Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Deset tednov za sluwensk spič


84 odgovorov v tej temi

#1 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 24 september 2006 - 16:29

Pokorno javljam,

živijo :kitara:. Ob nedavnih disputih na MF se mi je namreč neki dan utrnilo, namesto nenehnega vihanja nosu prispevati kaj »v obče dobro« - in ker rahlo prirejen navedek iz ene mojih najljubših dram pravi, da velja »trdno stati in dati, kar imamo najboljšega«, z žegnom moderatorske ekipe odpiram tole temo.
Ker je na MF osnovna oblika komunikacije pač pisna, Forum pa se kiti med drugim tudi s skrbjo za lep (ter dolg in razgreto migotav) jezik, si za cilj tu stavim, na enem mestu zbrati in streti nekaj uporabnih slovničnih orehov, kakršni so, na primer, raba ene in edine… gospe Vejice, ta šentana dvojina, rodilnik vs. tožilnik, najbolj pa se osebno veselim pisanja o vpletanju tujk v izborno slovenščino, ko pišemo svoj forumski prispevek – če želite videt res dober bitchslappin', to bo prava poslastica.
Moj namen je skrajno uporaben – da uporabnikom, ki jih zanima, kako izboljšati svoje znanje ter izpiliti svoj slog pisanja na forumu (in morebiti tudi širše), ne bi bilo treba dolge noči čuti ob migljajočih svečah, nagibajoč se nad sto kilske bukve takih in onakih pravil – če smo tu že eni, ki smo to pač morali početi nekako »prilom silike«, bi se reklo.
Moj namen ni samopromocijski, kakopak je jasno, da obstaja tu gor, vobče pa itak, mnoštvo ljudi, ki jezik in njega rabo obvladajo mnogo bolj v nulo od mene, a z vašim cenjenim odobravanjem, ljubo bralstvo, si drznem staviti na to, da se pač doslej še nikomur ni ljubilo, malček bolj sistematično zagrabiti za stvar, pa sem se je pač jaz lotila. Če komu s tem stojim na kurjem očesu, se zločesto pardoniram.
Vaša vprašanja so dobrodošla. Za menoj, ki predstavljam - po sili razmer – reprezentativni odsek :kava:, trdno (kot rečeno) stoji ekipa lektorjev, prevajalcev in ekspertizoidnih slavistov, ki v nizkem štartu, ždeč med kupi strokovne literature, čakajo na karkoli, kaj bi vas slovnično-izraznega utegnilo matrati, pa si doslej niste vedeli pomagati. Tudi vaše pripombe, dopolnila in popravki bodo z veseljem brani in obravnavani na naših supa-dupa-extra-special kolegijih :roll:, zatorej le na dan z besedo (še posebej, če bo meso postala) :fiju:! Rahločutno se nameravam tu in tam dotakniti tudi vsebinskih vprašanj, a nikakor s svobodokratečim sredincem – le toliko, kot je za pojasnila k formi potrebno, predvsem pa umestno.
Upam, da nam bo skupaj koristno, prijetno in zabavno ter se vam s takim upom vdano dajem v zobe in branje. Začnemo :navijacica: kmalu.

Prvo poglavje: »Pred kikokerdače Vejica skače«.
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#2 mharc

mharc

  vzornik

 • Člani
 • 1 316 prispevkov
 • Pridružen: 25.12.2004
 • Lokacija: Maribor

Objavljeno 24 september 2006 - 17:08

Uau, že uvod je sila zabaven. :D Se že veselim. :clap:
Iz take smo snovi kot sanje. W. S.

#3 crazy_daisy

crazy_daisy

  Častna članica

 • Člani
 • 464 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005

Objavljeno 24 september 2006 - 20:57

Jezikovni kotički v najbolj intelektualno - platonskem smislu besede torej? Pozdravljam idejo. :slayer:

#4 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 24 september 2006 - 21:04

Ne, ne, Crazy_daisy, čisti hedonizem (vsaj upam), ne skrbi - praksa dela svoje.
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#5 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 529 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 24 september 2006 - 22:52

:gogo: Bravo aberacija!
Tudi jaz komaj čakam, da začneš zares.
Prav veselim se že! :osa:

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#6 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 187 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 25 september 2006 - 08:38

Tudi jaz. :mrgreen:
Že naslov teme je zakon. :slayer:
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#7 dandy

dandy

  biskvitek

 • Člani
 • 42 prispevkov
 • Pridružen: 04.06.2006
 • Lokacija: ..idemo dalje...

Objavljeno 25 september 2006 - 12:55

Wooow... pa ovo je super. Mislim, vsekakor bo to Busancu, v Sloveniji živečemu, dobroprišlo. Mi Busanci imamo namreč dosti težava sa dvojinom, jer smo ti uvek iz velikih familija, pa pol mi sve množimo. A da ne govorimo o L težavi. To slovo L nam dela veliko problema pri izgovaranju in poL se nam svi režiju. A če bo slučajno nekoč tut organizovan kak izgovorjevalni tečaj sluwenščine, pa pridem, da popravim taj L. A dobro, zajedankrat bom učila Vejicu i dvojinu... a tujke že znam. Znam ubacit koju Bosansku bez problema...:D

Šalo na stran, veselim se naslednjih desetih tednov in cenim ves vloženi trud že vnaprej!

Go go aberacija!!! :fiju:
Smrt fašizmu! Sloboda narodu!

#8 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 29 september 2006 - 10:03

Dragi potenciali,
žal mi je in globoko se opravičujem, da zamujam - tega tedna neodložljive obveznosti, spletene v niz od položenega izpita (do it to me, desetka) do pakiranja, predvsem pa njiihove posledice, me silijo, za še nekaj časa odložiti sijajno nočno dogodivščino okrivanja najbolj seksi gospodične pod soncem, zato vas vljudno prosim za potrpljenje. Oprostite mi. Vejici se posvetimo takoj, ko se dvigne megla z moje glave in se v mojem rokovniku pojavi bela lisa.
Doklej vas prijazno pozdravim & želim topel "na zdravje"!
Vdano vaša,
a.
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#9 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 11 oktober 2006 - 02:17

Vejica, 1. del: »You Sexy Thing« ali »Ka je to za ena klukca?«

… zapodila se je kot veter in je ravno še slišala,
kako je Zajček rekel, ko je šinil v ovinek:
»Pri mojih uhljih in brkih, kako pozen sem že

(L. Carroll: Aličine dogodivščine)

Potenciali, prijetno pozdravljeni, predvsem pa prehvaljeni pour potrpežljivost! :stima:

Še enkrat se opravičujem za zamudo, vražje delo & nujno jelo terjata tu in tam svoj davek v času in prostoru, zavoljo česar se posledično dogode takele šlamparije. Ne morem se več zgovarjat na svojo notranjo lepoto, ergo pač v zahvalo vašemu opravičilu ponujam zunanjo. Upam, da zaleže.
Zdravi, srečni in veseli, upam? Odlično. Tu, sredi tujine, kjer začenjam pisati tole dinastično Slovničeraldo, je svet kot tihe vode – nikol' ne veš … in točno tak bo tudi naš modus vivendi v temle kotičku.

Če se kar pomaknemo od vhodnih vrat do garderobe za plašče, huh … Četudi jo nekateri imenujejo za staro damo ter se ob njeni omembi zgolj srdorito namrdnejo, osebno zagovarjam tezo, da ga od Vejice skoraj ni bolj seksi ločila. :mwagirls: Dobro namreč vemo in često se tudi v praksi izkaže, kako je najkrvoločnejši strup vselej pakiran v kar najmanj opazne, domala mimobežne flaške. Vejica je točno ena taka. Za začetek si velja to čudo pobliže ogledati, voila:
,

Seksi, a ni? (Komur je do bolj plastičnih in raznovrstnejših izpeljav, jih zlahka najde, ko se naslednjič ves zm(e/a)čkan vleče z Metelkove … logotip je v nenormalni velikosti naliman na izložbena okna Ministrstva za k,u,l,t,u,r,o čez cesto.)

No, človek ne bi verjel, kako moč lahko ima takle (na videz morda) zanikrn kaveljc. Kolegi iz že omenjenega Kolegija za slovensko slovnico, ki mu predsedujem, ko si ravno likam gate ali mesim testo za doma narejene nudeljce, na moje vprašanje, čemu vendar sploh služi, odgovarjajo rahlo zlovoljno: lej, teselce, dva človeka se srečata in neki preskoči (kdor je pomislil na bolhe ... hm, si je sam kriv … ampak svetujem globok pogled vase). Da si ne bi ravno zlomila rok, krileč po zraku, bodo slej ko prej potrebne tut besede, kaj kmalu pa se bo zgodilo, da ju bosta čas in prostor zlohotno razdružila – in bo treba pisati; čustveno nabite razglednice, recimo, ali pa divje strastno elektronsko pošto, elementarne sms-e, zaljubljena pisma (če se pa že srečata na netu, recimo, pa je treba itak pisat že od začetka). Vsemu temu se reče pisna komunikacija (daaah), vejico pa potrebujemo kot tako imenovano »preprečevalo«. Služi, da bi pri prenosu pomenov, kadar kaj pišemo, prihajalo do čim manj zmede – v bistvu pedena promet :smer:. Aha, v uniformi. :navijacica:

Kar vidim točo nejevernih pogledov a la dej dej stara kva težiš to ja ni neki ful važnega saj se štekamo tut brez takih malenkosti (vaja št. 1: 5 jih manjka) ... hja, miki-ca, itak de se, sebe že, torej, sam ne hod mi pol jamrat, ko te bo pustil-a, ker si tko gnusljato površen/-na in do obisti nerazumljiv-a. V lajfu je treba kdaj pač pokazat tut kaj stila, a ne – vejica je, že ime pove, ko ena roža v gumbnici na poti na prvi randi: lahko gremo sicer tut brez, sam lih noro-doro pa to ni, a ne. 8)

Za boljšo prepričljivost gornje teze bi si zdajle ogledali en kosmat primer (tak z brado), ki ga navajajo vse zavedne tovaršice slove po srednjih šolah, a ker se že 14 dni brezuspešno trudim najti kakega boljšega (če pa že kaj najdem, je pa erotično ko hudič, kar pa preveč odvrača od namena primera kot takega), navajam kar tega – je super, priraste k srcu in dejansko da mislit.

Bil je en soldat, sam da ni bil soldat kot v današnji dobi, ampak starejši, antični. No, zgodi se, da dobi poziv, da bo treba spokat, prišilit pušico in se spravit med kamerade v prve bojne linije slovite grške pehote. Dec pa ni navaden dec, ampak je precej zvit, pa bi rad že pred odhodom vedel, kako se bo reč iztekla. Odloči se torej za kratek skok k Pitiji, pregovorni delfski prerokovalki, znani po tem, da se cele dneve zakaja (pardon, pardon, vdihava hlape), da pol daje od sebe čudovite prerokbe, ki držijo kot skala kost. Mož pride in vpraša. Zdaj pa pozor, Pitija baje namreč reče tole: »pojdeš vrneš se ne padeš v boju«.
Ha, :evil: nagradno vprašanje :evil: se glasi: kaj naj si zdaj misli dec, bo še kdaj užil sladkosti svoje heteroseksualne sreče ali pač ne, ker ga kanijo bogovi po hitrem postopku predelati v humus sredi krvave vojne? Heh heh – vse je odvisno od postavitve ene same vejice. Lahko, da je zadeta ženska namreč rekla: »Pojdeš, vrneš se, ne padeš v boju,« prav možno pa je tudi, da je pribila: »Pojdeš, vrneš se ne, padeš v boju.« Kaj torej, za vraga? No, zato sicer Pitija je Pitija, ampak to ne zmanjša morebitne sreče ali katastrofičnosti odgovora kot takega, posledično pa torej tut ne zmanjša prikaza moči, ki jo kdaj lahko ima – navadna vejica.


Prihodnjič: Bo Poldiju uspelo … naaah, pardon … Vejica, 2. del: Kam jo prištuliti?

"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#10 rembrandt

rembrandt

  biskvitek

 • Člani
 • 46 prispevkov
 • Pridružen: 08.05.2005
 • Lokacija: nova gorica

Objavljeno 17 oktober 2006 - 06:55

kratek, a zgovoren primer:
imaš tri besede:
pomilostiti
ne
usmrtiti

naj si kdo zamišlja, kako drugačen je lahko pomen stavka, če za*****š vejico!!!!!!!!
"pomilostiti, ne usmrtiti!"
"pomilostiti ne, usmrtiti"

ko si že začela z vejico - poglej, kaj sem našel na enem od občinskih forumov! poglej in povej, če si tako pogumna, da se s tem spopadeš!!!!

"Občane Nove Gorice prosim, da mi ne zamerijo, ker koristim forum ,da lahko sporočam nekaj osebnih ugotovitev in sklepov svojim občankam in očanom občine Ajdovščine. Kaj je nastalo iz nekdaj obetavnega dela občinske uprave, župana in ministerstva za okolje in prostor na primeru plazu Slano blato, ki je bilo v startu dobro zastavljeno se danes ugotavlja, da je odtega ostalo bore malo plaz je še zmeraj tak kot je v mirovanju izgubil je medisko pozornost, ker direktne nevarnosti ni več se ga je pozablo.
Dela, ki se le občasno delajo na plazu so katastrofa, pravkar narejena struga je doživela uničenje tako ,da nam zdaj to razdejanje ogroža vodne zbiralike pitne vode za zaselk Kuši in Kompari.
Na intervencijo krajanov se je Ljubljanska komisija ogledala škodo in ugotovila, da vodo je treba nazaj spravit v plaz, tu me popade bes kaj strokovnjaki ugotavljajo in kašne sklepe sprejemajo, ker imajo moč.Mi prizadeti pa ostajamo v primežu njihovih odločitev, ker nimajo pojma kaj storiti obenem pa posledic plazu na vrednost nepremečnin,ki jo je nam razvednotil, blokiral promet z njimi tako ,da premoženje, ki je bilo vredno 1 miljon eurov, je danes le za avto pasat pa še prodati ga ne moreš.
Upam ,da bo bodoča županja spremenila način dela, da nas bo vključila pri sanaciji plazu, ker med krajani so ljudje ,ki imajo znanja in kvalifikacije za delo na plazu, da se ne bodo dogajale takšne polomije kot se, ker nam je usojeno živeti pod plazom zato hočemo imeti tudi besedo ne pa takšno aroganco kot je zdaj od strani občine in njenega prvega moža župana."

ali

Ne drži kar praviš nekaj kandidatov za župana mi je obljublo ko pridejo za župana bo prva skrb odpret forum in prenovit spletno stran občina Ajdovščina.
Z pametnimi ljudmi se znam tudi jaz pogovarjat to si že opazil in po volitvah bom ponovno sodeloval v debatah pobudah in kritikah na občinskem Ajdovskem Forumu, Azil ne bo več zanimiv bo sam odmrl.

ali

Poljšak poskuša stare trike, zato njegovo motivacije volivcev,ker jih zavaja še z razmišljanjem o socializmu.
To kar se dogaja okrog Mlinotesta je normalno poslovanje kapitala v službi delničarjev kapitalistov, ki kupujejo prodajajo itd.
Poljšak to dobro ve zato igra na karto naivnosti ,da ljudje verjamejo kako bo če se bo tako zgodilo kot on napoveduje, ampak tokrat mu bo spodletelo, ker bodo tudi drugi županski kandidati pograbli to kost Mlinotesta, kandidat za župana Lampe je že to storil drugi še sledijo. Bolje, da pove kam je investiral 12 miljard tolarjev štiri letnih proračunov občine Ajdovščina, ker videti je zelo malo ali pa nič.

no..
LP

#11 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 19 oktober 2006 - 00:26

Glavni problem navedenih odstavkov je koherenca - oziroma to, da je sploh ni! V vseh treh besedilih se avtor(ji) nekako trudi(jo) razviti temo, kar jim le deloma uspe. Vsebina je sicer druga stvar...

Bolj pravilna struktura stavkov in stikov (odvisni in priredni) med stavki bi omogočali lažjo pravilno postavitev vejic, ciljni publiki bi dala večji pregled nad temo besedila, s tem pa bi besedila postala bolj (beri: vsaj malo) berljiva.

No ja, vsaj jaz bi šel najprej vrstni red obračat.
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#12 rembrandt

rembrandt

  biskvitek

 • Člani
 • 46 prispevkov
 • Pridružen: 08.05.2005
 • Lokacija: nova gorica

Objavljeno 21 oktober 2006 - 01:07

qty, veš, kaj je največja žalost? to, da je človek v politiki (avtor navedenih odstavkov je ista oseba). pričakoval bi, da so ljudje, ki sedijo v sejnih sobah in odločajo o usodi "svojih podložnikov" sposobni vsaj slovenskega izražanja!

#13 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 22 oktober 2006 - 13:55

@ rembrandt: Oprosti za zamudo, človek. Kot kaže, torej meniš, da je človek, ki je politik, kaj več kot ti ali jaz ali da je obdarjen z neko posebno avro, ki vključuje tudi, recimo, perfektno pisanje / izražanje. Žal mi je, da te moram razočarati, a če je Kvintiljan v govorniku še videl »vir bonum, decendi peritus« in če je v časih antike ob cvetoči demokraciji pač veljalo, da čast pade na najbolj zaslužne, naaah… naš čas je pokvaril, posilil ali drugače sfižil še vse kaj pomembnejšega, pa ne bi vsebine pojma politik ali, denimo, pomena demokratične ureditve kot take. Zakaj so neki Peter, Tončka ali Marjan, ki so taki kot ti in tudi niso bolj sposobni, torej pri nas lahko politiki, ti pa ne, huh… odgovor ti je, verjamem, več kot jasen. Da se ga tudi obrniti: tudi ti (ali jaz ali Mojca ali Stanko ali Jaroslav) si pri nas torej (tako kažejo empirični zgledi) očitno lahko politik!

Če pa si pisal, ker rabiš lekturo besedila, se mi javi na zs, da te seznanim s tarifami ali ti koga priporočim, ker se naš Konzorcij specializira za bolj teoretična vprašanja, prakso in mastno služenje pa praviloma prepušča potrebnejšim od sebe. Aja, še to: lektorirat se da vse, to je delo (in izziv) kot vsako drugo.
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#14 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 22 oktober 2006 - 15:41

Vejica, 2. del: Kako in kam jo prištuliti?

Dospe do svoje hoste... Čuj, iz teme:
'Joj! Kam bi del?'-
'Kaj? - Kdo si božji - kam naj deneš, vprašaš? -
I, kjer si vzel!'

(Anton Aškerc: Mejnik)


Juhej! :clap:

Po kratkem prikazu osnovnih lastnosti in funkcij nadaljujemo z bolj praktičnim delom tega poglavja. Med njegovim pisanjem sem se trikrat hudo in enkrat lažje sporekla okoli primerov, zadobila pa sem tudi eno konkretno modrico, ko sem se, loputajoč z vrati in kričeč :x stavke na so-članstvo Konzorcija, spotaknila čez SSKJ, tako da res upam, da vam bo prav prišlo. Vem, je dolgo ko sto mater. Prav žal mi je, ampak to so kompleksne reči. :roll: HAHAHA… Kamon! Hecam se, kaj pa naj drugega – res ni šlo kratkejš.8) Bom pa dala zato še dodatni moto:

Vzemi si čas,
naj me priložnost spremeni,
vzemi si čas,
naj iz zaspanega občana zraste
bridka sablja roparja.

(Lačni Franz: Tiha voda)

Torej... :fiju:? Za vstavljanje vejevja v stavke je precej koristen izostren posluh. Kot koška za velikonočna jajčka ne spletemo mimogrede, sta tudi za druge vrste vejic potrebna pozornost ter veselje do obrti – potem pa se uho (in prsti) sčasoma sami navadi(jo), slišati & vstaviti jo na prava mesta. »No worries!«

Seveda pa bi bilo preenostavno, ko bi se mogli scela zanesti na posluh. Obstajajo tone pravil, kam deti in kako vdeti (vejico … tc tc tc), o katerih tu niti ne bomo izgubljali besed. Tako (ne) bomo storili predvsem zato, ker vaša vdana o njih blage veze nimam. Ker pa imamo radi in smo navajeni poskrbeti, da grejo stvari gladkej,8), obstajajo na našo srečo tudi simpatični slovnični lubrikanti v podobi pomagal, ki so

1) enostavna ko pesmica (dobesedno),
2) hitro & lahkotno zapomnljiva,
3) od hudiča praktična,
4) skrajno impresivna.

Sledi kar se le da dobrohotni spisovnik za domačo rabo, ki je vsekakor le 1.0 verzija (prispevajte dodatke, prosim lepo, skupni stvari bo to v silno pomoč!):

a) pesmica za deco

Ta je super & res pomaga, gre pa tako: »Pred ki, ko, ker, da, če vejica skače.« Obstaja nekaj izjem tega pravila, a če uporabljate običajni besedni zaklad, boste nanje redkeje naleteli, zato je to pravilo še toliko bolj uporabno, ker je domala univerzalno. Če se torej v stavku pojavi navedeni veznik, skor zihr pred njim stoji vejica. Primeri, uporabni v vsakdanjem življenju:

I. »Kaj pa, če greva rajši k tebi?«
II. Imel sem ga rad, ker je imel najlepši popek na celem svetu.
III. Vsak večer dolgo v noč visim na internetu, da bi te srečala.

b) predah :dubudubidu:

Kot že zgoraj nakazano, to je najlažji način za določanje, kje uštulit vejico in kje ne. Ko ne veš, si preberi na glas (lahko v glavi, če pišeš svoje prispevke v čitalnici). Tam, kjer se za hipec ustaviš, ko bereš, po vsej verjetnosti stoji vejica. Če ne sediš na ušesih (obstajajo ljudje, ki tega res ne slišijo, ampak so v manjšini – in itak se da, kot večino ostalih reči, kladivce in nakovalce z vajo in zanosom uravnat na tanjši posluh), je to dokaj zanesljiva metoda. Zanesljiva je nekako v rangu metode plodnih dnevov: če imate kake strejt prijatelje, ki se trudijo zanosit, vam bo primerjava kristalno jasna, sicer pa naj dodam še eno – predah je metoda »tko, na oko«.

I. Najbrž ste videli slogan za neko banko, ki je na vseh plakatih napisan narobe, čeprav vsakič z drugo pisavo. Glasi se »Vem zakaj.«. Če bi to tam, v tej banki, enkrat na glas prebrali, ma lahko si gluh ko točak, tu vmes je pavza v velikosti Postojnske jame, no!! :x Pravilno se torej stavek, kakopak, glasi: »Vem, zakaj.« No, a vidte, kuko kdaj kak slogan doseže prav nasprotno od tega, kar skuša povedat. Če oni vejo, zakaj, sem jaz strejt ko deska!!

c) naštevanje :blah:

B1 – PONAVLJANJE: Včasih je česa več ko en, s čimer je kdaj treba ponovit kake reči – which we love. Ponavljajo se lahko različne besedne vrste, npr.:

I. GLAGOL (navijaški): »Gremo, gremo, gremo naši!!!«
II. SAMO-STALNIK (sanjav): »Najrajši od vsega pa imam sonce, sonce, sonce.« (ekspresivno)
III. ČLENEK (khm…): Še, še, še, … še bolj me boli križ.

B2 – ČISTO NAŠTEVANJE: Včasih je stvari več, ampak niso enake. Postopek je enak, stvari pa ne. Easy.

IV. Moj prijatelj Danilo s seboj vedno nosi šminko, lak za nohte, Prešernove Poezije, pepermint bonbone in Vegeto.

d) priredja

D1 – SPLOŠNO: To je isto kot b), samo da se elementi ne ponavljajo in da ne gre za posamezne besede, ampak za cele stavke, zvezane med sabo kot v kaki orgiji. Opaziti je, da ima vsak stavek glagol (kar pa ni nujno, pa se še vedno lahko uvrsti) in da bi lahko stal samostojno (ker pač samostojno lahko stojijo tudi stavki brez glagola). Žal si moramo asociativne opolzkosti, ki jih sprožajo gornje trditve, trenutno izbiti iz glave, ker se klele zdele resno udejstvujemo, kenede, fun stuff pa potlej.

I. Pripotoval je v mesto, drevesa so se zdela ogromna, kovček je bil težak, temotno nebo je tiščalo k tlom, počutil se je samega.

D2 – POSEBNI PRIMERI:

prvi] ali – ali (bodisi – bodisi)

To zdaj ni naslov znanega filozofskega dela, tolstega kot sosedove svinje pred zakolom, marveč zabavni primer veznika, pred katerim pa ni vejice. Če, recimo, Štefka pri jutranji proji reče Dimitriju: »Včeraj je Trontelj napovedal, da bo (ali) suho ali pa oblačno s padavinami,« pred »ali« ni vejice, ker »ali« ločuje 2 elementa, ki se vsebinsko izključujeta ali kažeta na možnost izbire. Prvi »ali« je v oklepaju, ker kdaj ni nujno tudi dejansko napisan, velja pa vseeno. Če se reč izključuje, pred drugim »ali« ni vejice. Če pa pol Dimitrij reče: »Od vremena je torej odvisno, ali bomo gnali na pašo,« to sicer ni več priredje, ampak običajno podredje, »ali« pa je pač njegov veznik, zato je pred njim, valda, vejica.

drugi] in, pa, ter :finger:

To so mišičnjaki, glavni vezniki težke kategorije, tako rekoč zlata liga. Tovaršice vam v glavo vbijejo, da pred njimi, za sveto mamko božjo, nikoli in nikakor ni vejice. Naaah, ni čist tko, a ne – kar le potrjuje pravilo.

I. S fantom kupujeva nov avto, in sicer enoprostorca. (vejica pred »in« zato, ker drugi stavek pojasnjuje prvega)
II. Odložila je košaro, polno klobas, in si odšla umit roke. (»polno klobas« je pri-stavek, worry not, to je isto kot vrinjeni stavek, le da nima glagola… a kaj da je vrinjeni stavek? Eto…..)

e) podredja

To pa je od vsega najbolj zanimivo in če ste prišli do sem, bravo, ker tole pa rocks :slayer:. Gre za vrinjene stavke (moja teza, da je vejica seksi, stoji iz primera v primer trdneje) in podobne reči. Najboljše, da kar na primerih pogledamo, a ne.

I. IZ KINA: Ej, ne deri se, no, tako silovito. (»Ej« je ločen od ostalega stavka, ker je medmet, »no« pa je vrinjena beseda / stavek, pa je zato med dvema vejicama – remember, vejica služi zato, da se lažje razume, kaj avtor misli.)
II. Včeraj, ko si šel med kosilom mimo mene, se je ves svet sesul sam vase. (Tu imamo vrinjeni stavek, kar enostavno preverimo tako, da ga preberemo brez dela med vejicama – če štima, damo dve vejici – in zdravo. Del med vejicama pojasnjuje to, kar je napisano pred njim, v tem primeru čas oz. kdaj TOČNO je bilo to včeraj.)
III. Jerneja, reci, kar hočeš, tisti tvoj zvonki smeh mi ne gre iz glave. (Tu imamo kombinacijo: dve vejici prispeva vrinjena poved »reci, kar hočeš«, ki pa je že sama po sebi tudi sestavljena, in sicer iz nadrednega stavka »reci« in odvisnega stavka »kar hočeš«.)
IV. Glej, ti, sončece, zvezdica, miška, spominčica, sneži! (No, tole je ekskluzivni ekstrem, dodan zgolj kot posebnost, da vidimo, kaj vse mamo. Dogaja se decembra, na balkonu, ob štirih zjutraj (no, tole tu pravkar pa je primer za zgoraj, orgijo stavkov). »Glej« je pozivalnik, zato je ločen od ostalega dela stavka, »ti« je vrinjeni stavek, ki dodatno pojasnjuje pozivalnik (hahaha), »sončece«, »zvezdica«, »miška« in »spominčica« so vse sopomenke naziva za dotično, ki ji naša prezebla oseba, stoječa na balkonu v samih tangicah, govori, hkrati pa so vse te 4 oznake skupaj vrinjeni stavek v stavek »Glej, ti, sneži!« Zajebano? Ma, ni, no. A?)No, tale klobasa je nekak osnovni zašpik pravil, kdaj in kam prištulit vejico. Pravil je mali milijon in seveda nismo vključili vseh. Če imate dodatke, vas vljudno prosim zanje, da bo tole res informativno in uporabno. Pred koncem poglavja o vejici, dolgega kot najstrašnejši ponedeljek, pa samo še nekaj simpatičnih primerov a la Houdini – sad je ima, sad je nema. Vejica namreč ni enačba, ker tudi jezik ni matematika – veliko vejic je ali pa ne, odvisno – od tega, kaj hoče mojster, torej TI, KI PIŠEŠ, povedati. No, prav zato pa je, če vprašate mene, izražanje svojih misli v pisani besedi tak čisti presežek, orgazmična sreča in tako svinjsko fajn.

I. ko vejica odloči, kaj nek stavek pomeni
a) dolgi kodrasti lasje – brez vejice: v tem primeru »dolgi« pojasnjuje, kakšni so »kodrasti« lasje (v nasprotju od »kratki«, na primer)
b) dolgi, kodrasti lasje – z vejico: tu pa gre za naštevanje lastnosti las (lahko bi še dodali druge besede, npr. »svetli«, »mehki« in tako dalje)

II. kadar je več veznikov na kupu, med njimi ni vejice
Povej Dolores, da če me nocoj do enajstih ne pokliče, naj se spelje. :|
Svojega fanta imam rad, zato ker je tako napredvidljiv, medtem ko me pri drugih to moti.


JUHEJ!!! :yahoo: :yahoo:

Vprašanja & pripombe dobrodošla, druga poglavja bodo, obljubim, krajš, next time: Rodi mi že ta rodilnik!!!

"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#15 rembrandt

rembrandt

  biskvitek

 • Člani
 • 46 prispevkov
 • Pridružen: 08.05.2005
 • Lokacija: nova gorica

Objavljeno 22 oktober 2006 - 16:39

abe!
se strinjam z vsem, kar si napisala, vendar menim, da bi moral človek, ki nastopa v javnosti, obvladati SVOJ jezik. od njega ne pričakujem znanja tujih jezikov, ampak maternega pa že!
nič več ni vreden, nič manj... a če moji delodajalci zahtevajo uporabo zbornega slovenskega jezika, potem bi to sam pričakoval tudi od ljudi, ki vedrijo na izbranih stolčkih!
nisem pisal, ker bi rabil lektoriranje, ker bi sicer uredil sam - to je namreč tudi moje delo (oziroma je v opisu mojih obveznosti in nalog na delovnem mestu!).
pred volitvami mi je eden izmed kandidatov redno pošiljal vse, kar je šlo v javnost, da je tako lahko ustrezno in kakovostno predstavil sebe in svoje videnje. zakaj, torej, osebki, ki "obvladajo", v javnost pošiljajo takšna skrpucala, kot omenjeni avtor? saj moraš petkrat prebrat, da sploh veš, v katerem jeziku možakar piše! potem pa se moraš zorganizirat, v mislih nastavit ločila in začet znova!

upam, da bo tvoje pisanje o pravilih slovenskega izražanja obrodilo sadove in jih bomo lahko našli tudi na forumih! (čeprav jemavrični eden najbojlših,kar zadeva izražanje. ima, seveda, svoje cvetke, ampak - kdo jih pa nima!)

LP

#16 Immortal

Immortal

  veteran

 • Člani
 • 1 858 prispevkov
 • Pridružen: 21.05.2004
 • Lokacija: Bela Ljubljana

Objavljeno 22 oktober 2006 - 23:01

Super prispevek, aberacija! :respect: In ne samo to, potrudiš se tudi za LG primere. :P Kapo dol.

Bi kaj dodala, pa kaj, ko me skrbi, da mi kompjuter zblazni. Je namreč tik pred tem, da ga zabrišem skozi okno ...
A hug is the shortest distance between Friends.

#17 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 529 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 23 oktober 2006 - 00:05

Aberacija, kapo dol! :gogo:
Že celo življenje imam težave z vejico, mogoče se bom pa zdaj še naučila! :nerodno:

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#18 antZZZ

antZZZ

  biskvitek

 • Člani
 • 41 prispevkov
 • Pridružen: 23.06.2006

Objavljeno 23 oktober 2006 - 10:32

Bravo za skoraj vse...
Razen: "Vem zakaj."

Lahko je tudi brez vejice, tako da preveriti posluh! :) Samo vprašati se je treba, če želimo poudariti besedo vem ali ne. Tako, da je slogan banke slovnično pravilen tudi brez vejice. 8)

#19 Immortal

Immortal

  veteran

 • Člani
 • 1 858 prispevkov
 • Pridružen: 21.05.2004
 • Lokacija: Bela Ljubljana

Objavljeno 23 oktober 2006 - 11:12

V bistvu vejica v "Vem, zakaj" Mora biti - ne gre samo zato, ali narediš predah ali ga ne (predah delamo tudi pri branju pesmi, pa ne stoji vedno vejica, a ne).

Probaj nadaljevati stavek Vem zakaj sem ga polomil. Ali je tu vejica po tvojem ali je ni?
A hug is the shortest distance between Friends.

#20 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 23 oktober 2006 - 14:17

@ antZZZ: Živjo, hvala za tvojo repliko. :mrgreen: Mislim, da se motiš in da je v stavku vem, zakaj vejica med besedama ne zgolj arbitrarna, marveč nujna.

V SSKJ sicer obstajajo primeri v ekspresivni rabi, ki dopuščajo zapis brez vejice, na primer: noga dobro ve kam, ali od zadrege ni vedel kam z očmi, rokami, vendar pa tudi pridelka je toliko, da ne vedo, kam z njim (glej pod glagol "vedeti" - tu opozarjam na nedoslednost v SSKJ).

V konkretnem primeru pa gre za uporabo prislova zakaj v vezniški rabi, in sicer v vprašalnem odvisnem stavku, kjer je rabljen eliptično (izpuščeno je nadaljevanje za besedo "zakaj"). Primer: hočem vedeti, zakaj (SSKJ, glej pod besedo "zakaj"). Vejica med obema beseda je torej tu nujna, gre namreč za odvisni stavek, sestavljen iz zgolj ene besede. Ta sicer ni glagol, kar pa, kar se vejice tiče, ni noben problem.

P.S.: V stavku "Tako, da je slogan banke slovnično pravilen tudi brez vejice." vejice ni, ker rabiš zvezo "tako da" v pomenu "zato", ne v pomenu "na kakšen način".
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#21 bio

bio

  vzornik

 • Člani
 • 1 545 prispevkov
 • Pridružen: 10.07.2004

Objavljeno 23 oktober 2006 - 18:41

celo drugo poglavje je fantastično, aberacija! :clap:
samo, če sem lahko pikolovska, me je mene tudi ena vejica zmotila :nerodno: :

Kot koška za velikonočna jajčka ne spletemo mimogrede, sta tudi za druge vrste vejic potrebna pozornost ter veselje do obrti – potem pa se uho (in prsti) sčasoma sami navadi(jo), slišati & vstaviti jo na prava mesta. »No worries!«


bo ta držala? :idea:

#22 Looni

Looni

  piščan'c

 • Člani
 • 72 prispevkov
 • Pridružen: 01.06.2006

Objavljeno 23 oktober 2006 - 19:31

Khm, če smem še jaz pristaviti svoj lonček in namesto gosp(odičn)e aberacije odgovoriti na zgornje vprašanje -
- ne bo držala, ker glagola, ki sledita, v stavku ne nastopata kot povedka, ampak sta v vlogi predmeta. ;)
Sicer pa aberacija ne potrebuje tajnice in bo zagotovo sama podala primeren/-nejši odgovor. :mrgreen:

Zabavno. :mrgreen:

#23 aberacija

aberacija

  piščan'c

 • Člani
 • 73 prispevkov
 • Pridružen: 01.12.2004

Objavljeno 23 oktober 2006 - 19:36

@ bio: Zdravo, hvala za odziv - nicely spotted, respect!! Heh heh, okoli te konkretne vejice so potekali dolgi & burni pogovori (in je nastala omenjena modrica). Jaz jo namreč (vejico) razločno in očitno slišim, pri lekturi teksta pa je bila krvoločno postavljena pod vprašaj.
Ugotovljeno je bilo, da je vejica lahko postavljena ali pa ne, in sicer zato, ker "kadar nedoločniški polstavek lahko razvijemo v osebno glagolsko obliko, ga lahko ločimo z vejico ali pišemo brez nje" (SP). Primer: Moja dolžnost je(,) govoriti resnico. Ta poved se lahko piše z vejico ali ne, ker se jo da razviti, in sicer v Moja dolžnost je, da govorim resnico. Na isti način se da razviti moj stavek iz prispevka, jaz pa sem si izbrala, da ga pišem z vejico, ker jo razločno slišim - da se stavek bolje razume.
Mogoče je ob tem zanimivo dodati še bolj restriktivno pravilo: v primeru, ko se nedoločniški polstavek uporablja kot povedkovo določilo ali prilastek, vejice ni, ker se ga ne da smiselno razviti. Primera: Treba je pridno delati. Začelo je močno snežiti. (razvitje bi zvenelo butasto - treba je, da se pridno dela).
"The rest is Silence." (Shakespeare: Hamlet)

#24 bio

bio

  vzornik

 • Člani
 • 1 545 prispevkov
 • Pridružen: 10.07.2004

Objavljeno 23 oktober 2006 - 21:14

Jaz jo namreč (vejico) razločno in očitno slišim

s tem se popolnoma strinjam, ker se jasno sliši vdih; samo me je res zbodla tako, v vizualnem smislu :D
ampak sprejmem teorijo o nedoločniškem podstavku Slika objavljena

#25 antZZZ

antZZZ

  biskvitek

 • Člani
 • 41 prispevkov
 • Pridružen: 23.06.2006

Objavljeno 25 oktober 2006 - 18:48

@ antZZZ: Živjo, hvala za tvojo repliko. :mrgreen: Mislim, da se motiš in da je v stavku vem, zakaj vejica med besedama ne zgolj arbitrarna, marveč nujna.

Še vedno nisem prepričan. Sem zaposlil slaviste okrog sebe, da mi podajo slovnično razlago, zakaj vejica ne bi bila potrebna. Javim, če izvem kaj sebi v prid. :)
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov