Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Uradna in alternativna medicina


94 odgovorov v tej temi

#26 Zvonech

Zvonech

  nov na sceni

 • Člani
 • 203 prispevkov
 • Pridružen: 20.03.2006
 • Lokacija: Brig VS SCHWEIZ

Objavljeno 07 december 2006 - 16:20

tole zgleda, ni tako strašno kot se je zdelo, ampak sem moral enkrat nekje mal prešvican na prepihu stati, in sedaj imam na hrbtu kao mišice ki so mal vnete, to bi naj povzročalo bolečine v hrbtu, ter seveda pri dihanju, in ko se napnejo pol tudi privedlo k dvigu želodca.
V momentu imam antibiotik, zadeva dobro deluje, in bolečine so več ali manj izginile, čutiti jih je še ob večjem naporu.

Drugače je pa baje z pluči itd. vse vredu, ampak kajenje bom vse en probal opustiti, ker sedaj že dva dni pokadim še samo 2 cigareta in to še ne cela ker mi sploh ne gre kajenje v momentu.

Lep pozdrav
Koncert Siddhartha 18.6 v Stozicah, kdo se?

#27 Gost_IM._*

Gost_IM._*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 07 december 2006 - 16:48

Ne zaupam več samo uradni medicini, šolska medicina bi absolutno morala sodelovati z alternativno, kot je to po zahodu.
Zaradi primera ,ki ga poznam je zdravnik prepovedal vso alternativo
in tako je umru dober prijatelj za rakom.
Zdravnik je rekel ,da je to stran metanje denarja,prijatelj pa nam je lagal ,da vse to kar smo mu naročili uživa.
Zadnji teden pred smrtjo , ko je čutil pa je začel , seveda bilo je že prepozno.

p.s. Upam ,da ne boste tega zbrisali,resnice.

#28 zdrauc

zdrauc

  nov na sceni

 • Člani
 • 231 prispevkov
 • Pridružen: 28.05.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 december 2006 - 18:12

Nimam namena ali znanja kaj bistvenega dodati predhodnim izjavam, ki prisegajo na zdravljenje s pomočjo uradne medicine. Tudi sam sem pristaš takšne zdravstvene metode.
Za ilustracijo pa naj navedem določen primer, kjer se ta metoda dozdaj ni obnesla in se najbrž tudi v bodoče ne bo.
Moj šolski kolega je dokaj emotivna oseba. Čeprav je vešč praktičnega izvajanje raznovrstnih gradbenih storitev, kar je povezano z načrtovanjem, spoštovanjem dogovora, zahtevnim izvajanjem in obračunom storitve, vse poteka na emotivni ravni. Naročnika poišče tam, kjer je po njegovem ugodna čustvena klima, kjer morda storitev naroča priletna, a prijazna starka brez denarja. Tam je pozitivna energija in ugodno čustveno sevanje. Tam rad dela. Pri tehnokratskem in preračunljivem intelektualcu je le-ta dokaj zgubljen, saj v takšnem okolju menda vlada stroga kapitalistična preračunljivost brez sleherne človeške toplote.
Ta karakterni podatek navajam zato, da v nadaljevanju lahko razvijem tezo, da pri nekaterih ljudeh tovrstnega tipa alternativna medicina odigra pomembno vlogo. Moj kolega namreč zaradi čustvene nestabilnosti ali preobčutljivost kar naprej zboleva. Bolijo ga notranji ali zunanji organi. Čeprav so obolenja po mojem posledica fizičnih naporov v ekstremnih vremenskih delovnih pogojih, sam domneva, da vsakršna bolezen nastopi zaradi nezadovoljstva s samim s seboj, zaradi nekakšne napake v ravnanju v medsebojnih odnosih, zaradi slabe prehrane in zaradi negativnih energij, ki jo oddajajo drugi lljudje in okolica in da se bolezen v človeka naseli zato, ker je ta šibek in ker nima pozitivne moči, da bi ji preprečil vstopiti v telo. Večkrat mi, pravi, da sem bolan zato, ker nisem razvil imunskega odpora do bolezni, ker sem storil napako, ker v svoji glavi gojim napačen oz. škodljiv odnos do česa in da se telo odziva kot alarmni sistem, ki v obliki bolezni sporoča, naj kaj spremenim v svojem zgrešenem načinu ekstistence. Zanj so celo fizične poškodbe posledica porušenega ravnovesja, ki v glavi ni prav urejeno. Pravi, da bolezen nastopi v bolni glavi. Ker je v glavi nekaj narobe. Ker glava ne misli prav.
In če je tako, bo bolezen iz glave izgnal čarovnik, ne pa zdravnik. Zdravnik bo zgolj predpisal kemične strupe v obliki tablet, morda z injekcijo vsajal tujek v tvoje telo, zdravnik te bo v odmerjenem času hladnokrvno odpravil kot statistično številko. Če je bolna glava, pa potrebuješ tolažilne besede, pa potrebuješ bionergetsko polje prijazne starke, ki polaga roke na tvoje telo in izgovarja magične besede. Ki tvojo glavo uspava v tolažilno misel, da ta čudežna moč resnično deluje. In ta človek odhaja ozdravljen od ljudskih zdravilcev in vedno odšteje lep šopek denarja in vedno verjame. In ta vera ga zdravi. K zdravniku pa bi ga morali odvleči s štirimi pari konj in tedaj bi še bolj zbolel. Kar naprej hodi na ezoterične sejme, kar naprej kupuje indijsko sol, dišavne svečke, barvite minerale, tako da je ves ovešen s kamni: eden je za ledvica, drugi za vranico, tretji za sečni mehur. In vedno pride k meni ves ožarjen in mi svetuje, kaj naj storim, če sem videti morda bolan. In če mu še bolj pravim, da je okrog mene betonska ograja, da nisem dojemljiv za tovrstve čarovniške zvarke in če še bolj odklanjam njegov nauk, tembolj je zagret. Zato, ker je to v moji glavi tako. Meni je treba to trmo samo iz glave izbiti. Samo odpreti se moram, samo razumeti moram moč zdravilnih tinktur iz modrasovih repov, iz žabjega pljunka in iz kamelic, šentjanževk in drugim zdravilnih parfumov. In še naprej: tudi njegova žena je sredi noči večkrat vstala iz postelje in padla na tla brez zavesti. Ni bilo jasno, kateri ravnotežnosti organ ne uboga, zdravniki so stikali glave, jo prestavljali iz ene bolnišnice v drugo, a diagnoza ni bila možna, bledikava in na smrt bolna je skorajda že zapustila ta svet - dokler je ni peljal k neki teti Pehti. Samo govoriti je znala in roke polagala nanjo. In zdaj je bolnica spet zdrava in redečelična in vsa je ovešena s kamni, ki so stražarji telesa, da zli duh ne bo mogel do glave, kjer se bolezen rojeva.
Amen.

#29 Gost_IM._*

Gost_IM._*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 07 december 2006 - 18:38

Amen ,se popolnoma strinjam , da bo dr. takoj predpisal Prozac npr.
Za večjo dovzetnost serotonina. Namesto da bi šel v alternativo, alternativa niso kapljice, homeopatija.... So preverjena biološka zdravila
z veliko vsebnostjo snovi.
Šentjanževka ima popolnoma enak učinek kot vsi SSRI.
In bi jo lahko varno nadomestili .
Za deficit pa je morda on sam kriv, morda uživa preveč OH ,ki so roparji serotonina in drugih kemikalij npr. dopamina.
V telo dobi premalo tirozina, gabe z neustrezno prehrano , za normalno delovanje neurotransmiterjev.
Še to npr. zakaj naši dr. ne predpisujejo svetlinovega olja in D. vitamina pri multi pleks sklerozi ,ki je obvladljiva prav z tem ,ker preprečuje avtoimunost v katero tudi spada ta bolezen.
Vse je samo v farmacevtskih kompanijah.

#30 seelent

seelent

  piščan'c

 • Člani
 • 172 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2004
 • Lokacija: Gorenjska

Objavljeno 07 december 2006 - 18:48

Zdrauc, ti mu lepo povej, da naj gre h konvencionalnem zdravniku, ta mu bo dal čudežni prašek, stisnjen v drobno zrno, ki bo (seveda ob redni konzumaciji, in sicer brez goljufanja!!) odpravil problem v en, dva... Evo ti!

Resno: Osebno sem mnenja, da za svoje zdravje lahko največ naredim sam. Na to gledam dolgoročno. Zdravila, ki jih uporabljam pa sta voda in primerna prehrana (ko poješ nekaj in se slabo počutiš, veš da to pač ni dobro, ker ti zgleda ne sede). Ljudje smo si različni, sami sebe najbolj poznamo, tako da moramo pri teh stvareh tudi sami sebe poslušat (sploh pa ne bit naivni, ne v smeri modrasjih repkov, ne v smeri zrnc sintetike, še najmanj pa v stilu potrošniškega življenja).
Zdi se mi pa nemoralno, da zdravniki kregajo bolnike, ker ne jemljejo redno zdravil, medtem pa mirno spregledajo njihovo redno zastrupljanje s slabo hrano in drugimi svinjarijami...
v4sw6CHJMUYhw5ln5/6pr7Ock4ma8u7Lw2m5l6/7Ui6COgedit/e9t3Mb9GHMOSTen5a2Xs6GMSr8p-6.62/-6.77g5

#31 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 december 2006 - 18:54

alternativa niso kapljice, homeopatija.... So preverjena biološka zdravila

Moram te popraviti. Če je nekaj preverjeno biološko zdravilo, potem to ni alternativa. O njem obstaja obsežna farmacevtsko-kemijska, farmakološko-toksikološka in klinična dokumentacija. Vse je skrbno pregledal organ, pristojen za zdravila (v Sloveniji Agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke) in izdal dovoljenje za promet. Še enkrat, če ima nek izdelek status zdravila, tudi če je rastlinskega izvora, ne spada pod alternativo.

Šentjanževka ima popolnoma enak učinek kot vsi SSRI.

Izvleček šentjanževke ima šibkejši učinek kot SSRI oz. selective serotonin reuptake inhibitor (slovensko selektivni inhibitor ponovnega privzema serotonina). Zato je kontraindiciran za zdravljenje resnejših depresivnih stanj, namenjen je za lajšanje simptomov blage do zmerne depresije.

In bi jo lahko varno nadomestili.

Tudi ekstrakt šentjanževke ima lahko resne neželene učinke, kot sintezni antidepresivi. Obstaja tudi kar nekaj interakcij z drugimi učinkovinami. Zagotovo ima v smislu varnosti prednost pred sinteznimi zdravili, ni pa tako varno, kot si zgleda ti predstavljaš.

V telo dobi premalo tirozina, gabe

Tirozin ja, gabe (gamma-aminobutyric acid, slovensko gama amino maslena kislina) pa ne dobiš s hrano, ampak se v telesu sintetizira iz aminokisline glutamat.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#32 seelent

seelent

  piščan'c

 • Člani
 • 172 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2004
 • Lokacija: Gorenjska

Objavljeno 07 december 2006 - 19:07

Še enkrat, če ima nek izdelek status zdravila, tudi če je rastlinskega izvora, ne spada pod alternativo.


Pa spada pod uradno medicino? Mene precej pri uradni medicini moti to, da so zdravila na voljo le v lekarnah, proti plačilu (mojem ali s strani države), izgledajo pa prekleto sintetična (ja, sej vemo, piše že, da je "rastlinskega izvora"). Grem rajš v hribe pa sam naberem pa posušim, zato da vem kaj dajem vase. To mi je pri vsem najbolj pomembno. Da sem do potankosti osveščen. (ne pa, 'na tukej maš recept pa pejt tja pa jej'. to je tko kt 'na glej, nate polagam roke, ozdravljen si').

[Grem rajš v hribe pa sam naberem pa posušim]
Okej ne gre pri vseh boleznih in substancah tako, vendar zakaj ne gre pri nobeni?
v4sw6CHJMUYhw5ln5/6pr7Ock4ma8u7Lw2m5l6/7Ui6COgedit/e9t3Mb9GHMOSTen5a2Xs6GMSr8p-6.62/-6.77g5

#33 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 december 2006 - 19:32

Še enkrat, če ima nek izdelek status zdravila, tudi če je rastlinskega izvora, ne spada pod alternativo.


Pa spada pod uradno medicino?

Seveda.

Mene precej pri uradni medicini moti to, da so zdravila na voljo le v lekarnah

Veliko zdravil rastlinskega izvora je na voljo tudi v specializiranih prodajalnah. In ne skrbi, ni daleč čas, ko bodo na voljo v Mercatorju, z vso strokovno podporo prodajalca, ki ti jih bo prodal. :roll:

izgledajo pa prekleto sintetična

Zakaj izgledajo sintetična? Ker so v obliki tablet/kapsul, itd? To je samo tehnološki postopek, kako spraviti zdravilo v pacientu čimbolj prijazno obliko, nima pa veze z izvorom sestavin.

Grem rajš v hribe pa sam naberem pa posušim, zato da vem kaj dajem vase. To mi je pri vsem najbolj pomembno. Da sem do potankosti osveščen.

To, kar počneš, je sicer pohvalno, ampak ne pomaga vedno. Kot sem že nekajkrat napisal, zdravila rastlinskega izvora največkrat dobimo v obliki ekstrakta (vodnega, alkoholnega...), iz katerega lahko naredijo npr. kapljice ali pa mu odstranijo vodo oz. etanol in suhi ostanek npr. stisnejo v tablete ali napolnijo v kapsule. Najbrž nihče ne bi z nožem razrezal zdravilnih rastlin in jih pojedel.
OK, večina ljudi to ve in ekstrakte delajo sami. Bodisi vodne (npr. čaj) ali alkoholne (npr. v žganju). Dejstvo pa je, da niso vsi ekstrakti učinkoviti - pri nekaterih rastlinah so celo eni strupeni, drugi pa zdravilni. Ali pa eni popolnoma neučinkoviti, drugi pa nasprotno. Izdelovalec zdravila ponavadi iz rastline naredi celo serijo ekstraktov z različnimi topili (voda, etanol) v različnih koncentracijah. In tisti ekstrakt, ki se izkaže za najbolj učinkovitega in hkrati najbolj varnega, potem uporabijo za izdelavo zdravila. Tega pa ljudje navadno doma ne moremo narediti, ne?

Aja, še to. Napisal sem, da je vse, kar ima status zdravila, pregledala Agencija RS za zdravila in medicinske pripomočke. Oni seveda ne morejo vedeti, kaj je dejansko v tisti steklenički, ki jo prodajajo v lekarni. Zato pred pričetkom prodaje zdravila le-to podrobno analizira Zavod za farmacijo in za preizkušanje zdravil, analize pa dela tudi kasneje v rednih intervalih. S tem je zagotovljeno, da je sestava zdravila natanko taka, kot jo je odobrila Agencija za zdravila. (za tiste skeptike, ki mislite, da izdelovalci to delajo malo po svoje ;))
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#34 Gost_IM._*

Gost_IM._*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 07 december 2006 - 19:38

Agencija RS za zdravila zaostaja nasploh , cene zdravil so pri nas oderuške.
O teoriji z biološkimi se ne strinjam
Gaba se seveda sintetizira v telesu , je pa tudi v hrani kot serotonin ali triptofan.
SSRI imajo strašljive stranske za kar zdravniki sploh ne povedo , nekateri zdravniki predpišejo celo MAO inhibitorje ,kar pripelje do hude krize.
S Šentjanževko se strinjam ima staranske ,če se uzame skupaj z imunosupresivi Zdravili proti virusem , ter povzroča fotosenzibilnost...

Morda si celo zdravnik ,da tako spodbijaš ?

#35 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 december 2006 - 19:53

Ne, nisem zdravnik.

Agencija RS za zdravila zaostaja nasploh

Zelo zelo podcenjujoča izjava. Tam so največji strokovnjaki iz področja farmacije, ti pa jih takole kategorično degradiraš?

cene zdravil so pri nas oderuške.

Se strinjam, so draga. Ni pa v tujini bistveno bolje.

O teoriji z biološkimi se ne strinjam

Saj tu sploh ni vprašanja, če se strinjaš, ali ne. Poglej si Uradni list, zakon o zdravilih, pa boš videl. OK, lahko imaš ti svojo teorijo, tega ti nihče ne bo vzel. Jaz samo govorim, kakšno je formalno stanje v naši državi.

nekateri zdravniki predpišejo celo MAO inhibitorje ,kar pripelje do hude krize

Svašta no. MAO inhibitorji so v smislu povečevanja koncentracije serotonina manj učinkoviti, ker povečujejo koncentracijo vseh biogenih aminov (poleg serotonina še dopamin, noradrenalin), SSRI pa samo serotonin in običajno v večji meri. Kake krize že??? Jaz poznam veliko ljudi, ki so se zdravili z inhibitorji MAO, pa niso imeli nobene krize.

S Šentjanževko se strinjam ima staranske ,če se uzame skupaj z imunosupresivi Zdravili proti virusem , ter povzroča fotosenzibilnost...

To, o čemer govoriš ti, so interakcije z drugimi zdravili, ki jih ima šentjanževka. Ima pa tudi neželene učinke, ki se pojavljajo tudi če ne ješ sočasno nobenega zdravila.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#36 Gost_IM._*

Gost_IM._*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 07 december 2006 - 20:08

Agencija RS za zdravila je zastrašujoča ne dopušča skoraj ničesar novitet..Ne bom našteval sem pa že govoril z gospodom Primožičem
Zame je pa alternativa to, samo nekaj od tega !
Od vrhunskih strokovnjakov en je od naših, ampak samo en in še temu so odvzeli eno alt. stvar.
Še o enem tujem zn. ki je naredil selegilincitrat multifunkcionalno drogo in je bil zaprt zaradi FDA, sam poišči o njem (James Kimball )
Zato vem ,da so klani, podkuonine in prioritete.

Krize odvisno od MAO ali je povraten ali nepovraten ali je MAO B ali A
Uradni list za biološka RS je spet drugačen od Bruseljskega katerega dobro poznam ali Italjanskega.

p.s. ne bi se rad kregal no ti prepuščam si bolj pameten in veš mnogo več kot jaz !

#37 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 december 2006 - 20:27

Ne, ne trdim, da sem bolj pameten. Me pa včasih malo pogreje, da posvetim cele dneve, mesece, leta temu področju, potem pa nekdo, ki je malo pesimistično naravnan takole negira vse skupaj.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#38 seelent

seelent

  piščan'c

 • Člani
 • 172 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2004
 • Lokacija: Gorenjska

Objavljeno 07 december 2006 - 23:50

lawl :lool:

Teorija gor dol, za eno samo stvar so me po bolncah vlačil. alergija (pelod: vse od trave do brez). Ne glede na karkoli (tablete, sirupi, kapljice, pršila za nos ......) se stanje ni kej dost izboljšal od mojega 8. leta, ko se je zadeva pojavila, do 14. Takrat sem opustil vsa zdravila (ker mi očitno niso pomagala) in naredil nekakšno prelomnico, tako v prehrani, kot nekako v psihi (ne s kakšnim vudujem al nevemkaj, puberteta pač, odraščanje... ).V štirih letih srednje šole sem skoraj izgubil vse probleme z alergijo. Še kdaj kihnem, ko je sosedov travnik na vrhuncu, vendar to niti približno ni primerljivo s problemi, ki sem jih imel na začetku (imel sem res hudo alergijo. nisem mogel ne dihat skoz nos ne gledat skoz zabuhle oči).

Prehladov nikoli ne zdravim z zdravili. Spijem veliko vode, da gre pač ven kar je slabega, pa še bolj skrbno popazim na prehrano, pazim, da se res dobro oblečem (itak). Niti drugih simptomov/bolezni/whateva ne zdravim s pomočjo zdravil, se mi zdi butasto zafiksat zato, da te neha glava bolet. Najti je treba vzrok. Redko me glava boli, kadar me, se poskušam sprostit, ali pa uničim koren problema - se ognem uničujočim vonjem raznih osvežilcev, sintetičnih dišav ipd... (če je maček, ki je AFAIK obična dehidracija, pa itak samo velik vode pomaga).

Ok whatever. Mogoče se vam zdim čuden, moje mnenje je pač, da je potrebno telo skupaj z dušo (psiho) držat v nekem ravnovesju. Poslušat sebe pomeni zaznavat anomalije v tem ravnovesju. Človeško telo je sicer prilagodljivo in vzdržljivo, zato pa prehitro pozabimo, da se po letih 'napačne uporabe' lahko na nekaterih delih poruši. Najbolj smiselno mi je delati s seboj tako, da mislim na prihodnost, dolgoročno, ne samo za danes (sicer pa še vedno zagovarjam carpe diem - alternativ zlorabljanju telesa je na milijone)......

Uradna medicina je ok, če gre za urgenco lažje ali težje kategorije, ali kaj podobnega, ne rečem, dolgoročno gledano pa se mi ne zdi vredna zaupanja. To je pač moje mnenje. Uradna slovenska medicina je (sklepam glede na to, kako jo opisuješ, Shaman) podobna zahodnim, brez res že splošno priznane alternativne medicine, ki tam dobro služi svojemu namenu, pri nas še ne. To, da je podobna zahodnim v smislu konvencionalne zahodne medicine pa je zame slaba tolažba. To samo pomeni biznis farmacevtsko-prehrambene industrije, njihov lobi je kot je znano kmalu za naftnim, ki mene na žalost ne prepriča. Utemeljevati uradno medicino z njeno uradnostjo pa se mi zdi kar malo hupi-pupi, sploh za takega zdravnika (@Shaman). Sploh pa, ja, negiram kar precejšen del tvojega dela, vendar ne zaradi dela samega, ki niti ni slabo, sploh pa ni mišljeno slabo, bolj zaradi samega koncepta zahodne medicine. In nisem niti približno pesimističen.

Nisem ekspert za človeško telo, vendar pa svoje telo in ravnanje s samim sabo v splošnem zaupam samo sebi.
v4sw6CHJMUYhw5ln5/6pr7Ock4ma8u7Lw2m5l6/7Ui6COgedit/e9t3Mb9GHMOSTen5a2Xs6GMSr8p-6.62/-6.77g5

#39 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 08 december 2006 - 00:31

Seelent, lepo da živiš zdravo in poskušaš preprečiti vzroke bolezni, ne pa potem lajšati posledice. Vse pohvale. ;)

Še nekaj replik. Ni tako neumno vzeti Lekadol ob glavobolu, saj je znano, da glavobol sam naredi telesu več škode kot pa tistih nekaj miligramov zdravila. OK, če ga lahko preprečiš s preprostim ukrepom, kot je sprehod na svežem zraku ali skodelica kave, potem seveda to ni potrebno. Drugače pa nima smisla telo obremenjevati z bolečino.

Aja, pa naša medicina ni tako toga kar se tiče alternative, kot si mislite. Imamo na primer Pravilnik o homeopatskih izdelkih, torej si uradna medicina ne zatiska ravno oči pred alternativo.

Ne utemeljujem uradne medicine z uradnostjo samo. Utemeljujem jo s številnimi kliničnimi študijami, narejenimi po strogih standardih. Ja, tukaj pa nastopi uradni organ, da preceni, če je narejenih dovolj dokazov, da nekemu zdravilu lahko brez slabe vesti pripišemo zdravilni učinek. Oprosti, ampak mene to bolj prepriča kot pa zgolj izkustvene domneve alternativne medicine. Ne pravim, da ne držijo, samo mene recimo zanima, KAKO pozdravijo neko bolezen, pa strokoven odgovor le redko dobim.

Glede biznisa. Res je, farmacevtska industrija je umazana ravno tako kot katera koli druga. Ne vem, kakšen vtis ste dobili iz mojega pisanja, ampak jaz s to umazanijo še nisem okužen in upam, da tudi ne bom.

Aha, to sem se še spomnil, seelent. Očitno si zdrav človek. OK, saj si zaslužiš, ker se trudiš živeti čim bolj zdravo. Ja, stanje kot je prehlad je relativno lahko zdraviti tudi brez kakšnih koli zdravil. Ne pozabi pa, da obstaja veliko bolezni, ki jih uradna medicina relativno enostavno pozdravi, brez terapije pa bi umrli ali imeli trajne posledice.

Seveda uradna medicina nima odgovorov na vse. Jih ima morda alternativna? In iz tistih nekaj primerov, ki jih opisujete, ko uradna medicina ni mogla ugotoviti vzroka težav ali pa jih ni mogla odpraviti, je razbrati, da je z njo nekaj hudo narobe. Ob tem pa se nič ne pove, da je za vsak spodletel primer tisoče uspešno ozdravljenih bolezni. In ne zdi se mi pošteno, da na to pozabite, pretirano pa izpostavljate paciente, ki jim uradna medicina (še) ni pomagala.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#40 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 08 december 2006 - 05:39

Ne pravim, da ne držijo [op.: alternativne metode], samo mene recimo zanima, KAKO pozdravijo neko bolezen, pa strokoven odgovor le redko dobim.

Ni strokoven, lahko pa nakaže pravo smer. Pomojem je to PLACEBO EFEKT.
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#41 seelent

seelent

  piščan'c

 • Člani
 • 172 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2004
 • Lokacija: Gorenjska

Objavljeno 08 december 2006 - 13:23

Jaz pa sem mnenja, da je alternativna medicina v precej primerih izročilo prednikov, ki pač znanosti niso imel razvite tako, kot jo danes poznamo, torej do potankosti v vseh podrobnostih, vendar so jo v svojo medicino integrirali bolj celostno. Veliko alternativne medicine je v bistvu znanje, ki more biti v zahodnih pogledih še znanstveno dokazano, vendar pa je že na voljo. Uradnost (torej priznanost v zahodnih krogih) pa meni ne pomeni noben plus za medicino, zahodna znanost je nasplošno znana po svojem razkoraku med teorijo in prakso, lobije smo pa itak že omenil...
Pa ne zagovarjam magije in raznih religij & sekt, to pač nikol ni pomagal realistom in skeptikom.
v4sw6CHJMUYhw5ln5/6pr7Ock4ma8u7Lw2m5l6/7Ui6COgedit/e9t3Mb9GHMOSTen5a2Xs6GMSr8p-6.62/-6.77g5

#42 Rahmaninov

Rahmaninov

  nov na sceni

 • Člani
 • 215 prispevkov
 • Pridružen: 11.04.2008
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 16 april 2008 - 18:44

Ali se poslužujete drugih oblik zdravljenja (alternativna medicina) DA, NE, ZAKAJ
Ali verjamete v naravne oblike zdravljenja (masaža, zelišča, bioenergija, čisščenje čakr, ipd...)
Ali verjamete oblikam zdravljenja kot so: manualna terapija, kiropraktika, akupunktura in presura - kitajska tradicionalna medicina


Imel sem bolečine v zapestju, odločil sem se poskusiti akupunkturo, zadeva mi je pomagala, roka me ne boli več, hkrati je bil "medicinski" vzrok izključen (vnetje, poškodba, itd)
Jaz sem za "druge" oblike zdravljenja, vendar bi se ob vsaki "uporabi" teh posvetoval z osebnim zdravnikom ali specialistom.


Lep pozdrav
Glasba je zatočišče duš, ki so ranjene, ker jih je sreča ranila. (E. M. Cioran)

#43 Kittz

Kittz

  redni gost

 • Člani
 • 348 prispevkov
 • Pridružen: 15.04.2008

Objavljeno 16 april 2008 - 20:20

Po mojem mnenju je alternativna medicina en vlek kup sranja, vsaj do zdaj se mi zdi tako.
1.Moja mama je mela bolečine v kolenih in je šla h enmu alternativcu da bi ji pomagal. A zgodilo se je samo to, da ji zaračunal za ene maže, ki niso nič pomagale.

2. Teta je imela raka ... prenehali so z normalno terapijo, zato se je obrnila na alternativno medicino.
Spet je ogromno plača za neke seanse, mazila in neke strašne recepte, ki naj bi ji spremenili prebavo tako, da bi ji odstranla raka. S tem je dosegla samo to, da je še bolj shujšala ker ni smela vsega jest in da je zgubila ogromno denarja. Plačati se mi zdi, da je morala okol 700 €. No ta alt. terapija se ni obnesla in je umrla.

Zdi se mi ogabno, da ljudje izkoriščajo tako bolne ljudi. Še Drnovšek je rekel, naj se ne pustimo pretentat.
Too weird to live, too rare to die...

#44 apolon

apolon

  Častni član

 • Člani
 • 2 685 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 april 2008 - 10:18

Sem že bil pri bioenergetiku, a mi ni nič pomagalo, moja mama je tudi bila pri njemu, kak mesec je imela izboljšanje z zdravjem potem ni več.

Zato ne verjamem v alternativno medicino.

Človek ne more preživeti brez narave, narava lahko preživi brez ljudi.


#45 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 221 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 april 2008 - 10:56

Verjamem v akupunkturo, ki je tudi edina znanstveno dokazana stvar, ki se jo šteje pod alternativno medicino. V druge stvari ne verjamem ravno ali pač.

Lep pozdrav, Glorč :paprika:
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#46 pishka

pishka

  piščan'c

 • Člani
 • 196 prispevkov
 • Pridružen: 16.06.2005
 • Lokacija: ljubljana

Objavljeno 17 april 2008 - 11:15

Ja verjamem. Sem bila že nekajkrat pri homeopatu in mi je vedno prav povedala kaj je narobe (sem zadevo potem preverila pri osebnem zdravniku).
Zdej reiki tut vem da deluje, ampak če ne odkriješ vzroka za bolezen (ki je ponavadi psihične narave) te lahk še bolj zašuštrajo... <tko da jst se z energijami ne bi igrala, vsaj ne na tak način... Pri bioenergetiku pa nisem bila, tudi dvomim da bi šla, razen če sm 100% v njegove sposobnosti. Ne bi da kdo kej čara po men.

Verjamem pa tut v dianetiko. Zlo luštna stvar teoretično gledano kako pa deluje v praksi pa ne vem, baje naj bi delovalo, samo jst ne verjamem dokler sama ne probam.

Jutr grem na bio resonanco, mojga fanta je noro hrbet bolel (ma išias) in so ga skupi sestavil v parih urah- ko je prišel skor ni mogu hodit, ko je odšel je normalno hodil... Povedal so mu tut katera prehrana je zanj primerna in človek je v enem mescu shujšal- brez da bi hujšal za 10 kil.

Manualna terapija tut zlo pomaga. Sam je dost drago- no sam to ni alternativna medicina.

Zaenkrat se je tale bio resonanca izkazala za eno najučinkovitejših metod v zadnjem času.
Želim pa si it tut na kolonhidroterapijo ker imam probleme z prebavo.

#47 atair

atair

  nov na sceni

 • Člani
 • 257 prispevkov
 • Pridružen: 07.01.2008
 • Lokacija: Velenje

Objavljeno 17 april 2008 - 23:14

Ok sej če bi profesorji zvedli za to, bi ponoreli, sam zelo me vleče da bi za specializacijo šel na akupunkturo. Kot je že Glorius povedal je tudi edina znanstveno dokazana "alternativna" metoda, vseeno so pa v sloveniji le 4 zdravniki s to specializacijo.

Nasploh pa mislim, da opustiti klasično medicino in jo v celoti zamenjati z alternativno ni dobro, pravtako pa ni vredu da ljudje kritizirajo alternativno medicino, v resnici pa je sploh še niso preizkusili. Na žalost je stanje v zdravstvu še dokaj "zaplankano" in alternativne metode verjetno še dolgo ne bodo uradno sprejete kot del medicine.

Drugače sem pa že probal tudi reiki in res deluje. Bratranec, ki ima alergijo na dobesedno vse, pa je bil mislim da bil na bioresonanci sam nisem siguren (vem da je moral držati neke elektrode). Po parih terapijah se mu je stanje zelo izbolšalo.

Pač mislim, da klasična medicina mora biti zmeraj prisotna, vsaj kot kontrola stanja, če pa klasično zdravlenje ne pomaga, pa ne vem zakaj človek ne bi smel probati katero od alternativnih metod.
"I never know which way to go. I usually find a car that seems to know where it's driving and follow it. I rarely come to the place i wanted to be, but I often come to a place i need to be" D.Adams

#48 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 221 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 06 junij 2013 - 11:44

Ima kdo izkušnje z bioresonanco oz., podobnimi alternativnimi metodami?
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#49 bogglefreak20

bogglefreak20

  Častni član

 • Člani
 • 574 prispevkov
 • Pridružen: 08.06.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 07 junij 2013 - 10:19

Sem probal že nekaj variant s področja t.i. alternativne medicine. Pač, če si kot otrok bolan, mame v skrbeh probajo marsikaj. Od obiskov različnih bioenergetikov, kasneje kiropraktika, akupresura itd.

Dve stvari bi izpostavil. Prva se tiče lastnih izkušenj - na svetu je veliko bullshita, seveda tudi na področju zdravljenja težav ljudi. Vem, ker sem probal. Vendar pa kljub temu ni modro a priori zadeve zavrnit. Človek se naj informira in potem odloči. Recimo en bioenergetik, ki sem ga obiskal, je bil šarlatan prve klase. Nič od nič od nič. Pa ne rečem, da so vsi za odmet. Ta je pač bil.

Izkušnjo imam z dvema kiropraktikoma. Prvi se danes več ne sme tako imenovati, ker nima papirjev ameriške šole za kiropraktiko, čeprav so njegove metode po mojih izkušnjah (15 obiskih) bolj učinkovite kot od nekega drugega kiropraktika, pri katerem sem bil kasneje, čeprav je ta drugi imel šolo in papirje. Prvi je bil sicer tudi zdravnik, ki pa se je kasneje odmaknil od uradne medicine in se šel učit kiropraktiko. Bil je med drugim tudi osebni kiropraktik šrilanške predsednice. Kaj si naj mislim o kiropraktiki na podlagi takih izkušenj? Vem, da ima pozitivne rezultate. Koliko so pozitivni in kako hitro jih dosežeš, je pa odvisno od človeka, ki te zdravi. Podobno kot v uradni medicini.

Druga stvar, ki jo želim izpostaviti, pa se tiče stališča zahodne znanosti. Kdor me pozna, ve, da zelo cenim metodološki, sistematični, znanstveni pristop pri raziskovanju našega sveta. In ravno zato me tako moti stališče zdravnikov, ki brez poznavanja in brez osnov a priori zavrnejo vse, kar ni del uradne medicine, češ da je vse bullshit. Brez zamere, ampak v takem stališču ni nič znanstvenega. Dokler niso opravljene raziskave, ki potrdijo ali zanikajo delovanje neke metode, je edini pošten odgovor "ne vem."

Razumem, da se zdravnik ne bo posluževal metode, ki ni preverjena. Hvala bogu! Ampak vnaprej reči, da nič razen uradne medicine ne deluje, je neznanstveno. Ravno pred tednom dni sem bil slučajno v družbi 8 zdravnikov. Različne generacije in seveda različne stopnje izkušenosti. Debata je nanesla na hitro tudi na meje uradne medicine in moram reči, da sem hitro začutil odpor pri večini - tistih z izkušnjami in tistih, ki so ravno z faksa. Ne govorim tega zato, da bi jih dajal v nič, ampak zato, ker se mi zdi, da s takim vnaprej negativnim odnosom siromašijo sebe, posledično pa tudi svoje paciente.

Vsi pozabljajo in pozabljamo, da je današnje stanje sveta posledica stoletij razvoja. Medicina je ena najbolj dokumentiranih znanosti. In samo malo se je treba ozreti v njeno zgodovino, da se ugotovi, da so meje premikali tisti, ki so se upali razmišljati brez predsodkov in potem preizkusiti idejo v praksi. Včasih so s tem tvegali življenja pacientov, vendar je medicina zaradi tega napredovala. Danes morda ne rabimo več tvegati življenj, vendar je absolutno nujno, da imamo še vedno odprto glavo za stvari, čeprav jih (še) ni nihče požegnal kot del uradne medicine.
"I'm a vegetarian, well I'm not hardcore, because I eat meat, but only because I like the taste. And I hate vegetables on a personal level, so I'm not too good." Dylan Moran

#50 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 221 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 junij 2013 - 10:30

Na fakulteti tudi študentom izgleda perejo možgane, da imajo tako negativen odnos do alternativne medicine.
Žalostno je, da se Slovenija v tem pogledu noče primerjati z razvitimi državami in priznati marsikatero alternativno medicino, tako bi bilo tudi manj neželjenih učinkov, ko pacient zataji svojemu zdravniku, da hodi tudi na alternativno medicino. Nadzor bi bil boljši in tako tudi odgovornost vseh izvajalcev alternativne medicine. Se strinjam, da vsaka stvar ne more biti priznana oz., priporočena, a homepoatija in kriopraktika sta nekaj, kar je dokazano, da pomaga marsikomu. Slovenski zakoni tukaj so čudni, sploh zakoni, ki so bili spisani v zadnjem času glede alternativne medicine - bum na začetku, zdaj se o temu ne govori nič, je pa vsaj nekaj, da imamo vsaj nekaj osnovnih homepoatskih zdravil v določenih lekarnah možnost dobiti.

Sam imam izkušnje že veliko let nazaj zaradi glavobola pri bioenergetiku iz Trnovega. Plačal si mu toliko, kot si sam želel, njegove roke pa so res oddajale vročino, ki sem jo čutil in tudi vse kar mi je delal, sem čutil. Glavobol je potem izginil. Lahko je bil le placebo občutek, a dvomim, saj sem bil na začetku zelo skeptičen, ugotovil pa je vse probleme, brez da bi mu jih jaz opisal prej. Me pa privlači za zdajšne probleme tudi akupunktura in podobno, čeprav naj bi znalo to boleti in bioresonanca. :)
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov