Samopregledovanje mod
Objavljeno 13 oktober 2006 - 17:56
Jaz sem zvedel za pregledovanje mod v zadnjem letniku faxa. Do takrat sploh nisem slišal za to. Pa sem enkrat za foro potipal in ob prvem samopregledu zatipal dve majhni buli. Sem mislil, da me bo infarkt. Potem sem 2-3 meseca tuhtal kako naj povem mojim. Končno sem se odpravil na pregled in tudi povedal staršem (nisem vedel kako in kaj, poleg tega mi ni pašalo da bi dal moja moda kar nekomu x v roke). Rekla je, da to ni verjetno nič in me napotila na dodatne teste. Imam dve cisti. Če bi bilo kaj resnega bi me lahko odlašanje stalo glave. Nihče mi ni povedal kaj naj bi ti dve cisti pomenili. Menda se včasih kar naredijo in so kao nenevarne.
Jst sem bil butast in sem imel srečo. Pazite, ker je vi mogoče ne boste imeli. Sedaj se dokaj redno pretipam. Izkušnja je bila grozljiva.
Objavljeno 30 december 2006 - 13:53
Sem šel k osebnemu zdravniku, ki j enapotil k urologu in tam so rekli, da ne vejo točno kaj je .. da so mi verjetno samo malo otekla.
In da imam verjetno bolj občutljiva moda.
Moti me tist verjetno in ker ni nič zagotovo ..
Tudi samopregledovanje mi torej ni pogodu, če imam ob vsakem dotiku neprijeten občutek :
Objavljeno 31 december 2006 - 00:14
lp
ps. če rabiš kako cifro za informacije za uz mi pošli zs.
Objavljeno 25 marec 2008 - 16:21
Objavljeno 10 januar 2009 - 18:31
Sem nov član na vašem forumu, ki je super.
Prebiral sem vaše teme in nikjer ?nisem zasledil
teme o raku testisa.
Jaz sem namreč pred leti zbolel za rakom na testisu,
ki je v visokem odstotku ozdravljiv, če je seveda
odkrit do časa.
Zato vam priporočam REDNO samopregledovanje
testisov. Upam pa, da itak ne boste zboleli za to boleznijo,
saj ni prijetna.
Vsem prelep pozdrav.
Amadej
Objavljeno 13 februar 2009 - 22:29
Pred slabim letom sem opazil, da se je modo izrazito povečalo in da je na otip povsem drugačno, kot bi moralo biti. Najprej sem bil prepričan, da je zgolj kako vnetje in nisem delal večje panike iz tega. Ker pa ni in ni hotelo izginiti, pa sem vendarle skočil do zdravnice. Ta me ni niti pregledala, temveč me je le urgentno napotila k urologu, češ boljš to, kot pa da ona kaj zajebe. Naslednji dan sem odcapal na polikliniko.
Tam mi je urolog ukazal, naj spustim hlače in me na hitro pregledal ter spet urgentno poslal na ultrazvok, ki je potrdil sume, da imam raka. Naslednji dan sem bil operiran.
Kemoterapije sem se kasneje rešil, vendar ker spadam v neko določeno skupino, za katero obstaja določeno tveganje, sem za naslednja 4 leta pod strogim nadzorom, kar vključuje ultrazvok in rentgen ter še nekatere druge preiskave vsaka dva meseca.
Zadeva je lahko boleča (če ne drugega se vsaj ne moreš smejat in kihat/kašljat še nekaj dni po operaciji). Dobiš pa umetno modo. Zabavna zgodba s tem... Skratka, fantje, dajte se res pregledovat! Pod tušem vam bo vzelo nič več kot pol minute in s tem boste ogromno pripomogli za svoje zdravje. In če opazite karkoli nenavadnega, brž k zdravniku - bolje da greste 5x brezveze kot pa enkrat premalo...
Še to: veliko koristnih podatkov o raku na modih najdete na www.rak-nm.net
When you feel like giving up, remember why you held on for so long in the first place
Objavljeno 15 junij 2011 - 10:45

Lep pozdrav, Glorč

De duobus malis semper minus eligendum est.
Objavljeno 15 junij 2011 - 16:14

Moda ponavadi nista popolnoma istih velikosti ali pač? ... to je edino kar pri sebi opažam... pa da se pozimi raje skrijeta not

Objavljeno 15 junij 2011 - 20:44

Hvala za super temo Glorchy in hvala vsem za dodatne informacije

I know it's cheesy, but I feel GRATE!
Objavljeno 20 junij 2011 - 10:02
Je pa imel moj fant pred nekaj časa ciste na modu.
Čista panika. Sva bla ravno na morju on se je pa komaj premiku.
No, pol je dubu antibiotike in zdej je cool.

Objavljeno 15 april 2012 - 14:35

Glorč

Objavljeno 15 april 2012 - 17:27

Ampak - bolje preventva kot kurativa!

"The secret of happiness is freedom. The secret of freedom is courage."
Objavljeno 16 april 2012 - 02:04
Mislim, jaz imam tako občutljiva da mi je grozno to početi.
Pa niti ne vem kaj naj iščem točno.
Ta prispevek je mogoče star in ne odraža trenutnega mnenja!
Objavljeno 16 april 2012 - 08:54
Zgoraj je lepo opisan postopek, kako in kaj "iščeš" oz. pregleduješ.
Kako si spolovila pregledamo?
1.) Modo primemo med palca in ostale prste rok in ga povaljamo ter otipamo z vseh strani. Normalno modo je ovalne oblike dolgo 4 - 5 cm in široko 2 - 3 cm. Modi običajno nista eanke velikosti, eno od mod običajno leži v mošnji nižje od drugega, kar je povsem normalno. Pretipamo obe modi.
2.) Ob vsakem modu se nahaja tudi obmodek (epididimis), ki leži za modom. Tipljemo ga kot mehko, vrvičasto in nežno gmoto.
NI NORMALNO:
- kadar tipamo v modu trše področje ali bulo,
- če postane modo trše kot je bilo pri prejšnem samopregledu,
- če mošnja na eni strani oteče,
- modo boli.

Bodi nežen, ko imaš moda namiljena je to veliko lažje delati, rahlo tipaš moda in s prsti pregleduješ moda.
Objavljeno 16 april 2012 - 12:32

Pa še to se mogoče zgodi enkrat na par mesecev.

0 uporabnikov bere to temo
0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov