) o življenskem stilu in spolno prenosljivih boleznih (SPB)


V obdobju 2 mesecev je anketo izpolnilo 183 moških (144 homoseksualcev, 39 biseksualcev).

Homoseksualni moški

a) Partnerstvo in status

Največ (42%) je samskih, 34% ima partnerja istega spola, vendar ne živita skupaj, 20% jih živi v izvenzakonski skupnosti s partnerjem istega spola, preostali so se odločili za možnost :«samski, zanimajo me samo avanture«. Večina (63%) je zaposlenih, 28% anketirancev je študentov, 4% dijakov, preostali so nezaposleni.
46 % jih ima dokončano srednjo šolo, 37% fakulteto/visoko šolo, 8% jih ima magisterij ali doktorat, 6% višjo šolo, preostali pa osnovno.

b) Spolni odnosi
Večina (47%) ima povprečno spolne odnose z enim partnerjem v obdobju enega leta. 29% ima v istem obdobju 2 do 5 partnerjev, 9% 6 do 10 partnerjev, 8% 11 do 20 partnerjev, 4% 21 do 50 partnerjev, preostali pa več kot 50 partnerjev v obdobju enega leta.

c) Spolne tehnike
Oralno spolno občevanje (fafanje) in globoko poljubljanje sta najbolj priljubljeni in pogosti obliki seksa, saj ju rado prakticira 90% anketiranih. Praviloma pri tem ne uporabljajo kondoma, saj je kar 73% moških odgovorilo, da nikoli ne »fafajo« s kondomom in le eden anketiranec pri tej obliki seksa vedno uporablja kondom. 30% jih spermo poje, 17% jih spermo izpljune, 27% pa ne dovoli izliva v usta. 66% jih je navedlo, da radi izvajajo »rimming«. Receptiven analni spolni odnos jih rado prakticira 60%, vendar jih le 42% pri tem vedno uporablja kondom, občasno neuporabo kondoma je navedlo 27% »pasivcev«, 16% pa jih obožuje »barebacking« in nikoli ne uporabijo kondoma. Dobra polovica (60%) uporablja lubrikante na vodni osnovi, 21% le partnerjevo slino, 15% poljubno kremo ali olje, 3% pa si zadnjika ne namažejo pred analnim seksom. Aktivno (insertivno) vlogo pri analnem seksu ima rado 48% anketiranih, le 37% jih je »aktivnih« s kondomom. V 25% občasno seksajo brez kondoma in »končajo« v danki, 18% pa jih ob občasnem seksu brez kondoma »konča« zunaj danke. 10% jih obožuje »barebacking« in so običajno »aktivni« brez kondoma. Samozadovoljevanje z dildom in/ali vibratorjem izvaja 23% anketiranih, 29% pa jih na tak način rado zadovoljuje partnerja. 5% se pusti analno »fistat«, fistanje pa izvaja 7% anketiranih. »Piss« v usta rado izvaja 9% anketirianih, 7% pa to obliko prakticira v »pasivni« vlogi. 5% jih urin izpljune, 4% pa ga običajno popijejo. Igrice z blatom imata rada 2% moških, »SM« igrice pa 9% anketiranih, 15% jih je radih podrejenih, 9% pa dominantnih.

d) Preventiva SPB
Dobra tretjina (35%) anketiranih se ni še nikoli testirala za SPB (vključno z HIV). Enkrat letno opravi HIV testiranje le 27% moških, 25% pa jih je to testiranje dosedaj opravilo le enkrat. 51% jih je odgovorilo, da so HIV negativni, trije (2%) pa so HIV pozitivni. 34% jih je priznalo, da svojega HIV statusa ne poznajo. Dva vesta, da sta okužena s hepatitisom B oz. C, štirje (3%) so preboleli sifilis, 5% se jih je zdravilo zaradi gonoreje, dva zaradi klamidijske okužbe, trije zaradi kondilomov na penisu, 9% zaradi istih sprememb okoli zadnjika, 4% pa zaradi kondilomov v zadnjikovem kanalu. Polovica še nikoli ni imela proktološkega pregleda, 38% pa ji še nikoli ni obiskalo ambulante za SPB pri dermatologu. Preventivni pregled pri proktologu je opravilo le 6% anketrianih, pri dermatovenerologu pa nekoliko več (10%).

e) Zdravstveno varstvo LGBT
Več kot polovica anketiranih (63%) meni, da imamo v Sloveniji premalo programov, ki bi skrbela za zdravje LGBT populacije. Le 17% jih meni, da je takih programov dovolj. Le 11% jih meni, da v zdravstvu ni diskriminacije LGBT populacije, polovica (51%) pa, da so v zdravstvu posamezniki, ki so diskriminatorni. 10% jih ima negativno izkušnjo z diskriminacijo v zdravstvu zaradi svoje spolne usmerjenosti, 48% pa takšne negativne izkušnje nima. 18% anketriranih zdravniku nikoli ne razkrije svoje spolne usmerjenosti. Dobra polovica (57%) zdravniku svojo spolno usmerjenost razkrije le, če meni, da je to potrebno, tretjina (34%) pa to stori le na izrecno vprašanje. 7% anketiranih svojo spolno usmerjenost zataji, kljub izrecnemu vprašanju zdravnika. 52% jih svoje spolne usmerjenosti ne bi skrivalo, če bi vedeli, da je zdravnik »gay friendly«. 65% anketiranih bi se raje zdravilo pri »gay friendly« zdravniku, 17% pa je to vseeno.

Biseksualni moški

a) Partnerstvo in status
Tretjina (33%) je bila samskih, 31% poročenih, 15% jih je navedlo moškega partnerja s katerim ne živijo skupaj, 8% izvenzakonsko skupnost z moškim partnerjem, 5% žensko partnerko s katero ne živijo skupaj, enak odstotek pa je navedel življenje v izvenzakonski skupnosti z žensko partnerko. Dobra polovica anketirancev (58%) je bila zaposlenih, 21% je bilo študentov, 16% dijakov, preostali so bili nezaposleni. 46 % jih je dokončalo srednjo šolo, 41% fakulteto/visoko šolo, 8% osnovno šolo, po eden pa sta navedla višjo šolo oz. doktorat.

b) Spolni odnosi
Manj kot polovica biseksualnih moških (43%) ima povprečno spolne odnose le z enim partnerjem/ko letno, 26% ima povprečno 2 do 5 partnerjev/k, 17% 6 do 10, ostali pa bistveno več kot 11 partnerjev letno.

c) Spolne tehnike
Oralno spolno občevanje (fafanje) in globoko poljubljanje sta najbolj priljubljeni in pogosti obliki seksa, saj ju rado prakticira 90% oz. 87% anketiranih. Praviloma pri tem ne uporabljajo kondoma, 46% moških je odgovorilo, da nikoli ne »fafajo« s kondomom, 11% pa jih pri tej obliki seksa vedno uporablja kondom. 24% jih spermo poje, 27% izpljune, 22% pa ne dovoli izliva v usta. 57% jih je navedlo, da radi izvajajo »rimming«. Nezaščiten receptiven analni spolni odnos prakticira 30% anketirancev (8% vedno, 22% pa le občasno). Le 38% jih uporablja lubrikant na vodni osnovi, 27% jih uporablja poljubno kremo ali olje, 16% pa partnerjevo slino. Slaba polovica (49%) prakticira nezaščiten insertivni analni spolni odnos (8% vedno, ostali včasih). Samozadovoljevanje z dildom in/ali vibratorjem izvaja 32% anketiranih, 24% pa jih na tak način rado zadovoljuje partnerja. 8% se jih pusti analno »fistat« oz izvaja »fistanje«. »Piss« v usta rada izvajata dva (5%), 8% pa to obliko prakticira v »pasivni« vlogi. 5% jih urin izpljune, eden (3%) pa ga običajno popije. Igrice z blatom ima rad eden anketiranec. Podrejeno vlogo imajo radi v 14%, dominantno pa v 16%.

d) Preventiva SPB
Več kot polovica (53%) anketiranih se ni še nikoli testirala za SPB (vključno z HIV). Enkrat letno opravi HIV testiranje le 21% moških biseksualcev, 24% pa jih je to testiranje dosedaj opravilo le enkrat. 47% jih je odgovorilo, da so HIV negativni, 32% jih je priznalo, da svojega HIV statusa ne poznajo. Nihče ne ve za morebitno okužbo s HIV, hepatitisom B oz. C ali Treponemo pallidum (sifilis). 9% se jih je zdravilo zaradi gonoreje, eden (3%) pa zaradi klamidijske okužbe, nihče ni imel kondilomov. Polovica (47%) še nikoli ni imela proktološkega pregleda, 32% pa ji še nikoli ni obiskalo ambulante za SPB pri dermatologu. Preventivni pregled pri proktologu ali dermatologu je opravilo le 9% anketrianih.

e) Zdravstveno varstvo LGBT
44% anketiranih meni, da imamo v Sloveniji premalo programov, ki bi skrbeli za zdravje LGBT populacije. 30% jih meni, da je takih programov dovolj. Le eden meni, da v zdravstvu ni diskriminacije LGBT populacije, polovica (48%) pa, da so v zdravstvu posamezniki, ki so diskriminatorni. 7% jih ima negativno izkušnjo z diskriminacijo v zdravstvu zaradi svoje spolne usmerjenosti, 41% pa takšne negativne izkušnje nima. 63% anketiranih zdravniku nikoli ne razkrije svoje spolne usmerjenosti. Tretjina anketiranih (30%) zdravniku svojo spolno usmerjenost razkrije le, če meni, da je to potrebno, tretjina (30%) pa to stori le na izrecno vprašanje. 7% anketiranih svojo spolno usmerjenost zataji, kljub izrecnemu vprašanju zdravnika. 37% jih svoje spolne usmerjenosti ne bi skrivalo, če bi vedeli, da je zdravnik »gay friendly«. 60% anketiranih bi se raje zdravilo pri »gay friendly« zdravniku, 15% pa je to vseeno.

Komentar rezultatov ankete

Izobrazbo in status težko komentiram, saj nimamo reprezentativnega vzorca za strejt moške. Na splošno pa lahko rečemo, da so anketiranci v visokem odstotku visoko izobraženi, večinoma zaposleni ali pa še študentje. Dobra tretjina je samskih, večina ima partnerja, petina homoseksualnih živi v izvenzakonski skupnosti z moškim, tretjina biseksualnih je poročenih. Samo avanture zanimajo le peščico anketiranih.
Skoraj polovica MSM ima v obdobju enega leta povprečno enega partnerja, ostali bistveno več. Slaba tretjina ima povprečno 2 do 5 partnerjev v letu dni. Več kot 50 partnerjev pa le peščica anketiranih. Promiskuitetnost je torej pogosta, vendar še vedno daleč od nekaterih študij iz tujine, ki so navajale, da ima povprečni gay 100 ali več partnerjev letno. Je to morda eden od razlogov, da se pri nas HIV širi počasneje? Kajti z »varnim seksom« se naši anketiranci ne morejo preveč hvaliti. »Fafanje« s kondomom namreč prakticirajo le redki biseksualci. Čeprav je nezaščiten oralni seks (z izlivom ali brez) bistveno manj tvegan kot analni, še zdaleč ni popolnoma varen. Možen je prenos HIV-a, hepatitisa B, sfilisa, gonoreje, herpesa itd. Oralni seks in globoko poljubljanje sta najpogostejša (90%) in praktično vsem ljuba oblika občevanja, sledi »rimming« (57% do 66%) in analni seks. Biseksualni moški imajo raje insertivno vlogo (62%), homoseksualni pa v podobnem odstotku (60%) receptivno. Oboji v slabi polovici prakticirajo tudi receptiven analni seks. Najbolj rizično obliko seksa (nezaščiteni receptivni analni seks) prakticira kar 43 homoseksualcev (27% občasno, 16% vedno) in nekoliko manj biseksualcev (22% občasno, 8% vedno). Glede na dejstvo, da jih polovica ne ve kakšen je njihov oz. partnerjev HIV status je to seveda prava ruleta. Delež testiranj za HIV in druge SPB je namreč izjemno nizek, bistveno pod priporočili in manjši kot v drugih razvitih državah. Upravičeno se lahko bojimo, da je to glavni razlog za navidezno nizko število HIV pozitivnih oseb v Sloveniji. Očitno se mnogi slepijo, da je zdrav (neokužen) vsak mlad, čeden moški, ki ga kar »razganja« od energije in je pravi »žrebec« v postelji. Resnica žal boli in realnost je zelo varljiva, kajti HIV okužba in številne druge SPB dolga leta potekajo brez vidnih znakov okužbe. Najbolj vidna in pogosta SPB je okužba z humanim papiloma virusom (HPV), ki povzroča kondilome (izjemoma tudi rak zadnjika ali penisa) in jih je navedla približno desetina homoseksualcev. Tudi nekaj gonoreje so že preboleli. Večina okužb z gonorejo,
klamidijo in HPV pa je neprepoznanih (posebej okužbe žrela in danke), saj ne povzročajo težav, bistveno pa lahko zvečajo možnost okužbe s HIV pri nezaščitenih analnih spolnih odnosih, saj je sluznica danke bolj ranljiva in dovzetna za trenje in nastanek mikroranic. Vendar za preventivo (proktološki, dermatološki pregled) skrbi le peščica MSM. Razlogov za to je gotovo več:strah pred diskriminacijo, nepoznavanje priporočil glede vrste in pogostosti testiranj, pomankanje ustreznih strokovnjakov, ki se z ukvarjajo z analnim in spolnim zdravjem MSM itd. Iz ankete je razvidno, da bi se 65% homoseksualcev in 60% biseksualcev raje zdravilo pri »gay friendly« zdravniku. V tem primeru bi anketirani redkeje skrivali svojo spolno usmerjenost. To dejstvo je namreč resen problem, saj določene preiskave izvedemo le v primeru prakticiranja istospolnih odnosov. Mnogi zdravniki na to možnost pozabijo oziroma nimajo dovolj izkušenj ali ustrezne opreme za izvajanje diagnostike SPB zadnjika in danke. Zato menim, da je za MSM pomembno, da vedo, da moji proktološki ambulanti v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina (01 477 9400) in v Zdrav splet v Mariboru delujeta v duhu »gay friendly« ustanov in da edini v Sloveniji izvajamo celostno diagnostiko SPB za MSM (analni bris za HPV, analno citologijo, analni, sečnični in žrelni bris za klamidijo in gonorejo, testiranje za HIV, sifilis, hepatitis). Dogovorite se lahko tudi za ceplenje proti HPV, hepatitisu A in B. Pregled je možen na napotnico ali samoplačniško.

Avtor: doc.dr.Boštjan Mlakar,dr.med, specialist kirurg-proktolog

Rezultati ankete za WSW (homoseksualne in biseksualne ženske) o življenskem stilu in spolno prenosljivih boleznih (SPB)


V obdobju 2 mesecev je anketo izpolnilo 92 žensk (51 homoseksualnih, 41 biseksualnih).

Homoseksualne ženske

a) Partnerstvo in status

Največ (48%) jih ima partnerja istega spola, vendar ne živita skupaj, 30% je samskih, 22% jih živi v izvenzakonski skupnosti s partnerjem istega spola. Večina (56%) je študentk, 28% anketirank je zaposlenih, 12% dijakinj in 4% nezaposlenih.
64 % jih ima dokončano srednjo šolo, 26% fakulteto/visoko šolo, 4% jih ima višjo šolo, po ena (2%) magisterij, doktorat ali osnovno šolo.

b) Spolni odnosi
Večina (82%) ima povprečno spolne odnose z eno partnerko v obdobju enega leta. 18% ima v istem obdobju 2 do 5 partnerk.

c) Spolne tehnike
Oralno spolno občevanje (kunilingus) in globoko poljubljanje sta najbolj priljubljeni in pogosti obliki seksa, saj ju rado prakticira 78% oziroma 90% anketiranih žensk. Sledi insertivni in receptivni vaginalni seks v 74% oz 71%. Četrtina se rada vaginalno samozadovoljuje z dildom in/ali vibratorjem. 18% jih izvaja rimming, 10% jih rado prakticira receptivni analni seks, 2% pa insertivni. 6% se jih pusti vaginalno fistat, 4% pa fistanje izvajajo v aktivni vlogi. »SM« igrice imajo rade v 12%, 12% jih je radih podrejenih, 14% pa dominantnih.

d) Preventiva SPB
Slabi dve tretjini (71%) anketiranih se ni še nikoli testirala za SPB (vključno z HIV). Enkrat letno opravi HIV testiranje 2% žensk, 14% pa jih je to testiranje dosedaj opravilo le enkrat. Le ena se je dosedaj zdravila zaradi okužbe s klamidijo. Preventivni pregled pri ginekologu izvaja le 45% anketirank.

e) Zdravstveno varstvo LGBT
Več kot polovica anketiranih (65%) meni, da imamo v Sloveniji premalo programov, ki bi skrbela za zdravje LGBT populacije. Le 17% jih meni, da je takih programov dovolj. Le 2% jih meni, da v zdravstvu ni diskriminacije LGBT populacije, več ko polovica (67%) pa, da so v zdravstvu posamezniki, ki so diskriminatorni. 13% jih ima negativno izkušnjo z diskriminacijo v zdravstvu zaradi svoje spolne usmerjenosti, 35% pa takšne negativne izkušnje nima. 17% anketiranih zdravniku nikoli ne razkrije svoje spolne usmerjenosti. Dve tretjini (73%) jih zdravniku svojo spolno usmerjenost razkrije le, če meni, da je to potrebno, četrtina (25%) pa to stori le na izrecno vprašanje. 54% jih svoje spolne usmerjenosti ne bi skrivalo, če bi vedeli, da je zdravnik »gay friendly«. 75% anketiranih bi se raje zdravilo pri »gay friendly« zdravniku, 21% pa je to vseeno.


Biseksualne ženske

d) Partnerstvo in status

Največ (31%) je samskih, 26% jih ima partnerja istega spola, vendar ne živita skupaj, 13% jih ima partnerja nasprotnega spola, vendar ne živita skupaj, 10% jih živi v izvenzakonski skupnosti z partnerjem nasprotnega spola, enak odstotek (10%) žensk zanimajo samo avanture, 8% jih živi v izvenzakonski skupnosti s partnerjem istega spola, ena je poročena. Večina (44%) je študentk, 28% anketirank je zaposlenih, 18% dijakinj in 10% nezaposlenih.
64 % jih ima dokončano srednjo šolo, 21% fakulteto/visoko šolo, 10% osnovno šolo, po ena (3%) magisterij ali višjo šolo.

e) Spolni odnosi
Dobra polovica (60%) ima povprečno spolne odnose z eno partnerko/jem v obdobju enega leta. 30% ima v istem obdobju 2 do 5 partnerk/jev, 11% pa 6 do 10 partnerk/jev.

f) Spolne tehnike
Rade se globoko poljubljajo v 83%. Insertivni in receptivni vaginalni seks imajo rade v 63%. Oralno spolno občevanje (kunilingus) izvajajo v 69%, »fafanje« pa rade izvajajo v 54%, 37% jih nikoli ne »fafa« s kondomom, 9% pa jih pri tej obliki seksa vedno uporablja kondom. 17% jih spermo poje, 17% izpljune, 29% pa ne dovoli izliva v usta. 14% jih je navedlo, da rade izvajajo »rimming«. Vaginalno se samozadovoljuje z dildom in/ali vibratorjem 34% anketirank, analno pa v 9%. Istospolno partnerko vaginalno zadovoljujejo z dildom in/ali vibratorjem 37% žensk, analno pa v enem primeru. Partnerja nasprotnega spola analno zadovoljuje z dildom in/ali vibratorjem 11% žensk. Analno se pusti fistati ena, vaginalno 14%, 11% pa jih vaginalno fista v aktivni vlogi. »Piss« v usta prakticira v »pasivni« vlogi ena anketiranka in urin izpljune. »SM« igrice imajo rade v 26%. Podrejeno vlogo imajo rade v 43%, dominantno pa v 46%.

d) Preventiva SPB
Dobra polovica (54%) anketirank se ni še nikoli testirala za SPB (vključno z HIV). Enkrat letno opravi HIV testiranje le 8% žensk, 16% pa jih je to testiranje dosedaj opravilo le enkrat. Ena ve, da je okužena z hepatitisom B oz. C. Le ena se je dosedaj zdravila zaradi okužbe s klamidijo. Preventivni pregled pri ginekologu izvaja le 49% anketirank.

e) Zdravstveno varstvo LGBT
Več kot polovica anketiranih (58%) meni, da imamo v Sloveniji premalo programov, ki bi skrbeli za zdravje LGBT populacije. Le 10% jih meni, da je takih programov dovolj. Le 7% jih meni, da v zdravstvu ni diskriminacije LGBT populacije, 45% pa, da so v zdravstvu posamezniki, ki so diskriminatorni. 10% jih ima negativno izkušnjo z diskriminacijo v zdravstvu zaradi svoje spolne usmerjenosti, 36% pa takšne negativne izkušnje nima. 32% anketiranih zdravniku nikoli ne razkrije svoje spolne usmerjenosti. 38% jih zdravniku svojo spolno usmerjenost razkrije le, če meni, da je to potrebno, četrtina (26%) pa to stori le na izrecno vprašanje. 7% jih spolno usmerjenost zataji, kljub izrecnemu vprašanju zdravnika. 45% jih svoje spolne usmerjenosti ne bi skrivalo, če bi vedele, da je zdravnik »gay friendly«. 58% anketirank bi se raje zdravilo pri »gay friendly« zdravniku, 23% pa je to vseeno.Komentar rezultatov ankete (ženske)

Ženske vključene v anketo so v primerjavi z moškimi mlajše, saj so večinoma še študentke ali dijakinje. So bistveno manj promiskuitetne, pa tudi riziko SPB je pri njih bistveno manjši kot pri moških, to še posebej velja za homoseksualne ženske, manj za biseksualne. Biseksualne ženske imajo v primerjavi z homoseksualnimi ženskami bistveno več partnerk/jev, v kar 10% jih zanimajo samo avanture, kondoma pri analnem seksu praviloma ne uporabljajo (za vaginalni seks nimamo podatkov) in kar četrtina ima rada »SM« igrice. Testiranje za SPB (vključno z HIV) je pri biseksualnih ženskah primerljivo z biseksualnimi moškimi in višje kot pri homoseksualnih ženskah. Manj kot polovica jih hodi na redne ginekološke preglede, kar je slabo v smislu preventive raka materničnega vratu. Poudariti moram tudi možnost prenosa SPB (gonoreje, klamidije, trihomonioze, herpesa, HPV,….) z souporabo spolnih pripomočkov, ki jih ženske v visokem odstotku uporabljajo, zato bi tudi njim podobno kot moškim priporočil občasna testiranja pri ginekologu ali dermatologu, v kolikor pa prakticirajo tudi analni seks se lahko oglasijo v moji proktološki ambulanti v Kirurškem sanatoriju Rožna dolina.

Avtor: doc.dr.Boštjan Mlakar,dr.med, specialist kirurg-proktolog


0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov