Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Kopiraj/Prilepi


227 odgovorov v tej temi

#51 Puck0

Puck0

  veteran

 • Člani
 • 1 790 prispevkov
 • Pridružen: 26.08.2004
 • Lokacija: LjUbLjAnA

Objavljeno 04 januar 2010 - 22:48

DUBAJ - Najvišja zgradba na svetu!
Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

#52 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 06 januar 2010 - 21:23

Konec ugibanj in skrbi: G-točka ne obstaja
Mit, ki je razburjal tako moške kot ženske
4. januar 2010, ob 14:46

Skrivnostna erogena cona, imenovana G-točka, ki naj bi ženske popeljala do nepredstavljive spolne naslade, je - dokazano - izmišljotina.

Le plod domišljije
A največja tovrstna študija, ki so jo na 1.800 ženskah izvedli strokovnjaki s King's Collegea v Londonu, se je končala brez uspeha, saj niso našli prav nobenega dokaza o obstoju kakršne koli podobne "izbokline z obliko fižolčka," kot so ta predel v vagini običajno opisovali. Strokovnjaki so zato dvignili roke in sklenili, da vsi dokazi ali, bolje rečeno, njihovo pomanjkanje kažejo na to, da je G-točka le plod ženske domišljije, v katero pa so verovanje spodbujali tudi spolni terapevti in revije za ženske, piše britanski BBC.

Seksologinja Beverley Whipple je razložila, da so pri raziskavi pustili ob strani lezbijke ali biseksualke in se niso menili za vplive različnih spolnih partnerjev ali za to, kako različne spolne položaje preizkušajo ženske. Pod lupo so sicer vzeli izključno eno- in dvojajčne dvojčice. Vse so vprašali, ali imajo G-točko, in če je ena izmed dvojčic odgovorila pritrdilno, bi pričakovali, da bi jo zaradi enakih genov imela tudi druga. A ta teza nikakor ni bila potrjena, saj v nobenem paru enojajčni dvojčici nista trdili, da sta pri sebi opazili oziroma začutili to erogeno cono.

Nekatere ženske živijo v zmoti
Sodelavec pri raziskavi, profesor Tim Spector, je dejal: "Ženske so morda lahko prepričane, da je obstoj G-točke povezan z njihovo prehrano ali gibanjem, a moramo jim pogledati v oči in jim povedati po pravici: Nismo odkrili prav nobenih dokazov za to, da ta točka obstaja. To je bila daleč največja tovrstna raziskava, zato lahko upravičeno sklepamo, da sta prepričanje in predstava o G-točki izrazito subjektivni stvari."

G-točka oziroma Gräfenbergerjeva točka je bila poimenovana po nemškem ginekologu Ernstu Gräfenbergu, ki jo je pred več kot 50 leti prvi opisal in dejal, da leži okoli 2-5 centimetrov na notranji steni vagine.


Vir: MMC RTV SLO
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#53 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 06 januar 2010 - 22:46

Dva koledarja Zavetišča Horjul 2010

Zavetišče za živali Horjul je izdalo dva krasna stenska koledarja za leto 2010: psi 2010 in mačke 2010.

Ves izkupiček od prodaje je namenjen oskrbi živali v Zavetišču Horjul.

Velikost posameznega koledarja: 60 x 40 cm
Naslovnica + 12 strani
Cena posameznega koledarja: 15,00 € / kos

Plačila:
* po povzetju (stroške pošiljanja plača kupec)
* na prevzemnih mestih pri prostovoljcih po Sloveniji

Za vse informacije o prevzemnih mestih in za naročila se obrnite z email sporočilom na Tanjo (tanja@darmade.com).

Vir: Zavetiščee Horjul
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#54 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 januar 2010 - 20:36

Analingus - gnus ali nebeški užitek?
Analingus naj bi bil pred desetletij prisoten le pri homoseksualcih
7. 1. 2010 | Antonio B

Analingus - resnično le užitek za homoseksualce?

Edini, ki je v tistih časih na tem področju vendarle odkril nekaj dejanskih primerov, je bil seksolog Yankowski, sicer avtor knjige Report on Premarital Sex, kjer boste našli podatek, da to spolno prakso uporablja skoraj 2 odstotka žensk in 6 odstotkov moških. Pa še to le enkrat v življenju in brez posebnih želja po uživanju. Raziskava je bila seveda zelo površna, saj ni razčlenila aktivne in pasivne vloge, pri moških je pozabila ujeti podatek, ali gre za homoseksualne ali za hetero pare. Pa vendar, avtor knjige je leta kasneje pojasnil, da je šlo pretežno za gejevske moške in da hetero pari tega res niso počeli zaradi kakšnega posebnega užitka. Yankovski je ugotovil, da zna biti prav analingus odlična spodbuda za daljšo erekcijo pri moškem in za bolj vlažno vagino pri ženski. Zato ni razumel, da pari tega ne izvajajo bolj pogosto.


Vir: Intimate Medicine
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#55 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 11 januar 2010 - 09:45

Odgovor na pismo:
Zreli za priznanje realnosti?
Tekst: Jure Mesarič, Majšperk, 31. decembra 2009

Prof. dr. Matjaž Gams je v pismu za Sobotno prilogo ponovno medijsko napadel predlagatelje novega družinskega zakonika, zagovornike porok med istospolnimi pari in istospolnega starševstva, ki naj bi po njegovem mnenju na oltarju višjih (političnih) ciljev žrtvovali strokovnost in strokovna dejstva. V podkrepitev te trditve analizira domnevno nekorektno strokovno argumentiranje predlaganih sprememb, začenši z nemško študijo istospolnih družin, ki jo odpravi kot strokovno najmanj vprašljivo, saj naj bi bila narejena na premajhnem vzorcu. Kaj takšnega lahko za kvalitativno sociološko raziskavo, v kateri je na različnih ravneh poglobljenosti sodelovalo 1059 staršev in 123 otrok, reče samo nekdo, ki mu niso poznane niti osnove družboslovnega raziskovanja. Nič čudnega, če vemo, da prof. dr. Gams pač ni družboslovec. Kdo naj že sodi o čevljih?

A četudi prof. dr. Gams kljub še tako zagretemu pojasnjevanju sociologov, kakšne »vrste živali« je ta nemška raziskava, opravljena pri bavarskem institutu, ki je sicer bolj konzervativne sorte, in zakaj je mogoče še kako reči, da je reprezentativna, ne bi popustil, mu lahko predlagatelji in zagovorniki novega družinskega zakonika še vedno povedo, da to še zdaleč ni edina raziskava, saj se različne znanstvene veje s tem področjem ukvarjajo že najmanj kakšnih 25 let. Na temelju tega obsežnega raziskovalnega opusa, objavljenega v najbolj uglednih znanstvenih publikacijah na svetu, istospolne poroke in starševstvo danes izrecno in na vsakem koraku podpirajo Ameriško združenje psihiatrov, Ameriško združenje psihologov, Kanadsko združenje psihologov, Ameriška akademija pediatrov, Ameriško združenje psihoanalitikov, Ameriška akademija družinskih zdravnikov in še bi lahko naštevali. Istospolno starševstvo v ZDA, kjer naj bi po nekaterih ocenah l. 2005 v tovrstnih družinah živelo skoraj 300.000 otrok, že vrsto let podpirajo vse večje strokovne organizacije, ki imajo karkoli povedati o dobrobiti otrok. Precej bolj samotno je na drugi strani, saj med nasprotniki razen raznih versko ali ideološko navdahnjenih skupin in posameznikov z dvomljivimi strokovnimi referencami, ni najti nikogar drugega, še najmanj pa strokovne organizacije vsaj približno podobnega ranga, kot so bile prej naštete.

V nadaljevanju prof. dr. Gams zapiše, da je legalizacija istospolnih porok ali rejništva statistično povezana z nižjo rodnostjo, s čimer nas ti ukrepi še oddaljujejo od možnosti preživetja. Pri zagovarjanju te teze se opira na prispevke, katerih soavtor je. Kot bralec enega izmed njih, objavljenega v slovenski reviji Informatica, ki jo Gams tudi ureja, lahko izrazim samo skrajno začudenje, da prof. dr. ne loči tako temeljne razlike, kot je razlika med slučajnostjo (koincidenca) in vzročnostjo (kavzalnost). S pristopom, ki sta ga v tistem prispevku uporabila avtorja, lahko proizvedemo nepregledno število korelacij, le vzročnost med pojavi se nam vedno znova izmakne (non causa pro causa). Da plastično ponazorim: z isto logiko oz. metodo je nekim drugim raziskovalcem uspelo pokazati na signifikantno korelacijo med povečanjem populacije štorkelj v Berlinu in povečanjem števila rojstev v bolnišnicah v predmestju. No, ta »podvig« je bil seveda v funkciji zabave, pa tudi izjemno dobre ponazoritve, kako je ob nerazumevanju prej omenjene razlike med korelacijo in vzročnostjo mogoče s pomočjo statistike trditi pravzaprav karkoli.

Najdaljšo tradicijo družbenega prepoznavanja in sprejemanja istospolnih zvez imajo nedvomno skandinavske države, od katerih pa nasprotniki novega družinskega zakonika in lokalni spodbujevalci rodnosti bežijo kot hudič od križa. Imajo dober razlog, saj raziskave kažejo, da je tam po več kot desetih letih, odkar so Danska, Norveška in Švedska sprejele zakonodajo o istospolnih partnerstvih, t.i. tradicionalna družina v boljši kondiciji – zakonsko zvezo sklene več parov, manj je razvez in manj izvenzakonskih rojstev. Na podlagi teh podatkov seveda ni mogoče reči, da so za krepitev institucije tradicionalne družine »odgovorne« istospolne zveze, nakazujejo pa, da med temi ni nevzdržnega konflikta, da gre dejanske razloge – tudi za pojave, kot je (pre)nizka rodnost, kjer se skandinavske države spet primerjalno dobro odrežejo – iskati kje drugje kot pa v priročnih grešnih kozlih in popreproščenih razlagah.

Ob koncu pisma prof. dr. Gams zagovarja znanstveno konferenco, na kateri naj bi strokovnjaki predstavili strokovne argumente o istospolnih partnerstvih v odprtem akademskem okolju, pri čemer pa žal ne pojasni, ali se kot strokovnjak za področje umetne inteligence in računalniško vodene šahovske končnice vidi med morebitnimi razpravljavci. Kakorkoli že, nenavadna zahteva, saj je po pregledovanju objav v najprestižnejših svetovnih publikacijah s področij, ki jih na tak ali drugačen način vprašanje istospolnega starševstva tudi dejansko zadeva, mogoče kaj hitro skleniti, da je znanost v odprtem akademskem okolju odgovor že dala, in to ob strinjanju, ki je primerljivo s tistim o škodljivosti kajenja. Da ta odgovor prof. dr. Gamsu ni všeč, pa zagotovo ni problem, vreden strokovnih razprav.


Vir: DELO.si | Sobotna priloga | Poštni predal 29

Zreli za priznanje realnosti?
Tekst: Franc Rado Jelerčič, Nova Gorica, 31. decembra 2009

Vsebina pisma g. dr. Matjaža Gamsa me je globoko pretresla, saj obravnava obstoj našega slovenskega naroda. Po njegovi viziji, ki je brez dvoma podprta s študijami, bomo Slovenci izumrli čez kakšnih 200 let. Glavni vzrok je nizka rodnost slovenskega naroda, ki jo bomo s sprejetjem zakona, ki bo izenačil istospolne poroke in istospolno rejništvo z raznospolnimi, še povečal.

Meni kot navadnemu človeku je popolnoma jasno, da npr. dva poročena fanta ali dve poročeni dekleti ne moreta ustvariti otrok, pa če se še tako ljubita in stiskata. Vzrok je enostaven: nove otroke lahko ustvarita samo moški in ženska, kar je znano že od nekdaj, in če se bo število istospolnih zakonov Sloveniji povečevalo, bo logično manj otrok in s tem manj ustvarjalnih delovnih rok. Stari Slovenci bodo morali delati do skrajnih fizičnih in umskih možnosti in na koncu bodo predali delovna mesta tistim narodom, ki se že danes širijo po naši slovenski domovini.

Trditev predlagateljev, da se bo povečal interes za posvojitve in rejništvo zapuščenih otrok, ni nikjer dokazan. Saj že danes lahko vsak zdrav in normalno situiran človek posvoji tujega otroka, ga vzgaja do njegove polnoletnosti, ko ta začne živeti samostojno življenje in mu ponavadi iz hvaležnosti pomaga v starosti. Torej istospolni zakoni niso nikakršno zagotovilo, da se bodo posvojitve povečale. Nekoč so obstajale ustanove, ki so zapuščenim otrokom zagotavljale osnovno varnost in osnovno šolanje. Upam, da jih sedanji slovenski kapitalizem še ni uničil in spravil te otroke na nivo desetega brata oz. sirot, kot so nekoč, za rajnke Avstro-Ogrske in Italije, tavale po vaseh od hiše do hiše.

Čudim se, da se takšen predlog obravnava s takšno zavzetostjo, ko je v tej naši državici toliko drugih, izredno težkih zadev, ko gre za ohranitev delovnih mest, za tehnološki razvoj, za zdravstveno varstvo, za preprečevanje korupcije, za zmanjšanje birokracije, ki se širi po nepotrebnem, za zniževanje stroškov državnega aparata in še in še bi lahko našteval. Evropa bo kmalu ena globalna vas in ostal bo le tisti, ki bo imel napreden tehnološki razvoj in lastne umske sposobnosti za razvoj in proizvodnjo. Lastne, s tem mislim slovenske, kajti tujci, pa čeprav posvojeni, nikakor ne bodo razvijali in ščitili slovenske ustvarjalnosti.

V Sloveniji imamo kar nekaj ustanov, ki se ukvarjajo s študijami o slovenskem narodnostnem razvoju, pa tudi nekaj strank, ki na tem delujejo. Zakaj vse te inštitucije in stranke pri tej obravnavi ne sodelujejo, zakaj se ne oglašajo s svojimi mnenji in predlogi. Pa tudi naši poslanci naj se poglobijo v predlagane spremembe, ki bodo zanesljivo škodljive za slovenski narod, preden se odločijo, saj je do sedaj še vsak poslanec obljubil, da bo deloval v korist in za razvoj lastnega slovenskega naroda, ne pa za njegovo izumiranje.

Pa še to: nimam nič proti istospolnim zvezam, toda urejanje njihovih spolnih zadev pa po mojem vendarle ne spada v slovenski parlament. Ustanovite si svoje društvo ali celo stranko in od tam vplivajte na našo javnost, vlada pa naj rešuje naš narod in državo Slovenijo.


Vir: DELO.si | Sobotna priloga | Poštni predal 29
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#56 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 11 januar 2010 - 13:44

Uran o predlogu družinskega zakonika
Ljubljana, 6. januar 2010, ob 19:12

To vodi v razkroj družbe in propad civilizacije. Vse civilizacije, ki so družino razvrednotile, so propadle.


Vir: MMC RTV SLO
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#57 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 12 januar 2010 - 11:35

Predsednik SLS Radovan Žerjav o "pravi" družini
Dobro jutro, 11. 1. 2010

Družina je oče, mati in otroci, vse drugo pa to ni.
(Reporter)


Vir: dobrojutro.net
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#58 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 16 januar 2010 - 13:26

Svet so ljudje
Nestrpnost do istospolnih v Afriki narašča

Delo, 11. 1. 2010

Matuba Mahlatjie je eden redkih srečnežev na afriški celini, ki zaradi južnoafriškega potnega lista nima večjih težav s svojo spolno usmerjenostjo. Bolj ali manj odkrito preganjanje in šikaniranje istospolno usmerjenih pa je razmeroma dobro uveljavljena in razširjena praksa v drugih afriških državah, kjer so množične ter javne manifestacije gejevskega in lezbičnega gibanja nezaslišane. Tamkajšnje oblasti namreč nimajo nikakršnih pomislekov glede preprečevanja takšnih zborovanj in preganjanja posameznih homoseksualcev. Tudi z uporabo sile in črke zakona, če je treba. Še večjih izbruhov obsojanja in nestrpnosti, ne samo s strani oblasti, ampak tudi širše afriške javnosti, so deležni istospolni partnerji, ki si želijo uradne potrditve svojega partnerskega statusa pred matičarjem.

Edina oaza strpnosti na črni celini je tako Južna Afrika. Tamkajšnje glavno mesto Cape Town je prijazno mesto do istospolno usmerjenih in zato znano tudi pod imenom rožnato mesto. A tovrstno svobodno izkazovanje drugačnosti je v sosednjem Malaviju, kjer so pred tednom dni zaprli homoseksualni par, ki je poskušal stopiti v zakonski stan, povsem nezaslišano. Kljub deklarirani strpnosti do istospolno usmerjenih in njihovih zakonskih zvez, Mahlatjie trdi, da pod na videz strpnim južnoafriškim površjem ljudje še zmeraj gojijo precej nestrpnosti do homoseksualcev, kar navsezadnje potrjuje tudi precejšnje število napadov nanje. Nedavno poročilo organizacije za človekove pravice Human Rights Watch (HRW) celo navaja, da se razmere v Afriki zaostrujejo, saj ima kar 38 od 53 držav uzakonjeno prepoved sporazumnih spolnih odnosov med osebami istega spola, ki so opredeljeni celo kot kaznivo dejanje.

Proti istospolnim zvezam je ostro nastopila tudi Uganda, ki je takšno početje v predlogu zakona opredelila kot »pregrešen način življenja«, hkrati pa predlagala ostre kazni za vsakršno delovanje, ki bi spodbujalo homoseksualne aktivnosti. V Malaviju, kjer je spolnost tabu, so sodne oblasti poskus gejevske poroke poimenovale kot dejanje »velike nespodobnosti«. Še huje je na primer v Nigeriji, kjer je homoseksualcem v severnih, pretežno muslimanskih območjih zagrožena smrtna kazen, medtem ko so oblasti v Senegalu na pokopališčih odredile izkopavanje njihovih trupel.

Direktor oddelka za gejevske zadeve pri HRW Scott Long razloge za nestrpnost do homoseksualcev v Afriki vidi v zapuščini režima nekdanjega predsednika Roberta Mugabeja. Predsednik Zimbabveja je z izjavami, v katerih je istospolno usmerjene primerjal s psi in prašiči, poskušal preusmeriti pozornost naroda stran od kritičnega stanja tamkajšnje ekonomije in najrazličnejših političnih kriz. Takšno hujskaštvo in nestrpnost sta se zaradi podobnih politično motiviranih manipulacij v naslednjem desetletju hitro razširila po vsej celini.

Čeprav ima Južna Afrika eno najbolj naprednih zakonodaj glede odnosa do homoseksualnosti, kar med drugim dokazuje tudi imenovanje sodnika ustavnega sodišča, ki je javno deklarirani gej, so izbruhi nestrpnosti med visokimi državnimi uradniki še zmeraj precej pogosti, predvsem pa hudi. Tako se je moral predsednik Jacob Zuma še leta 2006 javno opravičiti zaradi izjave, s katero je istospolne poroke opredelil kot »sramotne tako za državo kot Boga«.


Vir: DELO.si


Ameriška pravda o istospolnih porokah
So homoseksualci novodobni črnci?

Tekst: Boris Čibej | Delo, 13. 1. 2010

V Kaliforniji se je začel sodni proces o tem, ali lahko večina na referendumu odpravi pravice manjšine

Washington – Te dni so v San Francisco, katerega predel Castro velja za svetovno gejevsko prestolnico, uprte oči tako borcev za enakopravnost istospolnih partnerjev kot aktivistov, ki se zavzemajo za ohranitev tradicionalnega pojmovanja poroke kot zakonske zveze med moškim in žensko. V ponedeljek se je na tamkajšnjem zveznem sodišču začel sodni postopek o razvpitem predlogu številka osem, s katerim so na dan, ko so Američani izvolili prvega temnopoltega predsednika, prebivalci Kalifornije izglasovali prepoved dotlej veljavnih istospolnih porok.

Od našega dopisnika

To je pomembna pravda, saj se bo ne glede na njen izid to vprašanje zaradi napovedanih pritožb znašlo pred ustavnim sodiščem, ki bo moralo prvič v zgodovini odločiti, ali zvezne države lahko prepovedo poroko med partnerjema istega »naravnega« spola.

Postopek, v katerem dva istospolna para oporekata temu, da lahko večina z referendumom odpravi človekove pravice manjšine, je medijsko zanimiv že zato, ker tožnike zastopata znana odvetnika težke kategorije; leta 2000 sta namreč stala na nasprotnih straneh v procesu, s katerim so Georgeu Bushu podelili zmago na predsedniških volitvah.

Eden je David Boies, ki je pred devetimi leti neuspešno zastopal Ala Gorea, drugi pa Theodore Olson, ki mu je uspelo ustoličiti Busha, ta pa ga je nagradil s položajem glavnega pravnega zastopnika izvršne oblasti na ustavnem sodišču. Olson je v uvodnem govoru dejal, da so istospolni partnerji danes v enakem položaju, kakor so bili rasno mešani partnerji, dokler ni ustavno sodišče leta 1967 razglasilo prepovedi njihovih porok za neustavne.

Poroke dovoljene v petih zveznih državah

Tako kot na številnih drugih področjih, z izjemo zunanje, obrambne in varnostne politike zvezne države, tudi glede istospolnih porok ZDA dokazujejo, da so skupek med seboj zelo različnih pravnih entitet. Istospolni partnerji se trenutno lahko poročijo v petih ameriških zveznih državah (Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire in Vermont) in v indijanskem plemenu Coquille v Oregonu, čez kakšen mesec pa bo začela veljati pred kratkim sprejeta odločitev zakonodajnega telesa Kolumbijskega okrožja, ki bo omogočila sklenitev istospolnih porok tudi v prestolnici.

V New Yorku, kjer že vrsto let potekajo politične in pravne bitke okoli tega vprašanja, takšne poroke priznavajo, če so sklenjene kje drugje, sami pa jih ne sklepajo. Čeprav je tamkajšnja zakonodajna skupščina že večkrat sprejela zakon o istospolnih porokah, jih ni potrdil zgornji dom lokalnega kongresa. Proti njim je newyorški senat zadnjič glasoval decembra lani.

Ponekod v ZDA istospolnim partnerjem dovoljujejo, da sklepajo civilne zveze, s katerimi nekje pridobijo enake pravice kot poročeni heteroseksualci, spet drugje pa takšne zveze ne omogočajo povsem enakih pravic. Podobno kot v času prepovedi rasno mešanih porok so tudi danes najostrejše nekatere države na jugu in v osrednjem delu ZDA, kjer lokalne zakonodaje ali celo ustave ne dovoljujejo istospolnih porok, ponekod pa celo izrecno prepovedujejo kakršna koli zakonsko registrirana istospolna partnerstva.


Vir: DELO.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#59 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 16 januar 2010 - 19:08

Dr. Ivan Svetlik, minister za delo, družino in socialne zadeve, v intervjuju za Dnevnikov objektiv
Tekst: Ervin Hladnik - Milharčič | Sobota, 16. 1. 2010

V preteklih desetletjih se je zdelo, da zakonska uveljavitev pravic konča diskusijo. Na levici se je z legalizacijo splava nehalo pogovarjati o življenju, enakopravnosti žensk, ko je z zakonsko regulativo izginila z dnevnega reda. V konservativni politiki pa so vprašanja ostala živa. Zdaj reformulirate družino. Kakšne odpore je bilo treba zlomiti?

V preteklosti so bile te napetosti bolj latentne, danes pa so bolj manifestne. Ob sprejemanju sedanje družinske zakonodaje, pred več kot 30 leti, ko so se zunajzakonske skupnosti moških in žensk priznale kot enakovredne klasični družini, je najbrž časopis Družina kaj zapisal. Ampak prostor ni bil tako odprt za konfrontacijo različnih pogledov. S prehodom v novo ureditev je nastopila bistvena razlika. Zdaj se različni pogledi bolj manifestirajo. Nekatere sami izzivamo, ko dajemo stvari v razpravo in pozivamo ljudi, naj povedo svoje mnenje.

Kaj s tem pridobimo?

Sledimo praksi življenja. Zakonodaja ima dve funkciji. Legitimira to, kar se je vzpostavilo skozi življenje kot nekaj običajnega in sprejemljivega, in kaj je tako široko prakticirano, da ne more ostati zunaj zakona ali biti kriminalizirano. To delamo zdaj, ko priznavamo legitimiteto vsem oblikam partnerskih skupnosti, tudi istospolnih. Zakonodaja pa ima tudi usmerjevalno funkcijo. Ta bi lahko bila bolj nevarna, če bi z njo vplivali na ljudi, da prakticirajo en način življenja, ne pa drugega. Omejitve postavimo samo takrat, ko en način življenja postane nevaren za druge ljudi. V družinskih skupnostih zagotovo ne najdemo takšnih primerov.

Kaj ste spremenili?

V središče družine smo postavili otroka. V kontekstu demografije je družina namenjena reprodukciji prebivalstva. Zato je otrok ključna figura znotraj družine. Partnerji lahko živijo tako ali drugače, od njihovih razmerij pa je odvisno, kako si urejajo življenje. Zato je bil premik potreben. Vsi mednarodni dokumenti gredo v to smer. Če je tako, za nas ni pomembno, kakšna skupnost otroku omogoča ustrezen razvoj. Ni pomembno, ali je to klasična družina z biološko materjo in biološkim očetom. Družine so lahko reformirane ali istospolne. Bistvena je kakovost odnosov v skupnosti, ki otroku omogoča normalen razvoj in vstop med odrasle. Družina ne izhaja več iz želja staršev in njihovih pravic. Izhaja iz otroka kot dragocenosti, ki jo moramo varovati in poskrbeti, da ji bo zagotovljen razvoj do odraslosti.

Vse oblike heterospolnih družin so zdaj sprejete kot samoumevne, ne?

Da. Kdor misli, da je otrok v enostarševski družini kakorkoli osiromašen, je pač slabo obveščen.

Nekoč so jim rekli pankrti. Bili so zunaj zakona in stigmatizirani. Se danes o čem takem sploh še kdo resno sprašuje?

Zdaj veljavna zakonodaja je naredila velik korak naprej. Naša zakonodaja bo naredila še enega. Destigmatizirala bo oblike, ki jih ljudje živijo danes.

Zakaj pri istospolnih partnerjih vedno nastane hrup? En referendum je že ustavil en zakon. Iz tega hitro nastane nepremostljiv politični problem. Kako ga razumete?

Nisem psihoanalatik in z analizo ne bi šel predaleč. Problem je najbrž na ravni vzorcev mišljenja. Moški z mačistično kulturo to dojemajo kot zanikanje vloge, ki jo imajo v družini. Zato se jim zdijo takšne družine deviantne. Podobno je pri drugih kategorijah prebivalstva. Tu so tudi kulturni in zgodovinski vidiki temeljnih vrednot, ki jih je v naš prostor prineslo krščanstvo. Vsi smo dediči te kulture in enega modela družine, ki je še vedno idealizirana kot sveta družina. Pa ta ni bila takšna, kot jo danes propagirajo, ker je bil tudi tam vmešan nekdo tretji. Vse te stvari so najbrž naložene v podzavest in izključujejo drugačnost. Tolerantnost do drugačnosti je prenizka. V naši kulturi vsekakor. Nekatere druge so za drugačnost bolj odprte.

Vi ste minister leve koalicije.

Tako, da.

Ta zakon bo sprejet?

Močno upam, da bo.

Se močno razlikuje od zakona o družini, ki bi ga oblikovala desna koalicija?

Od nasprotne strani slišimo, da bi bilo vse drugo sprejemljivo, posvajanje otrok s strani istospolnih partnerjev pa ne. Zanimivo. Tukaj je tveganje namreč najmanjše. Mehanizem posvojitve je tako zelo izdelan, da je nemogoče postaviti otroka v skupnost, za katero ni v naprej 99-odstotno zagotovljeno, da gre za okolje, ki mu lahko daš mlado osebo v oskrbo brez bojazni, da se ne bi mogla razvijati.

Govorimo o velikem številu ljudi?

Ne. Teh primerov je izjemno malo.

Pa s tem urejate stanje ali ustvarjate nove oblike družine?

Takšne skupnosti že imamo. Istospolni partnerji so denimo posvojili otroke v Ameriki in jih pripeljali sem. Kaj naj zdaj naredimo? Naj te otroke postavimo zunaj zakona? Naj jih postavimo v položaj, ki jih diskriminira? Tega država ne more. Niti mednarodna niti domača zakonodaja ji tega ne dopuščata. Ustavno sodišče tega ne dopušča. Gre za čisto legalistične vidike v kontekstu človekovih pravic. Argument nasprotnikov je, da bomo spodbudili oblikovanje istospolnih skupnosti v še večji meri.

Je argument brez teže?

Po njihovem naj bi razvoj družine in družbe šel v deviantnost. To naj bi bilo slepo črevo. Uporabljajo vse mogoče besede. Ampak istospolna usmerjenost je pač prirojena. Številke niso nič večje, kot so bile v preteklosti. Vprašanje je samo, koliko so vidni in kolikšna je stopnja tolerantnosti do različnih oblik življenja. Kako je kdo usmerjen, je vprašanje biologije. Vprašanje sociale je, koliko smo odprti do posameznikov in skupin, ki tako živijo.


Vir: Novice.Dnevnik.si | Tiskane izdaje/Dnevnikov objektiv
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#60 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 januar 2010 - 17:23

Ženski in moški možgani
Tekst: Helena Kocmur | 17. 1. 2010

»Pred leti je skupina nizozemskih raziskovalcev pri živalih in ljudeh proučevala t. i. spolno dimorfno jedro v možganih – to je skupina celic, ki je povezana z moškim spolnim nagonom. Objavili so izsledke, s katerimi so dokazovali, da je bilo v skupini homoseksualnih moških to jedro v rangu velikosti ženskega. Vendar pozneje nobena druga raziskava ni potrdila teh trditev,« pravi dr. Gregor Majdič (profesor na Veterinarski fakulteti Univerze v Ljubljani in Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru). Tako še ni dokazov, da razlike v delovanju možganov vplivajo na homoseksualno vedenje. »Vemo, da so v vedenju moških in žensk tudi 'odstopanja'. Veliki razponi so lahko že pri videzu. Nekatere ženske so bolj poraščene, imajo globlji glas, kar je povezano s hormoni, ti pa vplivajo tudi na možgane in poznejše obnašanje. Deklice, ki imajo preveč testosterona med razvojem, se tako raje igrajo s fantovskimi igračami in so v fantovski družbi, vendar ni dokazov, da ta motnja vpliva tudi na njihovo morebitno poznejšo istospolno usmerjenost,« pojasnjuje Majdič.


Vir: Vir: DELO.si | Nedelo
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#61 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 18 januar 2010 - 13:33

V Čilu po 20 letih na oblast konservativni predsednik
Santiago de Chile - MMC RTV SLO/STA/Reuters | 18. januar 2010 ob 10:53

Ambiciozne obljube novega predsednika

"Čile ni največja, najbogatejša ali najmočnejša država na svetu, moramo pa si prizadevati, da bo postala najboljša. Izgubiti ne smemo niti minute," je po zmagi dejal Pinera, ki obljublja, da bo ustvaril milijon novih delovnih mest ter podvojil bruto domači proizvod, ki zdaj na prebivalca znaša 12.000 dolarjev letno. V predvolilni kampanji je Pinera napovedal tudi povečanje pravic istospolno usmerjenih, ki pa kljub temu naj ne bi dobili pravice do poroke ali posvojitve otrok. Zavrača tudi splav, ki je v Čilu nezakonit.


Vir: MMC RTV SLO
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#62 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 19 januar 2010 - 22:10

Cena neenakopravnosti
Tekst: Jure Mesarič | 19. januar 2010

Dober intervju s forenzično psihologinjo o napadih na geje (in zakaj je zakonodaja pomembna):

Why choose to actually go where the victim is–to gay areas, to cruising areas, to bars? A lot of people have pointed out that, in violence against other minority groups, people don’t tend to go where they are to harass them or abuse them.

There is the perception that homosexuals are a socially acceptable target. Repeatedly, when young people are asked, they will justify and defend targeting gay people as . . . There’s a belief nowadays that it’s not so cool to assault racial minorities. It’s not so cool to assault women, or Jews. But assaulting gays is actually something humorous to a lot of young people. It’s probably the last socially acceptable group to assault. Part of it is related to the fact that discrimination against gays is still legalized and encoded. That sends a message to young people that, if gays don’t have equal rights in employment, housing, child custody, the military, or marriage, then there’s something wrong with them, and nobody’s going to mind if we have some fun at their expense...


In pika na i, ki dovolj zgovorno nakaže, zakaj imajo homofobi, kot so Ljudmila Novak, Matjaž Gams, Tadej Strehovec… krvave roke. Kje iskati razlago za napade – v psihologiji (moteni posamezniki) ali širših družbenih okoliščinah?

It’s not deviant psychology. It’s social psychology.


Vir: Drugi dom
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#63 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 25 januar 2010 - 09:29

Homoseksualnost in šola: Nelagodje in molk
Tekst: Nika Djordjevič | 25. januarja 2010

Homoseksualnosti v šolah ne obravnavajo pri pouku, čeprav raziskave Legebitre kažejo, da je 35 odstotkov anketiranih dijakov in študentov vsaj enkrat občutilo nasilje zaradi svoje spolne usmerjenosti.Na okrogli mizi, ki jo je ob izidu revije Sodobna pedagogika organizirala Zveza društev pedagoških delavcev, je Roman Kuhar z ljubljanske filozofske fakultete poudaril, da bi v vzgojno-izobraževalnem sistemu, ki vključuje človekove pravice, strpnost in toleranco, morali učenci pri pouku obravnavati tudi istospolno usmerjenost, toda o njej se govori zlasti med odmori.

Kanadska raziskava je pokazala, da srednješolci v povprečju osemkrat na dan slišijo homofobične žaljivke, začenši z besedo peder. V učne načrte za devetletno osnovno šolo ni vključena problematika istospolno usmerjenih. Edina izjema je predmet družba v petem razredu. V kurikulu je eksplicitno zapisano, naj učenke in učenci spoznavajo razlike med ljudmi po različnih posebnostih, tudi po spolni usmerjenosti. Sociologinja Ksenija Komidar je med svojim raziskovanjem ugotovila, da med potrjenimi učbeniki za ta predmet le eden tematizira homoseksualnost, pa še tam je zapisano le, »da nihče ne sme biti zapostavljen zaradi barve kože, spola, spolne usmerjenosti, narodnostne ali verske pripadnosti, starosti ali drugih razlik«.

Profesorica Tanja Rener z ljubljanske fakultete za družbene vede je prepričana, da se homoseksualnost še vedno omenja zgolj v uličnem, precej prostaškem in žaljivem govoru. »Ker se v družini o istospolni usmerjenosti ne govori veliko, bi bilo nujno o tem spregovoriti v šolah. Pri tem učitelji ne bi smeli pristransko obravnavati teme z navajanjem razlogov za ali proti, ampak promovirati drugačnost kot ustavno in človekovo pravico,« je razlagala. Toda po njenem mnenju tudi pouk o tej temi ne bi odpravil predsodkov, ker ne temeljijo na nepoznavanju pojmov, ampak so zakoreninjeni v strukturi moči.

Do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja je bila obravnava homoseksualnosti vključena v kurikul in učbenik pri pouku spolne vzgoje. Avtorji so jo takrat opredeljevali kot posledico napačne vzgoje, učitelji pa so jo razlagali skupaj z ekshibicionizmom, fetišizmom, promiskuiteto, prostitucijo, incestom in prostitucijo. Kljub prenovljenemu izobraževalnemu sistemu pa po besedah Marjete Mencin - Čeplak s fakultete za družbene vede v učnem načrtu medpredmetnega kurikularnega področja vzgoje za zdravje za osnovne šole homoseksualnost še vedno uvrščajo v kategorijo različnih oblik spolnega vedenja in jo navajajo skupaj s sadizmom, nekrofilijo, ekshibicionizmom, posilstvom, incestom in pedofilijo.


Vir: DELO.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#64 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 26 januar 2010 - 11:16

Nova spolna vzgoja: Britanske učence bodo o spolnih odnosih začeli učiti že pri sedmih letih
Tekst: (tp), Daily Telegraph | torek, 26.01.2010 09:37

Britanske otroke bodo o puberteti in spolnih odnosih začeli učiti že pri sedmih letih. V okviru obveznih ur spolne vzgoje bodo učencem razložili, kako se dekleta in dečki razvijajo ter kako nastanejo jajčeca in spermiji. Spremenjen učni načrt za učence, stare od sedem do enajst let, pa vključuje tudi razlago pomembnosti trdnih zvez in odnosa v zakonu ter zlorabe in nasilja v družini.

Enajstletniki se bodo spoznali s kontracepcijo, nosečnostjo, spolno prenosljivimi boleznimi, spolno usmerjenostjo in registracijo istospolne partnerske skupnosti. V okviru ene šolske ure bodo učiteljice učence morale vprašati: „Kakšno so različni načini izkazovanja spolne intimnosti in kakšna so tveganja okužb s spolno prenosljivimi boleznimi in nosečnosti?“


Vir: dnevnik.si / Novice/(Ne)verjetno
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#65 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 januar 2010 - 09:17

Spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti
Groza in preplah med gosti lokala gejevske skupnosti
Tekst: Jure Predanič | 27. januarja 2010

Ko je junija lani zamaskiran napadalec v ljubljanski lokal vrgel baklo, so udeleženci literarnega večera mislili, da bo počila bomba

Ljubljana – Groza, prestrašenost, občutek nemoči, strah in podobne občutke so na ljubljanskem okrožnem sodišču opisovale priče napada, v katerem je trojica mladeničev z neznanimi pajdaši 25. junija lani okoli devetih zvečer pred lokalom Cafe Open na ljubljanskih Prulah obračunala z aktivistom gejevske in lezbične skupnosti Mitjo Blažičem. Po očitkih tožilstva so v lokal zalučali baklo in kamenje. Udeleženci literarnega večera, ki je takrat potekal v lokalu, so na sojenju Marku Kousu, Janu Stenovcu in Jerneju Šercerju opisovali, kako so najprej slišali topot korakov, nato pa zagledali silhuete črno oblečenih, zamaskiranih moških.

Najemnica lokala Barbara Rajgelj je povedala, da je v času napada stala pri šanku in nadzirala prostor. Včasih, je povedala, so se dogajali manjši incidenti. Potem ko je slišala topotanje korakov, je zaslišala krik in videla goreč predmet, ki je padel v lokal. Zaradi žarenja in iskrenja je mislila, kakor tudi nekateri drugi gostje, ki so se zatekli v skladišče in toaletne prostore, da gre za bombo. Bila je v šoku, je povedala, saj ni vedela, kaj se dogaja, zbala pa se je tudi za življenja navzočih. Po dogodku je videla okrvavljenega Mitjo Blažiča, ki je imel po vratu tudi opekline, tudi on je bil v šoku. Predsednici sodnega senata Mojci Zalar Kocjančič je pojasnjevala, da je Cafe Open odprt od maja 2008 in da že od začetka ne skrivajo, da je to gejem in lezbijkam prijazen lokal, v katerem so sicer dobrodošli vsi. V času dogodka, kar je izvedela naknadno, je bila po njenih besedah med 30 gosti na vrtu tudi družina z majhnim otrokom.

Več je videl Vasja S., ki je dogodek opazoval z desetih do petnajstih metrov. Povedal je, da je izza vogala pridivjalo okoli osem v črno oblečenih napadalcev, na glavi so imeli kapuce, vsaj šest jih je izmenično pretepalo Blažiča, uporabili so pesti in brce. Blažič se je branil z rokama in vpil »pustite nas na miru«. Tudi sam je zaradi dogodka še zdaj prestrašen, noč pred pričanjem na sodišču je spal le dve uri. Po njegovem je bil napad zasnovan militaristično z namenom zastraševanja, kar je napadalcem tudi uspelo. Na vprašanje odvetnika Mihe Kuniča, ki zagovarja Marka Kousa, je zanikal, da bi se Blažič sam zapodil proti napadalcem, je pa med napadom vpil »hudiči, prokleti hudiči, zakaj to počnete«.

Podobno so videle tudi druge priče. Matej D. je videl od šest do osem v črno zamaskiranih moških, oboroženih z baklami in kamenjem, tudi on je, kot večina zaslišanih, slišal krike »pedri, pedri«. Izmenično so pretepali Blažiča, ki se je branil, eden pa ga je tudi ožgal z baklo. Kot smo poročali, je po prepričanju tožilstva to storil ravno Kous. Ta je nato v lokal zalučal baklo, ki je povzročila preplah. Suzana T., organizatorka večera, je prav tako opisovala preplah v lokalu in panično bežanje gostov. Spomni se, da je druga udeleženka literarnega večera med dogajanjem vstopila v lokal in dejala, da so napadeni in naj pokličejo policijo, spomni pa se tudi vonja, kot bi nekdo odvrgel petardo. Kristjan Š., ki živi v bližini, samega dogodka ni videl, je pa povedal, da je po njegovem mnenju že prejšnji dan opazil izvidnico, ki si je prišla ogledat lokal. »Sedel sem za mizo pred lokalom in z bratrancem pil pivo, ko je mimo prišla četverica fantov. Enega od njih sem vprašal, ali se poznamo, saj se mi je zdel znan, v odgovor pa sem dobil le grd pogled, češ, iščemo pretep. Slišal sem tudi besedo pedri. Hitro sem vse pozabil, malo za tem je od nekje priletel kamen,« je povedal. Zaslišan je bil tudi zdravnik Aleš F., ki je po napadu na ljubljanski urgenci pregledal Blažiča in opisoval poškodbe, ki so mu jih povzročil napadalci. Aktivist, ki je vložil tudi odškodninski zahtevek za 10.000 evrov, je dobil tri šive na glavi, poškodovan je imel tudi prst in dobil lažje opekline po vratu.

Spomnimo, da so izvidnico, ki si je lokal sicer ogledala istega dne, omenjali tudi trije obtoženi, ki so napad priznali in se ga pokesali ter svoji žrtvi segli v roko. Po lastnih besedah so prišli pred lokal le izrazit mnenje, »kot ga lahko tudi oni«, so povedali. Niso sicer znali pojasniti, zakaj so to počeli zamaskirani in oboroženi ter zakaj se je razpletlo, kakor se je.


Vir: DELO.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#66 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 januar 2010 - 21:00

Poslanec Zaresa Vito Rožej v razpravi o registraciji istospolne skupnosti in družinskem zakoniku na seji državnega zbora
Ljubljana - MMC RTV SLO | 27. januar 2010 ob 13:33

Za novi družinski zakonik velja enako kot za Katoliško cerkev - ni se ga treba bati.


Vir: www.rtvslo.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#67 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 31 januar 2010 - 11:08

Šarlatan, brez relevantnih znanstvenih referenc? V Piramido, kajpak!
Tekst: Jure Mesarič | 31. januar 2010

Roman Vodeb:

Da ne pozabim: kdor bi rad glasoval zame ali celo navijal zame (in moje poglede na razlike med spoloma in družinsko zakonodajo ter še dve obrobni temi) naj gleda v torek 2.2.2010 Piramido. Najbolj vneti ste lahko navijači v studiu RTV SLO. Bodite v recepciji RTV ob 19.30 uri.

Bravo, nacionalka, poslanstvo javnega medija vam gre kot po maslu.


Vir: Drugi dom
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#68 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 01 februar 2010 - 09:43

Morilca sta bila ljubimca
Tekst: A. P. | 1. 2. 2010

Med sojenjem za pokol družine Häussler se je izkazalo, da sta morilca želela prikriti svoje homoseksualno razmerje — Poljub so odkrili na lopovski maski — Devetnajstletna fanta sta se spoznala v šoli — Žrtvam je streljal v obraz

Ulm, 31. januarja

Med sojenjem devetnajstletnemu Andreasu Häusslerju in njegovemu vrstniku Frederiku Beganatu smo po mesecih ugibanj vendarle izvedeli pravi motiv za grozljivi pomor Andreasove družine, ki sta ga fanta zagrešila 10. aprila lani. Štirikratna morilca sta svoj zločin pripravljala dolge tedne, z izolirnim trakom, kovinsko cevjo in plastenko sta celo izdelala dušilca za dve pištoli, s katerima sta umorila Andreasovo 22-letno sestro Annemarie, 24-letno sestro Ann-Christin, 58-letnega očeta Hansjürgena in 55-letno mamo Else. Mrliški ogledniki so razkrili, da so bile žrtve v glavnem ustreljene v obraz. Detektivi so dodali, da je vseh 31 nabojev izstrelil Frederik, medtem ko je Andreas krvavi zločin zgolj opazoval. Krvnik družine Häussler je svojo identiteto med napadom zakril z roparsko masko. »Nosil sem jo, da mi ne bi na obrazu ostale sledi zločina,« je po aretaciji pojasnil preiskovalcem. Ti so med preiskavo kape v notranjosti odkrili sledi Frederikovega DNK, zunaj na območju ust pa Andreasove, zato so posumili, da sta se fanta poljubila. S tem se je zgodba začela razpletati.

Andreas je odraščal v težkih razmerah, saj mu nikakor ni uspelo doseči pričakovanj očeta. Medtem ko sta njegovi sestri uspešno študirali, se je on komaj prebil skozi osnovno šolo in se vpisal na gimnazijo. Tam je tudi spoznal Frederika, ki mu je bil naklonjen in razumevajoč. Skupaj sta hodila v McDonald's, kadila vodno pipo in z zračnimi puškami streljala polže. Andreas je imel malo prostega časa, ker je oče vladal s trdo roko. Na domu je prepovedal sladkarije, gledanje televizije in igranje računalniških iger. Fant je moral dvakrat na teden obiskovati fitnes, za osemnajsti rojstni dan pa ga je oče zvlekel v bordel in prisilil, da je legel k prostitutki. Očitno je Hansjürgen slutil, da je sin drugačen.

Andreasa niso nikoli videli v družbi deklet, zato pa je s Frederikom pogosto zavil v pivnico Marstall. »Vsi smo vedeli, da sta fanta homoseksualca,« je povedal lastnik gostilne. Tudi Andreasove sestre so vedele za njegovo skrivnost in se iz njega norčevale. Frederikova mama je sumila, da se nekaj dogaja: »Prepričana sem, da dečka nista imela homoseksualnega odnosa, morda nežnega homoerotičnega.« Prav prikrivanje njunega homoseksualnega odnosa naj bi bilo motiv za umor, saj ju je Andreasov oče zalotil v postelji, ko so bili leta 2008 na skupnih počitnicah na Majorki.


Vir: Slovenske novice
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#69 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 03 februar 2010 - 09:02

Dobrodošli gejevski in lezbični turizem v Nepalu
ETN | 3. 2. 2010

V ponudbi so tudi istospolne poroke na Mount Everestu

Agencija Pink Mountain, ki jo je ustanovil edini poslanec v državi, ki priznava, da je gej, ponuja še raftanje, treking, safarije v džungli itd.

Istospolni partnerji, ki si po poroki želijo brezskrbno jezditi na slonu ali se povzpeti na vrh sveta, so vabljeni v Nepal. Tam je namreč začela delovati turistična agencija, specializirana za počitnice in praznovanja v »mavričnih barvah«. Agencijo Pink Mountain so ustanovili trije nepalski geji, med njimi Sunil Bapu Pant, edini poslanec v državi, ki odkrito priznava, da je gej.

Babu Pant upa, da bodo v himalajsko državo, ki še vedno okreva po desetletni državljanski vojni, privabili predvsem bogate geje in lezbijke. »Zagotovili bomo, da jih v Nepalu ne bodo zapostavljali, da bodo dobrodošli in se bodo lahko posvečali športom, na primer raftanju, trekingu, planinarjenju in safarijem v džungli.«

Agencija ponuja tudi istospolne poročne pakete na Mount Everestu, najvišji gori sveta, ki skupaj z Lumbinijem, rojstnim krajem Bude, pripomore, da v Nepal vsako leto pride približno pol milijona turistov. »Vsakemu paru gejev ali lezbijk, ki se bo hotel poročiti in svojo zvezo proslaviti v eksotičnem okolju, na primer na Everestu, bomo pomagali organizirati zabavo,« je dodal Pant.

Homoseksualnost je sicer tudi v Nepalu še vedno tabu, a država v zadnjih letih postaja gejem čedalje bolj naklonjena. Pred tremi leti sta se tam prvič javno poročila geja. Pred dvema letoma je vrhovno sodišče z odločitvijo, ki pomeni mejnik na tem področju, vladi naložilo, naj pripravi osnutek zakona, ki bo gejem in lezbijkam zagotavljal enake pravice. Leta 2007 je na stotine ljudi žvižgalo in spodbujalo tekmovalce, ki so se med prvim lepotnim tekmovanjem homoseksualcev v državi samozavestno sprehajali po odru.

Tudi v sosednji Indiji je sodišče lani odločilo, da homoseksualni spolni odnosi niso kaznivo dejanje. Sodba bo po mnenju poznavalcev spodbudila čedalje glasnejše skupine homoseksualcev, ki zahtevajo enake pravice. Turizem ustvari štiri odstotke nepalskega BDP. Vlada upa, da ga bo do leta 2011 podvojila in tako spodbudila rast gospodarstva, ki so ga prizadela dolga leta državljanske vojne.

Vir: Delo
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#70 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 04 februar 2010 - 09:23

Lezbični par albatrosov dobil mladička
4. februar 2010

Novozelandskima samicama kraljevega albatrosa je uspel velik podvig: izvalil se jima je mladiček. Lezbični samici, ki sta še nedavno živeli v partnerstvu s samcem, a je letos izginil neznano kam in še prej eni od prijateljic zaplodil potomca, sta v svetu albatrosov precej redek pojav. Kakor je za državno televizijo povedal Lyndon Perriman, glavni čuvaj v centru za albatrose Taiaroa Head na Južnem otoku Nove Zelandije, je to šele tretji znani primer v zadnjih 70 letih, da samici gnezdita skupaj. Direktor centra Sam Inder pa je pristavil, da samca letos niso več videli: »Dejal bi, da se mu je zdelo življenje z dvema ženskama malce prezahtevno.« Samici bosta za mladička skrbeli tako, kakor bi bili mešan par. V naslednjih šestih mesecih ga bosta izmenično varovali in hranili – tista, ki bo šla iskat hrano, bo letela celo več sto kilometrov daleč. Vlogi bosta zamenjali vsak drugi dan. »Ptici morata biti tesno povezani, saj lahko tista, ki je na vrsti za valjenje, včasih tudi po deset dni čaka na partnerico, da se vrne s hrano,« pojasnjuje Perriman. V koloniji kraljevih albatrosov, katerih razpon kril meri skoraj tri metre, so letos imeli stoodstotno valilno sezono, saj se je iz 17 jajc izvalilo 17 mladičev. Taiaroa Head na polotoku Otago je edina celinska kolonija albatrosov na svetu, ni pa dom edinega istospolnega para v živalskem svetu: na tem polotoku živita tudi homoseksualna rumenooka pingvina, ki še čakata, da se jima izvali mladiček.

Vir: Delo
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#71 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 05 februar 2010 - 19:42

21-letnik na Hrvaškem načrtno širil AIDS
Zagreb, petek 5. 2. 2010

Hrvaška policija je v Vodicah aretirala 21-letnega moškega iz Sukošana, za katerega menijo, da je svoje spolne partnerje načrtno okužil z virusom HIV.

Po uradnih podatkih tamkajšnje policije je imel istospolno usmerjeni mladenič od avgusta, ko je izvedel, da je HIV pozitiven, pa do februarja, kljub temu, da je za AIDS vedel, spolne odnose z več različnimi osebami, ki so mladeniča tudi prijavile policiji.

Vir: slowwwenia.com
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#72 eidoJ

eidoJ

  nov na sceni

 • Člani
 • 243 prispevkov
 • Pridružen: 19.07.2009
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 06 februar 2010 - 13:01

Star intervju, a na novo odkrit.

Playboy: Vam je všeč? Plavolasa je že.
Pahor: Atraktivna?
Playboy: Ja, kot Grace Kelly.
Pahor: Zdi se mi zelo privlačna, ja.
Playboy: Kakšne ženske so vam pa sicer všeč?
Pahor: Zdaj ne vem, ali smem to reči, ker ne vem, kje se začenja nadlegovanje in kje se neha, ampak če mi gospa Kresal ne zameri, potem nimam težav povedati, da se mi zdi zelo privlačna.
Playboy: Tudi sicer, zdaj ste že omenili dve blondinki, ki sta vam všeč, Sharon Stone in Grace Kelly ...
Pahor: No, večina mojih ljubezni je bila blond. Tanja je pa črna kot oglje. [daljši premor] Tako lahka vprašanja ste mi postavljali skozi celoten intervju, sedaj na koncu pa tako težka [smeh]! To ni fer, ker sva oba utrujena.

----------------------
Pahor o športu

Zjutraj moram vstati ob petih zjutraj, potem popijem kozarec vode, spijem precej močne vitaminske tablete, grem na steper, sem na njem 99 minut, kolikor pač traja film, ki si ga ogledam. Potem se stuširam, pojem obilen zajtrk.
Ker čez dan ne morem pojesti sedmih rednih obrokov, moram jemati prehranska dopolnila, s katerimi pridemo do kemije. Če je čas, opravim trening tudi zvečer. In da zbudite telo ob enajstih, da gre v fitnes ali da gre laufat, kaj naredite? Vzamete red bull ali druga poživila, sicer vsa dovoljena, ampak poživila. In kaj naredite, da zaspite? Posežete po uspavalnih tabletah. Ves ta ciklus teh napornih treningov, ki trajajo iz dneva v dan ... Telo regeneriram samo takrat, ko mi službene obveznosti tako zapolnijo dan, da preprosto ni mogoče niti ob dveh zjutraj opraviti enournega treninga v fitnesu ali teči ali plavati.

Vir: Playboy

Prispevek uredil/a: eidoJ, 06 februar 2010 - 13:02.

I see the glass half full ... but of poison. - Woody Allen v filmu Scoop

#73 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 februar 2010 - 12:50

Brazilci delijo 59 milijonov kondomov
Splet | Nedelja, 7. 2. 2010

Brazilske oblasti bodo med pustnim karnevalom brezplačno razdelile 59 milijonov kondomov. Akcija poteka v okviru kampanje proti AIDS-u in usmerjena predvsem na ženske in mlade homoseksualce, ki so največje žrtve pandemije po podatkih njihovega ministrstva za zdravje.

"Največje število ogroženih oseb v starosti od 13 do 19 let predstavljajo ženske, pri moških med 13 in 24 let pa so najbolj ogroženi homoseksualci," so dejali v sporočilu za javnost. Ministrstvo je že lansko leto v okviru karnevala izvedlo tovrstno akcijo.

Ocenjujejo da je v Braziliji okoli 630 tisoč ljudi okuženih, vsako leto pa jih na novo zboli 35.384.

Vir: slowwwenia.com
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#74 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 143 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 08 februar 2010 - 11:49

Zreli za priznanje realnosti?
Tekst: mag. Marjana Grašič, okrožna sodnica | 6. februarja 2010

Vprašanje posvojitev otroka v zadnjem času močno buri duhove v Sloveniji, zato je prav, da nekaj besed napišem s stališča tistih, ki o zadevi ne bodo odločali, ne bodo govorili, čeprav jih najbolj zadeva. To so OTROCI.

Kot vneta zagovornica pravic otrok, kot mati treh mladoletnih biserčkov in nazadnje kot magistra prava ne bom izhajala iz argumenta, da proti posvojitvi otrok s strani istospolnih partnerjev govori tradicionalna družina (ki jo sestavljajo oče, mati in otrok), saj bi utegnila biti hitro označena za nestrpno osebo, česar si nikakor ne želim.

Konvencija o otrokovih pravicah je bila v Združenih narodih sprejeta l. 1958. Na prvo mesto postavlja KORIST OTROKA, kot pravni standard, ki ga je treba imeti ves čas in nenehno pred očmi, pred vsemi drugimi oziri. Zato izpostavljam vprašanje, ali je mogoče postaviti pravico dveh istospolnih partnerjev do posvojitve otroka nad pravico otroka do stika z obema spoloma? Po mojem mnenju nikakor in nikdar, saj so otroci osebe, ki se šele oblikujejo in imajo pravico, da odraščajo tako s predstavniki ženskega spola kot tudi s predstavniki moškega spola. Ob tem opozarjam, da doslej otroškim psihiatrom, psihologom in razvojnim terapevtom še ni uspelo opraviti resne in strokovno utemeljene študije, ki bi proučila posledice in vpliv istospolnega starševstva na razvoj otroka in njegove osebnosti.

Strinjam se, da je pomemben argument, ki govori v prid posvojitvi s strani istospolnih partnerjev koncept družine, ki se v zadnjem času močno spreminja. Res je, da številni otroci živijo v »mavričnih družinah oz. rainbow families«, kot v strokovnih krogih imenujejo enostarševske družine, družine, ki jih sestavljajo eden od staršev in njegovi roditelji ipd. Vendar je treba opozoriti, da je v takšnih mavričnih družinah zagotovljena pravica otroka, do stikov z obema spoloma, tako z ženskami kot tudi z moškimi, medtem ko istospolno partnerstvo otroku apriori odreka pravico do enega od spolov. Na svetu bivamo ljudje dveh spolov in otroku smo dolžni vsaj na načelni ravni omogočiti, da se razvija in odrašča v družbi ljudi, ki so pripadniki različnih spolov.

V Nemčiji so v l. 2009 izdelali študijo, v kateri so ugotovili, da živi približno 6600 otrok v gospodinjstvih istospolnih partnerjev (uradna posvojitev tam ni mogoča) in 53% navedenih otrok ne čuti, da bi bili med vrstniki in v družbi diskriminirani, medtem ko se preostali čutijo diskriminirane. Na splošno se torej polovica otrok počuti nelagodno, zato tudi v Sloveniji ne bi smeli siliti v nekaj, v čemer se polovica otrok ne bo dobro počutila.

Zavedati se moramo, da kakor hitro začnemo zakonodajno urejati pravice, ki niso identične naravnim danostim, zaidemo na zelo spolzek teren. Kje je rečeno, da moramo posvojitev omogočiti ravno dvema istospolnima partnerjema, zakaj ne trem, zakaj ne samskim ženskam, zakaj ne samskim moškim, starim staršem, zakaj ne ljudem po 45. letu starosti? Vsi ti bodo namreč diskriminirani v primerjavi z dvema istospolnima partnerjema.

Slovenija ima zagotovo na področju varstva otrokovih pravic vrsto pomembnejših nalog, kot je ureditev posvojitve s strani istospolnih partnerjev. Predlagatelj zakona niti ne postreže s podatki, ali dejansko obstaja interes za tovrstne posvojitve. V Sloveniji ne funkcionirajo posvojitve otrok iz tujine, nimamo bilateralnih konvencij, ki bi heteroseksualnim parom omogočale posvojiti otroka iz Rusije, Ukrajine, Kitajske ali od koderkoli drugod. Starši so na milost in nemilost prepuščeni samim sebi.

Nimamo niti enostranskih posvojitev, kar pomeni, da partner enega od staršev ne more posvojiti otroka, ki biološko ni njegov otrok. Zagotovo bi bilo nemalokrat otroku v korist, če bi ga roditeljev partner lahko posvojil, kot je bilo v preteklosti še mogoče.

Na koncu naj pripomnim, da se mi zdi osebno predlagana posvojitev s strani istospolnih partnerjev za Slovenijo povsem preuranjena. Slovenska družba zagotovo še ni dovolj zrela, da bi se lahko resno, strpno in strokovno soočila s tako zahtevnim vprašanjem, kot je vprašanje posvojitve istospolnih staršev. Evidentno je, da so strpni le tisti, ki zagovarjajo pravice istospolnih, živali in izbrisanih, medtem ko so vsi drugi hitro tarče nestrpnosti, kljub temu da opozarjajo na dejstva (primer novinarke, ki je opozorila na nestabilnost in nasilje v istospolnih skupnostih). Zato želim v imenu tistih, ki v razpravi in pri sprejemanju zakona ne bodo sodelovati, prositi, da še enkrat premislijo, kaj počnejo.

Sklicevanje na Švedsko, Norveško, Belgijo ni argument. Gre za države, ki so na področju družinske politike svetlobna leta pred nami, zato je prenašanje njihovih rešitev v naš sistem neumestno.

Vir: DELO.si | Sobotna priloga | Poštni predal 29
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#75 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 08 februar 2010 - 12:48

Kdo je pa tej ženski dal magisterij, pa tudi ne vem. Posvojitev samskim moškim in samskim ženskam je že od nekdaj omogočena. Kolikor sem seznanjen, v Zakonu o zakonski zvezi in družinskih razmerjih piše, da otroka ne more posvojiti več oseb (z izjemo če sta dve osebi zakonca). Ampak skozi prakso je ta izjema postala pravilo, kar pa ne pomeni, da samska oseba ne more posvojiti otroka. :roll:

In kar se tiče stanja duha družbe: ljudje so mentalno leni. Tako leni, da do premika v glavi preprosto ne bo prišlo naslednjih 1000 let, če ne spremenimo zakonodaje in njihove lene možgane prisilimo, da postanejo malo bolj širokogledni. Šele tedaj pride do nekega opaznega napredka.

Čeprav ta gospa skuša strokovno utemeljiti svoje nasprotovanje, branje med vrsticami žal pokaže, da ni kaj dosti drugačna od Primca in Novakove. Samo bolj spretno (manj primitivno) se zna izražati.

In naj ji nekdo pove, da je treba urediti pravni status otrok, ki so ŽE v istospolnih družinah. Ker novih istospolnih družin (s pomočjo posvojitev) samo zaradi tega zakona ne bo nič več (glede na majhno število otrok, ki so na voljo za posvojitev).
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov