Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

T*I*T*O


162 odgovorov v tej temi

#26 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 536 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 06 maj 2005 - 20:43

Mk ne grem se besedno dvobojevat s teboj, ker nima nobenaga smisla, najina valovna dolžina ni enaka.
Nisem pisala zato, da bi koga prepričala in še manj tebe in tebi podobne, ki takrat še niste živeli in je vse kar veste nastalo na podlagi "rekla - kazala", iz knjig, pripovedovanja ipd...
Moja generacija v veliki večini misli tako kot jaz in jaz sem samo povedala SVOJE mnenje in pogled, ker sem takrat živela in nisem bila smrklja.
Vse omejitve, ki smo jih doživljali smo sprejemali kot del predujma za boljše življenje, ki JE sledilo. Naši starši so preživeli vojno in so dali skozi še veliko hujše čase, kot smo jih dali mi. Med vojno niso imeli kaj dati v usta, kar se v Jugi nikoli ni zgodilo. Nekaj se je že našlo.
V vseh t.im. socialističnih državah (ki so prav tako dale skozi kalvarijo 2. sv. vojne in pristale v ideji "komunizma", ki to pravzaprav ni bil) so živeli neprimerno slabše in v Jugi smo se tega hudičevo dobro zavedali.
Če verjameš ali ne, jaz sem bila ponosna, da sem bila Jugoslovanka, ampak le, dokler je bil Tito živ. Potem se je ta ponos začel počasi krhati in se ob koncu devetdesetih dokončno sesul. Potem sem postala ponosna, da sem Slovenka, kar sem izrazila tudi na referendumu za osamosvojitev. Kaj si pa danes mislim o obljubah ob referendumu pa raje ne bom, ker je to že druga tema.
Problem današnje mlade generacije je nestrpnost do drugače mislečih in pljuvanje po tistem, kar je bilo pred samostojno Slovenijo, ki je posledica razpada Juge. A nič se ni zgodilo samo od sebe, tudi bivša Juga in Tito sta imela in imata svoj smisel.
Res je, marsičemu smo se odrekali v bivši Jugi, kar je bila med drugim tudi posledica 2 sv. vojne, posledica na novo oblikovane države južnih Slovanov, "bratstva i jedinstva" različnih kultur in narodnosti, različnih delovnih navad... da ne naštevam naprej.
Kakorkoli že, MENI je bilo v Jugi lepše kot mi je zdaj, pa če mi verjamete ali ne. 8)
In prav nihče meni preganjal, ker sem imela rada ženske.

Qty, zanima te zakaj je bil Tito lump? Zato, ker so VSI politiki lumpi, vsaj jaz ne poznam nobenega, ki ne bi bil. ;)

Amen. :shut:

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#27 mk

mk

  piščan'c

 • Člani
 • 137 prispevkov
 • Pridružen: 10.02.2005

Objavljeno 06 maj 2005 - 22:12

Ženska, seveda nič ne vem o tvojem življenju in če rečeš, da si bolje živela v Jugoslaviji, ti ne bom poskušal dokazati, da to ni res, in tudi strinjam se, da je bilo boljše kot v drugih državah, ki so pristale v komunizmu (ampak še vedno slabše kot v državah, ki niso).

Gre bolj za to, da me strahovito moti ena res tipična slovenska lastnost (dosti bolj tipična kot tolikokrat omenjena fovšija), da se VEDNO idealizira preteklost in da se VEDNO reče, da je bilo pred n leti (n poljubna številka) boljše.

Recimo, pred par dnevi sem videl rezultate ankete: ali živite boljše, slabše ali enako kot pred enim letom (ko smo vstopili v EU). SEDEMDESET ODSTOTKOV Slovencev je reklo, da živijo slabše. Pa kakšna neumnost je to? Kaj za božjo voljo se je spremenilo v tem letu? So se znižale plače, se je podvojila brezposelnost, so se cene hrane dvignile za 30 odstotkov, se je količina seksa razpolovila in otroci postali bolj neubogljivi? Ne, samo pritoževati se je treba, drugače bi bilo treba spremeniti državljanstvo.

In na živce mi gre to, da namesto da bi si prizadevali za gospodarsko rast in pravičnost, Slovenci opevamo preteklost, v kateri ni bilo ne enega ne drugega.

#28 Alcastar

Alcastar

  nov na sceni

 • Člani
 • 222 prispevkov
 • Pridružen: 25.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 07 maj 2005 - 10:02

Ko govorite o zgodovini ne smete pozabiti, da je bilo dogajanje postasvljeno določen čas in prostor in ga objektivno ne morate primerjati s sedanjostjo oziroma je potrebno biti primerjavah zelo pazljiv. Ne moremo primerjati svobode govora v Jugoslaviji 40 let nazaj in danes.

Samo pomislite, kako so se skozi zgodovino uveljavljala svoboda govora ali človekove pravice. Če se sodi neko obdobje, je potrebno kritično podati mnenje glede na drug obstoječi sistem. Primerjati državo z državo.
Nosce te ipsum.

#29 bolhca

bolhca

  piščan'c

 • Člani
 • 91 prispevkov
 • Pridružen: 25.10.2004

Objavljeno 08 maj 2005 - 12:18

Bolhca, sklepam, da si to napisala kot repliko mojemu postu, ampak bere se pa tocno kot potrditev tega, kar sem napisal.


Ja, točno tako! S tem, da sva oba opisala resnico, pogledi nanjo so pa popolnoma drugačni. Vse kar se tebi zdi negativno, sem postavila v širši kontekst in meni se zdi življenje malega človeka v letih '45-'85 v Jugoslaviji veliko boljše kot v npr. Italiji ali Ameriki. In tam tudi takrat ni bilo mobilnikov! In v istem obdobju je bila zaradi hladne vojne tudi v ZDA pravica govora močno kršena, pa čeprav jo imajo v ustavi, pa šli so se 'lov na čarovnice' in režirane procese (joj, saj za to so spet krivi komunisti, ne - ali v današnjem času teroristi - samo da svoboda govora ostaja mrtva črka, s katero se le hvalimo pred tujci).

In ne, niso bili krivi otroci domobrancev za gospodarski zlom. :P
A jaz odgovarjam:
V svetu idej ni zmage in ne poraza, živeti je le ekstaza. Bratje borilci z mano naprej! (S. Kosovel)

#30 ComfortablyNumb

ComfortablyNumb

  nov na sceni

 • Člani
 • 221 prispevkov
 • Pridružen: 29.02.2004
 • Lokacija: Pod Triglavom

Objavljeno 09 maj 2005 - 08:17

zakaj pa bil lump?

Po mnenju EU in vodilnih evro zgodovinarjev, je bil Tito pripadnik totalitarističnega sistema, ki gre mirno ob bok nacizmu in fašizmu. Evropska zgodovina ga je že uvrstila med smetišče zgodovine in ne bi se čudil, ako bo nekoč Tito proglašen za vojnega in povojnega zločinca tistega obdobja. Pa če je nam prav ali ne.

#31 mk

mk

  piščan'c

 • Člani
 • 137 prispevkov
 • Pridružen: 10.02.2005

Objavljeno 09 maj 2005 - 09:10

Hmmm, zdaj mi pa ni več jasno.

Ali je bil standard v Jugoslaviji višji, kot je zdaj?

Ali pa je bil višji samo relativno glede na druge države?

Ker če je drugo (kot bi sklepal po zadnjih par postih), gre pač za princip "v socializmu sem bil srečen, ker sosedovi niso imeli Mercedesa", ki pri meni pač ne vzbuja posebnih simpatij :?:

No, itak pa moj glavni komentar ni na standard kot tak, ampak na to, da je tako obdarovanje državljanov s strani države neizbežno vodilo v gospodarski zlom. Če danes vzamem kredit za 10 milijonov in eno leto živim kot kralj, se pač potem nimam pravice z nostalgijo spominjati teh "brezskrbnih časov z visokim standardom", ko mi denarja zmanjka, ne?

Po mnenju EU in vodilnih evro zgodovinarjev, je bil Tito pripadnik totalitarističnega sistema, ki gre mirno ob bok nacizmu in fašizmu.

CN, tole je najbolj klasična napaka, ki jo lahko narediš, če hočeš nekomu pokazati, kaj je bilo narobe z bivšo Jugo... Komunizma NE MOREŠ postaviti ob bok nacizmu in fašizmu, ker je v osnovi lepa ideja (vsi smo bratje, delamo vsi za enega, eden za vse, materializem je manj pomemben kot vrednote, kot so enakost, izobrazba za vse, splošno dostopno zdravstvo itd.), ki se je izrodila (ampak dosti bolj v SZ kot pri nas!), nacizem je pa že v teoriji pošastna ideologija.

Če ti nekdo reče, da verjame v komunizem, ga lahko označiš za rahlo naivnega ali zgodovinsko nepoučenega (no, ti bi ga verjetno označil za neumnega in umsko bolnega ;)), če ti pa nekdo reče, da je prepričan nacist, se pa spomniš drugačnih pridevnikov, ali ne?

Drago Jančar je pred leti napisal zanimivo kritiko tega brezskrbnega obmetavanja z "nacisti" in "fašisti" vsakogar, ki se ne strinja s tabo, čeprav je, kolikor se spomnim, bolj mislil na enačenje desnice z nacizmom... Isto napako namreč seveda delajo tudi zagrizeni privrženci KP, ki bi vsem domobrancem in njihovim potomcem najraje dali ime Adolf :mrgreen:

#32 ComfortablyNumb

ComfortablyNumb

  nov na sceni

 • Člani
 • 221 prispevkov
 • Pridružen: 29.02.2004
 • Lokacija: Pod Triglavom

Objavljeno 09 maj 2005 - 09:30

Mk, skor v celoti ti dam prav. Samo ne razumem pa, zakaj bi jaz kogarkoli označil za umsko bolnega?!? Neumnega?! Daj no daj....zdej si me pa užalil :? Če je še tko težko, skušam ohraniti nivo komunikacije :cry:

#33 mk

mk

  piščan'c

 • Člani
 • 137 prispevkov
 • Pridružen: 10.02.2005

Objavljeno 09 maj 2005 - 09:36

Mk, skor v celoti ti dam prav. Samo ne razumem pa, zakaj bi jaz kogarkoli označil za umsko bolnega?!? Neumnega?! Daj no daj....zdej si me pa užalil :? Če je še tko težko, skušam ohraniti nivo komunikacije :cry:

No, no, CN, ne jokaj :poljubcek: Saj zadnje čase tega res ne počneš, pa tudi takrat, ko sem jaz to tako razumel, jo šlo mogoče za moje preveč občutljive senzorje 8)

#34 Sienna

Sienna

  Častna članica

 • Člani
 • 983 prispevkov
 • Pridružen: 14.01.2005

Objavljeno 09 maj 2005 - 19:51

mk :clap:
Jaz Titota nisem dozivela. Sem bila tudi prva generacija, ko nismo bili vec poinircki, pa spet prva generacije, ki se v soli nismo ucili srbo-hrvascine pa tak.
Tudi v gimnaziji naprimer, pri zgodovini Tita NISMO obravnavali ( sem imela maturo iz zgd), kar se mi zdi pa totalno narobe, ker naj bo diktator al pa karkoli, vseeno je del NASE zgodovine. Tako da kar se tice Tita, sem vse izvedla iz TV-ja, od starsev in literature, ki sem jo sama prebrala.
Kolikor pa jaz razumem, zivljenje v Jugoslaviji ni bilo tako slabo, kot nekateri govorijo oziroma bi radi pokazali ( ok, cistke po vojni ze). Zdaj imamo naprimer veliko ekstremov ( res bogate ljudi in velikooo izrazitih revezev - ki jih pa takrat ni bilo toliko).
Kot clovek je imel pa ogromen ugled in spostovanje, ceprav seveda najdemo z v njegovi osebnosti prevec napak.
Men se zdi nesmisleno, da vidimo samo eno stran...ker vse slabo pa tudi ni bilo. :?:


Hej Brigade, hitite, razpodite, zatrite pozigalce slovenskih domov!
Hej, masinca zagodi, naj odmeva povsodi nas pozdrav iz slovenskih gozdov! :dance:

#35 JustMe

JustMe

  nov na sceni

 • Člani
 • 267 prispevkov
 • Pridružen: 31.01.2005

Objavljeno 10 maj 2005 - 12:08

joj kaj ste naložli :D vse ljubitelje starega(režima in tita), vabim v nekoč titovo velenje, kjer se obeta park komunističnih skulptur in tudi pri nas imamo (žal) edini še titov spomenik :roll: tam se boste lahko usedli v bližnji kafič in občudovali jugo nostalgijo. all around us ;)

#36 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 705 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 11 maj 2005 - 17:21

Hello,

zanimivo, kako Tito ostaja še po toliko letih ena od najbolj kontraverznih zgodovinskih in političnih osebnosti s področja bivše SFRJ. Tudi jaz štejem že toliko let, da sem bila njegova pionirka in kasneje mladinka. Na čase svoje mladosti imam lepe spomine, tudi naši družini ni v socializmu ničesar primanjkovalo. Imeli smo stanovanje, avto, foter se je spravil gradit hišo, vsako leto smo odhajali na zimske in letne počitnice, mama in oče se za svojo službo nista bala... skratka, meni je bilo pod Titovo oblastjo OK, verjamem pa, da za vse ni bilo tako in da je najbrž mnogo ljudi, ki jim je socialistični režim storil kaj slabega.

No, jaz imam na Titovo obdobje lepe spomine. :)

LP vsem.
Ljubezen je večna, dokler traja.

#37 Alcastar

Alcastar

  nov na sceni

 • Člani
 • 222 prispevkov
 • Pridružen: 25.02.2005
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 11 maj 2005 - 21:35

Res je, cena je bila pri določenih stvari visoka. To navidezno lagodno življenje je vodilo v prezadolževanje države, če bi Jugoslavija vzdržala kot država bi bila tako ali tako razprodana oziroma pod močnim vplivom katere izmed večjih držav.
Nosce te ipsum.

#38 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 536 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 12 maj 2005 - 00:41

Ravno pred dnevi sem slišala podatek, da je danes Srbija v dolarjih zadolžena precej bolj, kot je bila ob Titovi smrti celotna Juga. Recimo, da je tudi dolar padel, s vseeno...
Časi so bili takrat drugi in drugačni, vse je bilo drugače.

Danes vleči vzporednice in primerjave z obdobjem, ki se je končalo pred 25 leti, res nima smisla.

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#39 LaiDee

LaiDee

  piščan'c

 • Člani
 • 100 prispevkov
 • Pridružen: 30.12.2003
 • Lokacija: Embe

Objavljeno 25 maj 2005 - 19:59

Vse najboljše vsem za dan mladosti!! :pepper:
Always remember that you're unique. Just like everyone else.

#40 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 536 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 28 maj 2007 - 00:40

25. 05. je bil nekoč dan mladosti (oz. Titov rojstni dan, čeprav so se mnenje o tem, kdaj je bil zares rojen, zelo kresala), to temo sem povlekla iz naftalina zato, da objavim povezavo, ki sem jo dobila prek maila, gre za precej dolg mozaični film o Titu in njegovem času, skoraj eno uro traja, če se komu od vas da gledati. ;)
Za mojo generacijo je vsekakor zanimiv.

TITO

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#41 qty

qty

  veteran

 • Člani
 • 1 989 prispevkov
 • Pridružen: 05.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 28 maj 2007 - 11:15

Lapsus, ženska, najbrž si želela napisat 25.5., čeprav je baje potrjeno, da se je zares rodil 7.5.
i don't see why everybody feel as though that they gotta tell me how to live my life. let me live baby, let me live!

#42 kid

kid

  piščan'c

 • Člani
 • 186 prispevkov
 • Pridružen: 18.08.2006
 • Lokacija: okolica Ljubljane

Objavljeno 28 maj 2007 - 19:02

Jaz tudi spadam med tistem "mlajše", ki nismo živeli pod Titom. In, čeprav si bo kdo mislil, da sem nora, mi je to kar malo žal. Takrat se je vsaj kaj dogajalo. Ravno zadnjič sem premišljevala o tistih časih, ki jih imam možnost spoznavati samo preko fotografij in dokumentarcev. Jaz sem ljubiteljica glasbe, to naj povem. In v času Yuge in Tita je bila glasba na ex našem območju mogoče celo najbolj razvita in razgibana v celi Evropi. Ljudje so imeli o čem pisati. Danes je vse mrtvo, vse plastično, takrat pa je bilo vse pristno. Tudi nacionalni ponos je bil veliko bolj izrazit, kot je danes. Ljudje, študentje so skupaj gradili ceste, danes kaj takega nikomur več ne pade na pamet.
Kar se tiče Tita, pa jaz dostikrat slišim od mojega očeta, da je bil on edini komunistični voditelj, na pogrebu katerega so se zbrali voditelji največjih (demokratičnih) držav na Svetu. Njemu je bilo mar za "svoje" ljudi. Že res, da še danes plačujemo dolgove njegovega režima ampak dolgove imajo vse države, ne glede na to, kdo je bil njihov voditelj in v kakšnem političnem sistemu so živeli. Jugoslavija pod Titom je za mene "obljubljena dežela", v katero ne bom nikoli pripotovala.

Lp.
Kid

#43 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 536 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 29 maj 2007 - 01:22

Hvala kid.

Končno nekdo, ki razume ali vsaj skuša razumeti, da nam veliki večini v bivši Jugi ni bilo nič hudega, da je država leta 1945 zrasla iz tako rekoč nič in je bilo na tej točki treba tudi vse na novo postaviti. To so kot mladinci počeli tudi moji starši in, ko sva z bratom prišla na svet (ne naenkrat, nisva dvojčka!) smo živeli nadvse skromno, a se vseeno veselili vsakega dne, 99% ljudi je imelo podoben standard in prav ničesar v izobilju. A bili smo zadovoljni. Imeli smo streho nad glavo in vse, kar je bilo potrebno za skromno življenje.
Znali so/smo se veseliti najbolj nepomembnim in majhnim stvarem in pomagali eden drugemu. Spoštovali smo se, vrednote so bile povsem drugačne kot danes, vse je bilo drugače, zato je, to sem enkrat že napisala, nemogoče potegniti vzporednico z današnjim časom.

In ne, ne želim ponovno začeti polemike s tistimi, ki "moj" čas poznajo samo iz pripovedovanja, ali so morda nasledniki predvojnih kapitalistov, katerih premoženje je bilo (zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov) odvzeto. :no:

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#44 bosie

bosie

  piščan'c

 • Člani
 • 177 prispevkov
 • Pridružen: 30.06.2006

Objavljeno 29 maj 2007 - 13:52

V Titovem režimu je moj oče sezidal krasno hišo na Gorenjskem, ga je pa po drugi strani tudi zasliševala Udba. Moji krščanski orientiranosti je bila zelo pri srcu egalitarnost, ki jo je socializem uspel vzdrževati. Skoraj kot med prvimi kristjani, ki so imeli vse skupno in je vsak dobil kar je potreboval. Škoda, ker na ravni nacije ali naroda oz. celotne družbe tovrstne egalitarnosti ni mogoče vzdrževati brez diktature.

#45 Marushka

Marushka

  nov na sceni

 • Člani
 • 211 prispevkov
 • Pridružen: 08.03.2006

Objavljeno 29 maj 2007 - 14:31

Žalostno, da se nihče ne zaveda, da ni bil Tito čisto nič kaj drugačen od Hitlerja, samo da je bil on pač zmagovalec in seveda... zgodovino pišejo zmagovalci. Nikoli ne bom razumela, kako lahko skorajda častite človeka, ki je na "golem otoku" pobijal ljudi, ki so drugače MISLILI kot on. Ahja ljudje... kdo bi jih razumel :loco:

#46 PiKcPoKc

PiKcPoKc

  redni gost

 • Člani
 • 359 prispevkov
 • Pridružen: 28.04.2005
 • Lokacija: Regija Gorenjska

Objavljeno 29 maj 2007 - 16:17

Ja res je marsikdo poniknil, ker se njegove politične misli niso uskladile z vodjo, vendar tak je bilo v celotni zgodovini človeštva. Če si imel kaj proti Rimljanom, Cerkvi, državi, vladarju,... vedno so poskrbeli, da si šel na drug svet.
Pri tej temi lahko tudi kako rečemo o Jovanki, ki danes živi prav bedno življenje. Kaj Srbi res ne morejo poskrbet zanjo?

#47 inxs

inxs

  redni gost

 • Člani
 • 325 prispevkov
 • Pridružen: 24.04.2006
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 29 maj 2007 - 22:58

Tito je človek, ki mu je uspelo mojstersko izpilit kult osebnosti. Iz te perspektive je izredno fascinantna osebnost. No, vsaj meni se zdi tako, je pa res, da sem bodoča zgodovinarka in me zabavajo malce "čudne" zadeve.
Ko sem kot majhna deklica, še pred razpadom Jugoslavije, brala članke in gledala posnetke Tita, se spominjam kako fascinanten se mi je zdel. Verjetno zato, ker sem bila čuden otrok in sem od majhnega oboževala filme iz "zlate" dobe Holywooda. In Tito me je s svojim obnašanjem, oblekami, prijatelji in svečanostmi, ki so ga obdajale, popeljal nazaj v to dobo. Kdo se ne spomne pripovedi, kako je haral po Brijonih z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom ali pa kako je stal na trati pred Belo hišo z Johnom Kennedyjem. Brez dvoma je bil izredno šarmantna, karizmatična (verjetno zato, ker so ga ljudje bolj gledali, kot pa poslušali... bil je namreč grozen govorec) osebnost, znan je bil po svojem humorju in oliki. In to je ljudem vedno všeč, ne glede kakšne "grehe" ima ta politična osebnost.

Kar se pa politike tiče, pa se tisti, ki pravite, da so bile tavečje barabe ljudje okoli njega in da je bil on njihova lutka, hudo zatiskate oči. Tito je vedel prekleto dobro, kaj se je dogajalo, sploh v povojnem obdobju. Včasih sem mu štela v pozitivno spor z Informbirojem... no, to je bilo samo do takrat, dokler nisem spoznala, kaj je bila poanta njegovih dejanj takrat. Bom zelo poenostavila, da ne bom zvenela preveč zapleteno: Tito je bil prostitutka! Seveda ne v seksualnem smislu (čeprav ni nobena skrivnost, da je položil vse, kar je nosilo krilo in je imel od tega kakšno korist), pač pa v političnem smislu. Druga svetovna vojna: Titu in partizanom pod njegovim poveljstvom gre za nohte. Ker se bori proti okupatorju in so zavezniki tudi zavezniki s Stalinom, postanejo tudi Titovi zavezniki. S podporo zaveznikov partizani osvobodijo Jugoslavijo. Churchill da Titu možnost, da postane voditelj Jugoslavije, če izpelje demokratične volitve. Tito na veliko obljubi, da bo temu tako. Na voliščih se pojavijo volilne škatlice, v katere so ljudje metali kuligce - kuglico si vrgel v skrinjico, ki je pripadala tvojemu favoritu. Skrinjice političnih nasprotnikov komunistične partije niso bile oblazinjene - se je slišalo kam je človek odvrgel kroglico. Ponoči so te odpeljali in nisi se več vrnil. Po volitvah so ukinjene vse stranke. Churchill je hud. Tito pa se obrne k Stalinu po pomoč in ta zagrozi zahodu z vojno, če se bodo vmešavali v zadeve Jugoslavije. Tito je diktator. 1955 - sovjeti skušajo podrediti Tita svojemu vplivu, ko bi ta postal marioneta Rusije. Tito se ustraši, da ne bo več avtonomen diktator. Kaj storiti? Hello America! I am selling my soul to you! Amerika sprejme. Nato skuša Amerika uporabiti Jugoslavijo za omiljenje totalitarizma v vzhodni Evropi. Ampak to pomeni delo in treba bi bilo poslušati američane... Hello third world! Mi nečemo ništa da napravimo, samo čemo iči na Galeb i putuvati po Mediteranu šest mjeseci... itd. itd. itd. Prostitutka...

Kar se tiče povezovanja se pa strinjam, da je bil Tito nekakšen cement, ki je držal Jugoslavijo skupaj. Brez njega bi se ta zrušila že veliko prej. Po pravici povedano se čudim, da je po njegovi smrti, tako dolgo še zdržala. Ampak prav nič ne pogrešam države bivše Juge. Če bi jih, bi bilo potem logično, da bi pogrešala tudi Avstrijo, samo zato, ker smo bili del skupne države skoraj 1000 let. Pa je prav nič ne.
Nekdo je tudi napisal, da nas je Tito rešil okupatorjev... meni osebno so bili naši okupatorji, se pravi, okupatorji moje generacije, Srbi. Imeli smo srečo, da se je naš politični in vojaški vrh zelo dobro pripravil na osamosvojitev (Hrvati na žalost niso imeli tako pametnih ljudi) in da je bila JNA v poraznem stanju. Žalostno je, da ljudje pozabljajo, da so bili Nacisti premagani s skupnimi močmi Evrope in sveta. Niso bili partizani izključno zaslužni za njihov poraz. Slovenska vojska in politični vrh pa je bil izključno zaslužen za slovensko osamosvojitev. In žalostno je, da moja generacija in mlajši vedno pozabljajo na ta, verjetno, najpomembnejši dogodek v naši narodni zgodovini, medtem ko hodijo okoli z majicami Tita.

Pa še Salazar - Tito naveza: oba sta bila diktatorja in oba sta izšla iz II. sv. vojne. Oba sta opravila s političnimi nasprotniki po kratkem postopku. Vendar pa je njuna podpora prihajala iz nasprotnih si taborov. Titu je uspelo državo kar se da sekularizirati (čeprav je npr. zanimiv njegov odnos do muslimanov v Bosni... kar nas že spet pripelje do tistega dela, kjer ga imenujem prostitutka). Njegova ideologija je bila socialistična in komunistična. Salazar pa je imel katoliško in nacionalistično ideologijo. Bil je proti liberalizmu, komunizmu in parlamentarizmu. Največjo podporo je imel v katoliški cerkvi, saj jim je nudil popolno zaščito pri izpeljavi ponovne katolizacije antiklerikalcev, ki so bili posledica prejšnega režima prostozidarske države, ki je državo popolnoma sekularizirala. Torej: ideologija na kateri sta gradila navzven je bila drugačna, princip pa enak.

Everything happens to everybody sooner or later if there is enough time.


#48 ComfortablyNumb

ComfortablyNumb

  nov na sceni

 • Člani
 • 221 prispevkov
 • Pridružen: 29.02.2004
 • Lokacija: Pod Triglavom

Objavljeno 31 maj 2007 - 12:30

Inxs, odlično napisano. Sploh tisto o današnjem marširanju mladine s titovimi simboli. Sicer pa opažam nekakšen porast, trend in ''modernost'', se kazat naokoli z simboli pokopanega sistema in države. Vendar gre v največjih primerih za neke pravljičarske utopije na idealizirano preteklost ki ima z realnostjo bore malo skupnega.

G

ps. Ženska, precej dobr si napisala svojo iskušnjo...vseeno se pa vprašam naglas, mar nismo ljudje tako narejeni da se zapomnimo samo dobre stvari, slabe pozabimo? Vsaj ponavadi je tako...
11 božja zapoved...ljubite se med seboj, kakor sem vas jaz ljubil. Jezus

#49 ženska

ženska

  Moderatorka

 • Moderatorska ekipa
 • 5 536 prispevkov
 • Pridružen: 23.04.2004
 • Lokacija: LJ

Objavljeno 31 maj 2007 - 14:50

ComfortablyNumb napisala sem, da ne želim polemike z vami, ki tedaj niste živeli in ne poznate tistih časov. Na "rekla kazala" ne dam dosti.
A vendar, če je človek živel skromno, začel tako rekoč iz nič, kot sta začela moja starša in nikoli (o)bogatela na račun drugih, znaš ceniti možnosti, ki ti jih nudi sistem ali družba, da spodobno preživiš. Večina vas mladih tega itak ne bo nikoli razumela in jaz vas v prav nič ne prepričujem. :shut:

Krivice so se dogajale tedaj in se dogajajo danes, vladajoča nomenklatura za to vedno poskrbi.
Slabe stvari? V katerem režimu jih pa ni? V današnjem? Meni osebno se dandanes dogaja veliko več slabih stvari kot v Jugi.
Ampak kot rečeno, to je povsem moje osebno mnenje in lepo prosim, ne vlečite me za jezik. :P

Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)


#50 Zoja

Zoja

  Častna članica

 • Člani
 • 739 prispevkov
 • Pridružen: 01.06.2005

Objavljeno 01 junij 2007 - 11:30

Če smem samo en intermezzo v vseh teh političnozgodovinskih trditvah, navajanjih in dejstvih. Velikokrat sem se že z marsikom pogovarjala o Titu, z marsikom, ki je to obdobje doživel in mi ni prav nič čudno kot nekaterim, da imajo ljudje lep spomin na to obdobje. Saj nihče ne govori, da se je kopal v zlatu, da je bilo vse fer in popolno, pravijo le, da je bilo veliko lažje kot danes. To je vse. Da sicer niso imeli veliko, so pa vsi imeli. Da so bile omejitve glede izražanja mnenja in politične opredelitve, je pa bilo dovolj hrane, lažje dobil si stanovanje, stiki s soljudmi so bili pristnejši in nisi vedel, kdo je Hrvat in kdo Bosanec. Pač jebi ga, Tito je znal združevat ljudi. In to, da je bil 'prostitutka' čisto drži, ampak oprosti, kaj pa je potemtakem Janša ali pa Blair? Goli otok je danes Guantanamo in še mnogo mnogo drugih lokacij, samo da so ljudje danes tako otopeli, da jim je vseeno. Mislite, da se večurna zaslišanja ljudi v prostorih Obrambnega ministrstva, ki si dovolijo 'preveč' danes ne odvijajo več? They do. Veliko stvari, ki se v današnji evropsko obarvani Sloveniji dogaja, se ne bi smelo.
In glede okupatorjev naše generacije, tj. Srbov. Ta okupacija je bila poteza/odločitev/prisila enega človeka, njegovih sodelavcev in njegove vojske, prosim ne posplošuj, da si je srbski narod tega želel, ker si ni. Tako kot velika večina Nemcev ni odobravala genocida nad Judi in večina Slovencev ni odobravala odhoda naših vojakov v Afganistan. To so odločitve političnih vodij, ne pa naroda kot celote.
Jaz sem pač mnenja, da je o takih stvareh vedno najboljše izvedti iz prve roke, tj. od ljudi, ki so te stvari doživeli oz. če imaš priložnost, to doživet sam. Tako sem na primer sama v mladostniških letih oprtala nahrbtnik in se z očetom podala v balkansko vojno, na Hrvaško, v Republiko Srvsko, Bosno, hotela sem se prepričati, kaj je res. In danes me nobena knjiga, noben RTV, Hrt ali Radio 92 ne bo prepričeval o tem, kaj se je zgodilo, ker sem bila tam in vem. Zato žensko razumem, kot razumem mnoge ljudi, ki nostalgirajo za Titovimi časi. Bilo jim je boljše kot danes. To je vse. Nihče ne zanika Titovih dejanj. Takšnih ali drugačnih.
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov