Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Okužba z virusom HIV


130 odgovorov v tej temi

#51 Gost_paradajz2_*

Gost_paradajz2_*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 03 december 2006 - 13:40

ja moj test ni bil metoda ELISA pac pa metoda ELFA. V cem je tu razlika ne vem.

Hvala pa ker takole hitro odgovarjate tukaj.

:o

#52 Gost_Flare_*

Gost_Flare_*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 03 december 2006 - 15:17

Čau paradajz in vsi!

Sicer nisem registriran član, vendar naj dodam še kakšno pojasnilo z medicinskega stališča.

Moje znanje mikrobioloških metod je res že malo zarjavelo in moram priznat, da ne vem kaj je ELFA. Kolikor sem si prebral na internetnih virih, gre za metodo, ki je podobna ELISI. Konec koncev pa niti ni važno, ELFA je serološka metoda za dokazovanje antigenov.

Predvsem je važno to, paradajz, da si pravilno odreagiral in se šel testirat. In glede na vse povedano, je verjetnost, da bi bil okužen zelo zelo zelo majhna. Se pravi, zdaj 3x globoko vdihni in se pomiri. Je zima, čeprav ni snega, kakšen prehlad ali angina ni izključena in je ni treba nujno povezovati z morebitno okužbo s HIV. Predlagam sicer, da greš 3 mesece po tem spolnem odnosu še enkrat na testiranje, da si res 100%, vendar kot pravim, možnosti da bi bilo kaj narobe praktično ni.

Pa še to. Živemu človeku se vse zgodi. Tudi to, da poči kondom. Jeba, vem. Sam to še ne pomeni, da je treba v celibat, a ne? Uživajmo življenje, ki je že itak samo po sebi tvegano. In tako kot znajšamo tveganje, da nas povozi ljubljanska trola s tem, da pogledamo levo in desno preden gremo čez cesto, zmanjšamo tveganje pred okužbo s spolno prenosljivimi boleznimi z uporabo kondoma.


Ker pa nisem redni obiskovalec foruma, sem zasledil tule še nekaj dilem, na katere bi rad dal komentar:
1. ORALNI SPOLNI ODNOS je spolni odnos!!! Tudi, če ne pride do izliva v usta, obstaja možnost prenosa spolno prenosljivih bolezni. Torej, kondom gor!

2. PRENOS HEPATITISA B S SLINO
Virus hepatitisa B je približno 100x bolj infektiven (rečmo temu zloben) kot HIV. Nasty bug. Je tudi bolj pogost kot HIV, v Sloveniji recimo. Vendar je v strokovni literaturi opisan en sam primer prenosa virusa hepatitisa B s slino. Torej, se prenaša s slino ali ne? Hja, načeloma ni izključeno, a ne?
Vendar imamo pri hepatitisu B eno veliko prednost napram HIV - Obstaja cepivo. Potrebujemo 3 odmerke, prvič, čez en mesec in čez pol leta, nudi pa 5-10 letno zaščito, po tem pa rabimo en obnovitveni odmerek. En odmerek cepiva stane nekaj več kot 5000 sit. Drago? Meni se ne zdi, ker cenim svoje zdravje višje. Torej, toplo priporočam to cepljenje.

Lep pozdrav za enkrat!

Be safe!
Flare

#53 paradajz

paradajz

  gay friendly

 • Člani
 • 4 prispevkov
 • Pridružen: 03.12.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 04 december 2006 - 21:40

Hvala FLARE. Hvala, ker si mi odgovoril. Zdaj pa bom bolj previden v zvlijenju. :pepper:
Bom pa po novem letu 100% sel na testiranje. Zdej pa rabim mal pozabit na tole, ce ze ne zaradi drugega,, zaradi bozicnih praznikov.
Nocoj sem imel nočno moro, sanjalo se mi je da sem skocil cez balkon. Zivim pa v 7 nadstropju. ?!?!? NEVEM kaj mi je, saj nikoli nisem pomislil na samomor. :roll:

#54 Gost_Flare_*

Gost_Flare_*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 04 december 2006 - 22:03

Ja, ni kej, če le lahko kako pomagam.

Zdej pa prosim pozitivne misli. Da ne bi kdo na kak samomor pomislu, življenje zna bit preveč lepo za to, a ne? ;) Če pa človek že pride v tako situacijo, pa obstajajo načini pomoči, npr. anonimni telefoni...uporabite jih, čeprav upam, da jih ne boste potrebovali.
December je tu, gremo mal žurat...seveda pamet v roke in kondom na penis al kako že pravijo:D. Sicer imaš s tem slabo izkušnjo, vendar so kondomi najboljši in edini način zaščite. Največkrat pa počijo zaradi nepravilne uporabe. Ne pravim, da je to tudi v tvojem primeru vzrok, vendar nekaj navodil za pravilno uporabo kondomov v veselem decembru in tudi naprej ;):

Tkole:
Kondom se nosi nekje, kjer se ne poškoduje, torej ne v zadnjem hlačnem žepu in v denarnici...naj ne bo izpostavljen previsokim in prenizkim temperaturam.
Predno koncom uporabimo, pogledamo, če je slučajno poškodovan. Če je, ga vržemo stran!!! Potem preverimo rek uprabe. Če je pretečen - V SMETI!!! Potem vržemo uč še na eno številko poleg roka uporabe, ki nam pove, da je bil kondom elektronsko testiran in je kvaliteten.
Nato v navalu strasti kondoma ne odpiramo z zobmi itd.. Stisnemo ga malo dol v ovitku, odtrgamo tam, kjer je označeno, nato pa ga ne izvlečemo z nohti ampak ga iztisnemo iz ovitka. Obvezno (!!!) stisnemo kapico, ki je rezervoar za spermo - to je ena najpogostejših napak. Kapico stiskamo ves čas med tem, ko kondom do konca odvijemo na otrdel spolni ud. Po uporabi primemo penis za koren in ga izvlečemo, kondom odstranimo, zavežemo in zavržemo v koš za smeti (ne WC). Ostanke sperme, ki ostanejo na penisu, je potrebno umiti oz. preprečiti stik s partnerjevo krvjo ali sluznicami.

A bo? Tko.

LP, Flare

#55 Derz

Derz

  piščan'c

 • Člani
 • 137 prispevkov
 • Pridružen: 17.07.2005
 • Lokacija: Lj

Objavljeno 12 marec 2008 - 18:44

Na eni spletni strani...je trenutno ne najdem, sem pa prebral, da šele po obdobju šestih mesecev od rizičnega spolnega odnosa so 100% rezultati a si HIV pozitiven :ideja:

#56 Shaman

Shaman

  veteran

 • Člani
 • 1 714 prispevkov
 • Pridružen: 09.06.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 12 marec 2008 - 19:25

To je res v primerih, ko delajo samo presejalni test za protitelesa (metoda ELISA). Zadnje čase pa (vsaj v Ljubljani) rutinsko delajo tudi potrditveni test (p24 antigen), ki diagnostično okno skrajša na 3-4 tedne.

Mislim, da smo o tem že nekje pisali, pa vseeno na kratko: po okužbi z virusom telo začne izdelovati protitelesa. Pri nekaterih se to začne že po 2 tednih, pri večini po 1 mesecu, pri nekaterih pa šele po 6. In če delamo samo presejalni test, s katerim iščemo ta protitelesa, se lahko zgodi, da bo test negativen (nereaktiven), ker je protiteles še premalo. Čeprav je oseba dejansko okužena.

Potrditveni test pa zaznava sam virus (beljakovino na njegovi površini, ki se ji reče p24). Virus pa se v telesu namnoži dokaj hitro (hitreje kot nastajajo protitelesa), zato tudi p24 test postane prej pozitiven.

Da povzamem: če greste na test 1 mesec po tveganem spolnem odnosu, bo v večini primerov povsem dovolj. Sicer se pa pred tem tako ali tako posvetujete z zdravnikom in tam lahko izveste več.
Vse ljubezni so enako lepe, le da vam nekatere lahko nudijo več užitkov. Slika objavljena

#57 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 226 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 22 julij 2008 - 16:17

Število okuženih z virusom HIV v Sloveniji narašča. V zadnjih desetih letih so odkrili 225 na novo okuženih, 33 bolnikov z aidsom pa je v tem času umrlo.

Z virusom HIV je v Sloveniji okuženih manj kot 1.000 ljudi, ugotavlja Inštitut za varovanje zdravja, kar je razmeroma malo v primerjavi z večino držav Evropske unije.Naraščanje na novo odkritih okužb po letu 2003 pa je izključno posledica porasta okuženih med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi, poroča Radio Slovenija.

Lani 36 novih okužb z virusom HIV
Lani je bilo prijavljenih 36 na novo okuženih z virusom HIV, kar je tri več kot leta 2006 in 20 več kot pred desetimi leti. Med na novo okuženimi sta dve ženski, med 34 moškimi pa je 29 takšnih, ki so imeli spolne odnose z moškimi. Podobno se odkriva tudi letos, je dejal Janez Tomažič z infekcijske klinike v Ljubljani.

Večina okuženih je starejših od 40 let, zato bi težko rekli, da gre za nevednost, kot kaže, pa je strah pred boleznijo zmanjšalo zelo učinkovito zdravljenje. Večina okužb je med starejšimi od 40 let tudi zato, ker virus še ni zanesen med intravenozne uživalce mamil, prostitutke in splošno populacijo. Res pa je tudi, da v homoseksualno skupino preventivni programi in sporočila težje prodrejo.

Odgovorna in varna spolnost ključna
Promocija odgovorne in varne spolnosti je še vedno ključna za preprečevanje okužbe, ob tem pa tudi promocija zaupnega testiranja, za katerega se pri nas odloča zelo malo ljudi. Testiranje lahko na željo posameznika opravi vsak zdravnik, v zdravstvenih domovih, urgentnih ambulantah. Tomažič meni, da bi morali glede testiranja oživiti širše kampanje.

Spodbudno pa je to, da se zmanjšuje delež tistih, pri katerih je okužba pozno odkrita, čeprav je še vedno preveč takih, pri katerih so priložnosti za uspešno zgodnje zdravljenje zamujene.


Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#58 Puer

Puer

  piščan'c

 • Člani
 • 68 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2007
 • Lokacija: Štajerska

Objavljeno 22 julij 2008 - 18:08

Hey, mene pa zanima, kakšni točno so simptomi po okužbi z virusom HIV. In v zvezi s tem me zanima tudi, ali se ti simptomi pojavijo zmeraj, običajno ali zgolj poredko.

(PS. to gre bolj za željo po splošni razgledanosti in "radovednosti", kot pa bojazni glede sebe. Sicer sem bil na testiranju, bolan pa tudi že nisem bil kakšno leto, dve :))

#59 lube

lube

  Častni član

 • Člani
 • 877 prispevkov
 • Pridružen: 14.09.2005

Objavljeno 22 julij 2008 - 18:15

@Puer: http://www.hivsymptoms.org/

Mi lahko kdo razloži kako za vraga se okuženost veča, če skoraj vsak pes za vogalom laja o tem?

Ta prispevek je mogoče star in ne odraža trenutnega mnenja!


#60 Tibor

Tibor

  Častni član

 • Člani
 • 863 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2006

Objavljeno 23 julij 2008 - 15:58

Celotno letno poročilo Inštituta za varovanje zdravja -> KLIK
Za pesimizem je prepozno.

#61 lube

lube

  Častni član

 • Člani
 • 877 prispevkov
 • Pridružen: 14.09.2005

Objavljeno 26 julij 2008 - 11:13

Vatikan podpira seks brez kondomov:
http://24ur.com/novi...z-kondomov.html

Praktično v manj razvitih, revnejših državah imajo večji vpliv (lažje pihat neizobraženim ljudem na dušo), zato taka
odločitev lahko slabo vpliva na tamkajšnje prebivalce pri odločitvah o kontracepciji / zaščiti (res, zelo moralno).

Ta prispevek je mogoče star in ne odraža trenutnega mnenja!


#62 apolon

apolon

  Častni član

 • Člani
 • 2 696 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 05 september 2008 - 16:52

Našli gen, ki lahko uniči virus HIV?

http://www.rtvslo.si...amp;c_id=182071

Človek ne more preživeti brez narave, narava lahko preživi brez ljudi.


#63 Lenči

Lenči

  Častna članica

 • Člani
 • 5 200 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 18 marec 2009 - 21:04

Okuženi trije odstotki prebivalstva: Ameriško prestolnico Washington zajela epidemija HIV in aidsa. Link
"Any idiot can face a crisis - it's day to day living that wears you out." ~ Anton Chekhov

#64 alesko1980

alesko1980

  gay friendly

 • Člani
 • 1 prispevkov
 • Pridružen: 07.07.2009

Objavljeno 07 julij 2009 - 21:13

Pozdravljeni

zanima me sledeče....minilo je že 3 mesece odkar sem imel spolni odnos z moškim...sicer s kondomom, do oralnega seksa je prišlo, brez izliva v usta...skratka nobene izmenjave tekočin...

Vseeno skrb je prisotna...pa me zanima, če v teh 3 mesecih nisem imel nobenih znakov okužbe z virus HIV, kot so gripi podobni simptomi oz.angini, a to pomeni, da 100% ni z mano nič narobe?

Hvala

#65 Nohhec

Nohhec

  redni gost

 • Člani
 • 367 prispevkov
 • Pridružen: 27.12.2003
 • Lokacija: Žažböle- KK

Objavljeno 07 julij 2009 - 21:46

100% boš lahko šele, ko se boš šel testirat k zdravniku. Vse kar je prej je samo ugibanje.

Sicer pa od dveh do štirih tednov po okužbi ni nobenih simptomov, šele potem se pojavijo (popravte me če sem številke zamenju).

Prispevek uredil/a: Nohhec, 07 julij 2009 - 21:49.

No, I'll join this converation on the proviso that we stop bitching about people talking about wigs, dresses, bust sizes, penises, drugs, night clubs, and bloody Abba!

#66 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 226 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 08 julij 2009 - 08:25

Znaki HIV-a lahko nastopijo tudi čez nekaj let. Po 3 mesecih oz. dveh je samo "okno" v katerem, naj bi se virus HIV "razvil" in bil zaznaven v krvi. To okno 2 mesecev pa ne pomeni, če si se morebiti okužil, da boš tudi takoj imel znake bolezni. Glede na opis, kakšen seks si imel - ni bojazni, da si kaj dobil. Za svoj mir, pa se pojdi testirat. :)


Lep pozdrav, Glorč :paprika:
Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#67 lube

lube

  Častni član

 • Člani
 • 877 prispevkov
 • Pridružen: 14.09.2005

Objavljeno 08 julij 2009 - 11:36

A ni tisto okno dva tedna?
In če se greš testirat po tem času ali ti _zanesljivo_ test pokaže če si ali nisi okužen ali je tole obdobje odvisno od človeka tudi?

lp

Ta prispevek je mogoče star in ne odraža trenutnega mnenja!


#68 e_svetovalnica

e_svetovalnica

  nov na sceni

 • Člani
 • 294 prispevkov
 • Pridružen: 23.01.2007

Objavljeno 08 julij 2009 - 15:47

Okno za testiranje, kdaj po tveganem stiku se greš lahko testirat, se razlikuje od človeka do človeka. Mislim, da ga nima smisla krajšati,
saj je bistveno, da se lahko na rezultate, ki jih dobimo, zanesemo. Da ni vprašanj:"Kaj pa, če sem le šel prezgodaj..." Nekateri testi virus seveda zaznajo prej, drugi kasneje.

@Alesko 1980: Pri tebi je minilo že dovolj časa. Na test greš lahko takoj.

Iztok K
Pamet v roke, kondom na glavo!
www.dih.si
Blog GLAVCA: http://glavca.blog.siol.net/

#69 apolon

apolon

  Častni član

 • Člani
 • 2 696 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 16 julij 2009 - 20:05

Lani 48 novih okužb z virusom HIV

Človek ne more preživeti brez narave, narava lahko preživi brez ljudi.


#70 apolon

apolon

  Častni član

 • Člani
 • 2 696 prispevkov
 • Pridružen: 26.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 20 julij 2009 - 10:29

Afrika: Število homoseksualnih moških, okuženih z virusom HIV, je zaskrbljujoče visoko

Človek ne more preživeti brez narave, narava lahko preživi brez ljudi.


#71 Gost_marjan82_*

Gost_marjan82_*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 01 avgust 2009 - 14:19

Pozdravljeni,

opažam, da tukaj potekajo kar velike debate v zvezi z okužbo z virusom HIV, zato me zanima slednje.

Trenutno imam podobne znake kot pri gripi: povišana telesna temperatura, občasno potenje, bolečine v grlu, utrujenost. Prvi znaki bolečine v grlu so se pojavili nekje 7dni po nezaščitenem spolnem odnosu. Ostali znaki pa nekje 8-9 dni.

Sedaj me pa zanima ali obstaja velika verjetnost okužbe, ali se znaki pri okužbi s HIV ne pojavijo pred 14-28 dnevi.

lp, in hvala za odgovore

#72 zeno

zeno

  redni gost

 • Člani
 • 315 prispevkov
 • Pridružen: 02.07.2009
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 01 avgust 2009 - 15:26

Marjan, če imaš podobne znake kot pri gripi, potem je najbolj smiselno, da greš k zdravniku, ki bo potrdil/izključil verjetnost navadne/prašičje gripe.
Professional cynics, damn them to hell.

#73 atair

atair

  nov na sceni

 • Člani
 • 257 prispevkov
 • Pridružen: 07.01.2008
 • Lokacija: Velenje

Objavljeno 01 avgust 2009 - 20:23

Se strinjam z zeno.

Si bil pred boleznijo kaj v tujini ali v bližini bolane osebe? Najbolje, da greš k zdravniku ne pozabi pa mu omeniti nezaščitenega spolnega odnosa. Najverjetnjeje te bo napotil k infektologu, kjer bodo naredili teste za HIV, gripe in še kaj drugega.
Akutni HIV sindrom (prvi znaki okužbe s HIV, ki so podobni gripi) nastopi ponavadi 3-4 tedne po okužbi, vendar se ta čas od osebe do osebe razlikuje.

Če koga zanima- Inštitut za varovanje zdravja je objavil letno poročilo o okužbah s HIV v Sloveniji ..... dosegljivo je tukaj
"I never know which way to go. I usually find a car that seems to know where it's driving and follow it. I rarely come to the place i wanted to be, but I often come to a place i need to be" D.Adams

#74 lux

lux

  biskvitek

 • Člani
 • 45 prispevkov
 • Pridružen: 22.03.2009

Objavljeno 01 avgust 2009 - 22:03

Pa pri akutnem hiv sindromu naj bi ble še povečane bezgavke, pa bolj bolečine u mišicah, pa kakšni izpuščajčki ... tega lih ne omenjaš. tud verjetno nebi tale akutni hiv sindrom nastopu tko hitro. če literatura pravi ene 3 ali 4 tedne bo že tist nekak bolj držalo.

kolk pa maš temperature? več kot 38? verjetn ne, ker drugače bi mal težko iz pojstle do rač pršu ... če je okol 38 vročine, pa bolečine u grlu, ... men se zdi to bolj podobno prehladu ... a iz nosu kej teče? tele klime nardijo svoje polet, čeprav je teh bolezni mal manj ... a si bil morde kje u tujini?(sej veš, na kakšno novo gripo človk takoj pomisli)

želim ti, da se čimprej pozdraviš, ja čimveč počivaj in ne preveč skrbet. da pa bo zadeva čist čista bi blo res fanj se it testirat, zgubit nimaš kej ;) čist tko preventivno. nočem bit neki pametn al pa kej, ampak vseen še en nasvetek: drugič bolj previdno, ne brez kondoma ;)

#75 Gost_marjan82_*

Gost_marjan82_*
 • Gostje
 • Pridružen: --

Objavljeno 02 avgust 2009 - 12:01

Zvečer obiskal zdravnika, ter mu razložil podrobnosti. Trdi da je sigurno angina, glede na to kakšna je notranjost ust. Temparatura pa žal je med 38-39. Je pa mi zdravnik tudi rekel, da pri okužbi s HIV bi se naj pojavil izcedek iz splovila, ter bolečine v splovilu, tako, da upam, da se to ne pojavi.

Hvala vsem za nasvete.
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov