Nov družinski zakonik
Objavljeno 11 junij 2016 - 20:26
1. Ali smo do izrednega dopusta upraviceni tudi tisti, ki bomo sklenili "partnersko zvezo"?
2. V primeru, da je nekdo ze registriran in se bo "registracija" zgolj preoblikovala v partnersko zvezo - sta partnerja v tem primeru upravicena do izrednega dopusta?
Bojim se, da si v slednjem primeru nekako... hm, prikrajsan. :-/ Ma no, ce bo potrebno, potem ze "narocim" maticarja za tistih 15 minut "obreda"... :-D
Objavljeno 23 september 2016 - 18:33
Par, ki bo sklenil partnersko zvezo, je torej obravnavan enako kakor ce bi se porocila. To pomeni tudi pravico do placane odsotnosti z dela zaradi osebnih okoliscin (lastna poroka ali sklenitev partnerske zveze; po dolocenih kolektivnih pogodbah ima pravico do dopusta tudi stars "mladoporenca" ;-) )
To velja tudi za tiste, ki s(m)o registrirani, saj se bo praviloma "registracija" preoblikovala v partnersko zvezo. Dan, ko se izvede preoblikovanje, se steje kot dan "poroke" - takrat nastopi pravica do placane odsotnosti z dela.
Verjetno je odvec dodati, da se ta pravica lahko koristi, ko se dogodek zgodi. In ne na primer pol leta po "poroki". :-)
Objavljeno 02 februar 2017 - 19:04
Sicer ne gre za družinski zakonik, pa vseeno: ali je prejšnji teden kdo zasledil sijajen govor Mihe Kordiša v parlamentu, ko je pošteno okurcal 'primce', katerim se po njegovih besedah ne popušča niti za milimeter. Ne vem, če je že kdo v visoki politiki tako jasno rekel bobu bob kot Kordiš zadnjič, ko so razpravljali o predlogu Koalicije Za otroke gre glede posvojitev otrok s strani starih staršev. Jasno je povedal, da jim je v Združeni levici popolnoma tuja cerkvena potreba po tem, kdo bo s kom seksal in tako dalje ...
Seveda so potem v klerikalnih strankah imeli postopkovne replike, češ da je šlo sovražni govor. Kordiš je potem odgovoril, da ne gre za sovražni govor, da je pa pri njem prav gotovo neka sovražnost do izrodkov degeneriranega kapitalizma. Metka Zevnik & cerkvena druščina so ob tem zapustili dvorano. Meni so bili ti izrodki too much in upam, da ne bo več postopal tako, mi je bil pa predstavitveni govor zelo všeč. Jasno in odločno.
Kordišev govor: 22.20-27.40
Prispevek uredil/a: Dorian, 02 februar 2017 - 19:07.
Objavljeno 04 februar 2017 - 14:01
Haha, katolibanske jokice hočejo svoj safe-space Tako ironično, da je že patetično
Poleg Kordiša zna bobu bob naravnost bojevito reči še Jani Möderndorfer, precej bolj umirjeno in kulturno pa Matej Vatovec.
Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.
Objavljeno 04 februar 2017 - 19:16
Miha Kordiš in Aleš Primc sta zame človeka istega kova. Oba verska fanatika.
Iz teme družinskega zakonika mi je pa zanimiv en model iz SDS kateremu sem pozabil ime. V glavnem model je med govorom večkrat uporabil izraz "gejevske organizacije". Moral sem poguglat, ampak našel nisem nič. Še zdaj mi ni jasen ta misterij. A kdo ve kaj je to gejevska organizacija?
Objavljeno 05 februar 2017 - 02:14
Zdaj sem se spomnil: Marjan Pojbič. Imel je on ta govor kot poslanec v Državnem zboru. Zelo čustven govor, se pravi napol dretje, teorije zarote, gejevske organizacije ki želijo zavladati galaksiji ipd.
Objavljeno 05 februar 2017 - 19:49
Joj, Pojbič bi moral najprej malo bolje obvladati slovenski jezik - pisno in ustno izražanje. Zelo težko ga je poslušati.
Kordiš mi je všeč. Govor sem poslušala, meni je bil super. Včasih je treba kakšne stvari povedati tudi na bolj direkten način. Ni treba, da je vse zavezano v neko mašnico leporečnosti.
Objavljeno 25 februar 2017 - 16:24
Same-sex marriage laws might decrease teen suicide attempt rates, says study
Objavljeno 26 februar 2017 - 19:04
Meni je Miha Kordiš tudi všeč. Na žalost je treba včasih debilnim ljudem tudi povedat stvari na debilni način. Včasih kulturno enostavno ne gre. Sploh če poslušaš kakšne Primc in podobni vzganjajo. Mislim, da je Kordiš tudi Grimsu enkrat rekel v javnosti, da je fašist in da enostavno ne moremo podpirati ljudi, ki v DZ odobravajo rasizem in širijo kulturni kretenizem. Se mi zdi, da je nasploh problem pri nas, ker se vsi držijo diplomatske retorike oz. bolje rečeno, mešajo meglo na sejah. Tako da ZL je definitivno za podpret, za moje pojme še edini, ki se jih še drži kanček zdrave pameti, čeprav kdaj pa kdaj pristopijo malo bolj agresivno.
Objavljeno 27 februar 2017 - 01:27
ZL in zdrava pamet: osem različnih pojmov. SDS z rdečo petokrako, se pravi verska sekta v vlogi politične stranke. Malo so preveč C&C Red Alert špilali z Sovjeti.
Primc ima neizživete seksualne fantazije, Grims je dron, Pojbič ima dobro robo in Gorenak je star 5 let. Sam to jim v ZL ni jasno, kot tudi marsikaj drugega.
Objavljeno 07 marec 2017 - 00:12
Blonti, čestitke ob preoblikovanju registrirane skupnosti v de facto zakonsko zvezo
Naj srečno traja na veke vekov
Ahhhh, prav v užitek je bilo prebrati:
Spoštovani gospod X
Spoštovani gospod Y
v istem dokumentu ^^
Objavljeno 07 marec 2017 - 16:31
Hvala.
Recimo, da bo sedaj "ena skrb" manj s pooblastili na banki, določanjem zavarovalnega upravičenca na vsaki polici, določitev dediča (itak še nisva napisala oporoke). Pa, ko bo policist naslednjič vprašal čigav je avto, bo lahko dobil odgovor "od moža".
Moram pa pohvaliti zaposlene na upravni enoti v MB na tem uradu - zelo prijazni in profesionalni. "Registracijo" so opravili svečano, z lepim nagovorom, kakor da bi šlo za (pravo) poroko.
Objavljeno 08 marec 2017 - 00:04
http://svet24.si/cla...nskega-zakonika
https://www.sta.si/2...nskega-zakonika
Objavljeno 08 marec 2017 - 08:19
Ne spremljam preveč aktivno, ampak kolikor sem seznanjen se spreminja obstoječ družinski zakon (mislim, da je trenutno veljaven iz leta 1972?), ki so ga poskušali pred časom spremeniti in vanj vključiti tudi istospolno usmerjene pare, ampak je na referendumu (2012) predlog novega zakona padel. Tri leta kasneje je na naslednjem referendumu padel predlog zakona o zakonski zvezi, kamor so skušali vključiti istospolne pare.
V tem predlogu družinskega zakona bi naj bile vključene nekatere spremembe, ki so bile sicer predvidene že v predlogu l. 2012. Primc & co. pa spet posiljujejo z možnostjo posvojitve otrok s strani starih staršev - in pri tem ignorirajo spremembe družinski razmerij (babica postane mama; stric postane brat...). Čeprav je predvidena možnost skrbništva s strani starih staršev (kjer se družinska razmerja ne bi spremenila). Drugih sprememb pa ne poznam.
Zna pa se zgoditi (nekdaj v prihodnosti), da bo ustavno sodišče presojalo člen v Zakonu o partnerski zvezi, kjer je prepoved posvojitve s strani istospolno usmerjenega para.
0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov