Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Kaj dajete kot ŽENSKE v svojem življenju življenju nasploh?


63 odgovorov v tej temi

#51 Keiris

Keiris

  nov na sceni

 • Člani
 • 206 prispevkov
 • Pridružen: 07.06.2011
 • Lokacija: Tralfamador

Objavljeno 18 april 2019 - 16:04

Zanimivo, tema, ki jo je nekdo zaprašeno in zapuščeno po dolgih letih obudil k življenju in se je po vseh nedavnih komentarjih in trenjih izkazala za ... no, če ne drugega, za bolj aktualno kot v svojem prvotnem stadiju. Naj poskusim odgovoriti na nekaj prvotno zastavljenih vprašanj. 

 

Kako se vidite - kot ženske - uresničene - na svoji življenjski poti?

Težko rečem, kako se vidim uresničeno kot žensko, ker ne vem kaj točno bi to pomenilo. Ali sem mati? Ali sem žena, partnerka? Ali sem prišla v stik z ženskim delom svoje narave in ga uspela začutiti in izraziti? Ali mi je uspelo preseči družbeno diskriminacijo žensk in uspeti v poklicni sferi? Ali sem dovolj skrbna, nežna, dejavna, intuitivna ...? Kaj točno pomeni ''uresničiti se kot ženska''? Nase gledam kot na svetlobno bitje, ki je trenutno v ženskem telesu, z vsemi danostmi in možnostmi, ki jih ob tem imam, vendar tudi z vsemi omejitvami, ki so mi delno dane, večinoma pa smo jih kar sami ustvarili v človeški družbi, s strogim ločevanjem med spoloma in skozi leta diskriminacije žensk. V sebi nosim jin in jang in vse kar me zanima je pravzaprav njuno ravnovesje oz. vzajemno delovanje. Ampak za naslednja vprašanja gledam na moške in ženske tako kot naša družba.  

 

Se počutite ženske, ne le, ker so vam povedali, da ste ženske? Zakaj?

Ne počutim se kaj bolj žensko, ker so me opredelili kot žensko. V najstniških letih sem se stereotipom, ki so sledili tej opredelitvi, na vse pretege upirala. Ker so me ti stereotipi preprosto jezili in zatirali. Nisem marala kuhati, čistiti, nakupovati, urejati pričeske in vsega ostalega, vse kar ''naj bi'' počela kot ženska, mi je bilo odveč in je bilo povod za mnogo prepirov doma. Zgolj zato, ker so me opredelili kot žensko, se nisem počutila nič bolj žensko, v obdobju najstništva sem hrepenela po tem, da bi bila moški. Zdelo se mi je, da je njim vse lažje. Kasneje so prišli tudi časi, ko sem se trudila biti malo bolj ženska, ker se mi je zdelo, seveda v primerjavi z ostalimi osebami ženskega spola, s katerimi sem se imela možnost primerjati, da imam bolj moško razmišljanje in delovanje - dokler nisem ugotovila, da sem po svojem delovanju in čustvovanju kar zelo ženska. Brez visokih petk, ampak slednje si lahko nadanejo tudi moški, pri čemer bi najbrž marsikdo rekel, da so zato manj moški, a bi se hkrati tudi strinjal, da zaradi tega še niso kaj bolj ženski. Danes se počutim precej žensko, ne zaradi tega ker so mi tako povedali, včasih pa se počutim tudi moško, odvisno od tega kako odreagiram v posameznih situacijah, v katerih se znajdem. 

 

Kaj ženska v življenju naredi, doseže, misli, čuti ... da JE ženska? 

Ne vem, če obstaja dosežek, misel ali občutenje, ki bi žensko naredile žensko. Na to vprašanje bi odgovorila, da nič. Ženska ni ženska zato, ker nekaj posebnega doseže, občuti, misli. Ženska ne rabi narediti ali misliti popolnoma nič za to, da bo ženska. Ženska pač JE, to lahko sprejme, razvija in podpira, to lahko tudi bojkotira ali pa sabotira. Zaradi tega ne bo nič bolj ali manj ženska. 

Se vam zdi življenje ženske naloga ali danost?

Oboje. Pri čemer med nalogami ne mislim na rojevanje otrok, skrb za otroke in moža ipd., ampak prinašanje tiste nekoliko bolj mehke, še kako potrebne energije v ta svet, fokus na pomembne ''stvari'', pomoč k duhovnemu razvoju človeštva in zdravljenju Zemlje ... 

 

Zdaj pa še malo k prah-dvigajočim prispevkom, oziroma je prah v osnovi dvignil prvi prispevek od sense_sensibility. Niti ne gre toliko za ''jezo do moških'' kot pa dejstvo, da androcentrizem še zdaleč ni preteklost. Ni izkoreninjen, ni zaprašen pojem v zgodovinskem učbeniku, ni ''napaka iz preteklosti, iz katere se učimo'', ni passe, ampak je še vedno tu in zdaj in glede na stoletja in tisočletja spolne neenakosti ni pričakovati, da se bo to spremenilo v nekaj letih. Ko sense_sensibility to nekako izpostavi, se vsuje plaz nasprotujočih komentarjev. Berem, da se nekomu predsodki ne zdijo problematični (BBB), berem, da si ženske pravzaprav ne smejo želeti enakopravnosti v družbi ker to itak nikoli ne bo mogoče (moška_lezbijka), berem, da vsem komentatorjem hudo manjka perspektive (idoru, ki očitno pozna vse po vrsti) in celo, da v zahodnem svetu ženska ne sme biti jezna, ker ni obravnavana enakovredno kot moški, zato ker si samostojnosti sploh ne želi (Alix). 

Moje skromno mnenje je, da ne rabim biti zagrizena feministka, da bi se strinjala s sense_sensibility. Tudi ne rabim biti mag. ali dr., ne rabim imeti doma pet otrok in ne rabim biti na vodilnem položaju s 3000 zaposlenimi pod sabo. Ne rabim se vživljati v vlogo straight ženske, kot tudi ne straight ali bi ali homoseksualnega moškega. Ne rabim biti vešča uporabe strokovnih terminov. Pravzaprav potrebujem zgolj manjšo sposobnost objektivnega opazovanja družbe, ljudi, vzgoje, navad, zgrajenih predsodkov in dogajanja okoli sebe. Enakopravnost? Smo na poti, a to je bolj kot zgodba preteklosti, zgodba prihodnosti. 


Fall seven times, stand up eight. 


#52 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 639 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 18 april 2019 - 18:11

Berem, da se nekomu predsodki ne zdijo problematični (BBB) [...]

 

Popravek: (Crane)

 

Lahko ti edino povem kaj jaz vidim. Energija je samo energija. Kar dela razliko je pac kako telo razporeja energijo kako se obnasa. Zenske majo naravno vec energije zaradi maternice. Je pa moška energija taka da omogoca da se premakne nekaj. Tudi energetsko telo ženske je velko tezko se ne premakne kaj dosti in prevladuje v svetu. Mosko pa majhno svetlece razuzdajoce in ni tako pogosto. Lahko se pa vse tudi spremeni.

 

Kaj to pomeni? Kaj pomeni karkoli od napisanega?


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#53 Crane

Crane

  zasvojen'c

 • Člani
 • 587 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2010

Objavljeno 18 april 2019 - 18:19

Stojim za svojo izjavo. :objempunce:

 

Vsi imamo predsodke. Dokler se tega zavedamo in ravnamo po svojih najboljših močeh, ni panike.


be a slut, do what ever you want


#54 Moska_Lezbijka

Moska_Lezbijka

  biskvitek

 • Člani
 • 35 prispevkov
 • Pridružen: 10.10.2017

Objavljeno 19 april 2019 - 01:01

Popravek Keiris. Nisem nikoli rekla nic o kakrsnikoli enakopravnosti. Ne vem kje najdete take stvari v mojih besedah. Sense senesebility da sem ji rekla da je hudic in da sem hardcore kristjanka ti keiris da si zenske ne bi smele zeleti enakopravnosti. Torej se enkrat ponavlam. Če se bojuješ s hudičem z njegovim orožjem boš poražen ali si moškega ali ženskega spola. Kar sense sensibility pise je boj s hudičem z njegovim orožjem in ne pele nikamor. Seveda ima prav samo njen način je nikamor ne bo peljal. Nikoli nisem rekla da se ne strinjam z njo glede enakopravnosti. Potem enakopravnost ki si jo želijo oz. družba kot družba nima prihodnosti pa lahko je še tisoč revolucij pa sprememb jedro je še vedno od hudiča. Če se želimo jet enakopravnost in zdravo družbo bo pač treba it drugo pot kokr jo hodijo večina ljudi vključno s sense sensibility.

BBB moj sestavek pomeni točno to kar piše. Je pa treba vedet to so hudičeve črke in je na videz razlika čeprav v resnici ni te razlike samo je energija. Razlika je samo kako telo energijo prerazporedi in kako se jo uporabla to nas pol naredi moškega ali žensko.

Keiris vidi marsikaj vendar še vedno svet se ne bo spremenil dokler se bo hranilo dvojnost yin in yang. Treba je vedet kaj je yin kaj yang pol pa to zavreči pa bo tudi hudič se kar sam zavrgel.

#55 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 450 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 20 april 2019 - 12:04

Moj zapis ni pravilno intepretiran s strani Keiris. Nisem mislila, da zenska ne sme biti jezna ker si v zahodnem svetu samostojnosti ne zeli.

Ampak, da si je vecina zensk ne, da je manipulirat moske v zahodnem svetu enostavno in da si lahko dominanten spol, ce si tega zelis. S pomocjo podlosti in potuho kvot.

Ce zelis bit pa resnicno enakovreden je pa zadeva tezja in bolj kompleksna in s seboj prinese nevsecnosti. Vendar jeza na moske premagovanje teh nevsecnosti iznici. Isto kot "dobrega" moskega naredi nicvrednega, ce se jezi na prej omenjene taktike vecina zensk v zahodnem svetu.

Govorim iz svoje perspektive. Rekla sem, da smo oboji enako dobri in slabi. Za napredek je pomembna stoicnost glede preteklosti po usvojitvi znanja o polozaju spolov v preteklosti. Hladna, stroga stoicnost. Individualizem ne pozna spola. Samo intelekt.

Prispevek uredil/a: Alix, 20 april 2019 - 12:06.


#56 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 450 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 20 april 2019 - 12:09

Pa se to, ko sem govorila o monopolu nad racionalo, sem imela v mislih naucene vzorce obnasanja, ne naravnih superiornih danostih dolocenemu spolu.

Prispevek uredil/a: Alix, 20 april 2019 - 12:09.


#57 sense_sensibility

sense_sensibility

  redni gost

 • Člani
 • 344 prispevkov
 • Pridružen: 29.01.2004
 • Lokacija: Republika Palma De Coco

Objavljeno 20 april 2019 - 21:23

 

Zdaj pa še malo k prah-dvigajočim prispevkom, oziroma je prah v osnovi dvignil prvi prispevek od sense_sensibility. Niti ne gre toliko za ''jezo do moških'' kot pa dejstvo, da androcentrizem še zdaleč ni preteklost. Ni izkoreninjen, ni zaprašen pojem v zgodovinskem učbeniku, ni ''napaka iz preteklosti, iz katere se učimo'', ni passe, ampak je še vedno tu in zdaj in glede na stoletja in tisočletja spolne neenakosti ni pričakovati, da se bo to spremenilo v nekaj letih. Ko sense_sensibility to nekako izpostavi, se vsuje plaz nasprotujočih komentarjev. Berem, da se nekomu predsodki ne zdijo problematični (BBB), berem, da si ženske pravzaprav ne smejo želeti enakopravnosti v družbi ker to itak nikoli ne bo mogoče (moška_lezbijka), berem, da vsem komentatorjem hudo manjka perspektive (idoru, ki očitno pozna vse po vrsti) in celo, da v zahodnem svetu ženska ne sme biti jezna, ker ni obravnavana enakovredno kot moški, zato ker si samostojnosti sploh ne želi (Alix). 

Moje skromno mnenje je, da ne rabim biti zagrizena feministka, da bi se strinjala s sense_sensibility. Tudi ne rabim biti mag. ali dr., ne rabim imeti doma pet otrok in ne rabim biti na vodilnem položaju s 3000 zaposlenimi pod sabo. Ne rabim se vživljati v vlogo straight ženske, kot tudi ne straight ali bi ali homoseksualnega moškega. Ne rabim biti vešča uporabe strokovnih terminov. Pravzaprav potrebujem zgolj manjšo sposobnost objektivnega opazovanja družbe, ljudi, vzgoje, navad, zgrajenih predsodkov in dogajanja okoli sebe. Enakopravnost? Smo na poti, a to je bolj kot zgodba preteklosti, zgodba prihodnosti. 

 

My point exactly. Komur se tovrstni predsodki ne zdijo problematični, mu lahko rečem zgolj to, da tuja rana ne boli. Je pa zabavno brati, kako se nekateri potem branijo, da niso tako mislili. Pa je vendar vse tam. Črno na belem. Na tem mestu se zahvaljujem vsem tistim ženskam, preminulim in še živečim, ki jih je njihov položaj dovolj razjezil, da so sprožile dovolj pritiska in s tem dovolj družbenih sprememb, zaradi katerih ženske vsaj v mojem delu sveta lahko volimo, se šolamo, imamo osebno lastnino, svoj denar in odločamo o svojem telesu. Kajti še dve ali tri generacije nazaj to v "razvitem" svetu ni bilo možno, tako kot to še vedno ni možno marsikje. In vendar sem se celo v teh časih in v tej družbi na razgovoru za službo kot ženska srečala z vprašanjem "tega vas sicer ne smem vprašati, ali imate v bližnji prihodnosti namen imeti otroke,...". Jeza (in briga me za vsiljeno negativni prizvok te besede) je koristna, ker človeka spravi v akcijo. Apatija je tista, ki hromi in ima za posledico vzdrževanje statusa quo, ki bolj kot povprečnemu človeku paše političnim, ekonomskim in verskim elitam na lokalni, državni in globalni ravni. In nas znova potiska nazaj tam, kjer smo nekoč že bili. Magari s pomočjo hudiča, kakor so nekoč inkvizitorji vseh sort interpretirali zdravo kmečko pamet. Ki je v današnjem svetu najbolj manjka. 


Prispevek uredil/a: sense_sensibility, 20 april 2019 - 21:26.

The mind is like a parachute. It doesn’t work unless it’s open.

#58 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 450 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno Včeraj, 12:03

Sicer je težko najti smisel v teh zapisih oziroma koga se tičejo, če je moj zapis izpadel, kot da se branim, se ne. Ne sovražim moških, pravzaprav so mi všeč. In posameznikov ne krivim za dogajanje v preteklosti, ali sedanjosti ker je to - iracionalno. Posameznika obravnavam kot posameznika. Stoičnost ni isto kot apatija. Prej obratno. In samo ženske, ki jo premorejo bodo kadarkoli dobile pozornost moških za ustvarjanje dialoga, ki bo vodil v napredek za naše in prihodnje generacije. Trpljenje žensk izven zahodnega sveta in v preteklosti ni tvoje trpljenje, je njihovo trpljenje. Prej je bilo govora o tem, da se ni potrebno vživljat v takšne in drugačne ženske... Torej so ženske vredne pozornosti samo tiste, ki bodo po defaultu vesele tvojega kvazi sočutja? Ki ne bodo imele za povedat nazaj ničesar spornega? No, najbrž bi tudi one imele svoja mnenja o stvareh, za katere misliš, da bi se najbrž strinjale s tabo. Nekaj je posameznik, nekaj kolektiva in to je treba vzeti v ozir pri vsaki interakciji z ljudmi. In za spremembe na sistemski ravni je treba nagovarjat posameznike, ne kolektive. Torej moramo nonstop ogovarjat drug drugega. Jeza je pri tem v napoto. Tudi ta dialog med nami bi moral vodit v napredek. Torej, kar se mene tiče mi je samo žal, da je prisotno toliko jeze, ker zavira napredek, sploh če je jeza neupravičena. Naprimer, da te kdo vpraša če misliš imet otroke na razgovoru. To ne validira tvoje jeze. Ta jeza sama te hromi, naprimer v tem primeru bi bila apatija bolj koristna, ker s tako stanco, ki jo imaš sedaj si daleč stran od tega, da bi se povezala z drugimi ženskami in bi one želele ali poskušale držat s tabo. Kar ne bi bilo, slabo. :) V življenju te nihče ne potiska nekam, nihče ne deluje aktivno proti tebi in tvojim ciljem (v -naši- družbi). Samo ti sama. In govorit mladim puncam, ženskam, da je svet obrnjen proti njim, ni dobro. Ker ni res. Če ni res zame, potem ni res za druge. Pa se mi je reklo in naredilo toliko dreka v tem smislu, da bi lahko obupala, pa pač nisem. Naučila sem se sledeče... Ali se ti prilagodiš svetu in nonstop poskušaš, prosiš svet, da ti stvari naredi lažje, ali pa sprejmeš te stvari, se nehaš sekirat, jezit, bit žalosten glede tega in obrneš igro v to, da so to tvoja nova pravila. Pričakuješ taka idiotska vprašanja, in spreminjaš svet s svojo reakcijo na te idiotizme, namesto da te razburijo, razburiš osebo, ki je to vprašanje postavila. Pa ne z nevrotično jezo, ker to jih prej zabava kot pa razburi, ampak z nečim, kar jim da mislit. V mojem primeru je to stoičnost. Ne bi verjela koliko ljudi, ki uživajo v power tripu stoičnost dobsedno porine v blaznost. Ker to je power trip, vedno. Nima veze z ženskami, moškimi, veze ima samo s tem, da je ženske enostavnejše dominirat. Če se jih ne da tepst se jih pa da dominirat s tem, da se dobi čustvene reakcije. Torej, jim v bistvu delaš uslugo. #59 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 639 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno Včeraj, 12:31

Sicer zdaj že precej nepovezano s širšo debato, samo tudi mene so na razgovoru vprašali, ali imam otroke. A da ne, pa jih mislim imet?

 

Zdaj pa razmišljam, ali sem takrat odreagiral premalo užaljeno, ali premalo ponosno, ker so to vprašali tudi moškega, hm hm  :misli:


Prispevek uredil/a: BBB, Včeraj, 12:32.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#60 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 450 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno Včeraj, 12:36

Nikoli nisem razumela zakaj bi bilo zatavat iz teme slabo, sploh zdaj, ko se pogovori težko rodijo tu gor, ali peljejo kam. Kamorkoli pravzaprav.

 

Sem želela dodat prej, da moške isto vprašajo takšne stvari in da bi bilo pametno spustiti idejo, da se nad njimi ne izvaja power tripa, ker se, tako da sem zelo vesela, da si dodal to, BBB. :) Ker ja, najbrž bi bili presenečeni, če bi se več pogovarjali med seboj, kako podobne izkušnje pravzaprav imamo in da ni problem v moških, ampak v tem kdo ima "power."


Prispevek uredil/a: Alix, Včeraj, 12:37.


#61 Moska_Lezbijka

Moska_Lezbijka

  biskvitek

 • Člani
 • 35 prispevkov
 • Pridružen: 10.10.2017

Objavljeno Včeraj, 16:31

"Ali se ti prilagodiš svetu in nonstop poskušaš, prosiš svet, da ti stvari naredi lažje, ali pa sprejmeš te stvari, se nehaš sekirat, jezit, bit žalosten glede tega in obrneš igro v to, da so to tvoja nova pravila. Pričakuješ taka idiotska vprašanja, in spreminjaš svet s svojo reakcijo na te idiotizme, namesto da te razburijo, razburiš osebo, ki je to vprašanje postavila. Pa ne z nevrotično jezo, ker to jih prej zabava kot pa razburi, ampak z nečim, kar jim da mislit. V mojem primeru je to stoičnost. Ne bi verjela koliko ljudi, ki uživajo v power tripu stoičnost dobsedno porine v blaznost. Ker to je power trip, vedno. Nima veze z ženskami, moškimi, veze ima samo s tem, da je ženske enostavnejše dominirat. Če se jih ne da tepst se jih pa da dominirat s tem, da se dobi čustvene reakcije. Torej, jim v bistvu delaš uslugo."

Točno to samo meni se zdi da se da dominirat enako moške in ženske pač odvisno od osebe.

#62 Moska_Lezbijka

Moska_Lezbijka

  biskvitek

 • Člani
 • 35 prispevkov
 • Pridružen: 10.10.2017

Objavljeno Včeraj, 16:32

"Ali se ti prilagodiš svetu in nonstop poskušaš, prosiš svet, da ti stvari naredi lažje, ali pa sprejmeš te stvari, se nehaš sekirat, jezit, bit žalosten glede tega in obrneš igro v to, da so to tvoja nova pravila. Pričakuješ taka idiotska vprašanja, in spreminjaš svet s svojo reakcijo na te idiotizme, namesto da te razburijo, razburiš osebo, ki je to vprašanje postavila. Pa ne z nevrotično jezo, ker to jih prej zabava kot pa razburi, ampak z nečim, kar jim da mislit. V mojem primeru je to stoičnost. Ne bi verjela koliko ljudi, ki uživajo v power tripu stoičnost dobsedno porine v blaznost. Ker to je power trip, vedno. Nima veze z ženskami, moškimi, veze ima samo s tem, da je ženske enostavnejše dominirat. Če se jih ne da tepst se jih pa da dominirat s tem, da se dobi čustvene reakcije. Torej, jim v bistvu delaš uslugo."

Točno to samo meni se zdi da se da dominirat enako moške in ženske pač odvisno od osebe.

#63 Moska_Lezbijka

Moska_Lezbijka

  biskvitek

 • Člani
 • 35 prispevkov
 • Pridružen: 10.10.2017

Objavljeno Včeraj, 16:34

Hmmm se opravičujem za dva ista posta. Telefon spama.

#64 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 450 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno Včeraj, 18:23

Večina žensk je fizično manjših in se podredi podzavestno že zaradi te povsem nagonske človeške reakcije na psihično dominanco. 

 

In dodala bi še to, ja, jeza je lahko konstruktivno čustvo. Do določene mere in za določene zadeve. In spet, te stvari so večplastne in bolj kompleksne, ampak attention spam povrečnega MF bralca je približno 3 vrstice, zato se mi včasih zdi škoda nekaj bolj podrobno razlagat.


Prispevek uredil/a: Alix, Včeraj, 18:23.

1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov