Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Kuhanje


105 odgovorov v tej temi

#26 ri4get

ri4get

    piščan'c

  • Člani
  • 91 prispevkov
  • Pridružen: 07.08.2007
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 maj 2010 - 02:39

Js mislim, da sem dober kuhar, boljši od večine ljudi pri katerih sem bil kdaj na kosilu. Kar pa ni vedno pozitivo, naprimer ko se trudim ohranjat lepo postavo. Mogoče kdaj kuham preslano kar meni ustreza, veliko ljudi pa moti. Kuhanje mi ni muka, muka mi je edino pospravlanje, samo to prepustim staršem. Najraje kuham testenine in rižote. Kuham vsak dan, velikokrat kaj že pripravljenega iz vrečke ker imam premalo čase ali volje, samo takrat ponavadi dodam zravn še druge sestavine, da izboljšam okus.
Zdj si pa rabim poiskat še enga fanta, da ga bom lahko razvaju.

#27 Fitz

Fitz

    piščan'c

  • Člani
  • 68 prispevkov
  • Pridružen: 11.05.2006
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 maj 2010 - 21:49

Karkoli iz vrečke je meni NO GO. Enostavno ne maram tega okusa. Zadeve tipa vrečka, kocka, koncentrat mi ponavadi rezultiraj v tem, da ima vse enakokus.

#28 Shaman

Shaman

    veteran

  • Člani
  • 1 714 prispevkov
  • Pridružen: 09.06.2005
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 maj 2010 - 22:00

Fitz, kako pa potem kuhaš jedi, ki zahtevajo zelenjavno osnovo? Greš vsakič posebej na tržnico po vso zelenjavo in skuhaš juho iz nule?
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#29 Fitz

Fitz

    piščan'c

  • Člani
  • 68 prispevkov
  • Pridružen: 11.05.2006
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 maj 2010 - 22:09

Ok, ne grem vsakič na tržnico, je pa že zadosti čebula, korenček, zelena, pa malo česna... za OK osnovo, to pa je itak skoraj vedno v hladilniku.

No, ok, če sem čisto iskren, kake BIO jušne kocke od časa do čas uporabim, ampak zelo redko. Zadnjo pakungo imam že 6 mesecev.

#30 Shaman

Shaman

    veteran

  • Člani
  • 1 714 prispevkov
  • Pridružen: 09.06.2005
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 maj 2010 - 22:15

Pohvalno, da se ti da. :) Meni so tudi še najbolj všeč bio kocke - praktično ne ločim okusa od doma narejene osnove.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#31 Fitz

Fitz

    piščan'c

  • Člani
  • 68 prispevkov
  • Pridružen: 11.05.2006
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 maj 2010 - 22:35

Obožujem začimbe in zelišča. Doma imam najmanj 15-20 različnih. So kot različni toni ki jih uporabiš pri simfoniji :D

#32 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 28 maj 2010 - 13:54

če sem čisto iskren, kake BIO jušne kocke od časa do čas uporabim, ampak zelo redko. Zadnjo pakungo imam že 6 mesecev.


O, še en bio fanatik. :) Jaz tudi uporabljam bio izdelke, če se le da, trenutno imam eno zelenjavno mešanico (ala vegeta), samo je brez kvasa in zelenjava je pridelana iz bio predelave.

Od začimb imam slednje (navajam po pogostosti uporabe, na začetku so najbolj pogoste):

peteršilj (kar z domačega vrta - svežega sem nasekljala in ga spravila v vrečke, tako da zdaj le odlomim košček in vržem v jed), sol (himalajska), česen, čebula (kadar se mi ne da delat ali nimam sestavin, oboje uporabim kar v prahu), zelena, drobnjak, koper (je super za jajčne jedi), provansalska zelišča iz Hofra (vsebuje še sivko), curry, kurkuma, timijan (za meso, piščanec npr., sploh, kadar ga kombiniram s provansalskimi zelišči), rožmarin (mmm, isto kot timijan), žajbelj. Limonina lupinica bolj za barvo k rižu, žafranika enako, rdeča paprika (dobila neko bio in je res rdeča pa dober vonj ima/okus).

Cimet, pimentt ingver uporabljam, da poudarim spicy okus, včasih dam malo ingverja v kavo (postane "močnejša"), ali pa v sadne posladke (seveda ne vse 3 naenkrat), burbonska vanilija v prahu (ne cuker!) k testu za palačinke, k sadnim posladkom, pri kuhanju pudinga (iz vrečke).

Res redko (ker nimam nekak ideje, kam uporabit, ali pa sem uporabila in mi ni bilo všeč) imam še šetraj (k sladkim jedem, juham), origano, majaron, koriander (okus mi sploh ni všeč, tako da ga uporabim res redko, pa še to v majhnih količinah), kardamon (včasih ga zaradi spicy okusa dodam sladko-pikantnim jedem).

Fitz, pa sem se tudi jaz pridružila tvojim 20-im. :D Napiši, kako uporabljaš posmezne začimbe - morda še koga navdušiva.

Mene pri začimbah najbolj jezi, ker ne poznam količine, ki dopolni okus, mislim, kaj je to ščepec/malo ipd? Pol čajne žličke?

Prispevek uredil/a: Amos, 28 maj 2010 - 13:56.


#33 blup

blup

    zasvojen'c

  • Člani
  • 773 prispevkov
  • Pridružen: 20.05.2010

Objavljeno 30 maj 2010 - 19:03

Pri mene je glede kuhanja problem, da se mi pogosto ne da. Saj znam skuhati nekatere stvari, a se mi zdi izguba ene ure za eno brezvezno kosilo potrata časa. Ne rečem, da sem nevem kakšen kuhar (pa tudi, če bi znal naresti ogromno stvari). Če se že lotim priprave kosila, naredim ponavadi kakšno govejo juho iz vrečke in pa testenine (špageti, makaroni). Zelo rad naredim tudi pohan pomfri ali njoke...Pogosto pa ne jem, ker imam kmalu po tem ko pridem iz šole trening in bi mi zmanjkalo časa. Predvsem ob petkih včasih naredim palačinke, a se nato vedno znova rečem, da jih ne bom več, ker mi res vzame vsaj uro in pol. :D Čeprav potem, ko jih jem, namazane z nutelo ali medom zares uživam...:)
A quien le importa lo que yo haga, a quien le importa lo que yo diga, yo soy asi y asi seguiré, nunca cambiaré...

#34 MARKY

MARKY

    piščan'c

  • Člani
  • 183 prispevkov
  • Pridružen: 25.10.2009
  • Lokacija: Primorska

Objavljeno 30 maj 2010 - 19:40

Zelo rad kuham.
ravno sem se vrnil s praznika artičok v Strunjanu z novo nabavljenimi začimbami.
I.C.C.

#35 qwerty

qwerty

    piščan'c

  • Člani
  • 97 prispevkov
  • Pridružen: 08.03.2010
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 30 maj 2010 - 19:54

Tudi jaz včasih rad kaj skuham in znam narediti skoraj vse, še rajši kaj spečem. Ampak odkar sem študent tako večino jem na bone tako, da mi ni treba kuhati, drugače na hitro pripravim kakšne testenine. To pa zato, ker se umažeta največ dve posodi, ker se mi ne da na roke pomivat. Doma si lahko privoščim več packarije :D

#36 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 31 maj 2010 - 19:28

@ MARKY: praznik artičok? Kakšne začimbe to?

Jaz sem artičoke jedla edino na pici in mi okus tako zeloooo ni všeč. V bistvu ne vem, kako se jih da drugače pripravit. Kak recept?

#37 jmuminov80

jmuminov80

    zasvojen'c

  • Člani
  • 650 prispevkov
  • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 31 maj 2010 - 21:24

Jast se izredno potrudim pri kuhanju jedin takrat , ko pridejo moji k men. Moja slaba mana je, da ful začinim hrano.
Sama seb pa ob priliki oz kak mi kaj zapaše še skuham . Razen tega zdaj itak bol man jem, ker hujšam.
;)
Obljubla sem si, da ne bom jedla pozno zvečer , ker to me je tutu zrihtal , da se trenutno borim z odvečno težo. :D

Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#38 ooi

ooi

    piščan'c

  • Člani
  • 170 prispevkov
  • Pridružen: 07.11.2007
  • Lokacija: JU.ES.EJ.

Objavljeno 31 maj 2010 - 22:09

Kuham/pečem samo stvari, ki nimajo preveč korakov..
Rad imam preproste recepte, dobre sestavine in dobre začimbe.
Če je možno si rad pomagam z mikrovalovko :)

#39 LuNa

LuNa

    piščan'c

  • Člani
  • 91 prispevkov
  • Pridružen: 30.03.2010
  • Lokacija: Štajerska

Objavljeno 31 maj 2010 - 22:28

Kuham, itak da ja, kdo pa bo če ne jaz?! Znam veliko stvari, kar pa ne znam, pa v kuharsko knjigo pogledam, saj zato pa je, ne?!
Spečt pa znam samo kruh (2 na teden) in kako rolado, aja pa žemljice.
Moram pa priznat, da ne rada kuham, še manj pa pečem... samo če je treba je pač treba.

Prispevek uredil/a: LuNa, 31 maj 2010 - 22:29.

Fake it, till you make it...

#40 Fitz

Fitz

    piščan'c

  • Člani
  • 68 prispevkov
  • Pridružen: 11.05.2006
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 01 junij 2010 - 20:12

Začimbe torej ...

Bazilika za začetek. Skoraj vsepovsod kjer je prisoten paradajz, čeprav je sveža odlična tudi sama po sebi, npr. dodatek v solati.
Origano, druga klasika. Podobno kot bazilika, a bolj robusten. Vsekakor bolj do izraza pride sušen. Je pa nujen v mehiških in kreolskih (Cajun) jedeh.
Rožmarin. Zelo izrazit okus. Raje imam svežega kot sušenega. Odličen v paradižikovih omakah, ribah, ribah, svinjini, perutnini, večina divjačine, odvisno od kuhinje. Treba je pa pazit, da ne dominira jed.
Timijan je tudi najboljši svež. Uporaba je vsestranska, meso, ribe, juhe, čisto po občutku, oz. po nosu.
Majaron - podoben origanu, a vseeno drugačen. Meni super za kake enolončnice.

Koprc - skoraj nujen za lososa, pa razne majonezno smetanske omake, ...
Drobnjak ma čebulast a blažji okus. Za pomake, solate, itd.
Pehtran - pri nas večinoma za sladice, v Franciji pa za veliko mesnih jedi.
Lovorov list pa je nepogrešljiv pri enolončnicah, divjačini, skratka močna začimba, ki rabi daljše kuhanje, redkokdaj pa nastopa sam.

Toliko zaenkrat. Bom nadaljeval naslednjič. Dodal pa bi, da npr. nežne začimbe ne pražimo in dodamo bolj proti koncu kuhanja, dočim lovor, rožmarin in podobno pa lahko tudi malo popražimo oz. dodamo kar na začetku.

Bis später...

#41 AngieP

AngieP

    biskvitek

  • Člani
  • 33 prispevkov
  • Pridružen: 03.06.2010
  • Lokacija: v hribih

Objavljeno 04 junij 2010 - 20:38

Obožujem kuhat! Sovražim pa vso posodo, ki jo pustim na koncu. Kuham pa vse kar je ful zahtevno, da mi ne postane dolgčas ;) uspeva mi vse razen peciv, te prepuščam mami :P
Ker živim v neki vasici pa zelo cenim bio zelenjavo, mislim, da je tisto kar se da kupiti v merkatorju, tušu, sparu ... eno samo sr**je, ki je prešpricano in nafilano s strupi :pazi se: Zelišča so večinoma gojena na okenskih policah. drugega gor ne raste. Uporabljam pa tud kocko, čeprav je sama kemija, je dovolj dobra. Rada imam pikantne in slane okuse, ki moji družini niso všeč.
Drugače sem pa vegetrjanka. Kar v moji familiji ni problem, nobenih ljubiteljev mesa =) Zdrava hrana, samo preveč jo je. XDD

Prispevek uredil/a: ženska, 05 junij 2010 - 00:26.

Ne glede kaj se zgodi, vedi nekdo ti bo vedno stal ob strani.

#42 violetBLUE

violetBLUE

    piščan'c

  • Člani
  • 77 prispevkov
  • Pridružen: 07.04.2009
  • Lokacija: LJ

Objavljeno 05 junij 2010 - 00:36

Kuhat sem se navadila šele odkar životarim v LJ. Baje mi še kar rata kaj (tako vsaj pravi moja ljuba cimrica). :) Ponavadi ne kuham po receptu in rajši začinim po občutku. Ne eksperimentiram rada z nenavadnimi stvarmi, zato se bolj držim preverjene mamine kuhinje. Med recepte pogledam le, če se gre za kakšne sladice, biskvitke, torte ipd. in od teh si vedno nekako raje izberem bolj komplicirane, ker tudi ful rada slišim kakšno besedo pohvale in občudovanja. :nerodno:
Moja največja specialiteta je ''bela omakca'', ki paše zraven vsega. Točen recept zanjo ne obstaja, saj je vsakokrat drugačna. Pač ne kuham hrane za v restavracije, mi pa rata, da je za pojest in kakšen prst za obliznit. :) In, ko se mi ne da doma kuhat, grem seveda jest ven, ampak sem zelo razočarana, saj se zunaj nisem z užitkom najedla že kar nekaj časa. Res pogrešam zares okusno hrano, ker imam pic že vrh glave...
Everyone sees what you appear to be... Few really know what you are. (Machiavelli)

#43 Bubi_

Bubi_

    piščan'c

  • Člani
  • 83 prispevkov
  • Pridružen: 11.05.2009

Objavljeno 13 julij 2010 - 16:51

Poleg sestre, ki je kuharica, mame, in babice, ki me je kot otroka popolnoma razvadila, mi ni bilo nikoli treba poprijeti za kuhalnico, niti se sukati v njeni bližini. Me je oče veliko raje imel v delavnici in na traktorju. In tako se kuhanja nisem nikoli lotila.
Vse do zdaj, ko me je draga začela nagovarjati, da naj poskusim to in ono. In ja, kuhanje je pravzaprav čisto priročna zadeva. Preprosti recepti, preproste sestavine, čisti užitek. :mezik:
Sanjači nikoli ne spijo.

#44 sebyy

sebyy

    piščan'c

  • Člani
  • 63 prispevkov
  • Pridružen: 15.05.2010
  • Lokacija: ce-mb

Objavljeno 13 julij 2010 - 19:28

Znam pripravit slastno pizzo, po želji, spečem jajca, pomfri, kake gobice tudi kdaj pripravim, pražen krompir in pire, solato, govejo juho, z zelenjavno se še trudim, pasulj, jota, pečene postrvi... Ima kdo kak recept za čičeriko?

#45 romana

romana

    gay friendly

  • Člani
  • 11 prispevkov
  • Pridružen: 25.06.2010
  • Lokacija: lj

Objavljeno 14 julij 2010 - 00:16

sicer sem kuharica, vendar ...
zelo nerada kuham in ne vem zakaj, rada pa zelo dobro jem, če mi kdo skuha hahah :), no ja saj, če mi je res nuja, tudi jaz kaj skuham, ampak, če mi ni treba, se sploh ne silim. :)

Prispevek uredil/a: ženska, 14 julij 2010 - 09:00.

:D :D :D

#46 skunkey

skunkey

    gay friendly

  • Člani
  • 21 prispevkov
  • Pridružen: 12.01.2010

Objavljeno 22 julij 2010 - 02:25

uff kuhanje :D še en čas nazaj nisem znala skuhati dobesedno nič, zdaj pa bi kuhala stalno :)
ne maram edino pospravljanja za kuhanjem :/ :D
najboljše baje da pripravim špagete po kitajsko :) je pa kar precej dela s tem, tako da ni pogosto na meniju :D

Prispevek uredil/a: ženska, 22 julij 2010 - 11:23.


#47 strunaMitraljez

strunaMitraljez

    piščan'c

  • Člani
  • 99 prispevkov
  • Pridružen: 28.08.2008
  • Lokacija: Kranj

Objavljeno 22 julij 2010 - 12:55

Sem ravno včeraj imela situacijo, kjer sem se mogla kar pošteno izkazat (: ne bi omenjala polomije s krompirjem, ampak se je preživelo :mrgreen: Sicer pa - začimbe! Provansalske so majka, čista nebesa. Pa bazilika in podobne reči.
Sem pa pristašica pogrej-in-pojej zadevic, če se mudi ali pa tudi, če se ne; pač je hitro pa še nimaš sto loncev zapacanih po kuhinji :plosk:

#48 Lady_Oscar

Lady_Oscar

    piščan'c

  • Člani
  • 172 prispevkov
  • Pridružen: 19.04.2010

Objavljeno 23 julij 2010 - 13:55

Kuham vsak dan, včasih kaj bolj na hitro čeprav ni volje, drugače pa rada skuham kaj dobrega, tudi kaj novega eksperimentiram, drugače pa je tako v dvoje lepše, da se kaj skuha, pa še poje potem. :lacen2: No, rada se pa tudi kdaj pa kdaj pustim razvajat glede tega :)

Prispevek uredil/a: ženska, 23 julij 2010 - 14:51.


#49 tikataka

tikataka

    biskvitek

  • Člani
  • 28 prispevkov
  • Pridružen: 23.05.2010
  • Lokacija: glavno mesto

Objavljeno 23 julij 2010 - 21:42

Kuhanje mi je super stvar. Kuham vedno, ko imam priliko, bolj čez vikende. Rada ustvarjam pri kuhanju, sprobavam nove okuse in načine priprave. Všeč so mi meditaranski okusi. Rada uporabljam svežo zelenjavo, kock ne uporabljam. Sej se da tud drugače dober okus narediti, kar ste že ugotovili. Če koga povabim na kosilo/večerjo, mora biti zraven tudi lahka poslastica in kozarček žlahtnega vina, pa dober ambient. Aha, pa glasba za background je vedno zraven. :kitara:
Sedanji trenutek je vse, kar imamo. Pa ne, da je že minil?

#50 Bellatrix

Bellatrix

    piščan'c

  • Člani
  • 150 prispevkov
  • Pridružen: 20.07.2009

Objavljeno 22 april 2011 - 15:54

Kuham vsak dan, vsaj dva obroka, torej vsaj kosilo in večerjo. ZELOOOO rada kuham!!!
Mam pa eno vprašanjce za vas, torej; kaj bi vi pripravili tujcu, ki želi poskusit slovensko jed? S tem problemom sem se že večkrat spopadala, zaenkrat brez kakšne genialne rešitve. Se priporočam za ideje! :)




0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov