Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Deset tednov za sluwensk spič


84 odgovorov v tej temi

#26 antZZZ

antZZZ

  biskvitek

 • Člani
 • 41 prispevkov
 • Pridružen: 23.06.2006

Objavljeno 25 oktober 2006 - 20:18

No, je prepozno, da bi uredil prejšnji prispevek. Primer iz SSKJ:
● ekspr. tako se je zgodilo, bog že ve zakaj v krščanskem okolju izraža vdanost v božjo voljo, usodo

Torej: Sem pri tej banki, jaz že vem zakaj. Brez vejice, pa naj me koklja brcne! ;)

#27 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 26 oktober 2006 - 12:39

@ antZZ: Heh heh heh, pa kaj, a ti delaš za to dotično banko al kaj? Še huje, za njihovega oglaševalca? :D Mamca zlata, si se usedu nanjo, ej!

Torej, nič novega nisi dodal k mojemu odgovoru zgoraj, tako da vsekakor ostajam pri njem. Navajaš ekspresivno rabo iz SSKJ, ki jo navajam tudi sama (če pogledaš natančneje, boš gotovo opazil nedoslednosti) - v sloganu te rabe ni, marveč gre za običajno, navadno rabo - s tega stališča vejica neomajno stoji med besedama. Ostali razlogi za njen obstoj so pojasnjeni že zgoraj.

Požvižgaš tako nanjo kot na moje utemeljitve pa se še vedno (in vedno znova) seveda lahko. Bot, toplo, pozdravljen! ;)
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#28 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 06 november 2006 - 02:55

"Rodi mi že ta rodilnik!!"


Tokrat uvajamo brez uvajalnega mota, ker je že gornja jeznorita trditev sama po sebi navedek - jaha juhu, danes sem tako samovšečna :lizika:, da citiram kar samo sebe. Gornje je torej stavek, ki se ga jaz osebno derem na televizijo - precej pogosto, žali bog. [Med zadnjima dvema besedama stoji še kaka do tri, a pustmo rajši stat :foff: podrobnosti.]

V tem in sledečem nadaljevanju Hrabrega Slovniška se bomo torej ukvarjali z dvema simpatičnima posebnostma slovenskega jezika, ki ju, vsaj v pogovorni rabi, bolj in bolj kuzla liže. Razlog tiči v eni in edini - lenobi. Naaahaaa, nobenih angleških vrivkov in posekov - lenoba je tu resnično na delu.

Pa poglejmo: RODILNIK po naše (oziroma GENITIV po tuje) je, je znano, drugi od šestih sklonov, kolikor jih premore slovenščina. Pri slednjih drk.... (:nerodno: pardon) učenju na pamet mi je brat zaupal uporabno pomagalo - na koncu dodamo besedico, da bolje zvenijo..... comme ca:

1. sklon / imenovalnik > Kdo ali kaj (je)?
2. sklon / rodilnik > Koga ali česa (ni)?
3. sklon / dajalnik > Komu ali čemu (dam)? :lool:
4. sklon / tožilnik > Koga ali kaj (vidim)?
5. sklon / mestnik > Pri kom ali pri čem (sem)?
6. sklon / orodnik > S kom ali s čim (sem)?

Če pustimo 3. sklon in njegove nenadejane & osupljive implikacije za hip ob strani :D, bi se podrobneje posvetili 2. in 4.; opaziti je namreč kar silno podobnost med njima, ki je hkrati tudi srž velike večine napak v rabi rodilnika. Tako moremo torej na tem mestu skup s Hamletom vzklikniti: "Tu je kleč!" Reč je v bistvu enostavna: ker sta si tako podobna, ju veliko govorcev meša, kar v praksi izgleda tako, da v stavke, ki zahtevajo rodilnik, na vse kriplje in pretege tlačijo tožilnik. Zveni to dokaj grozljivo, denimo:

I. "Pavle, vstani, na pomoč, mudi se mi na šiht, pa ne najdem svojo obleko!!"
II. Violeta za premeten nasvet vedno vpraša svojo punco, nikoli kristalno kroglo.
III. "Rad jem špagete, ne maram riž."

Kaj je tu torej narobe? Potrpite zdele z menoj ti dve minuti, pa bojo stvari jasne kot dragocena vaza upokojeni razredničarki na obletnici mature! Narobe je, da so vsi trije otolsteni predmeti (moja obleka, kristalna krogla, riž... hm, interesantna kombinacija... mogoče je čas, da se znova polotim branja Freuda :?) v 4. sklonu, torej v tožilniku, če pa se iz vsakega stavka po njih vprašamo, bomo opazili, da v vseh treh vprašanjih uporabljamo rodilnik!! Neki torej ne gre skup - in to je pol problem. Če pogledamo previdneje:

Ad I. vpr.: Ne najdem koga ali ČESA / Koga ali ČESA (ni)? odg.: svojE oblekE <- Ne vprašamo se, ne najdem koga ali kaj (vidim).
Ad II. vpr.: KOGA ali ČESA nikoli ne vpraša za nasvet? odg.: kristalnE kroglE
Ad III. vpr.: (KOGA) ali ČESA ne maram? odg.: rižA

Gotovo zlahka opazite, da so vsi trije predmeti zanikani - in prav to je (poleg rodilniškega vprašanja) drug razpoznavni znak za to, kdaj je v stavku potrebno uporabiti rodilnik in ne tožilnika (eto, še ne primer). Kadar je v njem kaj zanikanega, 4. sklon ne pride v poštev, ker vprašanje zanj ni zanikano - za rodilnik pa je, kar nam (med drugim) zvito izdaja že omenjena "besedica v pomoč" na njegovem koncu, (vidim) od tožilnika nampreč ni zanikana beseda, (ni) od rodilnika pa nekako težko spregledamo, a ne.

Stvar je, kot vidimo, naravnost na izico - tole pravilce si gre zapomnit, pa ni več nobena panika... heh heh heh ;) ;) (preverjam, a opazite... ker res prav gnilo zveni!).

No, sicer pa tut tu, na MF, obstaja sijajen poligon za rodilniške vaje. (Če ste torej morebiti mislili, da smo mi tega rojevanja kaj manj sposobni, hop, ste se kar konkretno ušteli, a ne! :lool: Juhej!) Bravo, bingo, bruhuhu, nahaja se v Kokošnjaku in celo nosi rodilniški naslov: "Koga ali česa ne maram?"

Odgovor prepuščam kar vam, jaz sem pravkar pospravila en Maxim čokoladni puding s smetano, pa se ničesar takega ne spomim.

Prihodnjič: Ohraniva dvojino!
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#29 AnaKonda

AnaKonda

  biskvitek

 • Člani
 • 41 prispevkov
 • Pridružen: 28.01.2004

Objavljeno 07 november 2006 - 08:24

Sem ze razmisljala o rodilniku. Vcasih kr pike dobim pri stavkih ala "Jaz nikoli ne uporabljam rodilnik".

Predlagam se kak post o pravilni (bolje napacni) uporabi (vcasih ze kar zlorabi besed) ki in kateri (primer usesaparajoce uporabe: Moj oce, kateri ima rdeco kravato,...).

#30 bio

bio

  vzornik

 • Člani
 • 1 545 prispevkov
 • Pridružen: 10.07.2004

Objavljeno 07 november 2006 - 15:00

aberacija :clap:
da bi čim več ljudi prebralo to in se naučilo ta božji rodilnik že enkrat :| priznam pa, da se bojim naslednje lekcije z dvojino Slika objavljena

#31 ana

ana

  zasvojen'c

 • Člani
 • 588 prispevkov
 • Pridružen: 25.05.2004
 • Lokacija: ljubljena

Objavljeno 22 november 2006 - 09:57

nekja glede rodilnika.

ali te ni strah uničiti vse spomine?

po logiki...ali te ni strah (koga ali česa? uničiti vse spomnine=predmet v rodilniku) in uničiti (koga ali kaj? vse spomine=predmet v tožilniku znotraj predmeta)...je tako prav, a kaj, ko se sliši tako nerodno.

:?:
...in vse te lude krasne črke, ki delajo kar same pisemček zate in naju nadlegujejo, zlasti črka f je poredna žival, fej jo bodi. Tudi ti ljuba nedefinirana črkica (tvoje ime) se fajn imej.

#32 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 22 november 2006 - 15:06

Jaz bi naredil takole:

Ali te ni strah uničiti vseh spominov?


kdo ali kaj? spomini
koga ali česa? spominov
komu ali čemu? spominom
koga ali kaj? spominov
o kom ali o čem? o spominih
s kom ali s čim? s spomini
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#33 _lynx_*

_lynx_*

  nov na sceni

 • Člani
 • 248 prispevkov
 • Pridružen: 18.10.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 22 november 2006 - 16:40

Jaz bi naredil takole:
Ali te ni strah uničiti vseh spominov?

Jaz bi naredil isto. :?:

#34 ana

ana

  zasvojen'c

 • Člani
 • 588 prispevkov
 • Pridružen: 25.05.2004
 • Lokacija: ljubljena

Objavljeno 22 november 2006 - 18:17

že, ampak:

ali te ni strah uničiti vse spomine?

kar se stavčnih členov tiče, je te predmet v tožilniku, uničiti vse spomine pa vse skupaj predmet v rodilniku, ki je sestavljen podredno. to pomeni, da je ima v sebi nekakšen "mikrokozmos", v katerem je glavni del uničiti, tisti postranski pa vse spomine. tako se vse spomine v bistvu ne veže na zanikan povedek (ni strah), temveč na uničiti. uničiti koga, kaj...tožilnik.

je pa res, da nam vse skupaj zveni čudno. vprašanje je, koliko je sploh smiselno uporabljati rodilnik in podobne finte v primeru, ko se našemu ušesu zdijo tuje tko kot zgoraj.

ker smo tukaj zbrani z vseh koncev slovenije, me zanima, v kakšni meri rodilnik, dvojino in kar je še takega, uporabljate v svojem narečju. pri nas se rabita samo v moškem spolu. primer za dvojino: dva brata sta šla/dve sestre so šle. glede na ujemajoče se končnice to sploh ni čudno.
...in vse te lude krasne črke, ki delajo kar same pisemček zate in naju nadlegujejo, zlasti črka f je poredna žival, fej jo bodi. Tudi ti ljuba nedefinirana črkica (tvoje ime) se fajn imej.

#35 bio

bio

  vzornik

 • Člani
 • 1 545 prispevkov
 • Pridružen: 10.07.2004

Objavljeno 22 november 2006 - 18:55

ker smo tukaj zbrani z vseh koncev slovenije, me zanima, v kakšni meri rodilnik, dvojino in kar je še takega, uporabljate v svojem narečju. pri nas se rabita samo v moškem spolu. primer za dvojino: dva brata sta šla/dve sestre so šle. glede na ujemajoče se končnice to sploh ni čudno.


a ni da ima lekcija iz dvojine šele zdej enkrat za pridet? :D no, kar se obalčanov tiče, je še v moškem spolu ne uporabljamo.. kar se pa ujemajočih končnic tiče... če bi striktno pravilno izgovarjali, bi moralo biti: dve sestri sta šli in pol pride dvojina sama po sebi zraven :idea:

#36 ana

ana

  zasvojen'c

 • Člani
 • 588 prispevkov
 • Pridružen: 25.05.2004
 • Lokacija: ljubljena

Objavljeno 25 november 2006 - 19:03

spet rodilnik...

ponavadi sicer napišem: njegov užitek je vse tisto, česar ne more nadzorovati.

zdajle pa sem prebrala: njegov užitek je vse tisto, kar ne more nadzorovati

tuki pa res ne vem. ker imamo glavni stavek in osebni odvisnik in kar/česar je v odvisniku. kam torej oziralni zaimek "spada", k glagolu biti ali zanikanemu glagolu moči? men se je vedno zdelo, da je prva varianta boljša...
...in vse te lude krasne črke, ki delajo kar same pisemček zate in naju nadlegujejo, zlasti črka f je poredna žival, fej jo bodi. Tudi ti ljuba nedefinirana črkica (tvoje ime) se fajn imej.

#37 crazy_daisy

crazy_daisy

  Častna članica

 • Člani
 • 464 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005

Objavljeno 26 november 2006 - 12:26

:idea: Jast bi rekla, da se oziralni zaimek nanaša na vse tisto, kar pomeni, da je pravilna prva varianta. Tadruga se mi sliši strašno šlampasto. :?

#38 crazy_daisy

crazy_daisy

  Častna članica

 • Člani
 • 464 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005

Objavljeno 26 november 2006 - 15:05

:idea: Jast bi rekla, da se oziralni zaimek nanaša na vse tisto, kar pomeni, da je pravilna prva varianta. Tadruga se mi sliši strašno šlampasto. :?

:loco: Malo zašuštrala. Se nanaša na vse tisto, ampak na vse tisto se nanaša zanikan glagol moči. Vztrajam pri prvi možnosti.

#39 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 27 november 2006 - 14:07

Zdravo - puh puh.... sam sporočim, da nisem pozabila ali izmaglila v francoskem stilu, da sem na poti in posledično rahlo dezoriente, ampak just to let u know, da Konzorcij resno dela na obeh zagonetkah (tovste bukve smo pustili doma, kar otežuje situacijo) in bom o uspehih (upajmo, da bojo za kaj, zdaj zgleda bolj kilavo, velik loputanja z vrati in to :?) poročala v kratkem. Nikakor nočem bit pokroviteljska, ampak dejstvo, da toliko ljudi odgovarja na probleme in ponudi svojo razlago, me dela ekstatično :sreca:. Bravo, naši!! Ahja, tut delo na dvojini se nadaljuje, khm, tut o tem ... kmalu.

Živeli!! :adijooo:
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#40 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 08 december 2006 - 14:24

Zdravo, pr'jatli in ljubitl'ce žmohtne slovenske besede,
I am back from my trip trip trippin' in eto, v kaslčku me med raznoraznim poflom čaka tut tole sporočilce, ki, se zdi, zadeva tut vas, zato ga v neokrnjeni podobi samo posredujem dalje. Polemika vsekakor zaželena!!


"Draga narodna prebuditeljica,

Konzorcij je zasedal in sklenil takole:

1. Njegov užitek je vse tisto, ČESAR ne more nadzorovati.

Poznamo dva samostalniška oziralna zaimka:

KDOR – kogar – komur – kogar – komer – komer

KAR – česar – čemur – kar – čemer – čimer.

Vedeti moramo, da oziralni zaimek uvaja odvisni stavek in da imamo zaimke zato, da nadomeščajo samostalnike (v našem primeru je ta samostalnik (njegov) užitek). Če bi torej imeli enostavčno poved, bi rekli Njegovega užitka ne more nadzorovati in bi brez težav uporabili rodilnik. Ker pa namesto samostalnika v rodilniku uporabimo zaimek, tudi tega postavimo v isti sklon. Primerjaj: Njegov užitek je vse tisto, KAR lahko nadzoruje (< Njegov užitek lahko nadzoruje. (Samostalnik je v tožilniku.))

2. Ali te ni strah uničiti vse spomine/vseh spominov?

Tukaj imamo opraviti z nedoločniškim polstavkom uničiti vse spomine. V njihovem karakterju je, da so prepustni za vpliv nikalnice. Iz tega bi lahko sklepali, da sta možni obe varianti. Meni osebno je bližja druga, verjamem pa, da ljudje, ki že tako ne uporabljajo rodilnika, tukaj ne vidijo nobenega problema in se jim zdi prva varianta samoumevna.

Primerjaj:

Vid ni nameraval poljubiti Špele.
Vid si ni mislil, da bo Peter poljubil Špelo.


Pogrešamo debate s teboj, vrni se v enem kosu - vzklikamo ti kmalu nasvidenje!!
Tvoj Konzorcij"
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#41 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 21 december 2006 - 00:49

Živjo,

ker se zavoljo eklatantnega nestrinjanja z moderatorsko politiko ter očitno gluhotnostjo (celo zasebnega) dialoga z moderatorji spravljam z MF, začeto delo pa le nerada puščam nedokončano, končujem svojih 10 tednov za bolje stehtano dumačo besedo, ki so, kot kaže tale uvod, dali bolj piškav sad, bolj na hitro ter torej zgolj s preostalima dvema poglavjema - dvojino in stilom. Bralcem s posluhom in voljo do dialoga: hvala lepa za pozornost & respectZ, opravljivcem in jebivetrom: kurc vas gleda.

Danes na sporedu:

I. DVOJINA JE SEKSI!

Gre za posebnost v slovenskem jeziku, ki jo najdemo le še v parih drugih, denimo, baje, v lužiški srbščini. Dvojina je kot ena (zgleda da bolj in bolj) zakomplicirana začimba jedi, saj jo uporablja manj in manj ljudi. Zdi se, da jim zveni čudno ali vsaj nenavadno, kar je po moje zgolj posledica nenavajenosti. Dejstvo je namreč, da je poleg vejice dvojina ena bolj seksi stvari, ki jih ponuja sicer pogosto duhamorna :| slovenska slovnica, še posebej fajn pa je, ker se skoznjo slovenski jezik kaže za prav strastno erotično pogruntavščino - kaki zalimani Angleži, denimo, sploh ne morejo že znotraj jezika pudariti, da sta šla 2, denimo, skupaj na senik zvezde štet - če bi sodili zgolj iz jezika, je vedno samo eden al' so pa trije - precej bedno. No, sluwensk spič, nasprotno, ponuja sladostrastje dvojice že znotraj sebe samega! To bi morali tržit, to, ko že tako zelo "čutimo Slovenijo": "Slovenia - erotical duality". :gogo:

Dvojina je, strokovno gledano, eno od treh števil, ki jih v sluvenšni določamo samostalniku (in glagolu tudi) - temu, kot vemo, poleg števila določamo še spol in sklon. Z njo se posebej ukvarjamo, ker, kot rečeno, kot kaže izumira - prav nemarno jo namreč vse pogosteje v drek tunka (in posledično na njeno mesto stopa) razbohotenka Množina. :buu:

Pa poglejmo, kako se tvori. Izi. Bomo najprej vzeli v paco zaimke, ker so tako priročni (sicer so zaimki zato, da nadomeščajo samostalnike): Midva, vidva, onadva - greva, bova šla, sva šla za dečke ter midve, vidve, onidve - greva, sva šli, bova šli za deklice. Če gresta fant pa punca, se uporablja moška oblika - don't even ask. Vse izvedbe mimo tega so zgrešene in patetične: najbolj v oči bijoča je ena, kjer jo dve miški mahata na pivo in ena drugi dahne: "Greve?" Greve KWA? Greve KUGA? HALO??! :shock: :shock: Mislim, da pride ta spakedrana & gnusobna tvorba iz natega z midve - taka tutka namreč sklepa, da bi se trdilni stavek glasil: "Midve greve," ker da se obrazilo E enostavno prenese na glagol, pa je - eee, zajeb, lubica, se ne. Vprašalnica ene punce drugi se torej, jasno, glasi: "(Midve) Greva?"

OK, za kraj ubadanja z zaimki pa še priročna razprdeln'ca sklanjanih osebnih zaimkov, v katero velja pošpegat, ko bi človeka zasrbeli prstki, da bi namesto kakega zaimka v dvojini uporabil zamnožiranega [za primerjavo jih objavljam skupaj z zaimki v množini, da se jasno & glasno vidi razliko]:

1. os. dvojine : midva, naju, nama, naju, o nama, z nama
1. os. množine: mi, nas, nam, nas, o nas, z nami
2. os. dvojine: vidva, vaju, vama, vaju, o vaju, z vama
2. os. množine: vi, vas, vam, vas, o vas, z vami
3. os. dvojine: onadva, njiju, njima, njiju, o njiju, z njima
3. os. množine: oni, njih, njim, njih, o njih, z njimi

Posebne, specialne oblike za ženski spol, ki se od teh zgoraj razlikujejo, so:

1. os. dvojine: midve

1. os. množine: me
2. os. dvojine: vidve
2. os. mn.: ve
3. os. dv.: onidve, ju, jima, ju


Glede samostalnikov je reč taka: obstajajo v treh spolih, katerih dvojine se različne. Let's check it out!

Srednji spol: jabolko

(1. sklon) imam dve jabolki
(2. sklon) nimam dveh jabolk
(3. sklon) dam dvema jabolkoma
(4. sklon) vidim dve jabolki
(5. sklon) pri dveh jabolkih
(6. sklon) z dvema jabolkoma

Ženski spol: veriga

(1. sklon) imam dve verigi
(2. sklon) nimam dveh verig
(3. sklon) dam dvema verigama
(4. sklon) vidim dve verigi
(5. sklon) pri dveh verigah
(6. sklon) z dvema verigama

Moški spol: dildo

(1. sklon) imam dva dilda
(2. sklon) nimam dveh dildov (nobenih dildotov in takih vaj, s –t se podaljša samostalnik, ki se konča z -e)
(3. sklon) dam dvema dildoma
(4. sklon) vidim dva dilda
(5. sklon) pri dveh dildih
(6. sklon) z dvema dildoma

A to seveda še ni vse: obstajajo še tako imenovani množinski samostalniki, ki - v skladu s svojim imenom - nimajo dvojine (in tudi ednine potemtakem ne). Tak samostalnik so, recimo, obrvi, ali pa hlače. Zadnje čase se nagibam k misli, da je tak samostalnik tudi pivo. Kako to preverimo? Poskusimo jih prestaviti v ednino ali dvojino in če zveni res butasto, je to to - primerek množinskega samostalnika. Ena hlača, dve hlači... no, to zveni dokaj adijo. Kadar torej v Levi'su nemočen stojiš med Scilo in Karibdo, je edini možni vzdih: "Na razpolago imam dvoje hlač, kako, le kako naj izberem te, v katerih moja rit izgleda milijun dolara?!"

Za kraj tega poglavja dodam, da dvojina ni :lizika: seksi :lizika: zgolj, ker nas dvojica, ki jo opisuje, že sama po sebi morebiti navaja na zapeljive misli, ... ok, tudi zato, no, ampak po mojem mnenju je dvojina seksi predvsem zato, ker njena uporaba kaže, da posamezniku ni vseeno, KAKO kaj pove – sebi ali drugim, in posledično najbrž tudi, da mu ni vseeno, KAJ govori, da si, skratka, prizadeva in da dela na sebi…. Spričo česar je naš posameznik kot tak zapeljiv, zanimiv in dražesten (za punce, posameznice, torej, vsekakor velja do zadnje pičice isto) - in osebno mi je pa res nekak do tega, da se ne lupčkam z nekim brezveznikom / neko brezveznico, ki še tega ne ve, koliko nas je, ko sva sama / sami.

Glede dvojine, torej, lahko rečem zgolj in le: »Use it, torej, and don't abuse it!! RespectZ!«

P.S.: A propos abusing it: kako je kdaj v slovnici dovoljeno kaj, kar je naravnost abotno, vidimo tudi pri enem od primerov dvojine [hkrati pa je to naravnost fascinanten test za stil, o katerem bomo več rekli kmalu]: prav je baje (pha!) tako "pred dvemi leti" kakor "pred dvema letoma" - razlika pa je ooooh, tako zelo očitna.

Jutri na meniju:
II. COCKTA, SPRITE in STIL

"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#42 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 538 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 21 december 2006 - 02:16

Aberacija, moje globoko spoštovanje. :gogo:
(Ko bi le bilo malo več odziva...) :?

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#43 mickey

mickey

  zasvojen'c

 • Člani
 • 419 prispevkov
 • Pridružen: 06.05.2005

Objavljeno 22 december 2006 - 09:32

Tale zadeva z "greve" je pa tudi mene begala oz. je bila tako butasto videti na oglasni panojih, da sem zelo vesel za pojasnilo. Abreacija :respect: Drugače pa kot je že Bio enkrat omenila, nam je Primorcem dvojina šibka točka. :oops:

#44 Jigaboo

Jigaboo

  redni gost

 • Člani
 • 370 prispevkov
 • Pridružen: 16.02.2006
 • Lokacija: bolj ali manj Ljubljana

Objavljeno 22 december 2006 - 09:53

Drugače pa kot je že Bio enkrat omenila, nam je Primorcem dvojina šibka točka. :oops:


No, no, kakor komu. :D Priznam, da v dvojini nismo ravno eksperti in jo marsikdaj izpustimo, ampak tako civilizirana (poljubljančena) Primorca, kot sva na primer midva z Mickeyem, sva kos tudi dvojini. :| 8)
Ko ni pomembno kdo si in od kod prihajaš, je svet lep.

#45 d-mashina

d-mashina

  redni gost

 • Člani
 • 357 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2004
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 22 december 2006 - 11:32

Zdaj mi je prav žal, da aberacija ne živi samo, in zgolj samo, za pisanje tega šnelkurza. Bi si naredil cel žur, ko bi lahko sam lektoriral diplomo.
Torej... :respect: :slayer:

Pa še eno vprašanje...
Kako se pravilno napiše... spektakOlarizacija ali spektakUlarizacija? Moja lektorica mi je naslov diplome spremenila iz spektakolarizacija v spektakularizacija, ker naj bi tako bilo pravilno slovensko. Vendar! V strokovnem članku iz katerega sem izhajal je uporabljena beseda spektakOlarizacija. Ali se lahko delam pametnega in rečem: "Ne, prav se napiše z U!!!" ali je boljše, da uporabim besedo, ki je ustaljena, pa čeprav pravopisno nepravilna?
Ego has landed here.

#46 bio

bio

  vzornik

 • Člani
 • 1 545 prispevkov
 • Pridružen: 10.07.2004

Objavljeno 22 december 2006 - 13:25

spektakOlarizacija?? :shock: :shock: :bruh:

#47 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 22 december 2006 - 15:07

@ d-mashina: Živjo, Konzorcij preudarja in ti sporoča, dej nam še kontekst povej, ti bomo ložiši pomagal! Juhej!
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#48 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 28 december 2006 - 13:00

Sklepno poglavje: Cockta, L'e-Sprit(e) in Stil (esencialni sežetek)

metoda = praktični prikaz:

Na Roblek (Avseniki)


Zakaj ste sitni očka vi,
prav nič vam po godu ni,
vedno me le kregate,
vame se obregate.

A meni, očka, le se zdi,
da moja ljub'ca všeč vam ni,
ker me vedno karate,
grem pa rajš' drugam.

Na Roblek bom odšel,
bom ljub'co s sabo vzel!
Tam, kjer sem bil mlad pastir,
užival bom z ljub'co gorski mir.
Tam gori bom ostal,
bom krav'ce pasti gnal,
na Robleku z ljubico,
tam, očka, srečen bom kot malo kdo!

---
Hvala za pozornost, "good night & good luck". a [za morebitna vprašanja in diskusijo sem na voljo na: aberacija01@yahoo.co.uk]
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#49 Immortal

Immortal

  veteran

 • Člani
 • 1 858 prispevkov
 • Pridružen: 21.05.2004
 • Lokacija: Bela Ljubljana

Objavljeno 28 december 2006 - 13:16

H kateremu poglavju paše to? :?:
A hug is the shortest distance between Friends.

#50 dandy

dandy

  biskvitek

 • Člani
 • 42 prispevkov
 • Pridružen: 04.06.2006
 • Lokacija: ..idemo dalje...

Objavljeno 28 december 2006 - 22:47

Draga Immortal Illusions,

tole pa sodi k poglavju o stilu. V prejšnjem poglavju 'Dvojina je seksi' je napovedala svoj odhod ter razloge zanj, napovedala je tudi , da bo svoje začeto delo tu dokončala. Ostalo ji je samo še poglavje o stilu, in tako je tudi odšla; s stilom. V življenju je že tako, da odgovore lahko najdemo tudi v preprostih stvareh, npr. v štiklcu 'Na Roblek'.


aberacija, for you.... ko je odšel s Sony-ja, je preprosto rekel: 'Feels good to be free', George Michael
p.s. ej, carica, a piješ kavo? Častim. (dandyish.dandy@hotmail.com)
Smrt fašizmu! Sloboda narodu!
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov