Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Korona


20 odgovorov v tej temi

#1 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 09 september 2020 - 00:07

Tema o koronavirusu in o proti-korona ukrepih.

 

Marko Potrč o pretiravanju v času korone.

 

Švedska: Niso imeli karantene, zdaj imajo najmanj novih okužb

 

Na Švedskem je s covidom-19 umrlo 5830 bolnikov (577 na milijon prebivalcev). Za primerjavo: na Danskem jih je bilo 108 na milijon, na Finskem 61 na milijon, na Norveškem pa 49 na milijon.
 
Še vedno pa je ta delež nižji kot v nekaterih drugih državah, kjer so imeli stroge karantene in še zdaj obvezno nošnjo mask (Italija, Španija, Velika Britanija ...). Omenjena strategija je bila deležna silovitih kritik, predvsem v tujini, saj je število smrtnih žrtev med pomladnim vrhuncem hitro naraščalo in je bilo višje od skandinavskih sosed, po drugi strani pa so celo nekateri predstavniki WHO-ja švedski model navajali kot tistega, ki bo na dolgi rok vzdržnejši.

 

Švedska je namreč prejšnji teden izvedla rekordno število testiranj na novi koronavirus, pri čemer je bilo pozitivnih izvidov testov zgolj 1,2 odstotka, kar je najmanj od izbruha pandemije. Za primerjavo: v Sloveniji ta delež za zadnji teden znaša 3,0 odstotka.
 
Novica prihaja v času, ko praktično vse preostale države po Evropi doživljajo znatne poraste okužb. V nasprotju s preostalimi državami je Švedska ubrala za številne sporno, permisivno taktiko, pri čemer ni nikoli zaprla države, nikoli uvedla karantene, prav tako pa ni obvezna nošnja mask. Namesto tega so oblasti poudarjale pomen osebne odgovornosti, ohranjanja fizične razdalje in temeljito higieno.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#2 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 09 september 2020 - 21:46

Vse več je nerazgledanih teoretikov zarote, ki si domišljajo, da še vedno imajo platformo. Potrč je eden izmed njih. Malo mu je zaškripalo in že izkorišča krizo za točke popularnosti.

 

Švedska greznica pa me ne preseneča. Že dolgo njihova vlada prihaja na morbidne ideje, ki so bile škodljive za človeka, so nerazumne in tako so tudi s koronavirusom najbolj ogrožena država v Skandinaviji.

 


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 09 september 2020 - 21:47.


#3 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 09 september 2020 - 23:44

Jonathan Pie je res izvrstno ciničen lik angleškega komika. Ko nas prepričuje, da si damo masko na obraz, ker je to enostavno in v interesu javnega zdravstva, to cinično zajebe in demonstrira, kako so lahko maske škodljive. Briljantno! :D

 

Please Don’t Wear Your Mask On Your Arm Or Dangle It Off Your Ear

 

The fact is that face masks are only effective for protection if they are handled, worn, stored and disposed of properly. Used improperly, and the masks actually become vehicles for spreading germs.

 

Drugače pa seveda še zdaleč ne gre samo za maske. Tednik je imel odličen prispevek, kako se zaradi koronakrize zanemarja starostnike v domovih (brez obiskov otrok, zaprti v sobo, brez mentalne in fizične stimulacije, kar vodi v njihovo nazadovanje na vseh področjih), kakšne so posledice v šolstvu, še večji problem pa so naslovili zadnjič, ko so govorili o "okoronjenem" zdravstvu: 

 

Bolniki ne prikličejo svojega zdravnika, čakajo pred vrati zdravstvenih ustanov, obiski v bolnišnicah so razen redkih izjem prepovedani. Kakšen bo davek vsega tega?

Zakaj so nekateri množični dogodki dovoljeni, koncerti pa prepovedani? Zakaj se virus prenaša s časopisi v kavarnah, z meniji v restavracijah pa ne?
 
Priporočam ogled.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#4 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 11 september 2020 - 18:07

Jasno je dal vedeti, da kotališ buče. Da streljaš tudi kozle glede starostnikov pa je razvidno iz orbite, saj je zmanjševanje stikov med ljudmi zelo učinkovito sredstvo v boju proti koronavirusu.

 

To kar se dogaja zadnje 3 dni postavlja 1. in 3. sporočilo v temi kot tragično parodijo, saj bi se občine morale zapreti že danes.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 11 september 2020 - 18:09.


#5 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 13 september 2020 - 12:16

Jasno je dal vedeti, da kotališ buče.

 

Haha, pa kdo si ti? :D

Kdo si ti, da na vsak prispevek, ki ti ni všeč, odgovarjaš zaničevalno in posmehljivo, zelo pogosto pa še z osebnimi žaljivkami?

Kdo si ti, da se posmehuješ dejanskim izkušnjam ljudi, ki imajo starše v domovih? Da oporekaš izpovedi hčerke, ki pravi, da je njen oče, ker se zaradi korone v domu nihče ni ukvarjal z njim - kar je bistvo doma starostnikov: stanovalcem nuditi celovito oskrbo ter zdravstveno nego -, verbalno in fizično nazadoval?

 

Ah, ja... 

 

Za ostale:

 

Je švedski eksperiment glede korona virusa deloval?

 

Posebnost švedskega pristopa je v tem, da ljudi, ki so bili tako ali tako pred smrtjo niso mučili še z respiratorji. Umrljivost okuženih s Covid-19, starejših od 80 let, ki so bili deležni zdravljenja z respiratorji je več kot 90% (ponekod celo 98%).
 
Samo 1,3% ljudi, ki so umrli zaradi Covid-19 na Švedskem je bilo mlajših od 65 let. Povprečna starost umrlih zaradi Covid-19 je približno 84 let kar je na nivoju povprečne umrljivosti.
 
Druga značilnost Švedske je v tem, da je bilo v predhodnih 2 letih na Švedskem bistveno manj smrti zaradi gripe med starostniki. Gripa je sicer bolezen, ki je vsako leto kosi med starostniki in je eden izmed večjih vzrokov smrti.Pomeni, da je bila ranljiva populacija 2020 večja kot v predhodnih letih.
 
Tretja značilnost je, da je na švedskem relativno velika koncentracija starostnikov v domovih za ostarele kot v drugih evropskih (in tudi skandinavskih državah), ti domovi so tudi primerjalno večji.
 
[...] 
 
kar se tiče ekonomskih posledic je bil švedski liberalnejši pristop k obvladovanju korona epidemije bolj učinkovit (manj škodljiv). Na zdravstvenem področju pa bo treba še malce počakati, da se poležeta drugi in morebitni tretji val v pozni jeseni. Šele takrat bomo lahko ugotavljali, ali je bilo število okužb in število smrti v liberalnejši Švedski manjše kot v državah, ki so začele z drastičnimi ukrepi splošne karantene, nakar so čez nekaj mesecev morale prevzeti “švedski. model” (ker si še enega zaprtja niso mogle privoščiti).

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#6 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 13 september 2020 - 22:25

 

Haha, pa kdo si ti? :D

Kdo si ti, da na vsak prispevek, ki ti ni všeč, odgovarjaš zaničevalno in posmehljivo, zelo pogosto pa še z osebnimi žaljivkami?

 

Oprosti, če sem te s temi "bučami" in "kozli" užalil. Ne znam drugače interpretirati švedske norosti, ki bi lahko dobila svoje poglavje na mednarodnem sodišču. Sorry, ne bom več.

 

Starostniki v domovih so osamljeni, jasna stvar. Kot je tudi jasna stvar, da zavezniški vojaki niso 1944 prišli surfat na plažo Normandije. V boju proti koronavirusu smo vključeni vsi: jaz, ti, starostniki, zdravniki, policija, vojaki, politiki, gasilci, antifa arafatkarji, neonaciji, migranti, umetniki, zaporniki, kitaristi, DJji, narkomani, dilerji, vsi. Osamljeni bomo, spopadali se bomo z ekonomsko krizo in virus sam grozi, da se bomo morali spopasti s čim še hujšim.

 

Švedska vlada je pokazala svoj pravi obraz: ni pomembno, če ljudje umrejo, važno je, da bodo mlade generacije volilcev, novi progresivni hitlerjugendi dali svoj glas njihovi sprevrženosti. Nekoč, tam 2000, mi je Švedska bila najboljša destinacija na svetu, prav občudoval sem njihov liberalizem, svetovljanskost, razgledanost in tehnološki napredek. Danes so kronski dokaz v EU kakšno škodo lahko naredi populizem.#7 Crane

Crane

  zasvojen'c

 • Člani
 • 684 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2010

Objavljeno 14 september 2020 - 16:52


Švedska vlada je pokazala svoj pravi obraz: ni pomembno, če ljudje umrejo, važno je, da bodo mlade generacije volilcev, novi progresivni hitlerjugendi dali svoj glas njihovi sprevrženosti. Nekoč, tam 2000, mi je Švedska bila najboljša destinacija na svetu, prav občudoval sem njihov liberalizem, svetovljanskost, razgledanost in tehnološki napredek. Danes so kronski dokaz v EU kakšno škodo lahko naredi populizem.

 

Res je. Žal.
 


i tried


#8 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 675 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 14 september 2020 - 23:55

Francoski nobelovec za medicino ,

Chines virologist 

samo od enih manjših dokazov kako svetovna zdrstvena oragnizacija stoji za vsem tem in ve se kdo je tu glavni .. 

Prav iz tega razloga podpiram na volitvah Trumpa . Prav tako  dajem rusom kapo dol  , ki so predkratkim šamar opalili svetovni zdrastveni oranizaciji . 

Eu to ne zanima . Važno je da se oni barvajo v rdeče , rumene , zelene . Seštevajo jabolka in  hruške skupaj .Sgarbi.

Janša je dobil denar pleše kakor mu reče Hitlerjeva Merklova . Kupil bo oklepnike .  Zato bo imel denar ,za hitre teste nima . Medtem ,ko v Avstriji delajo to đabe. Ljudje , ki imajo druge zdrastvene težave ne dobijo zdrastvene oskrbe . .Men so dal za čakalno dobo sedem mesecev v boličinah , zato sam šla samoplačniško in odštela za preiskavo in terapijo 560 EUR. To itak ni pomembno .

 

Krizni štab samtra , da ne upoštevamo smernice ..razdalje , maske , razkužila., karantena . Se ne odzivamo na testiranje . Osebno se nebi odzvala na testiranje ,pa tudi sms sem zbrisla o namestitvi aplikacije . In jih vse skup pošiljam v  :utihni:

 

 Z metoda zapiranja se nestrinjam  Saša DRAŠKOVIĆ . 

 

 

 

 

 

 


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#9 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 675 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 15 september 2020 - 21:32

 

Dobro jutro narode !!!

Evo pa smo tam  Bolnike s-covid 19-zdravili z visokimi odmerki d vitamina .

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#10 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 15 september 2020 - 21:38

Kakorkoli obrneš, pandemijo moramo dati skozi, pa če je virus bil narejen v laboratoriju ali če je do mutacije prišlo medtem ko so netopirji na vuhanski tržnici scali drug po drugemu. Cepivo je v izdelavi, torej če se bodo starejši 50+ cepili, je problem rešen.

 

Do takrat so ukrepi produktivni, saj zmanjšujejo možnost, da okužimo starejše.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 15 september 2020 - 21:38.


#11 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 675 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 16 september 2020 - 20:19

Kakorkoli obrneš, pandemijo moramo dati skozi, pa če je virus bil narejen v laboratoriju ali če je do mutacije prišlo medtem ko so netopirji na vuhanski tržnici scali drug po drugemu. Cepivo je v izdelavi, torej če se bodo starejši 50+ cepili, je problem rešen.

 

Do takrat so ukrepi produktivni, saj zmanjšujejo možnost, da okužimo starejše.

 

Moja mat pri svojih 64 letih je bol zdrava kot ti in se ne bojim zanjo . Njo ne bo nihče cepil. Ga lastnoročno zadavim .  In če kdo potrebuje  cepivo si to ti. Prosim , da resno razmisliš o tem .

Virusov je še pa još , imena jim ne poznamo ,pa so del nas in živimo z njimi .

Ukrepe si pa lahko ,kar vtaknejo  nekam. Ni njim mar za šibkješe ampak načrtno jih ubijajo svojim zapiranjem in nesposobnostjo. Da se operejo  krivice jo  prevalijo na nas , češ nismo  bili pridni....


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#12 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 16 september 2020 - 22:20

Okej, torej imamo antivaxxerja tukaj.

 

Sicer je o nesmiselnosti antivaxxerstva ter njegovi nepovezanosti z logiko in predvsem razumom bilo dovolj povedanega iz strani znanstvenikov.

 

Če ti ne gre sobivati v tej civilizaciji, ki je bila zgrajena na znanstvenih dognanjih kakršna so mikroračunalnik, razcep atoma, penicilin, žarnica in seveda tudi kulturnih dognanjih kot sta renesansa ter angleški punk, je osrednji del Papue Nove Gvineje dobra destinacija. Razmisli.

 

Ti boš prikrajšana za vbrizg nanorobotov skozi cepivo in noben te ne bo nadziral kot avto na daljinsko, nam se pa ne bo treba prebijati skozi tvoje religiozne poglede na cepljenje.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 16 september 2020 - 22:22.


#13 idoru

idoru

  redni gost

 • Člani
 • 342 prispevkov
 • Pridružen: 09.07.2015
 • Lokacija: u hribih

Objavljeno 17 september 2020 - 18:23

Švedska vlada je pokazala svoj pravi obraz: ni pomembno, če ljudje umrejo, važno je, da bodo mlade generacije volilcev, novi progresivni hitlerjugendi dali svoj glas njihovi sprevrženosti. Nekoč, tam 2000, mi je Švedska bila najboljša destinacija na svetu, prav občudoval sem njihov liberalizem, svetovljanskost, razgledanost in tehnološki napredek. Danes so kronski dokaz v EU kakšno škodo lahko naredi populizem.

 

Ti si pa izgleda popolnoma narobe informiran. Si sploh videl statistiko umrljivosti na Švedskem?

img5429.jpg

 

Kar se mene tiče se lahko preostanku evrope samo režijo v glavo.


It doesn't matter what we want. Once we get it, we want something else.


#14 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 17 september 2020 - 18:37

To je do avgusta letos, saj ti piše. Še 30.000 ali več jih bo umrlo. Malo računaj in lahko vidiš, da je praktično isto kot prejšnja leta.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 17 september 2020 - 18:38.


#15 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 25 september 2020 - 21:10

Posledice epidemije: meritve kažejo splošen padec gibalnih sposobnosti otrok

 
Meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok kažejo, da je omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri šolarjih pustilo občutne posledice. Po epidemiji je tako najnižji odstotek gibalno visoko učinkovitih otrok v vsej zgodovini spremljanja. Hkrati se je pri več kot polovici otrok povečalo podkožno maščevje.
 
"Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo," je poudaril Starc. Če bi se scenarij iz marca in aprila ponovil, bi po njegovih besedah lahko govorili o koronageneraciji: "To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, ki bodo učno manj uspešni in bodo vse življenje nosili breme ukrepov, ki smo jih sproducirali odrasli".
 
Pobudnik vzpostavitve sistema športnovzgojnega kartona Janko Strel je opozoril, da se znižanje gibalne učinkovitosti odraža tudi v poslabšanju imunskega sistema, odpornosti. Učitelji prav tako že opažajo, da je padla pozornost otrok pri pouku.

 

Ubijajo tudi druge bolezni, ne samo covid-19

 

Na onkološki inštitut v Ljubljani je bilo v prvih dveh mesecih pandemije – marca in aprila – napotenih 30 odstotkov manj pacientov kot sicer vsak mesec, pravi strokovna direktorica onkološkega inštituta prof. dr. Irena Oblak, enako pa po besedah Tine Bregant, državne sekretarke na ministrstvu za zdravje, velja za celotno zdravstvo: vsega je tretjino manj.

 

Ker se pojavnost raka le počasi spreminja, je nemogoče, da bi toliko ljudi manj zbolelo za to boleznijo, ki je brez zdravljenja ali s prepoznim zdravljenjem smrtna. Zato je jasno, da so bile zaradi ukrepov proti covidu-19 rakave bolezni zanemarjene oziroma so bila vrata pacientom do zdravnikov in diagnostike tako priprta, da je tretjina pacientov ostala spregledana ali pa si k zdravnikom niso upali, ker so se bali okužbe.
 
Koliko več jih bo zato umrlo in za koliko se bo preživetje bolnikov z rakom zaradi tega zmanjšalo, bo register raka pokazal šele čez nekaj let. 14.987 ljudi je v Sloveniji zbolelo za rakom leta 2017. Podobno »zanemarjene« so tudi druge bolezni.

 

»Pri nas ubijajo bolnike tudi drugi virusi, ne samo novi koronavirus,« je dejal predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo prof. dr. Samo Zver. »Covid je bolezen 'za zraven', ne pa, da so ji vse druge podrejene,« je poudaril. Tudi k njim ni bilo vseh bolnikov: »Dva meseca ni bilo nobenega novega bolnika z akutno levkemijo.«
 
»Čakalne dobe so se nedopustno podaljšale,« je povedal predstojnik prof. dr. Borut Štabuc. »Opažamo več nenadnih smrti zaradi srca, ker ljudje odlašajo s klici tudi, ko več dni čutijo bolečino v prsih,« je povedala Rotar Pavličeva.
 
 
Je bila karantena v začetku leta po vašem mnenju upravičena?
 
Seveda je bila. Situacije takrat nismo poznali, smo v bližini Italije, kjer smo videli posebno sliko. Kaj so tiste številke pomenile, še vedno ni čisto jasno. Na začetku, prvih nekaj tednov, je bila karantena upravičena. Če pogledate samo gripo, je ta v tem času izginila. Kar je logično, ker smo bili vsi doma. Ukrepi, ne le, da so bili upravičeni, bili so tudi učinkoviti, že po treh tednih.
 
Ste pa precej kritični do ukrepov, ki jih stroka in vlada uveljavljata zdaj. Kaj je vaš glavni pomislek glede protivirusnih ukrepov, ki so v veljavi? 
 
Glavna značilnost ukrepov, ki jih imamo zdaj, je nekonsistentnost. Pri vsakem ukrepu imamo izjeme, nekaj, kar ruši celoten koncept in ga podaljšuje. Belgija je na rdečem seznamu, diplomatom pa ni treba v karanteno. Tukaj ni nobene logike. Obiskovanje Hrvaške za 48 ur brez karantene za lastnike nepremičnin, nima nobenega smisla, ker govorimo o nekaj 10 ali 100 tisoč ljudeh. Za vsako pravilo imamo izjemo, hkrati pa nobene pozornosti ne namenjamo izobraževanju. Nič ne naredimo za to, da bi ljudem predali znanje, zavedanje, da ne bi samo slepo sledili pravilom, pač pa, da bi resnično razumeli, zakaj se v vrsti pred blagajno drži razdalja meter in pol. Vse se da narediti, če ljudi na primeren način, ne z ukazovanjem in ne s strašenjem, izobražuješ. Šest mesecev poslušamo eno samo strašenje in kritiziranje, kako se ljudje ne držijo ukrepov. To počnejo celo z nasmehom na obrazu, kar je neprimerno in ne vliva nobenega zaupanja, ki je med drugim, bistvo švedskega modela. 
 
Maske so smiselne takrat, ko smo v izolaciji doma in potem nosimo masko, kadar gremo na neizogibne opravke, v trgovino, šolo in tako naprej. Če pa se prosto sprehajamo naokrog, po gostilnah, če se otroci družijo pred šolo, potem pa od njih zahtevajo, da v zaprtem prostoru uporabljajo masko, je to nesmiselno. Maska je zame smiselna samo kot podaljšek siceršnje karantene, ki pa se uvede, ko imamo epidemijo. Torej, gre za ukrep, ki je nesorazmeren in velikokrat nelogičen, ne trdim pa, da so maske čisto neučinkovite. Ko greste med same tujce v trgovino, je maska, ki je varno postavljena na obraz, lahko neka meja pred okužbo. Vendar pa uporaba maske postane nesmiselna, če ste sicer vsak dan v lokalu, hodite v gostilne ...
 
Z jesenjo prihajajo prehladna, respiratorna obolenja, prihaja gripa. Kaj bo s sistemom, kot je zastavljen zdaj, ko se testirajo tisti z znaki korone? 
 
Včeraj je bila v Kranju čakalna doba za testiranje tri dni pa se sploh še ni začela sezona smrkanja in kašljanja. Rinovirus, ki povzroča navadni prehlad, se širi bistveno hitreje kot vsak korona virus. Če bomo želeli vse te ljudi testirati za SARS-CoV-2, bomo prišli v situacijo, ko bo treba čakat na sam test dlje časa, kot je sama karantena. Bojim se, da nas bodo potem začeli vse kar pošiljati v karanteno zaradi stvari, ki so popolnoma nenevarne in s katerimi smo navajeni živeti. Ampak, ker je COVID nemogoče ločiti od vseh ostalih bolezni, se bomo očitno šli na tak način. In če se bomo šli, nas čaka kolaps sistema. Sami bomo poskrbeli za to. Že danes, če greste po ulici in nekdo kihne ali zakašlja, ga takoj pogledamo. In to je tista stvar, ki si je na svetu ne želim. Graditi bomo morali na zaupanju. 
 
 

Sedaj tudi uradno: marsikateri ukrep je (bil) kontraproduktiven. Na začetku epidemije sem ukrepe tudi sam podpiral, bolezen je bila nepoznana in edino logično je, da je v takšnem primeru potrebno postopati po previdnostnem načelu in biti raje preveč previden kot premalo. Vendar sedaj vemo, kakšna je razlika v smrtnosti med bolj in manj restriktivnimi državami in ta gotovo ne opravičuje zanemarjanja vseh ostalih segmentov prebivalstva in družbe. Čim prej bo potrebno preiti v bolj liberalen režim s poudarjanjem osebne odgovornosti. Rizične skupine naj bodo tiste, ki naj ostajajo doma, zmanjšujejo osebne stike in se do maksimuma držijo higienskih in zaščitnih priporočil. Vsem ostalim pa je potrebno zagotoviti normalnejše življenje, za začetek bi bilo dovolj že manj bombardiranja z vsakodnevnimi negativnimi novicami, prisotnimi kamorkoli se obrneš, ter manj oštevanja in raje več razlaganja. 


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#16 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno Včeraj, 11:40

Tudi Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost covida-19, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi,” je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša in vprašal: “Si predstavljate častnike neke vojske sredi vroče vojne, ki zanikajo obstoj sovražnika?” 

V začetku tedna se je izpred Infekcijske klinike v Ljubljani oglasil vodja oddelka tamkajšnje intenzivne terapije, dr. Matjaž Jereb. Opozoril je, da zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujejo, se pa boji, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen. Glede na neugodno epidemiološko situacijo v Sloveniji, se pričakuje, da bo število raslo tudi v prihodnje. Medtem, ko normalni zdravniki opozarjajo in pozivajo k resnemu jemanju situacije s covidom-19, pa se žal najdejo tudi taki, ki bi jih prej lahko šteli med anticovid influencerje oz. kavč strokovnjake kot pa med verodostojno stroko.

 

V četrtkovi Tarči je Erika Žnidaršič gostila nekaj zdravnikov in tudi v tej oddaji smo bili priča temu, da so nekateri strokovnjaki govorili bolj populistično kot pa strokovno. Tako je na primer travmatolog iz mariborskega UKC dr. Uroš Dobnikar sicer omenil, da se veliko stvari govori tudi po socialnih medijih in da je zato začutil, da je zdravniška stroka na nek način zatajila. Vendar pa je takoj za tem povedal, da je največji problem ne toliko virus sam, kot pa strah ljudi, za katerega je pač kriva stroka in mediji, ki ta strah širijo. Problematiko virusa je označil predvsem kot družbeno in etično. “Covid ovira naše psihosocialno stanje,” je povedal.  Njegovo ključno sporočilo pa je bilo: “Če si zdrav, res zdrav, psihofizično zdrav, če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano, imaš lepe odnose, boš težko zbolel zaradi tega virusa. Povedati je treba ljudem, da imajo to moč, da se pozdravijo, ta bolezen ni smrtnonosno nevarna.

 

Starostniki bi umrli tudi brez covida
Če je bil dr. Uroš Dobnikar slišati kot nek kavč strokovnjak, pa je šel Matjaž Figelj na en način še v večjo skrajnost. Ta je namreč menil, da ne bi smeli gledati le na to, kako se bo virus zajezil za vsako ceno, saj epidemija ni le virus ampak je družba kot celota. Poudaril je, da na dan zaradi covida-19 umre le 0.5 ljudi, medtem ko je pri nekaterih boleznih stopnja umrljivosti znatno višja. Najbolj pa je razburil z izjavo, da se je nesmiselno boriti za podaljševanje življenja starostnikov, “Saj ti starostniki bi tudi sicer zelo kmalu umrli in jaz sem prepričan, da na koncu leta ne bo velike razlike, ker bi ti tudi brez covida umrli,” je pojasnil Figelj. omenil je tudi, da za otroke virus sploh ni nevaren, zato so pri njih ukrepi še toliko bolj nesmiselni. Po njegovem mnenju epidemiološki ukrepi niti niso dobro podprti z dokazi.
 
Toti bi itak crknli, pa ne bi blo neke razlike

Na izjave Figlja se je med drugim odzval tudi kolumnist in filozof Aleš Ernecl, ki je izjavo strokovnjaka paliativne oskrbe, malo za šalo malo za res, prevedel v mariborščino. “Toti bi itak crknli, pa ne bi blo neke razlike,” je zapisal in moramo priznati, da Figljev stavek tako postane še veliko bolj morbiden, njegov pomen pa je pravzaprav enak kot v originalu. Politolog in profesor Miro Haček pa se je na Twitterju upravičeno spraševal, ali ni izjava dr. Figlja v nasprotju s Hipokratovo prisego in zdravniško etiko ter dodal, da res ne bi želel priti v roke takšnega zdravnika.

 

Upoštevanje ukrepov je edino smiselno ravnanje
Že tako je del laične javnosti dokaj nagnjen k temu, da raje posluša razne Potrče in Ribičke, še večja težava pa nastopi, če imajo tovrstni anticovid glasniki pred imenom dejansko tudi doktorski naziv. Ljudje namreč kar dosti dajo na titule, ne glede na to, če lastniki le-teh v svojih stavkih ne pokažejo kaj prida znanja in intelekta. Dejstvo je, da smo sredi epidemije, četudi ni uradno razglašena. Številke okuženih so vsak dan višje, postelj v bolnišnicah bo začelo primanjkovati, še prej pa ustreznega kadra za oskrbo bolnikov. Res je, da bi se morali posvetiti tudi drugim boleznim, ne le covidu-19, vendar pa s pospešenim širjenjem virusa k temu prav gotovo ne bomo prav nič pripomogli. Z upoštevanjem ukrepov se lahko vsaj potrudimo širjenje do neke mere omejiti in nadzorovati. Žalostno je, da posamezniki vidijo v svojem uporniškem obnašanju določeno politično držo oziroma sporočilo vladi. Morali bi se le ozreti okoli sebe in pomisliti, kaj s svojim vedenjem povzročajo soljudem. Še bolj žalostno pa je, da se tega ne zavedajo niti nekateri zdravniki, ki bi praviloma morali imeti skrb oziroma čut za ljudi še toliko bolj izražen. Morali bi se tudi zavedati, da so sooblikovalci javnega mnenja in temu prilagoditi svoje izjave in svoja ravnanja. V nasprotnem primeru pa bi bilo res vredno razmisliti, ali si sploh še zaslužijo imeti zdravniško licenco.

Sara Bertoncelj


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, Včeraj, 11:40.


#17 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno Včeraj, 12:36

Tudi Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost covida-19, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi,” je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša in vprašal: “Si predstavljate častnike neke vojske sredi vroče vojne, ki zanikajo obstoj sovražnika?” 

 

Za spremembo se strinjam z Janšo. Zdravniki, ki zanikajo obstoj virusov, ne morejo biti zdravniki. Na srečo pa v Sloveniji nisem slišal niti za enega zdravnika, ki bi zanikal obstoj covid-19. Kritičen do anti-kovid ukrepov, ki so stvar politike, pa je lahko vsak. Janševe besede se da z lahkoto obrniti tudi takole: Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost rakavih obolenj, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi.

 

Mori kovid in mori rak. Če je dopustno opuščati preventivo in zdravljenje enega, je tudi drugega. Katero bolezen bomo prioritizirali je tako na koncu politična, ne pa strokovna odločitev. 

 

Dejstvo je, da smo sredi epidemije, četudi ni uradno razglašena. Številke okuženih so vsak dan višje, postelj v bolnišnicah bo začelo primanjkovati, še prej pa ustreznega kadra za oskrbo bolnikov. Res je, da bi se morali posvetiti tudi drugim boleznim, ne le covidu-19, vendar pa s pospešenim širjenjem virusa k temu prav gotovo ne bomo prav nič pripomogli. Z upoštevanjem ukrepov se lahko vsaj potrudimo širjenje do neke mere omejiti in nadzorovati. Žalostno je, da posamezniki vidijo v svojem uporniškem obnašanju določeno politično držo oziroma sporočilo vladi. 

 

Če smo sredi epidemije, jo pa razglasimo. Zakaj se je ne razglasi, če je tako hudo? Kdo je zdaj tu neracionalen in nelogičen? 

Bolj kot ljudje je pogrnila vlada. Kapacitete so bojda skoraj polno zasedene. Ob približno 70. ljudeh hospitaliziranih in 20. na intenzivni enoti. Kaj je vlada delala pol leta? Zakaj se ni zagotovilo več postelj? Zakaj smo kupovali več sto respiratorjev, če še postelj ne moremo zagotoviti? Zakaj se ni zaposlilo več ljudi? Tu je izgovor, da študij medicine traja dolgo. Seveda, kot da so novi zdravniki edini vir - koliko jih gre že vsako leto v tujino? Zakaj se zdravstvenemu osebju ni dvignilo plač?

 

Kaj dela vlada? Aja, saj res, na eni strani se takoj najde 780 milijonov za najnovejše orožarske posle, na drugi pa ni moč najti 100 milijonov za zdravstvo, da ne bi blagajna ostala brez sredstev konec leta. Najde se tudi čas in denar za deregulacijo cene bencina za dobičke naftnih družb, sanja se o socialni kapici za bogate, ukvarjajo se z medijsko zakonodajo, 100 tisoč evrov bomo dali za božično drevo v Vatikanu itn.

 

Torej, vlada se ukvarja z vsem drugim kot z zdravstvom, krivi za neobvladovanje kovida pa smo ljudje. Kar tako naprej, samo ne se čudit, če ni zaupanja.


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#18 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno Včeraj, 14:43

Besedi nevarnost in obstoj nista sopomenki. Sicer je iz satelita v orbiti razvidno, da si zamešal, ampak recimo, da te šola slovenskega jezika v tem primeru nič ne stane. Ni za kaj.

 

Ob približno 70. ljudeh hospitaliziranih in 20. na intenzivni enoti. Kaj je vlada delala

 

Dobro vprašanje za Cerarja in Šarca.

 

Aja, saj res, na eni strani se takoj najde 780 milijonov za najnovejše orožarske posle

 

To je zelo zelo malo denarja, praktično nič. Za vojsko bi vlada morala najti vsaj 5 milijard evrov. Potrebujemo še helikopterje, 4 lovska letala, 1 transportno letalo in povsem nove jurišne puške, ki bodo povsem zamenjale FN2000S. FN2000S je namreč potrebno prestaviti v policijske specialne enote, kar ostane pa prodat nekomu.

 

Slovensko zdrastvo je v razsulu že več kot 15 let. Govorimo o problemu, ki je zelo star in sedaj je ta problem naletel na karmo v obliki koronavirusa. Na tem mestu je politizacija povsem neumestna.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, Včeraj, 14:46.


#19 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno Včeraj, 16:33

Slovensko zdravstvo se je res zanemarjalo že pred Janšo, tako da je kritika Cerarja in Šarca popolnoma upravičena. Ni pa to izgovor za Janšo, češ tudi predhodniki niso naredili nič oz. so naredili premalo. Sedaj je on na oblasti, smo sredi poglobljene zdravstvene krize, EU zastonj deli denar in ni ga bolj primernega trenutka za krepitev slovenskega (javnega) zdravstvenega sistema.


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#20 sense_sensibility

sense_sensibility

  zasvojen'c

 • Člani
 • 462 prispevkov
 • Pridružen: 29.01.2004
 • Lokacija: Na sončni strani Alp

Objavljeno Včeraj, 18:46

Ko bi Janša tako učinkovito začel opremljati zdravstvene domove z materialom, če jih že ne more s kadrom, kot učinkovito menjuje na ključnih vodilnih položajih ljudi na podlagi strankarske in ideološke pripadnosti, bi imela vidva nekoliko manj kosti za glodat, čeprav še vedno dovolj. Dokazuje, da je dovolj avtoritaren in makjavelijevski, a le, ko je v ospredju njegova agenda. Spomnimo, speljal je en poln mandat tudi sam, plus palec drugega.Žal svojih voditeljskih sposobnosti ne zmore, ne zna ali noče uporabiti tam, kjer bi jih res moral, trenutno torej v zdravstvu. Obstaja kje vsebinska analiza poslanskih vprašanj za posamezne stranke v posameznih mandatih? Ker bi bilo res zanimivo pozabljivi javnosti predstaviti agendo vsake posamezne stranke ter za kaj se v resnici zavzemajo. A še bolj kot on mi želodec obračajo pohlepni priskledniki iz SMC in DeSUSa, konkretno Počivalšek in Pivčeva. Nezaslišano arogantno in naduto obnašanje, tipično za jaro gospodo. Hja, oblast je sladka, zelo sladka. In imajo jo lisice, ki si za razliko od originala v Mojci Pokrajculji niti več ne brišejo strdi z gobca, da bi jo namazale nedolžnemu zajčku, ampak jo ponosno kažejo vsem v brk in v posmeh, češ, kaj nam pa morejo. Tele lahko spravi z oblasti le še državni udar. Yup, tako zelo črnogleda sem. Ker imam za kaj biti.
The mind is like a parachute. It doesn’t work unless it’s open.

#21 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 802 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno Včeraj, 23:53

Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja

 

Pridiga za današnji dan
 
Ko so Angleži med drugo svetovno vojno dešifrirali enigmo so bili pred hudo dilemo. Imeli so možnost ustaviti vse napade na ladje in rešiti vsa življenja mornarjev. Vendar bi v tem primeru Nemci zelo hitro izvedeli da so dešifrirali enigmo in bi spremenili način pošiljanja podatkov. S tem bi ves trud šel v nič in izgubljenih bi bilo veliko več življenj, tako vojakov na fronti, kot mornarjev.
 
Zelo dolgo so računali, da so izračunali točno statistično razmerje, katere ladje ne bodo obvestili o načrtovanih napadih nemških podmornic na njih in so jih žrtvovali zato, da so rešili milijone življenj drugih. Bili so nevede zadnja straža, ki je reševala druge.
 
Danes so že precej točni statistični podatki o smrtnosti Covida 19 ter ostalih boleznih. Zelo točno lahko matematiki izračunajo koliko ljudi bo umrlo zaradi neodkrivanja raka in drugih bolezni in zaradi Covida 19. Pa tega resno noben ni naredil. Dve večji raziskavi sta bili o prisotnosti protiteles. Ena v naši deželi, kjer so ob delujočem zdravstvenem sistemu ugotovili, da je ob upoštevanju vseh dejanskih okuženih in smrtnosti le ta 0,15%. Drugo so nedavno naredili v Braziliji, kjer dejansko ni delujočega sistema zdravstva za vse in so ugotovili smrtnost v mestu Manaus na 0,28%. Pomembna ugotovitev slednje raziskave je tudi, da so dosegli čredno imunost pri 66% okuženosti.
 
Kaj bi to pomenilo za našo deželo. 66% od 2.000.000 vseh in 0,15% smrti bi pomenilo 2.000 mrtvih ob nikakršnih preventivnih ukrepih. Številka je visoka in moralno bi bilo sprejemljivo pristati na njo le, če se posledično reši več življenj z normalnim delovanjem zdravstvenega sistema. Moramo se namreč zavedati, da umre 20.000 ljudi na leto v naši deželi in velika večina od njih zaradi raka, kardiovaskularnih bolezni…
 
Dejansko bi morala to biti glavna tema pogovorov strokovnjakov. In tu bi se morali skupaj usesti zdravniki in ostali strokovnjaki, vključno s statistiki in matematiki. Vprašanje je, zakaj tega ne naredijo? Kaj je pravi pristop, ne vemo, bi pa morali dobesedno strokovnjaki izračunati, ker le tako lahko dejansko rešijo življenja.
 
Bong
 
Ko se je v tej in neki drugi temi na forumu omenilo zadnjo Tarčo, sem se zopet spomnil na žugajočega Kreka, kako smo vsi neodgovorni pri (ne)uporabi mask. Nato sem se spomnil še, da so nas na začetku epidemije prijazno obveščali, da maska sama po sebi ne nudi zaščite, če ni pravilno nameščena (zdaj je važno samo da je, pa četudi uporabljamo ena in isto že pol leta). Kam, če ne k tistim, ki so prvi v službi resnice, po osvežitev spomina?
 
 
25244690-8048711-image-a-3_1582754431861
 
Pričakujem, da bo direktor NIJZ prvi zgled v državi, kako pravilno nositi masko. Dejstvo, da ni obrit, lahko pomeni le, da hkrati pridiga o maskah, a ne ve, kdaj so optimalno nameščene, ali pa da se drži pregovora, kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu. V obeh primerih gre za zelo slab zgled :(

Prispevek uredil/a: BBB, Včeraj, 23:54.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov