Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Kopiraj/Prilepi


227 odgovorov v tej temi

#1 davinchy

davinchy

  piščan'c

 • Člani
 • 126 prispevkov
 • Pridružen: 27.01.2005
 • Lokacija: celje

Objavljeno 11 avgust 2007 - 16:45

Ste kdaj na netu zasledili kakšen zanimiv članek? Morda kakšno sliko, ali morda samo želeli nekaj deliti še z ostalimi? Ste naleteli na kakšno internetno stran, ki je naredila še poseben vtis na vas?
V tej temi imate možnost kopiranja in lepljenja z različnih strani. Ali samo delov strani, besedila in podobno. Morda celo kakšne zanimive informacije, ki bi koristile širši populaciji foruma. (beri: na temo homoseksualnosti)
Skratka, karkoli?

Vendar vas prosim in opozarjam, da se držite pravilnika foruma. Glede velikosti slik, neprimernega materiala (tukaj mislim na pornografijo vseh vrst, itd...)


Seveda vas še naprošam, da na koncu vašega posta navedete s katere strani ste kopirali, če je avtor znan, dopišete še njegovo ime.
Ne želimo namreč pristati, kot je naša slavna Mojca Mavec :poke:

#2 davinchy

davinchy

  piščan'c

 • Člani
 • 126 prispevkov
 • Pridružen: 27.01.2005
 • Lokacija: celje

Objavljeno 12 avgust 2007 - 11:36

Pretiravanje: ledeni bar v Dubaju

Led je povsod v lokalu, samo v kozarcih ne

Zanimivosti, 11. avgust 2007 15:53
Dubaj - RTV SLO

Denarja polni in vsakršnih presežkov željni Dubajčani se po novem lahko ohladijo v baru, ki je v celoti narejen iz ledu.

Šejki iz Združenih arabskih emiratov so še enkrat dokazali, da je z dovolj denarja mogoče doseči skoraj vse. Pred nekaj leti so sredi puščave postavili največje pokrito smučišče na svetu, zdaj pa v baru s povednim imenom Chillout, ki pomeni ohladitev, sredi poletja pri šestih stopinjah pod ničlo v debelih jaknah in bundah srkajo vročo čokolado.

Iz 45 na -6 stopinj Celzija
V Dubaju temperature v tem času dosegajo do 45 stopinj, zato ni nič čudnega, da nekateri domačini v baru zdržijo samo nekaj minut. Mnogi priznavajo, da še nikoli v življenju niso bili na tako mrzlem kraju.

V baru je vse narejeno iz ledu: zidovi, mize, stoli, dekoracija, kipci, zavese, lestenec, in ker Dubajčani ne sprejemajo kompromisov, tudi kozarci, skodelice in krožniki.

Vstopnina vključuje jakno in rokavice
Če se boste slučajno potikali po Dubaju, vas bo vstopnina za bar Chillout stala 17 dolarjev, kar vključuje eno pijačo, podloženo jakno, čevlje in volnene rokavice.

Zalivsko pretiravanje že nekaj časa dviga vprašanja o prekomerni porabi energije, ki jo zahtevajo takšni projekti. Dubajčani pa se nanje večinoma požvižgajo. Kdo bi se po 3-milijonski investiciji obremenjeval s takšnimi malenkostmi, kot so globalno segrevanje ozračja in emisije toplogrednih plinov?

Vir: RtvSLO

#3 Tibor

Tibor

  Častni član

 • Člani
 • 863 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2006

Objavljeno 12 avgust 2007 - 12:32

Še ena zanimivost iz včerajšnjega Dnevnika, ki bi lahko sodila tudi v temo Demografska gibanja ...

Jutri dan mladih, a mladih vse manj
V zadnjih letih se je sestava mladega prebivalstva Slovenije precej spremenila

sobota, 11.08.2007
Tekst: (bh)
-----------------------

LJUBLJANA - Število prebivalcev Slovenije se povečuje, vendar predvsem na račun starejših. Število delovno sposobnih prebivalcev, to je oseb, starih 15 let in več, se je lani povečalo za dobrih deset tisoč, število prebivalcev, mlajših od 15 let, se je zmanjšalo za dobrih tri tisoč.

Prihodnost Slovenije je zaznamovana s pospešenim staranjem prebivalstva, so ob jutrišnjem dnevu mladih sporočili iz statističnega urada. Urad med mlade šteje ljudi, stare od 15 do 29 let.

Delež mladih v starosti od 15 do 18 let, vpisanih v srednje šole, se v Sloveniji povečuje, vendar se je število dijakov, ki so se v šolskem letu 2006/2007 vpisali v srednje šole, v primerjavi s predhodnim šolskim letom nekoliko zmanjšalo - v skladu z zmanjšanjem števila tega dela prebivalstva. Povečuje se število diplomantov na višjih strokovnih šolah in visokošolskih zavodih. Večina diplomantov je žensk, najštevilnejše so bile diplomantke dosedanjih visokošolskih dodiplomskih programov, in sicer jih je bilo slabi dve tretjini. Med diplomanti višješolskega strokovnega in dosedanjega visokošolskega podiplomskega študija je bilo razmerje med spoloma precej izenačeno.

Povprečna starost matere ob rojstvu otroka in povprečna starost matere ob rojstvu prvega otroka se v Sloveniji povečujeta. Odsotnosti z dela so pri mladih delavcih razmeroma redke in kratke.

Združeni narodi so svetovni dan mladih določili, da bi opozorili na težave mladine in da bi mladi lahko opozorili na svoje mesto v družbi ter spregovorili o težavah, s katerimi se spopadajo v vsakdanjem življenju in zaradi katerih se včasih počutijo odrinjene na rob družbe. Po ocenah ZN je mladih na svetu že precej več kot milijardo, ki predstavlja pomemben človeški vir za razvoj in pozitivne družbene spremembe. Mladi pomenijo četrtino svetovne delovne sile in tudi polovico nezaposlenih, so še sporočili iz statističnega urada.


Mladi v Sloveniji

43.000 manj kot leta 1989 je bilo mladih v Sloveniji lani.

62 odstotkov diplomantov je žensk.

28 let je bila leta 2006 v povprečju stara mati ob rojstvu prvega otroka.

29 odstotkov mladih je leta 2004 kadilo vsak dan.

4-krat večji je bil leta 2005 delež umrlih mladih moških od deleža umrlih mladih žensk.


Vir: dnevnik
Za pesimizem je prepozno.

#4 Tibor

Tibor

  Častni član

 • Člani
 • 863 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2006

Objavljeno 20 avgust 2007 - 23:38

Tokrat pa ena malo za šalo in malo zares: 10 nasvetov, kako postanete najbolj marljiv delavec

Prispevek uredil/a: Tibor, 20 avgust 2007 - 23:38.

Za pesimizem je prepozno.

#5 Las Meninas

Las Meninas

  Častni član

 • Člani
 • 1 004 prispevkov
 • Pridružen: 08.05.2007
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 10 september 2007 - 18:38

Homo politicus: Možgani liberalcev in politikov se razlikujejo

Študija, ki so jo ameriški znanstveniki objavili v ugledni reviji Nature Neuroscience, kaže, da se možgani liberalcev in konzervativcev pri zahtevnih nalogah različno odzivajo. Temelji za politično opredelitev v odraslosti se postavijo že v otroštvu. Sodeč po študiji, ki so jo objavili ameriški znanstveniki, je imel Aristotel kar prav, ko je dejal, da ljudje tudi v politiki delujemo nagonsko. Študija je tudi potrdila izsledke predhodnih raziskav, da pri človeku obstaja visoka korelacije med političnim prepričanjem in osebnostnimi lastnostmi.
Konzervativci si pustijo ukazovati in imajo v življenju radi red. So manj fleksibilni in težko opuščajo tradicijo. Za odločitvami, ki jih sprejmejo, trdno stojijo. Liberalci imajo bolj razvito sposobnost za razumevanje dvoumnih in zapletenih stvari in se laže prilagodijo na nenadne spremembe. Študija je pokazala tudi, da osebnostne lastnosti, ki kasneje vplivajo na oblikovanje političnega prepričanja, niso samo prirojene, pač pa se delno prenašajo iz staršev na otroke. Oblikujejo se že zgodaj v otroštvu. „Kaže, da geni določajo, ali se bomo rodili nagnjeni bolj na konzervativno ali na liberalno stran, vzgoja in okolje pa sta potem tista, ki to utrdita ali pa tudi ne,“ je povedal vodja raziskovalne skupine David Amodio.

Dnevnik, 10.09.2007
Ko so nacisti prišli po komuniste, sem molčal, saj nisem bil komunist. Ko so zapirali socialdemokrate, sem molčal, saj nisem bil socialdemokrat. Ko so prišli po katoličane, nisem protestiral, saj vendar nisem katoličan. Ko so prišli pome, ni bilo nikogar več, ki bi lahko protestiral. Evangeličanski pastor Martin Niemőller

#6 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 17 september 2007 - 21:35

Širca proti sovražnemu govoru
17. september 2007

Poslanka DZ-ja Majda Širca in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek predlagata zakonsko ureditev sovražnega govora.

Po njunem mnenju so spremembe kazenskega zakonika v delu, ki ureja sovražni govor, nujne, saj naj bi bila veljavna zakonodaja pri kaznovanju sovražnega govora premalo učinkovita. Po mnenju Širce mora država preprečiti širjenje nestrpnosti s strani posameznikov. Ob tem priznava, da ni enostavno določiti meje svobode govora, vendar je prepričana, da svoboda govora ni neomejena, ko gre za sovražno izražanje. Širca dodaja, da bi se moral sovražni govor v zakoniku "eksplicitno opredeliti kot kaznivo dejanje".

Hanžek opozoril na poročilo Evropske komisije

Hanžek je dejal, da je vesel, da se je nekdo odločil za korak, ki si ga je sam želel od države v času, ko je bil sam varuh človekovih pravic. Po njegovem mnenju je za našo državo značilno pomanjkanje sodne prakse pri tovrstnem kaznovanju. Pri tem je opozoril na poročilo Evropske komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti v okviru Sveta Evrope, ki je bilo objavljeno v začetku leta 2007, kjer naj bi komisija Sloveniji očitala preveč omahljivo ravnanje policije in tožilstva na podlagi veljavne zakonodaje glede sovražnega govora.

Veljavni zakonik v 300. členu za izzivanje in razpihovanje narodnostne, rasne nestrpnosti ali verskega sovraštva ter razdora in nestrpnosti določa kazen od dveh do petih let zapora. Na podlagi tega člena naj bi v zadnjih treh letih na tožilstvo prišlo 26 predlogov za pregon. Od tega naj bi tožilstvo na sodišče podalo šest ovadb, od katerih naj bi v dveh primerih prišlo do sodbe.

Še več predlogov glede sankcioniranja spodbujanja sovraštva
Nepovezani poslanci v noveli predlagajo, da bi se kaznovalo tudi spodbujanje sovraštva zoper osebe na podlagi "drugih osebnih okoliščin": spola, jezika, političnega ali drugačnega prepričanja, spolne usmerjenosti, hendikepiranosti, gmotnega stanja, rojstva, izobrazbe ali družbenega položaja. Druge stranke zaenkrat še niso zagotovile podpore noveli zakona.

Vir: www.rtvslo.si
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#7 davinchy

davinchy

  piščan'c

 • Člani
 • 126 prispevkov
 • Pridružen: 27.01.2005
 • Lokacija: celje

Objavljeno 20 september 2007 - 14:37

31-letni Zoran Jurković iz Vukovarja se je v sredo zjutraj, kot vsak dan, s kolesom odpeljal v službo. Bilo je zelo slabo vreme in vedel je, da ga bo ujel naliv. Vendar pa, ker je bil toplo oblečen in obut v gumijaste škornje, se ni preveč obremenjeval s črnimi oblaki, grmenjem in dežjem.

Zoran je imel na sebi delovno obleko in jakno ter gumijaste škornje, zato je upal, da ne bo preveč moker. Med vožnjo je močno zagrmelo in zadnje kar je videl, je bila strela na nebu.

Slika objavljena

"Ničesar se ne spominjam. Zbudil sem se v nekem avtomobilu, kjer sta mi neznanca povedala, da me peljeta v bolnico, ker me je zadela strela. Nisem vedel o čem govorita. Mislila sta, da sem mrtev. Sam pa sem čutil le, da me nekaj peče na prsih. Nič drugega me ni bolelo," je povedal Zoran.

Strela je je iz telesa šla skozi njegov penis

V bolnici so ugotovili opekline okrog vrata in na prsih, ki so posledica visoke energije strele. Pred smrtjo so ga rešili gumijasti škornji in gume na kolesu in pa dejstvo, da strela ni šla skozi celo telo, ampak je iz telesa šla skozi njegov spolni organ," je povedal zdravnik.

Razen vidnih opeklin Zoran nimam nobenih drugih poškod tako, da bo na srečo lahko kmalu zapustil bolnico v Vukovarju.

Vir: RadioFantasy

#8 apolon

apolon

  Častni član

 • Člani
 • 2 617 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 september 2007 - 18:06

Na bolgarskih lokalnih volitvah prihodnji mesec bo kandidiralo toliko ljudi, da bo morala biti glasovnica dolga kar dva metra.

Na volitvah bodo Bolgari izbirali župane in občinske svetnike v skupno kar 264 volilnih okrožjih, glasovnica pa bo le ena.
Oblasti so sporočile, da bodo morale zaradi izjemne velikosti glasovnic uvoziti več kot 11 milijonov kuvert posebne velikosti, v katere bodo lahko spravili glasovalne liste. Minister za upravo Nikolaj Vasiljev je potarnal, da se zna zgoditi, da bodo morali naročiti tudi nove glasovalne skrinjice.

Volitve 28. oktobra bodo stale več kot devet milijonov evrov.

Človek ne more preživeti brez narave, narava lahko preživi brez ljudi.


#9 Menino

Menino

  nov na sceni

 • Člani
 • 213 prispevkov
 • Pridružen: 11.09.2007
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 05 oktober 2007 - 18:41

Ta teden sem v septembrski Mladini naletel na zelo zanimiv Proglasov oglas na temo homoseksualnosti, ki mi je na nek način polepšal dan. :)

Proglas je družbeno angažiran oglas s katerim želimo opozoriti na probleme sodobne družbe, človeka in okolja, probleme sedanjosti in prihodnosti, do katerih ne smemo ostati ravnodušni. S Proglasom želimo nagovoriti človekovo zavest. (Mladina)

Proglas

To je Mladinin Proglas, avtor pa je agencija Studio Marketing WJT.

Prispevek uredil/a: ženska, 05 oktober 2007 - 23:47.
Preveliko slikoo spremenila v povezavo. ;)

“In three words I can sum up everything I've learned about life. It goes on.” R. Frost

#10 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 11 oktober 2007 - 18:56

Prejeto po e-mailu

Živjo!

Morda ste nekateri, v zadnjih parih dneh, spremljali v medijih, stvari, ki so se dogajale v noči na nedeljo, pred Globalom. Fant, ki je bil nedolžna žrtev pretepa je v sredo v bolnišnici na žalost umrl in ker prijatelji, družina in vsi najbližji ne morejo skorajda nič narediti, da bi bila ta dva varnostnika kaznovana, prav tako pa tudi policija ne, smo se odločili, da pripredimo nekakšen tihi protest.

Zato te vabimo, da se v soboto odpraviš v mesto(kadarkoli) in pred Globalom prižgeš svečko, v spomin na Gorazda. Več svečk bo stalo tam, več je upanja, da ukrenejo kaj in kaznujejo tiste, ki so krivi za smrt, ne samo Gorazda, ampak tudi mladega Celjana, ki je bil tudi deležen udarcov varnostnikov, ki delajo za to varnostno družbo. Prav tako pa tudi za druge žrtve kakršnihkoli napadov delavcev in varnostnikov Globala.

Prižgi svečko in nam prosim pomagaj ter pošlji to še naprej.
Hvala!


i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#11 Puck0

Puck0

  veteran

 • Člani
 • 1 790 prispevkov
 • Pridružen: 26.08.2004
 • Lokacija: LjUbLjAnA

Objavljeno 12 oktober 2007 - 13:12

Pravkar prejel preko e-maila

Izjava za javnost

Iskreno obžalujemo sobotni tragični dogodek, ki se je zgodil na Slovenski cesti in ob tej priložnosti družini in prijateljem pokojnega fanta še enkrat izrekamo globoko sožalje.

Zgroženi smo nad nepreverjenimi izjavami, ki polnijo medijski prostor in pravijo, da se je incident pripetil pred vhodom v discoteko, kot tudi nad izjavami, da naj bi bil v dogodek vpleten varnostnik podjetja VIP Varovanje. Po zadnjih informacijah, ki smo jih dobili od kriminalistične službe, se je incident zgodil na avtobusni postaji v okolici discoteke, vanj pa naj ne bi bil vpleten varnostnik omenjenega podjetja. Zavedamo se, da moramo pogosto plačevati visoko ceno za priljubljenost, vseeno pa nas žalosti, da nas povezujejo z vsakim incidentom, ki se zgodi v bližini naše discoteke.

Upamo in si močno želimo, da bi krivca za to grozljivo dejanje čimprej našli in kaznovali z najvišjo možno kaznijo.

Ljubljana, 12.10.2007
Vodstvo discoteke Global


Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

#12 Puck0

Puck0

  veteran

 • Člani
 • 1 790 prispevkov
 • Pridružen: 26.08.2004
 • Lokacija: LjUbLjAnA

Objavljeno 14 oktober 2007 - 22:57

Lezbijki izgnali iz ljubljanskega lokala
Ljubljana - V četrtek okoli enih zjutraj je bil v ljubljanskem gostinskem lokalu Orto bar lezbični par žrtev nestrpnega odnosa varnostnika in lastnika lokala, so danes sporočili iz sekcije ŠKUC-LL.
Kot so pojasnili, je varnostnik preko kamer opazil, da se dekleti poljubljata, zato je odšel do njiju in zahteval, naj takoj zapustita lokal, češ da Orto bar ni "take vrste lokal", zato naj gresta v "tak" lokal, kjer se "to" počne. Dekleti sta ga vprašali, ali je homofob, na kar ni reagiral, le ponovil je svoje navedbe. Dekleti sta se nato pritožili lastniku lokala, ki je sicer zagotovil, da se lahko vrneta v lokal, hkrati pa izjavil, da je Orto bar "heteroseksualen lokal". Iz njegovih besed ni bilo razvidno, da bi obžaloval dogodek, navaja sekcija.

"Gre za izrazito homofobični incident"

Omejitev gibanja in prisilna odstranitev dveh deklet iz Orto bara je po mnenju sekcije ŠKUC-LL protipravno dejanje, ki vsebuje elemente diskriminacije na podlagi spolne usmerjenosti. Gre za izrazito homofobični incident, ki mu botrujejo predsodki, odpor, strah oziroma sovraštvo do homoseksualnosti, poudarjajo.
Hkrati pa so ravnanje in izjave osebja lokala v nasprotju z veljavnimi zakonskimi predpisi in pomenijo kršitev z ustavo zajamčenih človekovih pravic in svoboščin, osebne integritete in dostojanstva, 141. člena kazenskega zakonika ter zakona o uresničevanju načela enakega obravnavanja (ZUNEO), poudarjajo v lezbični skupnosti.


Opozorili so, da je nadlegovanje in nasilje nad geji in lezbijkami na ljubljanskih ulicah in lokalih zabeleženo že več let, storilci pa večinoma ostanejo neidentificirani in nekaznovani. Tokratni homofobni incident je identičen dogodku iz leta 2001, ko je varnostnik ljubljanskega lokala Cafe Galerija prepovedal vstop dvema gejema. V ŠKUC-LL so prepričani, da "nevzdržno mlahav odnos mestnih in državnih oblasti do takšnih in podobnih incidentov botruje njihovemu vztrajnemu ponavljanju".

V ŠKUC-LL pričakujejo, da se bodo pristojni organi ustrezno odzvali

O incidentu je omenjeno društvo že obvestilo policijo, varuhinjo človekovih pravic in zagovornico načela enakih možnosti pri vladi ter ljubljanskega župana Zorana Jankovića. Incident ostro obsojajo, od organov pregona, mestnih oblasti in vseh pristojnih institucij pa zahtevajo, da se odzovejo na ustrezen način, ki ga predpisuje slovenski in evropski pravni red, da podajo javnosti nedvoumno sporočilo o nesprejemljivosti in nezakonitosti tovrstnih dejanj ter zagotovijo varnost in zaščito vseh državljanov in državljank.

V tednu, ki prihaja, pripravlja lezbična skupnost v Ljubljani več protestnih akcij. Hkrati poziva solidarno javnost k bojkotu obiskovanja omenjenega lokala. "Ne obdajajmo homofobičnega nasilja z molkom," so še sporočili iz sekcije ŠKUC-LL.


Vir: SiOL

Prispevek uredil/a: Puck0, 14 oktober 2007 - 22:57.

Never take life seriously. Nobody gets out alive anyway.

#13 davinchy

davinchy

  piščan'c

 • Člani
 • 126 prispevkov
 • Pridružen: 27.01.2005
 • Lokacija: celje

Objavljeno 16 julij 2008 - 22:04

Mama, oče, homoseksualen sem

Kako zelo težko se je staršem soočiti s tem, da je njihov otrok istospolno usmerjen, kaže že to, kako težko je dobiti sogovornika na to temo. Jeza, krivda, sram, strah in razočaranje so čustva, ki jih v različnem zaporedju čutijo vsi. Najprej otroci, in ko izvejo, še starši. Nekateri na hčer ali sina nikoli več ne gledajo z istimi očmi, nekateri celo pretrgajo vse stike. Drugi se navadijo in pač živijo s tem. Tisti res dobri starši pa vejo, da je njihov otrok že leta imel dvojno življenje, zaradi katerega mu je bilo pogosto težko, in da je trenutek priznanja trenutek, ki jim daje možnost, da s svojim otrokom zgradijo nezlomljivo vez. Priznanje, ki ga nihče noče slišati

Kakršna je, naša je

Lidija ima 56 let in zna sprejemati dejstva, ki jih ne more spremeniti. Izžareva mir in trdnost. Preživela je stvari, ki bi marsikoga zlomile.

O Lidiji pravijo, da je skoraj ni mogoče ločiti od njenih otrok, tako mladostna je. Njena zgodba pa kot težak film. Mož je njo in štiri otroke zapustil zaradi nekaj desetletij mlajše ženske, starejši sin je umrl pri 27 letih. To, da je hči lezbijka, se ob tem sliši smešno nepomembno, a za Lidijo je bil to kljub vsemu udarec. »Povedala mi je pri osemnajstih letih in ne morem reči, da me je čisto presenetila. Nekoč sem našla njen dnevnik, kjer je opisovala, kako rada vidi svojo zdravnico. A lahko je spregledati, česar nočeš videti.« Ob razkritju je bila šokirana. »Hudo me je stisnilo. Kako se je to lahko zgodilo? Kako je to sploh mogoče? Zakaj?« Morilo jo je, da Maja ne bo imela običajnega življenja, otrok, da jo bodo gledali postrani. »Bilo mi je hudo in dolgo sem upala, da je to le prehodno, da bo minilo. Saj je vendar prej imela fanta.« Niso se prepirali, ni bilo kričanja,še na misel ji ni prišlo, da bi jo spodila od doma, kot se je zgodilo Majinemu prijatelju. »Rekla sem ji – kakršna si, naša si, ne moreš si pomagati in radi te imamo.« Pogovarjajo pa se o tem kljub vsemu ne. »Majo to zelo moti in velikokrat mi očita, da ne vem, kaj občuti in kako razmišlja. Toda zame je to tako naporno in težko. Doma sem s kmetov. Pri nas se nismo pogovarjali, kako se kdo počuti. Naložili so nam delo in to je bilo to. Tega preprosto ne znam.« Pravzaprav se Maja o sebi še daleč največ pogovarja z babico, zelo verno in tradicionalno gospo, ki je zanjo verjetno nepredstavljivo dejstvo sprejela s širokim srcem. »Cele noči sta se pogovarjali in verjeti nisem mogla, kako mirno je to prenesla moja mama. Maji je neskončno olajšala vse skupaj.« Zato pa Lidija prijazno sprejema Majina dekleta, saj pravi – če jih ima rada ona, jih bom imela rada tudi jaz. »Ljudem sicer ne govorim, da je hči lezbijka, saj velikokrat slišim, kako govorijo čez homoseksualce. Povedala sem le najboljšima prijateljicama. Stali sta mi ob strani in me razumeli. Nikoli se nisem počutila krivo, otrok si pa tudi ne more pomagati. Najprej ji ni bilo lahko, videla sem, kako se trudi, da bi bila drugačna. A zdaj tega ne skriva in se ne obremenjuje, ima lepo življenje in to je zame pomembno.«
Lidija se spominja: »Nekoč sem o homoseksualcih imela zelo slabo mnenje. Mislila sem si, da bi se lahko malo bolj potrudili, da ne bi bili taki. Da je to stvar odločitve in volje ter da je to mogoče spremeniti, če tako hočeš. Kakšno trapasto razmišljanje, kajne?«


Očeta bo strlo

Tibor je star 22 let, umetniška duša, vedno urejen in lep kot strela. Deluje odkrito, razmišljujoče, nekoliko zadržano in občutljivo. Do staršev drži hladno distanco. Povedati, da je gej, jim ne namerava.
»Mama je močna, očeta bo pa dotolklo,« pravi. »Občutljiv je in živčen, še zjoka se. Je copata in se tega zaveda. Nikoli nisva našla poti drug do drugega in mislim, da ga to žre. Občutek ima, da je kot oče zavozil. Mama je drugačna, nikoli ne bi krivila sebe. Vedno sta me učila, da moramo ljudje spoštovati drug drugega ne glede na to, kaj smo. Upam, da bosta lahko živela svoje besede, ko bosta izvedela.« Tibor je bil dokaj grobo pahnjen v soočenje sam s sabo. Vedel je, da je še posebej rad v družbi nekaterih fantov, a se ni pretirano spraševal zakaj. »Star sem bil 15 let, ko me je nekaj let starejši prijatelj brez uvoda postavil pred dejstvo. Jaz sem gej in vem, da si ti tudi, je rekel. Najprej sem zanikal, potem pa se je hitro odvilo. Skupaj sva bila tri leta.« Nikoli ni skrival, da je gej, če je pogovor nanesel na to temo, poudarjati pa tega tudi ne mara, saj pravi, da je to še najmanj pomembna stvar na njem, ki prav ničesar ne pove o njem kot človeku. »Najprej sem povedal prijateljem. Ni mi bilo lahko, saj nikoli ne veš, ali bodo ostali in ali ne bo morda potem vse drugače. Pa so tako ali tako že zdavnaj vedeli. Izredno redko pravzaprav srečam koga, ki ima s tem, da sem gej, kakršnekoli težave. Je pa neverjetno, koliko imajo ljudje predsodkov o homoseksualcih kot neki nedoločeni skupini. Zgodi se, da se za omizjem udriha čez pedre, pa rečem, kako to lahko govorite pred mano, in odgovor je vedno – ah, ti si drugačen. Ob tem sem edini gej, ki ga zares poznajo.« Če je dobro sprejet drugje, zakaj torej ne pove staršem? »Nikoli nisem čutil močne povezanosti z njima in marsikdaj se mi zdi še polurno kosilo z družino prenaporno. Potem ko sem ugotovil, kaj sem, pa sem načrtno gojil distanco in hlad. Postal sem mojster v izogibanju neposrednim odgovorom na vprašanja: imaš punco, si kaj zaljubljen? Preprosto jima ne pustim blizu.« A enkrat bo seveda prišlo na dan. Tibor se zaveda, da to za starša ne bo lahko. »Ne bosta se mi odpovedala, me vrgla iz stanovanja ali mi odtegnila finančne pomoči, saj nista kretena. Bo pa to konec nekaterih njunih sanj o moji prihodnosti. Mama bo že nekako, oče pa je druga pesem. Res se bojim, da ga bo to dobesedno zlomilo. Krivil bo sebe, to, da je bil veliko odsoten, in to, da ni dovolj možat. Dvomim, da se bo potem luknja med nama lahko še kadarkoli zakrpala.« Povedati jima ne namerava, počakal bo, da ga sama vprašata. Na trenutek, ko se bosta morala soočiti s tem, da ima njun sin rad moške ter da ne bo poroke in vnukov, ju pripravlja po svoje. Čedalje bolj se postavlja zase in za svoje mnenje. Kaže jima, da je svoja osebnost, ki ne razmišlja kot večina drugih. Daje jima majhne namige, kadar npr. pravi, da se ne bo nikoli poročil, ker je to nemogoče. Na njuna vprašanja odgovarja čedalje dvoumneje. Čeprav pravi, da mu je vseeno kaj mislita starša, je čutiti, da to ni čisto res. Prizna namreč, da bi bilo razkritje zanj veliko olajšanje, in pričakuje, da se bodo potem pogovarjali bolj odprto ter da bo končno lahko delil z njima svoje občutke. Konec koncev to za starše verjetno le ne bo tako velik šok. »Prepričan sem, da v sebi že vesta ali pa vsaj slutita, da sem gej. Kolikor je to očitno, bi morala biti slepa, da ne bi na to vsaj pomislila.«


Polovica se jih boji povedati očetu

Na Mirovnem inštitutu so pred petimi leti izvedli raziskavo z naslovom Vsakdanje življenje gejev in lezbijk. Pogovarjali so se s 443 istospolno usmerjenimi in prišli do naslednjih ugotovitev:
- 53 % vprašanih je povedalo, da se njihovi starši med odraščanjem niso nikoli pogovarjali z njimi o homoseksualnosti.
- 34 % vprašanih je povedalo, da pri pouku v osnovi ali srednji šoli niso nikoli govorili o homoseksualnosti.
- V povprečju so se prvič razkriči pri 19 letih in pol. Pri 74 % je bila reakcija osebe, pred katero so se prvič razkrili, pozitivna.
- Največ, 77% vprašanih, je najprej povedalo prijateljici ali prijatelju.
- 18 % vprašanih je dejalo, da se je zaradi njihovega razkritja prekinil odnos z dotično osebo. Pri 56 % med njimi so bili to prijatelji in prijateljice.
- Največji strah so imele anketirane osebe pred razkritjem pred očetom. 54 % vprašanih mu še ni povedalo.
- Prva reakcija mame in očeta na razkritje se v povprečju ni razlikovala. V 40 % je bila njuna prva reakcija negativna.
- 60 % vprašanih svoje partnerske zveze ni razkrilo pred očetom, 40 % je ni pred mamo, medtem ko so pri 93 % vprašanih vedeli za njihovo zvezo prijatelji in prijateljice iz ožjega kroga.
- 42 % vprašanih si je želelo imeti otroka. Najpogosteje je bila omenjena možnost posvojitve.
- 53 % vprašanih je bilo zaradi svoje spolne usmerjenosti že žrtev nasilja. 91 % vprašanih je doživelo psihično nasilje, 24 % fizično in 6 % spolno nasilje.
- 49 % vprašanih na delovnem mestu ni razkrilo svoje spolne usmerjenosti ali pa so zanjo vedeli le redki posamezniki. 94 % vprašanih je menilo, da na delovnem mestu zaradi svoje spolne usmerjenosti niso bili diskriminirani.
- 4 % anketiranih je sumilo, da so bili zaradi razkritja svoje spolne usmerjenosti odpuščeni z delovnega mesta.


Na paradi največ nasilja doslej

Eden od velikih strahov staršev istospolno usmerjenih otrok je, kako bodo ti živeli v naši še zdaleč ne tolerantni družbi. Kako utemeljen je tak strah, se je žalostno pokazalo na letošnji Paradi ponosa. Sama parada je minila mirno, potem pa se je začelo. Proti večeru, ko so udeleženci začeli odhajati domov, so začeli zvoniti telefoni. Pazite se, mene so pretepli! Zgodilo se je vsaj pet napadov, verjetno pa jih vsi niti niso prijavili. Očitno so bili napadalci organizirani in so na udeležence prežali v bližini lokalov, ki jih geji ter lezbijke ponavadi obiskujejo. Ena izmed žrtev tega nasilja iz sovraštva je bil Rok. Miren, prijazen, tisti v paru, ki kuha kavo in benti zaradi nogavic, ki ležijo po stanovanju. Pričakal me je s temnimi sončnimi očali, pod katerimi skriva krvavo bulo pod očesom: »Bilo je še popolnoma svetlo, v središču mesta. Niti pomislil nisem, da bi se mi lahko kaj zgodilo, ko sem odnesel nekaj stvari v avto. Ravno sem odpiral vrata, ko sem zaslišal – ta je eden od tistih s parade! Name sta skočila dva mlajša moška, me porinila ob avto in začeli so padati udarci ter brce. Kričala sta prekleti peder in mi strgala majico z logotipom parade s telesa. Padel sem, onadva pa sta zbežala. Bil sem v takšnem šoku, da me najprej sploh ni bolelo. Kako se lahko to zgodi?! sem razmišljal. Zakaj? Kakšno sovraštvo je to, da nekdo udari, pa sploh ne pozna človeka?« Roku ni nobeden od mimoidočih priskočil na pomoč niti po tem, ko je bilo že vse mimo. Moral je prositi zanjo. »Ali me je strah? Seveda me je strah. Še na poti v trgovino na trenutke sumničavo pogledujem okoli sebe. A bo minilo, kajti še bolj sem jezen. Ne bom dopustil, da bi mi vsilili svet, v katerem se ljudje sovražimo in bojimo drug drugega.«

Tišina me boli

Eno najbolj tipičnih zgodb o razkritju pred družino sem prvič slišala od Velia, geja iz Srbije. »Če veste, kako Srbi razmišljajo o homoseksualcih, se ne boste čudili, da sem skrival, kolikor se je pač dalo. Imam pa mlajšo sestro, ki sem ji neskončno zavidal to, da je njene ljubezni doživljala vsa družina. Vsi smo vedeli, kdo je njena simpatija, vsi čakali, ali bo poklical, vsi izbirali obleke za zmenek in vsi jokali, kadar je bilo konec. Kako sem si želel, da bi bilo tako tudi pri meni. Prav zato sem se odločil, da povem. Sedeli so, me poslušali in ostali tiho, tudi ko sem nehal govoriti. Dobro, če je tako, je tako, je bil edini komentar, ki sem ga izvlekel iz njih. Potem o tem nismo nikoli več govorili. To me je prizadelo še bolj, kot skrivanje in pretvarjanje prej. Prej sem namreč vsaj lahko upal, da me bodo starši nekoč sprejeli takega, kot sem.«

Tekst: TINA NIKA SNOJVir: Jana

Prispevek uredil/a: davinchy, 16 julij 2008 - 22:05.


#14 Tibor

Tibor

  Častni član

 • Člani
 • 863 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2006

Objavljeno 24 julij 2008 - 13:53

Aerofotoposnetki posledic nedavnega neurja v okolici Kamnika. -> KLIK
Za pesimizem je prepozno.

#15 lube

lube

  Častni član

 • Člani
 • 877 prispevkov
 • Pridružen: 14.09.2005

Objavljeno 24 julij 2008 - 14:00

Jaz bi dodal še te slike:
http://forum.zevs.si...hp?topic=1339.0
ki prikažejo razdejanje po vasi. Fenomenalno.

Ta prispevek je mogoče star in ne odraža trenutnega mnenja!


#16 sonček

sonček

  zasvojen

 • Člani
 • 612 prispevkov
 • Pridružen: 19.07.2006

Objavljeno 24 julij 2008 - 20:09

'Moški' povil hčerkico
Los Angeles, 24.07.2008, 13:57 | K.Š.
Transseksualec Thomas Beatie je prvi 'moški', ki je rodil. Fotografije punčke Susan Juliette si je zagotovila ameriška revija People.

Beatie je komentiral: „Imeti otroka ni ne ženska in ne moška želja … Je človeška potreba in jaz sem človek, kar pomeni, da imam pravico imeti svojega otroka ...“ „Susan je pravi čudež … In končno smo družina, kar sva s partnerico že več let sanjala … Ves dan bi jo le gledal,“ je ekskluzivno za revijo People povedal novopečeni očka.

Tracy je postala Thomas
34-letni Thomas je spol spremenil že deset let od tega. Tracy Lagondino so operativno odstranili dojki in za seboj ima tudi precej hudo hormonsko terapijo. Sicer ima Thomas še vedno vagino, to pa prav z namenom, da lahko rojeva.

Oploditev z injekcijo
Z ženo Nancy sta se odločila, da bosta imela otroka. Ker je bila pač Nancy zaradi bolezni neplodna, sta se odločila, da bodo umetno oplodili Thomasa. Zataknilo se je že ob samem začetku, ker jima nobena zdravstvena ustanova ni pri tem želela pomagati. Par si je torej pomagal sam in sta zadevo uredila kar s pomočjo injekcije.

Vir: 24ur.com

#17 apolon

apolon

  Častni član

 • Člani
 • 2 617 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 01 avgust 2008 - 15:51

Pedri na strehi.

V tednu pred samo otvoritvijo je bilo po različnih lokacijah distribuirano 500 razglednic z besedilom o instalaciji in vabilom na otvoritev. 500 razglednic pa je bilo namenjeno postavitvi ob letvah na razstavi.

V sredo, 16.7. je bilo med Galerijo Škuc in Pod trančo razvrščenih 15 opozorilnih letev s podstavkom in 6 brez - na podstavkih so bile tudi razglednice. Otvoritve ob 20.00 se je udeležilo kar precej novinarjev. V naslednjih dneh so o projektu poročali: Indirekt, TV Slovenija, Mladina, Delo, Žurnal, Primorske novice, 7D in drugi.

Že v četrtek, naslednjega dne, je manjkalo ali bilo polomljenih kar 9 letev s podstavki in večina napisov na letvah. Manjkajoče je tehnik dopolnil.

V petek zvečer, med koncertom pred Škucem, je bila videna starejša gospa, ki je besno in sistematično trgala napise z letev. Trganje napisov je sledilo še cel teden: zanimivo je, da je napise trgalo tudi veliko takih, ki so hoteli ščititi "pedre", saj so se jim napisi zdeli žaljivi. Če ne drugega, jih je projekt zaktiviral v boj proti homofobiji, kar pa tudi ni slabo.

V soboto so bile nabavljene nove letve, ki so bile nameščene v nedeljo. Pri tem je okoli 15. ure prišlo do spora z enim od stanovalcev na Starem trgu 11a, ki je protestiral proti akciji. Poklical je policijo, ki pa se je potem, ko se je seznanila z dovoljenji za postavitev, umaknila. Stanovalec je še istega dne na Škuc poslal protestno pismo, na katerega smo mu tudi odgovorili. Na odgovor ni več reagiral, so pa letve pred "njegovo" hišo vsak dan izginile.

Preko tedna so izginjali predvsem napisi, razglednic, ki pojasnjujejo projekt, pa je že davno zmanjkalo. Vse več letev je izginjalo okoli lokalov, v petek 25.7. pa je eden od lastnikov lokalov prinesel večje število letev v Škuc, češ da odganjajo turiste, saj jih ne razumejo in se izogibajo domnevnega "dela na strehi".

V soboto, dan pred uradnim zaključkom projekta, na celotni trasi skoraj ni bilo več nobene letve. Od tistih s podstavkom se je tekom instalacije ohranila le ena sama, vse ostale so izginile neznano kam. Ob začetnih 21 letvah je bilo dokupljenih in postavljenih še 20 letev.

Vir: Siqrd

Človek ne more preživeti brez narave, narava lahko preživi brez ljudi.


#18 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 01 avgust 2009 - 14:47

Pred dnevi je bil na spletnem portalu RTVSLO objavljen članek o nekem župniku, ki zapušča svoje farane in se seli drugam. "Pastam" vprašanje ter njegov odgovor, ki se nanaša na istospolne poroke.

Je bila kakšna želja, da bi poročili istospolna partnerja?
Ne, nobene. To je stanje, ki ga narava ne podpira, kaj šele Bog. Te poroke so nične pred Bogom in naravo. To je klofuta Bogu Stvarniku in zdravi pameti. Oprostite, tu ni debate. Ne bomo se sprenevedali. Tukaj si pa upam streljati. Kaj si zmislijo parlamentarci, je njihov problem. Bučar je rekel: Največji problem današnje dobe je, da večina parlamenta nima zdrave pameti.

Vir: www.rtvslo.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#19 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 04 avgust 2009 - 07:26

Navijaško in sistematično?
Tekst: Ali Žerdin, odgovorni urednik Dnevnika

Odgovorni urednik časnika Družina Franci Petrič trdi, da "Dnevnik sistematično in navijaško podpira spremembo zakona o zakonu in družini". S trditvijo se ne morem strinjati.

Početje Dnevnika ni navijaško. Res pa je, da odločbo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da so deli zakona o registraciji istospolne partnerske skupnosti neustavni, ko gre za pravico do dedovanja, jemljemo skrajno resno.


Vir: Dnevnik
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#20 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 06 avgust 2009 - 10:20

Poroka šele, ko bo legalna za vse
Los Angeles | 6. 8. 2009, 09:13 | Di. B.

Ko bo za vse legalno
Pred kratkim je v medijih zasledil navedbe, da sta z Angelino s svojim življenjem na koruzi slab vzorim mladim. Zato je v intervjuju znova poudaril, da se bosta poročila takrat, ko bo to zakonito za vse ljudi. S tem je mislil na polemiko glede t. i. Predloga 8, ki v ZDA prepoveduje poroko istospolnih partnerjev. Na vprašanje, kako bi se odzval, če bi bil kateri izmed njegovih otrok istospolno usmerjen, je povedal: "To me ne bi motilo, niti najmanj. Rad bi, da moji otroci živijo polno življenje," in dodal: "Upam, da jih bom naučil, da bodo to kar so v resnici."


Vir: Žurnal24.si

-------------------------------------

Gora se trese, odstopi nihče
Klara Škrinjar, sre, 05.08.2009 08:27

Odstop zaradi obrambe naravnih zakonov

Izjava "Spoštujem osebne odločitve homoseksualcev, ne podpiram pa njihovega prizadevanja za izenačitev nečesa, česar zaradi naravnih zakonov ni mogoče izenačiti. Mati narava je človeka ustvarila kot moškega in žensko, ki sta potrebna za spočetje novega življenja in za zagotavljanje potomstva. Odmik od tega dejstva je odmik od naravnih zakonov", je njeni avtorici Ljudmili Novak (NSi) prinesla poziv k razmisleku o odstopu z mesta evropske poslanke (ko je to še bila), namenila pa ji ga je stranka SMS (danes z novim imenom SMS-Zeleni).


Vir: Delo.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#21 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 avgust 2009 - 16:25

Razvozlali celoten genom virusa HIV
Ali smo bližje zdravilu?
6. avgust 2009 ob 22:05, New York/London - MMC RTV SLO/STA

Ameriški znanstveniki so prvič razvozlali celotno strukturo genoma virusa HIV, ki pri ljudeh povzroča aids.

Ugotovitve raziskave, ki so bile danes objavljene v britanski znanstveni reviji Nature, naj bi pomagale pri razvoju strategij za boj proti nevarnemu virusu z novimi protivirusnimi zdravili, menijo znanstveniki.

"Začenjamo razumeti trike, ki jih uporablja genom in ki pomagajo virusu, da se izogne odkritju človeškega gostitelja," je dejal profesor na univerzi v ameriški zvezni državi Severna Karolina in glavni avtor raziskave Kevin Weeks.

Celoten zapis v RNK-ju in ne DNK-ju
Tako kot virusi, ki povzročajo gripo in hepatitis C, tudi HIV nosi svoje genetske podatke v enoverižnem RNK-ju in ne v dvoverižnem DNK-ju, ki je v vseh živih organizmih in nekaterih virusih. Prav zaradi tega je genom virusa toliko težje dekodirati, saj se RNK v primerjavi z DNK-jem lahko zavije v zapletene, tridimenzionalne vzorce.

Za aidsom umrlo najmanj 25 milijonov ljudi
Javnost je prvič postala pozorna na aids leta 1981, ko so ameriški zdravniki opazili nenavaden niz smrti med mladimi istospolno usmerjenimi moškimi v Kaliforniji in New Yorku. Od takrat je za aidsom umrlo najmanj 25 milijonov ljudi, 33 milijonov pa jih živi z boleznijo, ki uničuje imunski sistem telesa in ga izpostavlja različnim boleznim.


Vir: www.rtvslo.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#22 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 09 avgust 2009 - 12:08

Poziv proti homofobiji
Nedelo, 09.08.2009

OpenArtWall je javni poziv ustvarjalkam in ustvarjalcem z vseh kulturnih področij, da s svojimi projekti (koncerti, predstavami, razstavami, filmi, performansi in podobnim) obsodijo homofobna dejanja in podprejo prizadevanja za odprto družbo. Ime poziva izvira iz njujorškega lokala Stenowall Inn, kjer so lokalne oblasti konec 70. let prejšnjega stoletja prepovedale gostinsko dejavnost, namenjeno homoseksualcem, pojasnjuje Ksenija Jus: »V noči s 27. na 28. junij 1969 so štirje policisti in dve policistki njujorške policije v lokalu opravljali racijo pod pretvezo, da je gostišče prekoračilo licenco za točenje pijač. Takrat se je zgodil zgodovinski upor, ki je spodbudil vse bolj množične zahteve po pravicah za homoseksualce.« S podporo pozivu sodelujoči izražajo jasno sporočilo, da je spoštovanje človekovih pravic osnovna dolžnost in pravica vseh prebivalk in prebivalcev Republike Slovenije, ki s svojim delom kreativno tvorijo pot civiliziranega medkulturnega dialoga, je prepričana Jusova: »Upamo, da se bo OpenArtWalla udeležilo kar nekaj eminentnih slovenskih umetnic in umetnikov, kar je, sodeč po prvih odzivih, realno pričakovanje, če bo med njimi tudi kakšen ugleden gost ali gostja iz tujine, še toliko bolje.« Pozivu se je že pred njegovim začetkom na lastno pobudo pridružila skupina Terrafolk, pogovarjajo se z Jadranko Juras in drugimi, ki želijo pripomoči k ustvarjanju dobrega, pojasnjuje Jusova. Pripravljenost za sodelovanje lahko zainteresirani sporočijo na elektronski naslov info@open.si ali telefonsko številko 041/581 358 (Nina). Zavezi za spoštovanje človekovih pravic se lahko pridružite tudi s podpisom peticije proti homofobnemu nasilju in za odprto družbo, ki je objavljena na www.open.si.

I. Gr.

"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#23 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 18 avgust 2009 - 01:48

Registrirane istospolne partnerske skupnosti
4. avgust 2009, Prva objava

V letu 2005 v Sloveniji sprejeti Zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti (Uradni list RS, št 65/2005) določa, da je registrirana istospolna partnerska skupnost dveh žensk ali moških, ki pred pristojnim organom registrirata svojo skupnost na način, ki ga določa zakon.

Podobno zakonsko ureditev glede registracije istospolne partnerske skupnosti imajo številne evropske države. Prva je zakon o registraciji skupnosti oseb istega spola sprejela Danska, in sicer leta 1989. Danski so sledile še druge države in v nekaterih je mogoča tudi poroka istospolnih partnerjev; prva je poroko istospolnih partnerjev omogočila Nizozemska, in sicer leta 2001, za njo pa še Belgija (2003), Španija (2005) ter Norveška in Švedska (2009).

V Sloveniji je bilo od julija 2006 (ko je zakon o registraciji istospolne partnerske skupnosti stopil v uporabo) do konca leta 2008 registriranih 18 istospolnih partnerskih skupnosti. Leta 2008 sta bili registrirani dve taki skupnosti.

Slika objavljena


Vira: Statistični urad Republike Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve - Direktorat za upravne notranje zadeve
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#24 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 17 september 2009 - 13:40

Pospravimo omare...

"Pozdravljeni!

Z današnjim dnem 14.09.2009 sprožam 14 dnevno (do nedelje 27.9.09) akcijo zbiranja starih:
blazin,
odej,
kovtrov,
brisač,
majhnih preprog,
kopalniških preprog,
kopalnih plaščev
(nikakor pa NE jogijev).

Vse našteto je lahko zaprano, sintetično, strgano, nepopravljivo, zaflekano in zguljeno. Povprašajte malo še pri sorodnikih, prijateljih in sosedih.

Te stvari so namenjen varovancem zavetišča za male živali Horjul(http://www.zavetisce-horjul.net/), zato ni pomembno kakšno je,vesela bom (in še bolj veseli bodo horjulski varovanci) samo da je. Namesto da roma v smeti, naj bo še zadnjič v uporabi.

Stvari lahko prinesete k meni (Mojca Kumer, Vodnikova 8, LJ, 051 362 333 051 362 333 ),
v trgovinico Orca na Komenskega ulica 44, 1000 Ljubljana(http://www.or-ca.si/...c...3&Itemid=89),
ali pa jaz pridem iskat k vam, večje količine tudi izven Ljubljane.

Lep pozdrav Mojca Kumer

PS: ta mail lahko posredujete poljubno veliko prijateljem, lahko objavite na facebook-u, twitterju, blogih, e-straneh, ... skratka kjerkoli. "
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#25 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 141 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 oktober 2009 - 08:33

Poslanec SLS Franc Pukšič o homoseksualcih
Dobro jutro, 06. 10. 2009

Nič nimam proti tem ljudem, tako kot nimam nič proti tistemu, ki ima gripo in če ima gripo, leži doma, če ima zobobol, gre k zobozdravniku. To so seveda za mene neke vrste bolani ljudje.
(Studio City)

Mariborski pomožni škof Peter Štumpf o Slomšku in istospolnih skupnostih
Dobro jutro, 06. 10. 2009

Slomšek bi že najbrž razmišljal, kako ukrepati glede krsta otroka iz istospolne skupnosti, ko pa starša nimata pogojev za versko vzgojo, saj živita v sodomskem grehu. Tudi bi razmišljal, kaj povedati takšnim staršem na veroučnem roditeljskem sestanku oziroma kakšne naj bi bile ustanove za psihično-pedagoško rehabilitacijo otrok.
(Družina)


Vir: direkt.si
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov