Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Spolno prenosljive bolezni (SPB)


Tema brez odgovorov

#1 glorious

glorious

    Moderator

  • Moderatorska ekipa
  • 8 224 prispevkov
  • Pridružen: 26.12.2003
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 20 februar 2011 - 13:52

Tu so navedene nekatere najpogostejše spolno prenosljive bolezni (SPB) z opisi simptomov, virov okužb, posledicami in drugimi informacijami, ki so pomebne za preventivno ravnanje in lažje prepoznavanje ter razumevanje posameznih bolezni. Ne pozabi, da virus HIV ni edina nevarna spolno prenosljiva bolezen, zato je zaščiten spolni odnos pomembna preventiva! Veliko varnega seksa vam želi Uredništvo Mavričnega foruma.

SIFILIS

Kaj je: Sifilis je nalezljiva spolno prenosljiva bolezen, ki lahko zajame vse organe človekovega telesa. Povzročiteljica sifilisa je bakterija, Treponema pallidum.
Vir okužbe: Več kot 95 odstotkov okužb nastane pri spolnih odnosih z okuženo osebo; nespolne okužbe so posledica poljubovanja, ugrizov in drugih dotikov z bolnikom, ki ima razjede na koži.
Inkubacijska doba: Inkubacija pri sifilisu je dolga približno 3 tedne (lahko tudi prej).
Znaki okužbe: Sifilis delimo na zgodnji in pozni (trajanje do enega leta oziroma nad eno leto) ter pridobljeni in prirojeni - glede na to, kako je do okužbe prišlo.
Približno teden dni po pojavu trdega čankarja se v njegovi bližini pojavijo trde, neboleče bezgavke, od 8 do 9 tednov po okužbi otečejo še druge bezgavke, pojavijo se lahko glavobol, povišana temperatura in bolečine v sklepih. Nato se pojavi izpuščaj po trupu in okončinah, pogosto se pojavijo še rdečkasto-rjavi izpuščaji na dlaneh in podplatih. Na sluznicah/koži spolovila in zadnjika se lahko pojavijo široki kondilomi (condylomata lata), ki so zelo kužni. Po 4 do 5 mesecih po okužbi lahko začnejo izpadati lasje, najpogosteje v obliki nekaj milimetrov velikih delov na lasišču, ki so popolnoma brez las. Po enem letu od okužbe spremembe na koži in sluznicah izginejo in bolezen preide v spečo obliko (latentni sifilis), ki je najpogostejša oblika poznega sifilisa. Pri polovici bolnikov čez leta pričnejo nastajati destruktivne spremembe na koži ali notranjih organih, prihaja do okvar ožilja, srca in živčevja.
Posledice:Pri nezdravljenem sifilisu se pri 8% do 10 % okuženih po desetih do dvanajstih letih pojavijo težke nevrološke motnje (lahko tudi prej). Četrtina nezdravljenih bolnikov zboli za nevrosifilisom (kronično vnetje osrednjega živčevja), ki vodi v demenco. Pojavijo se motnje hoje, mokrenja in odvajanja. Na koncu se pojavi še ohromelost, poškodbe obtočil in kosti.
Zdravljenje: Intramuskularne injekcije Penicilina.
____________________________________________________________
HEPATITIS B

Kaj je: Hepatitis B (HBV) je stalno vnetje jeter in propadanje jetrnih celic.
Vir okužbe: Najpogosteje nezaščiten spolni odnos, souporaba okužene igle, okužena kri.
Inkubacijska doba: približno 1 - 6 mesecev.
Znaki okužbe: Utrujenost, izguba teka, zlatenica, bruhanje, vročina, majhne rdeče pajkaste vene na površini kože.
Posledice: Vnetje ledvic, ciroza jeter, kronični hepatitis.
Zdravljenje: Zdravila za bolezen ne poznamo, a poznamo učinkovito cepljenje, ki pri neokuženih osebah okužbo z virusom hepatitisa B preprečuje.
____________________________________________________________
HEPATITIS C

Kaj je: Hepatitis C je bolezen jeter, ki jo povzroči virus hepatitisa C (HCV).
Vir okužbe: Hepatitis C se nahaja v telesnih tekočinah, vendar je tveganje za okužbo pri spolnih odnosih bistveno manjše kakor pri hepatitisu B. V glavnem se prenaša pri stiku krvi okuženega in krvi neokuženega (npr. injiciranje drog z isto iglo, snifanje kokaina z isto »slamico«); pa tudi pri nezaščitenih oblikah analnega seksa / spolnih praks (souporaba spolnih pripomočkov, fisting ,...).
Znaki okužbe: Najpogosteje je brez znakov bolezni, le pri četrtini okuženih se pojavijo rumenica kože in drugi znaki, značilni za akutni hepatitis.
Posledice: Pogosto se pojavita utrujenost in depresija, pri 80 % okuženih bolezen preide v kronično obliko, ki lahko pripelje do jetrne ciroze in raka jeter.
Zdravljenje: Zdravljenje ponavadi traja 12 - 24 tednov, spremlja ga lahko vrsta neželenih učinkov (odvisno od zdravil). V letu 2015 so na trg prišla nova zdravila z manj stranskimi učinki in večjo uspešnostjo zdravljenja.
____________________________________________________________
GONOREJA (Kapavica, Triper)

Kaj je: Gonoreja (kapavica, triper) je zelo razširjena spolna prenosljiva bolezen, povzroča jo Neisseiria gonorrhoeae.
Vir okužbe: Najpogosteje jo dobimo s spolnim stikom z okuženim partnerjem pri analnem, vaginalnem in oralnem občevanjem.
Inkubacijska doba: približno 2-10 dni.
Znaki okužbe: Pri moških je glavni znak pekoče uriniranje in izcedek iz spolovila. Pri ženskah pekoče uriniranje, bolečine v spodnjem delu trebuha in obilen izcedek iz nožnice (redko, ker jih ima le 50% simptome).
Posledice: Če Gonoreje ne zdravimo, pride do neplodnosti pri obeh spolih, pri ženskah se pojavijo brazgotine v jajcevodih, pri moških pa brazgotine v spolnem udu, ki otežujejo uriniranje.
Zdravljenje: Zdravi se z ustreznimi antibiotiki glede na antibiogram (oba spolna partnerja), kombinacijo 2 antibiotikov (intramuskularna injekcija in tablete). V letu 2012/2013 zelo odporni sevi, ki se nadaljujejo v letu 2015!
____________________________________________________________
KLAMIDIJSKE OKUŽBE

Kaj so: Klamidijske okužbe povzroča Chlamydia trachomatis. Okužbo sečil, spolovil, danke, izjemoma tudi žrela povzročajo serotipi D-K.
Vir okužbe: Vaginalno, analno spolno občevanje in oralno-genitalni stik.
Inkubacijska doba: približno 7-21 dni.
Znaki okužbe: Pri moških se približno po 14. dneh po okužbi pojavi vnetje sečnice in kasneje obmodka, težave v rektumu (siljenje na blato, vnetje, napenjanje). Okužen moški je lahko tudi brez težav. Pri ženskah lahko klamidije povzročijo vnetje sečnice, kanala materničnega vratu, lahko pride do vnetja jajcevodov, sluznice maternice in bolečin v mali medenici.
Posledice: Možna neplodnost pri obeh spolih.
Zdravljenje: Peroralni antibiotiki.
____________________________________________________________
GENITALNI HERPES (Virus herpes simpleks (HSV))

Kaj je: Genitalni herpes je virusna okužba, za katero so značilni izbruhi bolečih ranic po spolovilih.
Vir okužbe: Prenaša se s spolnimi odnosi. Najpogostejši vzrok je virus herpesa simpleksa tip II.
Inkubacijska doba: približno 3-10 dni.
Znaki okužbe: Bolečina in srbenje v predelu spolovil. Vodeni mehurčki v predelu spolovil, ki počijo, tako da nastanejo boleče, plitve razjede. Na razjedah nastanejo kraste, nato pa vse skupaj v 3 tednih samo od sebe izgine.
Posledice: V približno treh tednih herpes izgine vendar še naprej živi v organizmu in se lahko pojavi v stresnih situacijah, pri spolnem odnosu itd.
Zdravljenje: Ni ozdravljiv! Zdravljenje kožnih sprememb je simptomatsko. Obstajajo tudi protivirusna zdravila, ki preprečujejo pojav mehurčkov takrat, ko se težave ponavljajo.
____________________________________________________________
KANDIDOZA

Kaj je: Je glivična okužba, znana tudi kot moniliaza.
Vir okužbe: Spolni odnosi. Povzroči okužba z Candida albicans.
Inkubacijska doba: (Ni znano).
Znaki okužbe: Koža glavice in/ali kožice penisa, zadnjika ali sluznica nožnice je lahko pordela, peče, srbi, pokrita je z belkasto oblogo, prisoten je lahko vodeno-bel izcedek (iz nožnice ali zadnjika) Pri ženskah pride do srbečice, gostega belega izcedka brez vonja.
Posledice: Večinoma posledic ni. Pri moškem lahko pripelje do vnetja prostate, pri ženskah pa do vnetja nožnice.
Zdravljenje: Z protiglivičnimi kremami, svečkami, tabletami.
____________________________________________________________
SRAMNE UŠI

Kaj so: Uši so majhne žuželke brez kril, ki živijo v sramnih dlakah.
Vir okužbe: Pri spolnem odnosu, skupni uporabi perila in posteljnine.
Inkubacijska doba: približno 1-2 tedna.
Znaki okužbe: Močno srbenje, pordelost in luščenje kože, vidne uši na oblačilih.
Posledice: /
Zdravljenje: Šamponi proti ušem in prekuhavanje perila in posteljnine na visokih temperaturah (95 stopinj C) najmanj 20 minut.
____________________________________________________________
GENITALNE BRADAVICE - Papiloma virusi

Kaj so: Genitalne bradavice so izrastki (veliki ali majhni).
Vir okužbe: Pri spolnem odnosu.
Inkubacijska doba: Nekaj tednov ali leto po spolnem odnosu.
Znaki okužbe: Pogosto za genitalne bradavice, ki prizadenejo vlažno tkivo genitalij ter tudi usta in žrelo v primeru oralnih spolnih odnosov z okuženo osebo, ni nobenih znakov okužbe. Njihova velikost in oblika sta različni, lahko so manjše ali večje, lahko pa imajo obliko bulice ali pa cvetače in če se vnamejo, bolijo.
Posledice: Okužba sicer lahko izgine brez posebnega zdravljenja, a virus ostane v telesu. Pri ženskah lahko pride do raka na materničnem vratu.
Zdravljenje: Z zamrznjenjem, laserjem ali operacijo. Lahko se ponavljajo.
____________________________________________________________
HIV / AIDS

Kaj je: HIV okužba / Aids - Sindrom pridobljene imunske pomanjkljivosti
Vir okužbe: Povzročitelj je retrovirus HIV (Human Imunodeficiency Virus). Prenaša se z homoseksualnimi stiki z okuženimi osebami, izmenjavo okuženih igel pri narkomanih, s heteroseksualnimi stiki z okuženimi osebami.
Znaki: Slabo počutje, dolgotrajna vročinska stanja, hujšanje, dolgotrajne driske, povečane bezgavke,...
Posledice: Vse HIV pozitivne osebe, ki zbolijo za aidsom lahko umrejo.

Zdravljenje: Bolezen ni ozdravljiva. Z zdravljenjem z zaviralci HIV pa dosežemo dolgotrajno remisijo bolezni in kvalitetno življenje.


Če želite dodatne informacije o posamezni spolno prenosljivi bolezni, naslovite vprašanje po zasebnem sporočilu (ZS) na moderatorja glorious.


0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov