Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Veganstvo


54 odgovorov v tej temi

#1 Chiara`

Chiara`

  Častna članica

 • Člani
 • 2 312 prispevkov
 • Pridružen: 14.04.2004

Objavljeno 15 avgust 2007 - 01:15

Vegani ne konzumirajo in uporabljajo živalskih proizvodov kakršnekoli vrste. To pomeni da ne jejo niti jajc, živalskega mleka in tako dalje.

Vegetarjanske diete, ki so podobne veganskim so znane po tem, da lahko zmanjšajo tveganje za nekatere vrste raka, srčni infarkt, visok holesterol, krvni pritisk, raka na prostati in kapi. Je pa tudi znano, da nepravilno izvajanje diete lahko vodijo do zmanjšane ravni kalcija, joda, vitamina b12 in d-vitamina, zato so se veganom predlaga jemanje dietnih nadomestkov.

Imamo med nami kakega vegana?
Kaj si sicer mislite o takem načinu prehranjevanja?
Bi se ga lahko lotili in izključili čisto vse živalske produkte iz svoje uporabe (med njimi tudi vosek, volna, svila, usnje....itd)?

+ Vprašanje za vegetarjance: Zakaj vam je biti vegetarjanec dovolj in se ne poslužujete tudi veganstva?

#2 Marushka

Marushka

  nov na sceni

 • Člani
 • 211 prispevkov
 • Pridružen: 08.03.2006

Objavljeno 17 avgust 2007 - 10:39

Ljudje smo pač vsejeda bitja in razen, če ima kdo alergijo na določeno vrsto hrane, ni razloga za tako preseravanje. To je pač moderno. Drugače sem pa ravno zadnjič gledala eno oddajo o tem, da so se človeški možgani razvili ravno zaradi uživanja mesa. Ljudje meso, mleko in ostalo hrano, živalskega izvora potrebujemo za normalen razvoj in funkcioniranje. Pa še to... zakaj za vraga nebi uporabljala volne, voska itd.? Ok, glede krzna razumem in sem proti, ampak volna? Vosek? What's the point? Naj se ljudje začnejo že enkrat ukvarjat z resnimi problemi, naj nehajo uničevat okolje, če hočejo narest nekaj dobrega za živali.

#3 zdrauc

zdrauc

  nov na sceni

 • Člani
 • 231 prispevkov
 • Pridružen: 28.05.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 avgust 2007 - 10:59

Z Marushko se v celoti strinjam. Ne vidim razloga odklanjati vsega, kar je živalskega izvora. Sem pa zagovornik humanega ravnanja z živalmi in smatram, da odrešitev ni v tem, da živali puščamo živeti, pač pa je pomemben human način usmrtitve.
Pri nas je bil sprejet zakon, ki predpisuje nekatere takšne postopke pretežno doma vzrejenih živali, samo nevem, koliko je to uveljavljeno v praksi.
Včasih gledam tuje programe na TV o živalih. Medebojne živalske krutosti je vsako sekundo na pretek. Vendar ta krutost poteka skladno s prirodo in njenimi zakoni. Človek pa je civiliziran oziroma bi naj bil. Iz tega razloga ni etično in je človeka nevredno na grozljive načine izkoriščati živali za svojo korist. Mislim, da bi morala v tej smeri potekati naša prizadevanja in aktivizem..
Glede prehrane pa je dokazano, kar pravi Marushka, da človek potrebuje meso, seveda v zmernih količinah. Nekje sem prebral, da to vpliva tudi na to, da je človek bolj odločen in morda "agresiven" v pozitivnem smislu, da ni preveč pomehkužen (čeprav to ni bogve kakšna odlika, ampak v današnjem času je treba imeti tudi nekaj moči, da preživiš).

#4 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 17 avgust 2007 - 11:04

Point je v vcepljanje proti-izkoriščevalske ideologije v vse ravni življenja. Proti-izkoriščevalske do živali, seveda. Gre se bolj za način razmišljanja, kot pa reševanje konkretnih živali.

Glede mleka mi je nekdo enkrat vcepil dvom. Če hitro razložim: človek je edina žival, ki v sodobnem svetu tudi kot odrasel uživa mleko. Nikjer v naravi baje ni moč najti živali, ki bi tudi odrasle uživale mleko. Sam problem naj bi bil v tem, da mleko vsebuje kalcij, katerega nemalokrat dodajajo tudi umetno in ga spretno prodajajo z marketinškimi nategi, da je to dobro za zdravje in kosti. Realnost naj bi po besedah tega nekdoja bila drugačna. Odraslo telo naj ne bi potrebovalo toliko kalcija, kot otroško, ki je seveda v razvoju. Kalcija naj bi dovolj zaužili tudi brez pitja mleka, prekomeren vnos kalcija pa naj bi sprožil ravno nasproten učinek, to je, da telo tisti presežek kalcija izloči, obenem pa izloči še tega, ki naj bi ga potrebovali. Vso stvar je poljudno argumentiral s tem, da denimo v nerazvitem svetu, kjer pač vsega ni v izobilju, odrasli mleka ne uživajo, vsaj ne prekomerno, kot ga na zahodu. Tam naj bolezni kosti pri starejših skoraj ne bi bilo, "zahodnjaške bolezni" pa se začnejo pri artritisu in končajo bohvekje.

Živil živalskega izvora nujno ne potrebujemo (recimo za preživetje), za praktično vse se najdejo nadomestki v rastlinskih živilih. Svojemu otroku bi dajal vse za jest, in mislim, da bi pri veganskih otrocih v razvoju bilo potrebno sestavit resnično bogato dieto, da bi prejeli vse, kar potrebujejo, odraslo telo pa lahko funkcionira samo na veganski prehrani.


Poznam nekaj malega veganov. Tak stil življenja me ne moti, čeprav ga sam najbrž ne bi mogel živeti.
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#5 Zoja

Zoja

  Častna članica

 • Člani
 • 739 prispevkov
 • Pridružen: 01.06.2005

Objavljeno 17 avgust 2007 - 11:08

ni razloga za tako preseravanje.

Nekaj, kar je zate preseravanje, je marsikomu rešilo življenje. Kot je že Chiara' omenila, veganska prehrana dokazano zmanjšuje možnost za nekatere resnejše bolezenske oblike, prav tako pa zelo pripomore k izboljšanju zdravstvenega stanja, kadar katero od teh bolezni že prebolevaš. Ne gre tukaj samo za to, da na ta način 'rešuješ' živali, halo? Je pa tudi res, da obstajajo ljudje, ki jim okus mlečnih izdelkov in mesa enostavno ne ustreza in zato prakticirajo veganstvo oz. vegetarijanstvo. Zato ne vidim razloga, da za nek že stoletja ustaljen način prehranjevanja govoriš, da je preseravanje. Lahko bi se vsaj malo potrudila s kakšnim evfemizmom, če imaš negativno menje o tem.

Osebno sem mesojedec oz. perutninojedec :-D , poznam pa kar nekaj veganov, med katerimi bo po mojem kmalu tudi moja mami. :mrgreen: Pred leti je prenehala uživati meso, v zadnjih mesecih pa se vedno manj poslužuje tudi mlečnih izdelkov, jajc, itd. Nikoli ni bila pretiran ljubitelj in pravi, da ji čisto nič ne manjka. Obiskala je tudi veganske kuharske tečaje, ki jih prireja Dario Cortese in tudi mene kdaj prepriča, da si privoščiva kako vegansko pojedino, ki zna bit presenetljivo okusna. Kar se tiče njenega veganstva in odnosa do živali je tako, da nimata nobene povezave, tega ne počne zato, da bi opozarjala na karkoli, skušala reševat ogrožene živalske vrste, itd. ampak ji ta način prehranjevanja preprosto odgovarja. In jaz je ne obsojam, čemu le? Sem prepričana, da je njeno zdravje pri petdesetih mnogo boljše kot moje pri petindvajsetih in da ima vegetarijanstvo oz. veganstvo gotovo nekaj pri tem.

#6 Marushka

Marushka

  nov na sceni

 • Člani
 • 211 prispevkov
 • Pridružen: 08.03.2006

Objavljeno 17 avgust 2007 - 11:29

Za zdravje je pomembna predvsem uravnotežena in raznovrstna prehrana. Drugače pa ne mislim nič olepševat, sem povedala tako kot mislim, da je to preseravanje in pri tem bo tudi ostalo. Lp

#7 Chiara`

Chiara`

  Častna članica

 • Člani
 • 2 312 prispevkov
 • Pridružen: 14.04.2004

Objavljeno 17 avgust 2007 - 12:00

Jaz osebno nisem ne vegan, ne vegetarjanec, preprosto zelo rada jem meso. Sicer pa nerada jem kravice in pujske, bolj pernate živali. Nekaj let nazaj sem bila prepričana, da morajo biti "rastlinojedi" ljudje grozno čudaški, da ne jedo mesa. Pač življenje v majhni vasi, kjer se živali koljejo v rednih intervalih, kjer je že zelo težko odrasti ozaveščen o dobrobiti vegetarjanske prehrane, je naredilo svoje. Za vegane sem slišala šele ko sem prišla v najstniška leta. Potem pa, ko sem začela hoditi z zdajšnjo punco, katere mati je vegetarjanka, sem šele spoznala kako bogata in hranljiva ter ZDRAVA je lahko takšna prehrana. Res pa je, da jejo pri njih tudi mlečne izdelke ter jajca itd..

Takšnega stila prehranjevanja oziroma življenja ne obsojam, ga odobravam. Ne razumem pa popolne izključitve vseh živalskih izdelkov ( kot volna in svila, vosek), zato sem upala, da bi kak vegan to pojasnil. NE ODOBRAVAM pa posiljevanje svojih živalskih ljubljenčkov s takšnim prehranjevanjem. Od bratranca žena je želela spreobrniti mačko v veganko. Ko je moja mami to videla ji je z grozo v očeh obsojajoče rekla, da eno normalno mleko in meso za bogo mačko pa že lahko kupi. Predvsem smo bili ogorčeni zato, ker je maček bil že navajen mesojede diete. Sicer pa se mi zdi, da tudi od malega mesojedo žival pač moraš pravilno hraniti. No ja, nisem strokovnjak, vendar moje laično mnenje je, da so psi in mačke mesojede živali.

Jaz ne bi nikoli morala prakticirati takšnega stila prehranjevanja. Vegetarjanstvo mogoče ja, veganstva pa ne.

#8 ceol27

ceol27

  biskvitek

 • Člani
 • 39 prispevkov
 • Pridružen: 20.12.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 avgust 2007 - 13:47

Vegetarianec sem že sedem let in vmes sem poskusil nekaj mesecev veganske prehrane in nekaj tednov presnojedstva. Vegetarianstvo in veganstvo sta bila zgoraj obrazložena, presnojedstvo je prehranjevanje s toplotno neobdelano vegansko hrano. Ničesar se ne kuha, peče, cvre,… ampak gre iz vrta direktno na krožnik.
Pri meni sta bila dva razloga za prekinitev veganske in presne prehrane. Prvi je bil čas, ki sem ga namenjal sami pripravi hrane, saj je zelo malo restavracij, ki nudijo možnost tovrstnega prehranjevanja. Drug razlog pa leži v tem, da sem pogrešal družbo. Ko sem šel s kolegi ven, sem si običajno naročil samo pijačo, ker ni bilo ničesar v ponudbi, kar bi lahko jedel. Restavracij, ki bi nudile veganski meni, pa je izjemno malo.
Ne bom izgubljal časa z nizanjem razlogov vegetarianstvo. Bi pa rad zaključil z eno anatomsko primerjavo rastlinojedih in mesojedih živali in ju primerjal s človekom. Ni potrebno brati celotnega članka, poglejte samo zadnjo stran.

http://www.vegsource...faq/anatomy.pdf

Ceol

#9 nero

nero

  biskvitek

 • Člani
 • 26 prispevkov
 • Pridružen: 28.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 avgust 2007 - 21:51

Obsojanje, da gre v primeru takšne vrste prehranjevanja za preseravanje, je zame enostavno ... primitivno. In izjava je povsem na nivoju tiste, da gre pri homoseksualnosti zgolj za modno muho in "preseravanje". Žal. Ampak ... kdo sem jaz, da bi obsojal - vsak ima pravico do svojega mnenja ...

Vegetarijanec sem že od svojega 14. leta, torej natanko 20 zadnjih let. Razlog, da sem postal, je bil zgolj in samo zdravstvene narave - za to vrsto prehrane sem se odločil po nasvetu svojega zdravnika zaradi določenih težav, ki so se mi vlekle leta in leta. In priznam, od začetka je bil šok - dobesedno čez noč sem prešel na vegansko oz. celo presno prehrano in na njej vztrajal ca. 1 leto - in takrat sem bil dejansko še otrok (in to je bilo pred 20 leti!!!) ... Zdravstvene težave so v tem času popolnoma izginile, zato sem po tem letu presne prehrane prešel na vegetarijansko (ovo-lakto-vegetarijansko, torej tudi z mlečnimi izdelki in jajci). Zakaj? Zato, ker mi taka prehrana preprosto paše. Pa tudi ne maram kompliciranja na nobenem področju in prehranjevanje zagotovo spada zraven.

In ne, ničesar mi ne manjka, prej nasprotno - to že ves čas kaže moje splošno počutje, potrjujejo pa to dejstvo tudi vsi zdravniški pregledi :fiju:

Mesa niti najmanj ne pogrešam, čeprav ga, mogoče ca. 2-3x na leto, kljub vsemu zaužijem - če je pač prilika taka, ne kompliciram in raje pojem meso, kot da bi vztrajal na nekih lastnih prepričanjih in zaradi njih stradal.

Vegetarijanska prehrana je za moj občutek za ljudi povsem dovolj bogata, raznolika in okusna. Dovolj velik dokaz za to, da je obenem tudi bolj zdrava od mesne, pa sem kar sam ...

Kljub temu pa ne bi te vrste prehrane nikomur skušal vcepljati v glavo - končno je tudi moj lubi močno zelo "mesojeda živalca", pa mi niti na kraj pameti ne pade, da bi ga skušal spremeniti in mu preprečiti, da uživa v taki vrsti prehrane, kot njemu paše. Kaj šele, da bi zaradi tega zavračal življenje ali celo sex z njim (spomnil sem se članka o nekih novozelandskih veganih, ki so se odločili, da z mesojedimi ne bodo sexali ... :zmesan:)

In še manj, da bi svojega psa skušal prepričati, da v bistvu ni mesojeda žival - to je seveda čista bedarija in resnično ne razumem ljudi, ki skušajo zganjati tak nenaraven teror nad svojimi "ljubljenčki" ...

Kar se pa tiče izogibanja volni, usnju, vosku, svili ... Težko si predstavljam življenje brez vseh teh "snovi", zato verjetno nikoli ne bi mogel biti čisto pravi vegan. In to bo mogoče tudi odgovor na vprašanje, zakaj samo vegetarijanec in ne vegan, čeprav bi se z lahkoto odločil tudi samo za takšno vrsto prehrane.

Sicer pa - kakor komu paše ... :deda:
Upanje v človeškem srcu je podobno plutovini na vodi. Včasih jo lahko potisnemo do dna, toda vedno splava na površje. (A. Dumas)

#10 monet

monet

  gay friendly

 • Člani
 • 18 prispevkov
 • Pridružen: 14.08.2007

Objavljeno 18 avgust 2007 - 16:03

poznam kr neki veganov. ampak mam pr vseh občutek da so to za druge, ne zase. skor vsak k je vegan nekak to hoče povedat oz. pokazat. sam sm biu neki cajta. lahko rečm da do neke meje še vedno sm. ampak hkrati pa tega ne morm. ker jem sir in SIR JE DBEST. ja. pa tut vegeterjanc nism ker včasih pojem kkšno ribo.

ubistvu vsak naj je kar mu paše. js mesa (razen ribjega) nisem jedu že zlo dolg pa večina sploh ne ve da ga ne jem. hočm sam povedat, da bi vsak mogu jest to kar mu paše. ne pa naprimer da si vegeterjanc in si na skrito cediš sline po poli salami...
bučka

#11 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 20 avgust 2007 - 01:30

Marsikateri vegan se je za svoj prehranjevalni in življenjski stil odločil tudi zaradi živali. Nekako načelo tega je, da živali niso nič manj vredne od ljudi in da bi jih kot take morali tudi sprejemati, od tod izvira tisti proti-izkoriščevalski odnos, torej zavračanje kakršnihkoli surovin živalskega izvora. No ja, morda bo bolje to razložil tale dokumentarec. Prvih deset minut je nekakšen mil uvod (brez groznih posnetkov), ki nakaže in argumentira bistvo prej navedenega načela, vse ostalo pa zelo nazorno pokaže vzorce ravnanja z več živalskimi vrstami, tako "industrijskimi" kot tudi našimi domačimi ljubljenčki, živalmi za šport in zabavljaštvo, medicinske ter znanstvene raziskave.

Tri faze resnice (1h35' , angleški narator, angleški ali nemški podnapisi)
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#12 gregor

gregor

  piščan'c

 • Člani
 • 95 prispevkov
 • Pridružen: 17.07.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 21 avgust 2007 - 14:32

Ko sem si ogledal ta dokumentarec sem moral zvečer nemudoma do najbližjega kmečkega turizma na debel, v sredini še krvav fiorentinski zrezek. Mnjaami


#13 Baltazar

Baltazar

  piščan'c

 • Člani
 • 116 prispevkov
 • Pridružen: 05.06.2006
 • Lokacija: Radovljica

Objavljeno 21 avgust 2007 - 17:25

Sam sem mesojedo bitje, in mislim, da bo tako tudi ostalo. Čeprav nisem nek blazen ljubitelj mesa, se mi zdi, da bi brez šunke na pizzi malo težko zdržal...

Vegeterjanstvo in veganstvo sta morda res postala modna muha, a kdo sem jaz, da bom sodil. Vsakomur tako, kot mu paše. Me pa res begata dve stvari. Zakaj vegani, ki so to postali iz ljubezni do živali, nočejo konzumirati mleka? Je torej tudi dojenje problematično? In zakaj vegeterjanci, ki so to postali iz ljubezni do živali, jedo ribe in morske sadeže? Če bitje ne diha zraka, torej ni žival in ne ve, kaj je bolečina in trpljenje? Tega res ne razumem. Žival je žival, pa naj hodi ali plava. In če se z živaljo ravna tako, kot je treba, ne vidim razloga, zakaj ne bi oblekel volnenega puloverja.
The good news is there is no more bad news.

#14 aLEshY

aLEshY

  nov na sceni

 • Člani
 • 241 prispevkov
 • Pridružen: 28.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 21 avgust 2007 - 22:56

Samega sebe ne bi označil kot mesojedco bitje - bolj primerno se mi zdi, da se označim za vsejeda, ker jem in uživam v hrani rastlinskega in živalskega izvora.

Tudi jaz imam občutek, da je biti vegetarijanec zdaj tudi "kul". To, da je vegetarijanska hrana "ful zdrava" se mi zdi pač ena izmed sodobnih pogruntavščin, ki ji ne verjamem popolnoma. Konec koncev se pri pridelavi zelenjave in sadja porabi tako ogabno velika količina pesticidov, da je "zdravost" hrane rastlinskega izvora po mojem tudi vprašljiva.

Čeprav sem vsejed, nisem ravnodušen do NAČINA pridelave mesa - če vzamem v zakup potem še odnos, ki ga imamo do mesa (koliko ton mesa gre vsako leto na odpad zaradi preteklega roka uporabe), sem celo malo zgrožen. Po drugi strani pa me očitno to ne prizadane do te mere, da bi se mi meso zagabilo.

Mimogrede. Smilijo se mi tudi vsi žužki, ki jih ubijemo s pesticidi. Smilijo se mi tudi vse poljske miške, ki jih traktor pri obdelavi polja brezčutno povozi. Smilijo se mi vsi krti, ki umrejo samo zaradi tega, ker delajo krtine in jedo gomolje (sej jedo gomolje, kajne?!). In smilijo se mi vsi ptički, ki poginejo zaradi strupov na sadju.


Še to. A je na tem forumu modna muha v vsak odstavek svojega posta napisati "kdo pa sem, da bi sodil..."? Očitno je zavladala neka čudna napetost, da se vsi že v naprej opravičujejo za morebiti povzročeno čustveno prizadetost. To se mi zdi zelo zelo neumno, vendar žal o tem razpredati v tej temi ni na mestu.


LP, aLEshY.

#15 ceol27

ceol27

  biskvitek

 • Člani
 • 39 prispevkov
 • Pridružen: 20.12.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 22 avgust 2007 - 20:42

To, da je vegetarijanska hrana "ful zdrava" se mi zdi pač ena izmed sodobnih pogruntavščin, ki ji ne verjamem popolnoma. Konec koncev se pri pridelavi zelenjave in sadja porabi tako ogabno velika količina pesticidov, da je "zdravost" hrane rastlinskega izvora po mojem tudi vprašljiva.

Se strinjam. Jaz imam navado iti enkrat tedensko na ekotržnico in nabavim sezonsko sadje in zelenjavo za cel teden.

Glede pesticidov pa to: Sojo, žitarice in ostale kulturne rastline, ki se uporabljajo za krmo živali ravno tako prešpricajo z vsem mogočim. Ti pesticidi in drugi strupi se kopičijo v jetrih in maščobnem tkivu živali in zaradi tega procesa, ki mu pravimo bioakumulacija, najdemo v hrani živalskega izvora tudi 10krat več pesticidov kot v rastlinski hrani.

#16 Puck0

Puck0

  veteran

 • Člani
 • 1 790 prispevkov
 • Pridružen: 26.08.2004
 • Lokacija: LjUbLjAnA

Objavljeno 22 avgust 2007 - 21:51

Vsem, ki si filma od qty-ja še niste ogledali predlagam, da si le vzamejo tisto urco in pol časa, ter si ga ogledajo. :solzice:
Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

#17 janezek

janezek

  nov na sceni

 • Člani
 • 210 prispevkov
 • Pridružen: 17.11.2004
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 23 avgust 2007 - 22:59

Sam sem mesojedo bitje, in mislim, da bo tako tudi ostalo. Čeprav nisem nek blazen ljubitelj mesa, se mi zdi, da bi brez šunke na pizzi malo težko zdržal...

Vegeterjanstvo in veganstvo sta morda res postala modna muha, a kdo sem jaz, da bom sodil. Vsakomur tako, kot mu paše. Me pa res begata dve stvari. Zakaj vegani, ki so to postali iz ljubezni do živali, nočejo konzumirati mleka? Je torej tudi dojenje problematično? In zakaj vegeterjanci, ki so to postali iz ljubezni do živali, jedo ribe in morske sadeže? Če bitje ne diha zraka, torej ni žival in ne ve, kaj je bolečina in trpljenje? Tega res ne razumem. Žival je žival, pa naj hodi ali plava. In če se z živaljo ravna tako, kot je treba, ne vidim razloga, zakaj ne bi oblekel volnenega puloverja.

Jaz lahko povem samo zase.
Mesojedci, vegetarijanci, vegani itn. so samo oznake. Te besede imajo ljudem pomenijo različne stvari. Nekateri pod vegetarijanstvo razumejo to, da ne jedo rdečega mesa, za druge je to enako veganstvu. Po mojih izkušnjah je večina vegetarijancev zaradi zdravja. Ker želijo bolj zdravo jesti, zmanjšajo količino rdečega mesa ali se mu popolnoma odpovedo.
Sam se tem oznakam poskušam izogibati. Kajti ko ljudje slišijo to besedo, vse ostalo dojemanje prilagodijo tej oznaki.
Sam zdaj pravim, da nisem vegetarijanec, ampak ne jem mesa in jajc. Nekaterim bolj ozkoglednim glede definicije mesa pa moram posebej poudariti, da ne jem niti rib, mehkužcev, dvoživk, šunke, slanine itd.

Vsi živalski proizvodi so sporni zaradi gojenja živali. Osebno mislim, da nobena žival ne bi smela biti v ujetništvu. Zato sam nimam nobenega hišnega ljubljenčka in se poskušam izogniti uporabi živalskih proizvodov.
I'm not gay! I'm hetrosexualy challenged.

#18 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 29 avgust 2007 - 16:13

Meni veganstvo ali vegetarijanstvo nista bila nikoli blizu. Tam nekje do dvajsetega leta sem pojedel kar veliko mesa in takrat sem se malo zamislil, če je takšno prehranjevanje primerno. Odločil sem se poskusiti tudi z drugimi načini.

Najprej sem imel obdobje, ko sem kar se da striktno ločeval beljakovinske obroke od tistih z ogljikovimi hidrati (nekje sem prebral, da ta kombinacija ni ugodna). Nisem opazil kakšnega posebnega učinka na moje počutje. Nato sem imel celo kratko obdobje, ko nisem jedel nobenega mesa. Telesna masa mi je takrat padla, vendar to pripisujem predvsem zmanjšanju mišične mase zaradi odsotnosti beljakovin. Tudi ta način me torej ni prepričal.

Zato sem se odločil, da bo moja prehrana uravnotežena in da ne bom pretiraval v nobeno smer. Meso jem pogosto, vendar v manjših količinah. Večinoma puranje, piščančje ali ribje, redko tudi kaj drugega. Kadar mi paše za kosilo samo skleda solate, dam vanjo še tuno. S takim prehranjevanjem se tudi najbolje počutim. Da ne omenjam, da treniranje na fitnesu ne more obroditi zelo vidnih sadov, če v telo ne vneseš primerne količine beljakovin, torej bi bil moj trud zaman.

Nikoli pa ne bi šel obsojat veganov in vegetariancev ali jih celo prepričevat, da njihov način prehranjevanja ni dober. Prepričan sem, da so, tako kot jaz, tudi sami sprobali različne načine in se pač ustavili pri tistem, ki jim najbolj odgovarja. Tudi če gre zgolj za življenjsko filozofijo, bi to pri komurkoli spoštoval.

Za konec pa še članek, ki sem ga ravnokar prebral. Sumim, da ga je malce subjektivno napisal en mesojedec, ampak sem v njem vseeno našel nekaj zanimivih podatkov: klik.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#19 ceol27

ceol27

  biskvitek

 • Člani
 • 39 prispevkov
 • Pridružen: 20.12.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 29 avgust 2007 - 21:18

4. vegetarijanski piknik v Ljubljani

Ljubljana Mostec, 2. september 2007, od 10. do 19. ure
Gre za največjo tovrstno prireditev v Sloveniji, na kateri se vsako leto zbere več tisoč obiskovalcev.

Program:

Na odru:
11.30 – Studio za orientalski ples Hava: generalka orinentalskega plesa
12.00 – pozdravni govor Stankota Valpatiča, predsednika Društva za osvoboditev živali in njihove pravice
12.10 – govor Katje Pavlovič o pravicah živali in vegetarijanstvu
13.00 – napoved otroške kuharske delavnice Kokošola - sladka kuharska urica s Putko Zdravko
13.10 – Studio za orientalski ples Hava: nastop orientalskega plesa, 1. točka
14.00 – Studio za orientalski ples Hava: nastop orientalskega plesa, 2. točka
14.15 – napoved otroške delavnice izdelovanja eko denarnic
14.20 – kantavtor Tadej Vesenjak
15.30 – govor Enye Belak o pravicah živali
17.00 – nagradno žrebanje

Brezplačna predavanja in filmi v predavalnici Rekreacijskega centra Mostec:

10.00 – predvajanje filma o nastajajočem Kraljestvu miru, 3. in 4. del
10.50 - predvajanje filma Zemljani (prejel številne mednarodne nagrade)
12.30 - predvajanje filma o posledicah množicne živinoreje in konvencionalnega kmetijstva: Pojedli bomo Zemljo
13.00 – Vlado Began, varuh pravic živali: Množicna živinoreja in lov - družbeno neodgovorni ravnanji?
14.00 – Petra Mihalek Novak, dr. med.: Otroci so lahko od rojstva vegetarijanci
15.00 – Stanko Valpatič: Miroljubno kmetijstvo in predstavitev Združenja za miroljubno kmetijstvo
16.00 – Majda Frol: Tudi psi in mački so lahko zdravi vegetarijanci
17.00 – Vlado Began, varuh pravic živali: Cerkev, živali in klimatske spremembe
18.00 - predvajanje filma o katastrofalnih posledicah gensko spremenjenih rastlin: Življenje uhaja iz kontrole

Program je okviren, zato lahko pride še do sprememb in dopolnitev.
Organizira: Društvo za osvoboditev živali

#20 janezek

janezek

  nov na sceni

 • Člani
 • 210 prispevkov
 • Pridružen: 17.11.2004
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 30 avgust 2007 - 17:11

Telesna masa mi je takrat padla, vendar to pripisujem predvsem zmanjšanju mišične mase zaradi odsotnosti beljakovin.


Če privzamem, da se je zmanjšala mišična masa, maščoba pa ne, pomeni, da si zmanjšal dnevni energetski vnos, nisi pa dovolj vadil, da bi telo porabljalo maščobe namesto mišic. Vsekakor, če ni dovolj energije, mišice ne rastejo.

Mišična masa se samo zaradi hrane ne bo povečevala, pa če ješ maksimalno beljakovinsko hrano. Odvečne kalorije, ki jih telo ne porabi, se shranjujejo kot maščobe.
I'm not gay! I'm hetrosexualy challenged.

#21 blarba

blarba

  piščan'c

 • Člani
 • 89 prispevkov
 • Pridružen: 21.11.2004
 • Lokacija: rob civilizacije

Objavljeno 23 september 2007 - 15:04

po mojem mnenju vsi sami zase točno vemo kaj nam sede jest in kaj ne.. telo samo pove kaj mu paše in po čem se nam bojo cedile sline.. če komu paše bit vegan, vegeterjanec, mesojedec se mora za to odločit samo zato ker ima občutek da mu to sede.. za moje pojme smo ljudje bolj rastlinojede kot mesojede živali, ampak še vedno pa smo mesojedci.. sama ne jem veliko mesa, nikol nisem bila velik ljubitelj le-tega, nikol pa tut ne bom postala vegeterjanka ali veganka, čeprow noro rada hodim v vegedrom.. če mi zapaše meso, ga pač pojem, če mi ne paše ga pa pustim..
po mojem mnenju se vse več ljudi odloča za alternativne oblike prehranjevanja zaradi popularnosti le-teh, zarad imidža, samopodobe.. tako kot se je za to odločiw moj šef, ki želi o svojem veganstvu govoriti s celim svetom in raje nebi o njegovih bullshitih kako jajca gnijejo v črevesju, kako mesne maščobe upočasnujejo delovanje možganov, ipd.. se pa definitivno strinjam z vidikom, da meso ni zdravo, zaradi industrijskega odnosa ljudi do živali.. kravca, ki naredi v celem življenju max 20 korakov in vse kar počne je to da je, ni zdrava kravca..
..Was normal ist, ist auch eine Frage...

#22 annika

annika

  gay friendly

 • Člani
 • 11 prispevkov
 • Pridružen: 02.04.2009

Objavljeno 20 april 2012 - 23:10

zdravo vsem! Jaz pa sem nekaj let jedla samo vegansko hrano, skoraj samo presno - pa sem pretirano shujšala. Potem sem se raje začela vegetarijansko prehranjevati, se pravi tudi mlečne izdelke in jajca, da sem nazaj dobila nekaj kg.

#23 Becca

Becca

  piščan'c

 • Člani
 • 135 prispevkov
 • Pridružen: 31.03.2012
 • Lokacija: Somewhere :)

Objavljeno 23 april 2012 - 10:39

Pri presni se shujša isto kot pri prehodu na vegetarijanstvo in veganstvo, na začetku pada, potem se pa po parih mesecih ustali. Je pa isto kot z vsako prehrano...pač treba naštudirat kaj telo rabi. Veliko vegijev ne zna pravilno kombinirat in imajo probleme z zdravjem, enako se zgodi pri mesojedcih in ostalih. Če se človek pouči kaj rabi, potem ni problema s presnojedstvom (se nanaša na zgornjo uporabnico). :)
In ne, po moje to ni noben imidž in podobno. ^^
"Don't judge each day by the harvest you reap but by the seeds that you plant."

#24 modest-rose

modest-rose

  nov na sceni

 • Člani
 • 295 prispevkov
 • Pridružen: 29.11.2007
 • Lokacija: Capo d'Istria

Objavljeno 23 april 2012 - 14:32

V otroštvu sem jedla vse razen govejega mesa. Z leti sem prišla na stopnjo, ko mi gre samo še perutnina in ribe. Vse ostalo meso mi naredi hudo v telesu (utrujenost, zaspanost, občutek "teže", prebavne motnje itd.). V najstniških letih sem se zavestno odrekla vsemu mesu (new-age etična prehrana in podoben nonsens:) ) za dobre pol leta in ugotovila, da delam to na silo in trpinčim samo sebe. Kasneje sem ugotovila, da na tak preskok še nisem bila pripravljena. Kasneje, skozi leta, je začela določena hrana (predvsem mesni izdelki) odpadati z mojega jedilnika čisto spontano. Sedaj sem več ali manj na zelenjavi, dosti pojem surove; meso služi zgolj kot manjši dodatek k vsemu ostalemu na krožniku (pa še to - opažam - ga vedno več puščam na krožniku).

Se ne predalčkam po zaužiti hrani, ker jem po občutku. Včasih več mesa, včasih več jogurtov, včasih več žitaric, včasih več sokov.. Po potrebi. Mislim, da naša telesa niso narejena za takšne režime, kot si jih radi umišljamo. Če znamo poslušati sebe in svoje potrebe, bomo vedeli, kaj dati v usta. In če bo moje telo hotelo kos mesa, mu ga sigurno ne bom odrekla, ker sem si neko idejo vbila v glavo.

Veliko opažam tudi, kako se prehrana spreminja glede na stopnjo miselnosti/duhovnega razvoja (ali poimenujte po lastni volji), na kateri smo. Meni vedno bolj paše "živa" hrana, 3 "bele smrti" sem že praktično v celoti izločila iz prehrane... Nekako bolj resonira z menoj taka hrana, kaj vem :?:

Kar se tiče veganstva pa takole: jaz jem živalske proizvode, ampak jih kupujem lokalno (ml. izdelki, jajca) pri okoliških kmetih. Definitivno ne podpiram industrijske pridelave mesa in ostalih produktov. Torej, zame tržnica rulz :vrag: Za vse tiste, ki so "cruelty-free" proti tem izdelkom..
Start by doing what's necessary; then do what's possible; and suddenly you are doing the impossible.

#25 biskvitka

biskvitka

  piščan'c

 • Člani
 • 62 prispevkov
 • Pridružen: 14.06.2012

Objavljeno 14 junij 2012 - 13:49

jaz pa ne vem, zakaj se v veganski temi morajo oglašati mesojedci?!
kakorkoli, dvigujem roko ... vegetarijansko dieto imam zaradi moralnih zadržkov, k veganom pa sem prestopila, ko sem opazila, da mi mlečne stvari ne sedejo v želodcu.
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov