Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Uradna in alternativna medicina


94 odgovorov v tej temi

#1 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 710 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 24 september 2004 - 01:23

Hello,

večkrat kakšen pogovor nanese na uradno in alternativno medicino. Dosti je ljudi, ki povejo svoje žalostne zgodbe o tem, kako jih je uradna medicina oz. kako so jih zdravniki "zašuštrali". Veliko je pa tudi ljudi, ki prisegajo na homeopatijo, razne alternativne zdravilce, kiropraktike ipd.

Zanima me, če imate z uradno medicino samo dobre izkušnje ali se vam zdi, da bi lahko za vas naredili kaj več? :?: Po drugi strani me tudi zanima, koliko vas je že zašlo h kakšnim kiropraktikom ali homeopatom in kakšno mnenje imate o tem? :?:

Jaz osebno zaenkrat še kar zaupam uradni medicini. Na srečo z njimi nisem imela slabih izkušenj. Zdravniki bi bili sicer večkrat lahko malo bolj človeški in prijazni, nekateri se imajo res za "bele bogove". :roll: Vendar pa je na srečo še vedno veliko razumevajočih in prijaznih zdravnikov.

Sama bi v hujših zdravstvenih primerih najprej poskusila vse, kar mi nudi uradna medicina - in če to ne bi bilo dovolj, bi se zatekla še k alternativnim zdravilcem. Saj veste, da takrat, ko je človek bolan, poskusi vse, samo zato, da bi bil lahko spet zdrav.

LP vsem, pa zdravi bodite! :wink:
Ljubezen je večna, dokler traja.

#2 Lara

Lara

  redni gost

 • Člani
 • 337 prispevkov
 • Pridružen: 25.04.2004
 • Lokacija: somewhere out there

Objavljeno 24 september 2004 - 09:16

Torej, spet ena tema, ki mi je glede na trenutne okoliščine, pisana na kožo. Zakaj? Moja sestra je v bolnišnici, trenutno okreva po operaciji hrbtenice (pri 28. letih!).
Težave s hrbtenico ima že leta dolgo, večkrat so postale bolečine tako neznosne, da je izgubila zavest (je pa res, da ima hudo nizek prag bolečine), nekajkrat smo jo morali peljati po injekcijo proti bolečinam, tudi rešilca smo že klicali zaradi njenih bolečin. Ves ta čas zdravniki niso ugotovili, da bi bilo kaj hujšega narobe. Dajali so ji zdravila proti bolečinam in jo pošiljali domov. Prejšnji teden so se bolečine spet poslabšale, poleg tega je začela čutiti mravljince v nogi, tako da jo je partner odpeljal v bolnišnico, kjer so jo sicer sprejeli, vendar niso storili ničesar, razen tega, da so ji dali protibolečinsko infuzijo.
Šele ko so moji starši kontaktirali enega naših bivših ministrov za zdravstvo (ki ga po nekem čudnem spletu naključij dejansko poznata), so se zadeve začele premikati. Takoj naslednji dan so opravili dodatne preiskave in ugotovili, da gre za nekakšen zdrs ploščice (če sem prav razumela, jaz se na to ne spoznam...) in da je bil pri tem poškodovan oz. ukleščen živec in da je nujno potrebna operacija. Če bi še nekaj časa odlašali z operacijo, bi moja sestra lahko ostala invalid. Tako so jo pa operirali takoj naslednji dan.
Kar želim povedati s to (dolgo) zgodbo je, da naš sistem ni vreden pol p**** mrzle vode, ker se nič ne premakne, če ne poznaš nekoga dovolj visoko. Ker je našim zdravnikom škoda denarja za "nepotrebne" preiskave in ker so vse preveč usmerjeni v odpravljanje posledic kot iskanje vzrokov za naše težave.

Pa da ne bo kdo mislil, da sklepam na podlagi enega nesrečnega primera; tudi sama sem imela kar nekaj slabih izkušenj z našim zdravstvom, od tega, da sem si poškodovala koleno in od bolečine izgubila zavest, s tem da je bila ob mojem prihodu k zdravnici ura ravno 19:00 in je bila ona že na vratih, tako da je kar od daleč ocenila, da mi ni nič in da grem lahko domov, do tega da sem po operaciji in odpustu iz bolnišnice zaradi strokovno izvedene operacije skoraj izkrvavela... Živelo naše zdravstvo!

Kar se tiče pa alternativnih metod, pa verjamem samo v to, da je človek, ko mu ne preostane nič drugega, ko odpove vse ostalo, pripravljen poskusiti tudi najbolj neverjetne stvari, tako da bi zase rekla, da bi se v kaj takšnega spustila samo v primeru, da bi bila recimo smrtno bolna in nebi imela nobene druge možnosti in ničesar za izgubiti... Zakaj pa ne?
do I dare say I cared when I turned my back on myself?

#3 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 224 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 24 september 2004 - 15:06

Zaupam uradni medicini in tudi vsi zdravniki niso takšni, kot jih navaja Lara.
Seveda pa se najdejo zravniki/zdravnice, ki ne delajo po kodeksu in načelih humanosti.

Glorchy :pepper:
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#4 spelca77

spelca77

  izkušen

 • Člani
 • 885 prispevkov
 • Pridružen: 22.03.2004
 • Lokacija: Tukaj in zdaj

Objavljeno 24 september 2004 - 16:33

Jaz vedno prej posezem v naravne nacine zdravljenja kot pa po zdraviliih. Moja mama je medicinska sestra tako da sem odrasla ob "znanstveni" medicini, sem seznanjena z njo ter znam tudi poslusat in sprasevat zdravnika o terapiji (kar je mislim da dandanes se posebno pomembno). Ce je treba, grem zdravniku. Kljub temu pa verjamem v komplementarnost homeopatske in "znanstvene" medicine.

Jaz vedno raje poslusam svoje telo in mu pomagam z vzdrzevanjem kondicije in kakim homeopatskim zdravilom, zeliscem, masazo, akupunkturo kot pa s takojsnjim obiskom pri zdravniku.

Tudi zelo nerada jemljem zdravila, se posebej analgetike - ko jih moram, vzamem, drugace se jim pa izogibam.

Po drugi strani sem pa precej zdrava; v zadnjih 6 letih sem bila pri zdravniku mogoce kakih 5 krat, pa se to je bilo le dvakrat zaradi bolezni, ostalo pa zaradi obveznih cepljenja z amedicinske delavce ali pa kakega rutinskega pregleda....
"Wheresoever you go, go with all your heart." (Confucius, 551 BC-479)

#5 Nara Yulia

Nara Yulia

  zasvojen'c

 • Člani
 • 445 prispevkov
 • Pridružen: 31.12.2003
 • Lokacija: Lj

Objavljeno 24 september 2004 - 17:17

Lara, sori, ker te bom malo pokritizirala, ampak ob vsakih RESNEJŠIH TEŽAVAH moraš na urgenco. Osebni zdravnik ti ne bo mogel prav nič pomagati, razen da te bo poslal na ugrenco, ti pa boš izgubila kakšno uro ali dve brezzveze.

OK, zaupam uradni medicini, vendar pa ne zdravnikom kar pod mus. Logično je, da se zlasti pri manj sitnih pacientih špara pri diagnostiki (kar se mi sicer ne zdi prav!), saj je konkretno Klinični center vsako leto že oktrobra v rdečih številkah.

Kolikor sem sama opazila, sta v Slo dva velika problema: komunikacija med zdravnikom in pacientom ter izredna pasivnost pacientov. Vsakemu zdravniku se je težko pogovarjati s pacientom, ki se za svoje zdravje ni pripravljen pobrigati vsaj toliko, da bi prebral ustrezno literaturo in prilagodil življenjski slog - in takih je večina. Ampak samo sedi in čaka, kaj bodo drugi rekli. Res je, zdravniki so strokovnjaki, vendar smo za svoje zdravje v prvi vrsti odgovorni sami in se moramo tudi sami poučiti.

Fora je podobna kot na borzi: če prideš tja totalno pasiven, ti bo broker pač zrihtal delnice, kjer nimaš veliko izgubiti, a tudi ne moreš nič dobiti. Isto je v medicini.

Vsi potrebujemo premik v glavi: tako zdravniki kot pacienti.

Drugo: alternativna medicina. To področje v Slo čisto neurejeno, zato je slepo zaupanje lahko nevarno (da ne bi o neplačevanju davkov). Med zdravilci so tako resnični mojstri kot prevaranti. Zato je treba to področje nujno zakonsko urediti, potem pa se lahko naprej pogovarjamo.
How often have I said to you that when you have eliminated the impossible, whatever remains, however improbable, must be the truth? (Sir Arthur Conan Doyle)

#6 Lara

Lara

  redni gost

 • Člani
 • 337 prispevkov
 • Pridružen: 25.04.2004
 • Lokacija: somewhere out there

Objavljeno 24 september 2004 - 20:26

Lara, sori, ker te bom malo pokritizirala, ampak ob vsakih RESNEJŠIH TEŽAVAH moraš na urgenco. Osebni zdravnik ti ne bo mogel prav nič pomagati, razen da te bo poslal na ugrenco, ti pa boš izgubila kakšno uro ali dve brezzveze.

Očitno nisem bila dovolj jasna; ob vsakih resnejših težavah, kot si jih omenila ti, smo sestro peljali točno tja, kamor praviš, da bi jo morali - NA URGENCO! (kjer je dobila zdravila proti bolečinam, kar je pa tudi vse). Celo rešilca smo klicali, da jo je odpeljal na urgenco. Pa kljub temu ni bilo nič drugače. Samo toliko v pojasnilo. :wink:
do I dare say I cared when I turned my back on myself?

#7 MentToBe

MentToBe

  nov na sceni

 • Člani
 • 217 prispevkov
 • Pridružen: 15.04.2004
 • Lokacija: Kranj

Objavljeno 24 september 2004 - 21:19

Oj,

na splošno zadnje čase vedno težje zaupam v kogarkoli, ne samo na zdravstvenem področju. (posledica enega dokumentarca, pa dogajanj v naši ljubi..., pa neskončnih aferah etc.)

Kar se konkretno uradne in alternativne medicine tiče - zato enako - na splošno ne zaupam - po potrebi, ko imam kako težavo, bolezen,... takrat pa seveda grem običajno v zdravstveni dom na obisk k osebni zdravnici (ki je pa itak vedno na bolniški, tako da srečam tam vse druge prej kot njo :evil: ) - ker sem za kake nadstandardne storitve v zdravstvu na finančno nesposobna. Sem pa pred leti celo sama pridobila certifikat za Reiki - alternativno obliko zdravljenja. Verjamem, se ve, v koristnost obeh, uradne kot alternativne - ob preudarni, smiselni uporabi. Te pa, se mi zdi, prevečkrat precej primankuje - smiselne uporabe seveda!!!

Saj imam pozitivne izkušnje, ne rečem - če ne drugega s svojo psihiatrinjo. K sreči - moram kar potrkat zdaj - pa kake resne bolezni nisem imela, tako da moje slabe izkušnje niso bile usodne. Predvsem odnos zdravnika / zdravnice je deležen moje kritike, pa včasih prav presenetljivo njhova nevednost.

Letos pozimi sem si na smučanju poškodovala koleno. Bolelo me niti ni, če sem bila pri miru, tako da je na prvi pogled zgledalo, da ne bo nič resnega. Čez kako uro, ko sem se doma s težavo preoblačila za obisk na urgenci, sem dojela, da bo resno in šla se ve.
Na Jesenicah (kamor so me napotili dežurni zdravniki) je pogovor z zdravnikom ob ogledu rentgenskih slik potekal nekako takole:

Zdravnik: "Joj, nič kaj dobro ne kaže, ne moremo zagotovo vedeti kaj je narobe. Križne vezi gotovo, pa ???????????????????? :?: (neki latinski izrazi)"
Jaz:"A potem menite, da so potrgane križne vezi???" (ker sem to možnost od prej pač poznala)
Zdravnik: "Ne moremo zagotovo vedeti!"
Jaz: "A je v takih primerih potrebna operacija, ker če je, sem takoj za to!"
Zdravnik: "Trenutno imamo že vse operacijske zasedene, za to bi morali priti čez dva dni zjutraj na tešče."
Jaz: "Torej vi mislite, da bi blo potrebno operirati?"
Zdravnik: "No to je tako - včasih pustimo, da se samo zaraste, včasih pa operiramo - odvisno od tega, koliko boste koleno uporabljala!"

:idea: to je gotovo rekel zato, ker sem mu zgledala stara kakih sto let, pa da je itak že vse za menoj, a ne.

Anyway, čez dva dni sem bila tam, pripravljena na operacijo, ker sva se potem tako dogovorila. Sprejel me sploh ni on, ampak nekdo drug, ki je že vnaprej rekel, da ne bo nobene operacije, da on ne vidi zloma - samo v tem primeru pa bi bilo upravičeno operirat. Čez en teden spet kontrola - tretji zdravnik, kaj pa drugega - itd. Dokler mi četrti na ZADNJI kontroli končno ni posvetil približno dve minuti, kolikor je potreboval , da je moji neuki glavi razložil, kaj pravzaprav se je v kolenu zgodilo - prevod diagnoze: Zlom kosti točno na mestu, kjer se drži skupek prednjih križnih vezi, ki pa se je k nekakšni sreči še kar dobro zarasel.

No ja, koleno je koleno, enkrat poškodovano je pa sranje, če nisi Vid Kavtičnik recimo. Tolk o nekem zlorazširjenem duhu uradne medicine.

Alternativna pa včasih žal ni kaj boljša, samo da leze v drugo skrajnost - pretirano prijaznost in posvečanje pozornosti nekim stanjem, ki jih nikakor ne obvlada - vsaj ne tako, kot skuša prikazati človeku.

Pa sicer verjamem v nekakšne čudeže, bioenergijo, moč dotika itd. Verjamem, da imajo nekateri ljudje resnično sposobnosti - samo tisti običajno tega ne tržijo, kot da bi prodajali pralni prašek.


Torej, če bi resno zbolela - bi poiskala pomoč na obeh straneh hkrati - ampak tako, da bi se dopolnjevali, pa da bi bilo oboje kar se le da preverjeno - z zgodbami ljudi, ki jim kolikor toliko vendarle zaupam! Nejprej bi pa poiskala svojo vero v zdravje!!!
"My mother always used to warn me about men but she didn't say anything about women..." (Tallulah Bankhead)

#8 toplifantek

toplifantek

  Častni član

 • Člani
 • 539 prispevkov
 • Pridružen: 29.12.2003

Objavljeno 25 september 2004 - 17:18

Jaz zaupam uradni medicini. 8)
Man is least himself when he talks in his own person. Give him a mask, and he will tell you the truth. /O. Wilde/

#9 pishka

pishka

  piščan'c

 • Člani
 • 196 prispevkov
 • Pridružen: 16.06.2005
 • Lokacija: ljubljana

Objavljeno 09 maj 2006 - 15:06

Sama zaupam uradni medicini prav tako tudi alternativni. Res je da je pri alternativni medicini veliko mazačev in fakerjev, sam jst mam dobre izkušnje z njimi.

Sama imam alergije in naj povem da pri dermatologu se praktično niso neki zavzel zame, čeprav je le- ta nenormalna. Skratka dal so me na kri in ugotovil, da sem alergična na mačjo dlako in pršice. Vendar pa je smešno to, da mam v krvi tako majhno stopnjo alergenov, da sploh ne bi smela imet tok hude težave. Skratka vedno sem imela alergije po celem hrbtu, golenih, rokah, obrazu.. A oni so me lepo odpravil, češ da bodo kreme in tableti zadostovali. Prišlo je tako daleč da praktično moram živeti z mazanjem teh krem in žretjem tablet. Alergija se potuhne za par dni, evo in potem spet butne. Včasih več včasih manj. Skratka en kurac so zrihtal.

Potem mi je kolegica svetovala neko homeopatinjo v Zagrebu ki naj bi njej pomagala pri alergijah in hrbtenici. Okej res da je kr drago, ampak sem šla. Ona mi je potrdila, da imam zelo nizek prag alergenov v krvi in kar je najpomembnejše da moje alergije izvirajo predvsem zaradi slabega delovanja ščitnice in stresa. No pregledala mi je celo telo prek rok in mi natačno povedala da imam vneto grlo in da mi teče iz nosa (čeprav ni blo vidnih znakov; nisem bila hripava, niti smrkala..bolelo pa me je grlo in prav tako mi je mal tekl iz nosa- s tem me je prepričala) Skratka ugotovila sem zakaj imam probleme z želodcem (kar so me prej vedno lepo odpravil z tableti), zakaj sem zaprta in imam probleme z prebavo (tut tuki so me splošni zdravniki odpravil, češ da naj jem neke tablice s kosmiči ki kao odpirajo, laneno seme ipd.- seveda brezuspešno zame)
Skratka imela sem zelo dobro izkušnjo. Ona mi je dala neke granule ki so dejansko pomagale in alergija se je precej umirila, prav tako prebava.
Seveda mi je tudi točno povedala kakšna hrana je za moje telo primerna (osebna zdravnica mi je vedno govorila; mleko, jogurti, riž, pusto meso, .. ona pa je rekla da ne smem pit mleka in jest mlečnih izdelkov razen sira,riž, ... ker imam občutljivo prebavo- in glej ga zlomka čim sem to skenslala je blo vse uredu) Prej pa ne vem kok ur pri zdravniku in nič!

Skratka vse kar mi je povedala je bilo res. Vedno mi je naštela simptome in men ni blo nč jasn, full me je presenetila.

No potem pa sem še enkrat šla na bownovo terapijo. JSt čist skeptična grem tja in on mene neki u izi masira. Tok fucking sproščujoče ampak okej me še ni prepričal. nakar men model pritisne na ene točke da se mi bodo zobje (zarad aparata) hitrej postavil nazaj. No fora je bla da naj bi blo to tok močno da se ti začne vrtet. Jst spet full pozorna k ne maram da me nekdo nateguje.. No in res model men to naredi jst začnem čutit mravljince po celem telesu, glava mi postane zelo težka.. nism smela ustat like 10 minut. nakar on men reče da naj problam ustat. In res jst hočem ustat, celo telo tok mehko pa vrtoglavice da sm se že mal ustrašla da ni kak woodoo nad mano priklical :D Skratka ko sm prišla domov sem padla v posteljo ko avion in zaspala.

Najbolj pa me je impresioniral, ker je model men tak pure filing, pa tok je bil tko miren v seb in izžareval je eno tako energijo k jo ne znam opisat.

Fora te alternativne medicine je predvsem v tem da oni poiščejo vzrok zakaj naj bi človek zbolel ki je ponavadi psihičnega vzroka. Bolj k si zaštrikan v seb več negativne energije se nabira, posledično začnejo slabet organi.

Splošna medicina oz. uradna pa zdravi kar je za pozdravit ne išče pa vzroka.

Men se zdi da bi moral vse skupi povezat, ne pa da alternativno medicino zavračajo, k res ni en lari fari (no odvisno tut od človeka)

#10 bogglefreak20

bogglefreak20

  Častni član

 • Člani
 • 574 prispevkov
 • Pridružen: 08.06.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 10 maj 2006 - 19:23

Zares bi bil vesel, če bi se končno uredilo stanje na zakonski ravni.

Sam imam obilo izkušenj z medicino. Po mojem mnenju precej preveč, pa pustimo to. Uradna medicina me že od malega krpa in rešuje ter pametuje nad menoj, pa tudi za alternativci sem se že kar vajen srečevati. Moram reči, da imam z zdravniki načeloma dobre izkušnje, vendarle pa se popolnoma strinjam, da uradni medicini večinoma (a ne povsod in vedno!) manjka holističen pristop. Prevečkrat gre za odpravljanje posledic in vero v "Vsemogočno Pilulo", prevečkrat zdravnik pristopa simptomu bolezni, ne pa konkretni osebi.

Vesel sem, da vidim v zadnjih letih večjo odprtost zdravnikov vsaj do ideje povezanosti človekove psihe ali celo duše s telesom. Zdaj že skoraj po pravilu beremo članke npr. o imunskem sistemu, ki poudarjajo ne le pravilno prehrano, izogibanje kajenju, alkoholu itd., ampak tudi početje zabavnih stvari, smeh, izogibanje stresnim situacijam, uporabo meditativnih tehnik...

Glede altrnative pa lahko rečem, da sem dal skozi svoj delež mazačev, od katerih mi je v najbolj prijetnem spominu ostal prav najbolj mazaški od vseh. Zato, ker ni imel fiksne tarife, ampak je sprejemal prostovoljne prispevke. Hvaležen je bil tudi, če mu nisi dal nič. ;)

Ampak, šalo na stran, zeloooooo dobre izkušnje imam s kiropraktikom Dragom Smiljaničem, ki je poleg tega še bioenergetik. Je doktor splošne medicine, ki je postal kiropraktik in vrnil licenco. Ni kiropraktik ameriške šole (tudi z njimi imam lastne izkušnje), ampak se je učil v Indiji in na Šri Lanki. Nekaj časa je bil celo osebni kiropraktik šrilanške predsednice Sirmavo Bandaranajke. V glavnem, model ne blefira, poleg terapije je pacient deležen še dobronamerne pridige v smislu zdrave prehrane, pravilnih vaj za krepitev hrbtenice in drugih idej za zboljšanje pretoka energije v telesu. Če ima kdo moje zaupanje, potem ga ima on.
"I'm a vegetarian, well I'm not hardcore, because I eat meat, but only because I like the taste. And I hate vegetables on a personal level, so I'm not too good." Dylan Moran

#11 MuciJaki

MuciJaki

  gay friendly

 • Člani
 • 6 prispevkov
 • Pridružen: 19.07.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 11 maj 2006 - 10:19

Jaz zaupam uradni medicini. 8)


se podpišem

alternativno ˝medicinske˝ metode uporabljam samo zato da lahko kljub prenizkemu krvnemu tlaku normalno funkcioniram - torej kawice, čikci in mastna hrana :)

ko bom pa razmišlju da bi si svoj lasten flet kupil (ne lih garsonjere) pa hop na uprawno enoto en s.p. odpret (bioenergija al pa homeopatija) - placebo za par kilo SIT namreč več kot očitno učinkowito odpravlja drobne možganske disfunkcije
SweetMuciJaki™

#12 utrinek

utrinek

  gay friendly

 • Člani
 • 14 prispevkov
 • Pridružen: 07.05.2006
 • Lokacija: in you're dreams

Objavljeno 14 maj 2006 - 08:30

Jaz zaupam uradni medicini. 8)

podpis
-=angel=-

#13 kris20

kris20

  piščan'c

 • Člani
 • 121 prispevkov
 • Pridružen: 27.02.2006
 • Lokacija: Maribor

Objavljeno 15 maj 2006 - 14:20

Za začetek naj predstavim mojo osnovno misel: "Nisem pristaš psevdoznanosti in je tudi ne podpiram,". Podpiram izključno in samo šolsko medicino oz. medicino, ki temelji na znanstveni dogmi, ki so je vpeljal pojav racionalizma. Ne verjamem v to, da nekatere stvari delujejo le pri eni vrsti ljudi.

Hkrati pa naj poudarim, da je zdravje osebna lastnina vsakega posameznika in da ima le on sam pravico razpolagati z njo. Torej nikakor ne obsojam tistih, ki so pristaši alternative. Je pa res, da vsakemu, ki me vpraša, odgovorim, da se meni osebno zdi (zaradi prejšnjih misli) alternativa (oprostite izrazu) neumnost.

Pri zdravstvu moramo ločiti tri zadeve: medicino kot stroko, zdravnika kot človeka in zdravstvo kot sistem. Res je, da je preveč zdravnikov, ki svojega dela ne opravljajo, kot bi morali. Le-ti tudi niso dovolj prijazni in odprti do pacientov, katerim so posvetili svoje življenje. Vem, da je sistem tudi problematičen, zelo, vendar je tukaj nenehen kompromis med finančnimi in zdravstvenimi koristmi. Naj povem, da sem osebno zmeraj za zdravje pred denarjem, vendar v ta odnos vstopajo zavarovalnice, kjer je od zdravnika odvisno, kateri poseg bo lahko izpeljal. Nekateri posamezniki namreč znajo strokovno zagovarjati posege, ki jih zavarovalnice nato tudi plačajo, čeprav so dodatni. Zadnja je medicina, o kateri se bom razpisal v naslednjem odstavku.

Najprej naj razjasnim eno neumnost, ki jo vsi počnemo, ko opazujemo medicino. Vidimo jo namreč preko metod, ki jih uporablja: npr. CT, rentgen (RTG), ultrazvok (UZ) ipd. Pri tem pozabljamo, da to ni medicina, to so le metode, ki jih je razvila znanost. In znotraj znanosti so te metode znanstvene, kar pomeni, da dajejo nedvoumne rezultate. Vendar medicina je znanost, ki vključuje opisovanje, zdravljenje in preprečevanje bolezni, zato so potem medicinske interpretacije teh metod dvoumne. Določene bolezni so lahko asimptomatske (brez simptomov) in kot takšne so neprepoznavne. Tudi zdravljenje je zmeraj rizično, npr. odstranitev mozolja iz okolice nosu lahko povzroči v manj kot 1 % meningitis (vnetje možganskih ovojnic; to je dokumentirano!). O preprečevanju ne bom izgubljal besed...

Za konec še misel:
Omnium artium medicina nobilissima est.
Medicina je najbolj plemenita med umetnostmi.
Zrcalo namreč prikazuje tisto, kar je bilo, tisto, kar je, in tisto, kar bi utegnilo biti. Bi želel pogledati? (J.R.R.Tolkien)

#14 bio

bio

  vzornik

 • Člani
 • 1 545 prispevkov
 • Pridružen: 10.07.2004

Objavljeno 15 maj 2006 - 15:58

na nekaterih področjih je zdravstvo že dobro podkovano, torej pri zdravljenju telesnih poškodb ala zlomi, zvini, razna šivanja. ozdraviti zna tudi raka in resnejše bolezni, ne zna pa odpraviti vzroka, zaradi česar je do raka, kapi itd. prišlo. delo pri zdravnikih je bolj instrumentalno, ker so naučeni ukrepat tako, kot bi ustrezalo večini ljudi, ni pa nujno, da bo ustrezalo točno tebi (npr. da imaš holesterol, zdravniki svetujejo več telovadbe, manj mastne hrane, pa te je po možnosti sama kost in koža).
razni "mazači" - govorim o tistih, ki se spoznajo na svoj posel in ne o tistih, ki hočejo samo denar po hitrem postopku dobit, pa poznajo skrivnosti našega telesa, ki se je v ogromno primerih sposobno pozdravit samo, samo mi se več tega ne zavedamo. to vem, ker primerjam mojo družino z drugimi; nekateri res obsesivno cele dneve visijo za vsako neumnost pri osebnem zdravniku, medtem ko sem bila jaz v bolnici zgolj za 3 šivanja in en zlom, vsako vročino, angino, gripo sem si pozdravila sama (ob pomoči dosti c-vitamina in mojega mačka :poljubcek: ), za blažje telesne poškodbe pomaga masaža in povoj in mirovanje, medtem ko pa poznam primere, ki so res za vsak zvin 3 mesece v gipsu. :loco:

no pol se je pa zgodilo, da mi v šoli niso hoteli opravičit izostanka iz šole, ker sem imela 39 vročine in nisem imela zdravniškega opravičila. pa zakaj, če se lahko pozdravim sama??? :x

#15 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 224 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 15 maj 2006 - 16:21

Preventiva je odvisna tudi od človeka samega. Naprimer: zdravstvo oz. medicina ne more preprečiti, da ne dobiš % večjo možnost za raka - če sam kadiš. ;)

Lep pozdrav, Glorchy :pepper:
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#16 w4mp|rk4

w4mp|rk4

  redni gost

 • Člani
 • 353 prispevkov
 • Pridružen: 13.01.2004
 • Lokacija: Lost

Objavljeno 16 maj 2006 - 21:21

Ali zaupate uradni medicini?

Sej kaj pa nam preostane :?:
Razen ce kaksnga carovnika poznate ?

lp,nina
"Pain and suffering in various tempos"
I quietly observe standing in my space...Daydreaming
http://www.horrorsee...ges/blueeye.gif

#17 navia

navia

  nov na sceni

 • Člani
 • 209 prispevkov
 • Pridružen: 26.01.2006
 • Lokacija:

Objavljeno 17 maj 2006 - 08:34

medicina je samo ENA. Ni uradne ali neuradne in naj se zdravilci še tako vztrajno trudijo z nazivi in samopoimenovanjem.

Ja, medicini zaupam,
zdravilcem ne.

Uspehi zdravilcev niso znanstveno utemeljeni.
Ljudje, ki so uspešno zaključili zdravljenje brez medicine, so ozdravili zaradi lastnega prepričanja, zaradi VERE in ne zaradi znanosti.

#18 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 17 maj 2006 - 11:21

Saj placebo efekt je dokazan :?:
Torej smo sposobni marsikaj narediti sami znotraj telesa, kakšen je pa medij, prek katerega to dosežemo? Mislim, da ZD-ji in ambulante odpadejo 8)
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#19 kris20

kris20

  piščan'c

 • Člani
 • 121 prispevkov
 • Pridružen: 27.02.2006
 • Lokacija: Maribor

Objavljeno 17 maj 2006 - 11:27

Naj dodam še nekaj.

Kljub vsemu negativnemu, kar slišimo o šolski medicini, še zmeraj je medicina tista, ki je (v bogatem svetu, NA ŽALOST!) skoraj iztrebila tuberkulozo, našla zdravilo za večino bakterijskih okužb, zna dobro zdraviti rakasta obolenja, se bojuje proti AIDS-u ipd. Torej mislim, da ji nekako dolgujemo zaupanje.
Zrcalo namreč prikazuje tisto, kar je bilo, tisto, kar je, in tisto, kar bi utegnilo biti. Bi želel pogledati? (J.R.R.Tolkien)

#20 zamudnik

zamudnik

  biskvitek

 • Člani
 • 40 prispevkov
 • Pridružen: 02.05.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 maj 2006 - 11:45

Jaz uradni medicini zaupam, še bolj pa verjamem v njen pozitiven napredek (da bo človeštvo še izboljšala).. ex re pa se ne strinjam s čisto vsemi praksami.

In kot obstaja nekaj tečnih referentov na občini, ki ne delajo nič in zato mečejo slabo luč na vso državno upravo.. tako obstaja pač nekaj zdravikov, ki niso kos temu poklicu (večinoma nimajo čuta za ljudi) in tako mečejo slabo luč na celotno uradno medicino.

Ker je zdravje nekoga zelo delikatna tema, je dobrega zdravnika odveč pohvaliti, slabega ne kritizirati pa je greh. :?:

#21 PiKcPoKc

PiKcPoKc

  redni gost

 • Člani
 • 359 prispevkov
 • Pridružen: 28.04.2005
 • Lokacija: Regija Gorenjska

Objavljeno 17 maj 2006 - 22:40

Nevem zakaj, vendar nisem prav naklonjen uradni pa tudi neuradni medicini. Nekako sem samozdravnik :D Prepričan sem, da je vzrok večih bolezni v glavi in da jih lahko odpravim brez problema, kar tudi jih. Za prehlade pa pridejo v poštev čaji pa Lekadol praški. Vsekakor bi pa ob čem večjem problemu obiskal uradnega zdravnika.

#22 7sapfo

7sapfo

  gay friendly

 • Člani
 • 14 prispevkov
 • Pridružen: 14.06.2006
 • Lokacija: LJUBLJANA-KP

Objavljeno 14 junij 2006 - 13:34

Tisti, ki medicino gleda bolj od daleč ji morda lažje zaupa. Sploh če je sam brez večjih zdravstvenih težav. Na žalost pa poznam preveč zgodb bolnih ljudi, ki so že zdavnaj obupali nad uradno medicino, ker ima žal le-ta skupaj z znanostjo vred svoj omejen domet. Ravno zato ne razumem zakaj se veliko število zdravnikov obnaša kot da so nedotakljivi bogovi, kateri so že zdavnaj izgubili stik s človekom. Očitno je to največ kar se naučijo na fakulteti-obnašati se kot bog!
Ne rečem, verjetno obstajajo tudi dobri in srčni zdravniki, do katerih pa se pride le po zvezah, morda včasih po goli sreči. Zato se upam trditi, da je med zdravniki ravno toliko mazačev kot oni trdijo, da jih je med alternativci. Pač-so povsod. V takih razmerah je gotovo idealna kombinacija komplementarno zdravljenje-uradna+alternativna medicina z veliko osebnostno angažiranostjo na poti nazaj k zdravju, ko ga enkrat izgubiš.
Ko vse narobe gre, mi ostane vsaj smeh.

#23 Zvonech

Zvonech

  nov na sceni

 • Člani
 • 203 prispevkov
 • Pridružen: 20.03.2006
 • Lokacija: Brig VS SCHWEIZ

Objavljeno 05 december 2006 - 23:52

No nebom posebne teme odpiral, ampak danes se soočam sam z uradno medicino, in kaj ter kako, v momentu je veliko vprašanj, pa malo odgovorov.

Začetek zgodbe se je začel pred dobrim mesecem, dela čez glavo so me iz službe ker mi je slabo postalo in sem bruhal, ter rahle bolečine v blizini prsnega koša odplejali v bolnico na kontrolo. Ugotovljeno ni bilo veliko, ampak sum je ostal na začetek trebušne gripe.
Dobil sem tablete, ki so vsaj po občutku pomagale, dobra dva tedna je bilo vse vredu, pol se je pa počasi začelo. Bolečine v hrbtenici ter širjenje bolečine v predel ledvic, bolečina je prišla in odšla v roku dveh ur, lahko je bila konstantna ali pa kot da nekdo z iglo počasi bode. Bil pri osebnem zdravniku dobil tablete, ampak bolečina ostaja nespremenjena, dva dni zatem spet pri zdravniku, sledila je zamenjava tablet, bolečina pa je delala svoje počasi sem čutil ob bolečinah ki sem jih navedel rahlo pekočo bolečino v spodnjem predelu prsnega koša, ponavadi ob globokem vzdihu.
Še isto noč z močnimi bolečinami ob 1h zjutraj pristal v bolnici, kontrola srca, rentgen pljuč in hrbtenice, preverjanje krvi, niso baje nič našli razen ena vrednost v krvi ki močno istopa, ampak ne vprašat kera ker nevem. Vmes sem dobil imfuzijo in nekaj proti bolečinam, ki so proti 5h zjutraj ponehale in sem lahko šel domov.
Prejšnji teden se stanje ni izbolšalo kvečjemu se slabšalo, z vrhuncem danes spet v službi, najprej slabost in bruhanje ter stalna rahla bolečina ob dihanju. Domov so me zapeljali ker sam nisem bil zmožen, pri osebnem zdravniku naredil prvo kontrolo in odvzem krvi, jutri CT hrbtenice in pljuč, ker sum ostaja na emboliji pljuč, ampak še ni definitvno potrjeno, danes dobil istočasno tretji paket tablet.
Počasi se z tabletami počutim kot poskusni zajček in danes končno tudi dobil bolniško, ker v tem mesecu sem vsega skupaj doma ostal 2 dni, šele danes dobil bolniško vsaj d konca tedna.

Tako da drugega kot verjeti ne preostane, ampak sam moraš tudi malo pogledati ter klicati in narediti kvazi pritisk ker drugače ostaneš na stranskem tiru.

Pozdrav
Zvone
Koncert Siddhartha 18.6 v Stozicah, kdo se?

#24 PiKcPoKc

PiKcPoKc

  redni gost

 • Člani
 • 359 prispevkov
 • Pridružen: 28.04.2005
 • Lokacija: Regija Gorenjska

Objavljeno 06 december 2006 - 18:59

Včasih se mi dozdeva da tudi uradna medicina ne najde pravih odgovorov na simptome, ki jih tvoje telo oddaja oziroma ta uredana medicina ni prepričana v to, kar reče. Saj to so redki primeri, ampak vseeno.
Sicer pa mi je zelo smešno, ko zdravnik postavi neko diagnozo, pacientu se pa niti malo ne sanja kaj mu je pravzaprav zdravnik povedal. Zato predlagam, da naj se vsak o svojih zdravstvenih problemih pozanima tako v buklah, kot tudi na internetu. Potem pa z vprašanji k doktorju.

#25 Gost_IM:_*

Gost_IM:_*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 06 december 2006 - 19:09

Uradna medicina se preveč ceni !
Menim ,da bi uradna morala sodelovati z alternativno.
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov