Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Korona


58 odgovorov v tej temi

#1 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 09 september 2020 - 00:07

Tema o koronavirusu in o proti-korona ukrepih.

 

Marko Potrč o pretiravanju v času korone.

 

Švedska: Niso imeli karantene, zdaj imajo najmanj novih okužb

 

Na Švedskem je s covidom-19 umrlo 5830 bolnikov (577 na milijon prebivalcev). Za primerjavo: na Danskem jih je bilo 108 na milijon, na Finskem 61 na milijon, na Norveškem pa 49 na milijon.
 
Še vedno pa je ta delež nižji kot v nekaterih drugih državah, kjer so imeli stroge karantene in še zdaj obvezno nošnjo mask (Italija, Španija, Velika Britanija ...). Omenjena strategija je bila deležna silovitih kritik, predvsem v tujini, saj je število smrtnih žrtev med pomladnim vrhuncem hitro naraščalo in je bilo višje od skandinavskih sosed, po drugi strani pa so celo nekateri predstavniki WHO-ja švedski model navajali kot tistega, ki bo na dolgi rok vzdržnejši.

 

Švedska je namreč prejšnji teden izvedla rekordno število testiranj na novi koronavirus, pri čemer je bilo pozitivnih izvidov testov zgolj 1,2 odstotka, kar je najmanj od izbruha pandemije. Za primerjavo: v Sloveniji ta delež za zadnji teden znaša 3,0 odstotka.
 
Novica prihaja v času, ko praktično vse preostale države po Evropi doživljajo znatne poraste okužb. V nasprotju s preostalimi državami je Švedska ubrala za številne sporno, permisivno taktiko, pri čemer ni nikoli zaprla države, nikoli uvedla karantene, prav tako pa ni obvezna nošnja mask. Namesto tega so oblasti poudarjale pomen osebne odgovornosti, ohranjanja fizične razdalje in temeljito higieno.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#2 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 09 september 2020 - 21:46

Vse več je nerazgledanih teoretikov zarote, ki si domišljajo, da še vedno imajo platformo. Potrč je eden izmed njih. Malo mu je zaškripalo in že izkorišča krizo za točke popularnosti.

 

Švedska greznica pa me ne preseneča. Že dolgo njihova vlada prihaja na morbidne ideje, ki so bile škodljive za človeka, so nerazumne in tako so tudi s koronavirusom najbolj ogrožena država v Skandinaviji.

 


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 09 september 2020 - 21:47.


#3 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 09 september 2020 - 23:44

Jonathan Pie je res izvrstno ciničen lik angleškega komika. Ko nas prepričuje, da si damo masko na obraz, ker je to enostavno in v interesu javnega zdravstva, to cinično zajebe in demonstrira, kako so lahko maske škodljive. Briljantno! :D

 

Please Don’t Wear Your Mask On Your Arm Or Dangle It Off Your Ear

 

The fact is that face masks are only effective for protection if they are handled, worn, stored and disposed of properly. Used improperly, and the masks actually become vehicles for spreading germs.

 

Drugače pa seveda še zdaleč ne gre samo za maske. Tednik je imel odličen prispevek, kako se zaradi koronakrize zanemarja starostnike v domovih (brez obiskov otrok, zaprti v sobo, brez mentalne in fizične stimulacije, kar vodi v njihovo nazadovanje na vseh področjih), kakšne so posledice v šolstvu, še večji problem pa so naslovili zadnjič, ko so govorili o "okoronjenem" zdravstvu: 

 

Bolniki ne prikličejo svojega zdravnika, čakajo pred vrati zdravstvenih ustanov, obiski v bolnišnicah so razen redkih izjem prepovedani. Kakšen bo davek vsega tega?

Zakaj so nekateri množični dogodki dovoljeni, koncerti pa prepovedani? Zakaj se virus prenaša s časopisi v kavarnah, z meniji v restavracijah pa ne?
 
Priporočam ogled.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#4 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 11 september 2020 - 18:07

Jasno je dal vedeti, da kotališ buče. Da streljaš tudi kozle glede starostnikov pa je razvidno iz orbite, saj je zmanjševanje stikov med ljudmi zelo učinkovito sredstvo v boju proti koronavirusu.

 

To kar se dogaja zadnje 3 dni postavlja 1. in 3. sporočilo v temi kot tragično parodijo, saj bi se občine morale zapreti že danes.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 11 september 2020 - 18:09.


#5 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 13 september 2020 - 12:16

Jasno je dal vedeti, da kotališ buče.

 

Haha, pa kdo si ti? :D

Kdo si ti, da na vsak prispevek, ki ti ni všeč, odgovarjaš zaničevalno in posmehljivo, zelo pogosto pa še z osebnimi žaljivkami?

Kdo si ti, da se posmehuješ dejanskim izkušnjam ljudi, ki imajo starše v domovih? Da oporekaš izpovedi hčerke, ki pravi, da je njen oče, ker se zaradi korone v domu nihče ni ukvarjal z njim - kar je bistvo doma starostnikov: stanovalcem nuditi celovito oskrbo ter zdravstveno nego -, verbalno in fizično nazadoval?

 

Ah, ja... 

 

Za ostale:

 

Je švedski eksperiment glede korona virusa deloval?

 

Posebnost švedskega pristopa je v tem, da ljudi, ki so bili tako ali tako pred smrtjo niso mučili še z respiratorji. Umrljivost okuženih s Covid-19, starejših od 80 let, ki so bili deležni zdravljenja z respiratorji je več kot 90% (ponekod celo 98%).
 
Samo 1,3% ljudi, ki so umrli zaradi Covid-19 na Švedskem je bilo mlajših od 65 let. Povprečna starost umrlih zaradi Covid-19 je približno 84 let kar je na nivoju povprečne umrljivosti.
 
Druga značilnost Švedske je v tem, da je bilo v predhodnih 2 letih na Švedskem bistveno manj smrti zaradi gripe med starostniki. Gripa je sicer bolezen, ki je vsako leto kosi med starostniki in je eden izmed večjih vzrokov smrti.Pomeni, da je bila ranljiva populacija 2020 večja kot v predhodnih letih.
 
Tretja značilnost je, da je na švedskem relativno velika koncentracija starostnikov v domovih za ostarele kot v drugih evropskih (in tudi skandinavskih državah), ti domovi so tudi primerjalno večji.
 
[...] 
 
kar se tiče ekonomskih posledic je bil švedski liberalnejši pristop k obvladovanju korona epidemije bolj učinkovit (manj škodljiv). Na zdravstvenem področju pa bo treba še malce počakati, da se poležeta drugi in morebitni tretji val v pozni jeseni. Šele takrat bomo lahko ugotavljali, ali je bilo število okužb in število smrti v liberalnejši Švedski manjše kot v državah, ki so začele z drastičnimi ukrepi splošne karantene, nakar so čez nekaj mesecev morale prevzeti “švedski. model” (ker si še enega zaprtja niso mogle privoščiti).

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#6 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 13 september 2020 - 22:25

 

Haha, pa kdo si ti? :D

Kdo si ti, da na vsak prispevek, ki ti ni všeč, odgovarjaš zaničevalno in posmehljivo, zelo pogosto pa še z osebnimi žaljivkami?

 

Oprosti, če sem te s temi "bučami" in "kozli" užalil. Ne znam drugače interpretirati švedske norosti, ki bi lahko dobila svoje poglavje na mednarodnem sodišču. Sorry, ne bom več.

 

Starostniki v domovih so osamljeni, jasna stvar. Kot je tudi jasna stvar, da zavezniški vojaki niso 1944 prišli surfat na plažo Normandije. V boju proti koronavirusu smo vključeni vsi: jaz, ti, starostniki, zdravniki, policija, vojaki, politiki, gasilci, antifa arafatkarji, neonaciji, migranti, umetniki, zaporniki, kitaristi, DJji, narkomani, dilerji, vsi. Osamljeni bomo, spopadali se bomo z ekonomsko krizo in virus sam grozi, da se bomo morali spopasti s čim še hujšim.

 

Švedska vlada je pokazala svoj pravi obraz: ni pomembno, če ljudje umrejo, važno je, da bodo mlade generacije volilcev, novi progresivni hitlerjugendi dali svoj glas njihovi sprevrženosti. Nekoč, tam 2000, mi je Švedska bila najboljša destinacija na svetu, prav občudoval sem njihov liberalizem, svetovljanskost, razgledanost in tehnološki napredek. Danes so kronski dokaz v EU kakšno škodo lahko naredi populizem.#7 Crane

Crane

  zasvojen'c

 • Člani
 • 693 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2010

Objavljeno 14 september 2020 - 16:52


Švedska vlada je pokazala svoj pravi obraz: ni pomembno, če ljudje umrejo, važno je, da bodo mlade generacije volilcev, novi progresivni hitlerjugendi dali svoj glas njihovi sprevrženosti. Nekoč, tam 2000, mi je Švedska bila najboljša destinacija na svetu, prav občudoval sem njihov liberalizem, svetovljanskost, razgledanost in tehnološki napredek. Danes so kronski dokaz v EU kakšno škodo lahko naredi populizem.

 

Res je. Žal.
 


i tried


#8 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 706 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 14 september 2020 - 23:55

Francoski nobelovec za medicino ,

Chines virologist 

samo od enih manjših dokazov kako svetovna zdrstvena oragnizacija stoji za vsem tem in ve se kdo je tu glavni .. 

Prav iz tega razloga podpiram na volitvah Trumpa . Prav tako  dajem rusom kapo dol  , ki so predkratkim šamar opalili svetovni zdrastveni oranizaciji . 

Eu to ne zanima . Važno je da se oni barvajo v rdeče , rumene , zelene . Seštevajo jabolka in  hruške skupaj .Sgarbi.

Janša je dobil denar pleše kakor mu reče Hitlerjeva Merklova . Kupil bo oklepnike .  Zato bo imel denar ,za hitre teste nima . Medtem ,ko v Avstriji delajo to đabe. Ljudje , ki imajo druge zdrastvene težave ne dobijo zdrastvene oskrbe . .Men so dal za čakalno dobo sedem mesecev v boličinah , zato sam šla samoplačniško in odštela za preiskavo in terapijo 560 EUR. To itak ni pomembno .

 

Krizni štab samtra , da ne upoštevamo smernice ..razdalje , maske , razkužila., karantena . Se ne odzivamo na testiranje . Osebno se nebi odzvala na testiranje ,pa tudi sms sem zbrisla o namestitvi aplikacije . In jih vse skup pošiljam v  :utihni:

 

 Z metoda zapiranja se nestrinjam  Saša DRAŠKOVIĆ . 

 

 

 

 

 

 


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#9 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 706 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 15 september 2020 - 21:32

 

Dobro jutro narode !!!

Evo pa smo tam  Bolnike s-covid 19-zdravili z visokimi odmerki d vitamina .

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#10 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 15 september 2020 - 21:38

Kakorkoli obrneš, pandemijo moramo dati skozi, pa če je virus bil narejen v laboratoriju ali če je do mutacije prišlo medtem ko so netopirji na vuhanski tržnici scali drug po drugemu. Cepivo je v izdelavi, torej če se bodo starejši 50+ cepili, je problem rešen.

 

Do takrat so ukrepi produktivni, saj zmanjšujejo možnost, da okužimo starejše.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 15 september 2020 - 21:38.


#11 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 706 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 16 september 2020 - 20:19

Kakorkoli obrneš, pandemijo moramo dati skozi, pa če je virus bil narejen v laboratoriju ali če je do mutacije prišlo medtem ko so netopirji na vuhanski tržnici scali drug po drugemu. Cepivo je v izdelavi, torej če se bodo starejši 50+ cepili, je problem rešen.

 

Do takrat so ukrepi produktivni, saj zmanjšujejo možnost, da okužimo starejše.

 

Moja mat pri svojih 64 letih je bol zdrava kot ti in se ne bojim zanjo . Njo ne bo nihče cepil. Ga lastnoročno zadavim .  In če kdo potrebuje  cepivo si to ti. Prosim , da resno razmisliš o tem .

Virusov je še pa još , imena jim ne poznamo ,pa so del nas in živimo z njimi .

Ukrepe si pa lahko ,kar vtaknejo  nekam. Ni njim mar za šibkješe ampak načrtno jih ubijajo svojim zapiranjem in nesposobnostjo. Da se operejo  krivice jo  prevalijo na nas , češ nismo  bili pridni....


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#12 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 16 september 2020 - 22:20

Okej, torej imamo antivaxxerja tukaj.

 

Sicer je o nesmiselnosti antivaxxerstva ter njegovi nepovezanosti z logiko in predvsem razumom bilo dovolj povedanega iz strani znanstvenikov.

 

Če ti ne gre sobivati v tej civilizaciji, ki je bila zgrajena na znanstvenih dognanjih kakršna so mikroračunalnik, razcep atoma, penicilin, žarnica in seveda tudi kulturnih dognanjih kot sta renesansa ter angleški punk, je osrednji del Papue Nove Gvineje dobra destinacija. Razmisli.

 

Ti boš prikrajšana za vbrizg nanorobotov skozi cepivo in noben te ne bo nadziral kot avto na daljinsko, nam se pa ne bo treba prebijati skozi tvoje religiozne poglede na cepljenje.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 16 september 2020 - 22:22.


#13 idoru

idoru

  redni gost

 • Člani
 • 354 prispevkov
 • Pridružen: 09.07.2015
 • Lokacija: u hribih

Objavljeno 17 september 2020 - 18:23

Švedska vlada je pokazala svoj pravi obraz: ni pomembno, če ljudje umrejo, važno je, da bodo mlade generacije volilcev, novi progresivni hitlerjugendi dali svoj glas njihovi sprevrženosti. Nekoč, tam 2000, mi je Švedska bila najboljša destinacija na svetu, prav občudoval sem njihov liberalizem, svetovljanskost, razgledanost in tehnološki napredek. Danes so kronski dokaz v EU kakšno škodo lahko naredi populizem.

 

Ti si pa izgleda popolnoma narobe informiran. Si sploh videl statistiko umrljivosti na Švedskem?

img5429.jpg

 

Kar se mene tiče se lahko preostanku evrope samo režijo v glavo.


It doesn't matter what we want. Once we get it, we want something else.


#14 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 17 september 2020 - 18:37

To je do avgusta letos, saj ti piše. Še 30.000 ali več jih bo umrlo. Malo računaj in lahko vidiš, da je praktično isto kot prejšnja leta.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 17 september 2020 - 18:38.


#15 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 25 september 2020 - 21:10

Posledice epidemije: meritve kažejo splošen padec gibalnih sposobnosti otrok

 
Meritve telesnega in gibalnega razvoja otrok kažejo, da je omejevanje telesne dejavnosti med epidemijo pri šolarjih pustilo občutne posledice. Po epidemiji je tako najnižji odstotek gibalno visoko učinkovitih otrok v vsej zgodovini spremljanja. Hkrati se je pri več kot polovici otrok povečalo podkožno maščevje.
 
"Dvajsetodstotni dvig deleža debelih otrok v enem letu je nekaj nepojmljivega, to se v zgodovini Slovenije še ni zgodilo," je poudaril Starc. Če bi se scenarij iz marca in aprila ponovil, bi po njegovih besedah lahko govorili o koronageneraciji: "To bodo otroci, ki bodo imeli velike zdravstvene težave, ki bodo učno manj uspešni in bodo vse življenje nosili breme ukrepov, ki smo jih sproducirali odrasli".
 
Pobudnik vzpostavitve sistema športnovzgojnega kartona Janko Strel je opozoril, da se znižanje gibalne učinkovitosti odraža tudi v poslabšanju imunskega sistema, odpornosti. Učitelji prav tako že opažajo, da je padla pozornost otrok pri pouku.

 

Ubijajo tudi druge bolezni, ne samo covid-19

 

Na onkološki inštitut v Ljubljani je bilo v prvih dveh mesecih pandemije – marca in aprila – napotenih 30 odstotkov manj pacientov kot sicer vsak mesec, pravi strokovna direktorica onkološkega inštituta prof. dr. Irena Oblak, enako pa po besedah Tine Bregant, državne sekretarke na ministrstvu za zdravje, velja za celotno zdravstvo: vsega je tretjino manj.

 

Ker se pojavnost raka le počasi spreminja, je nemogoče, da bi toliko ljudi manj zbolelo za to boleznijo, ki je brez zdravljenja ali s prepoznim zdravljenjem smrtna. Zato je jasno, da so bile zaradi ukrepov proti covidu-19 rakave bolezni zanemarjene oziroma so bila vrata pacientom do zdravnikov in diagnostike tako priprta, da je tretjina pacientov ostala spregledana ali pa si k zdravnikom niso upali, ker so se bali okužbe.
 
Koliko več jih bo zato umrlo in za koliko se bo preživetje bolnikov z rakom zaradi tega zmanjšalo, bo register raka pokazal šele čez nekaj let. 14.987 ljudi je v Sloveniji zbolelo za rakom leta 2017. Podobno »zanemarjene« so tudi druge bolezni.

 

»Pri nas ubijajo bolnike tudi drugi virusi, ne samo novi koronavirus,« je dejal predstojnik kliničnega oddelka za hematologijo prof. dr. Samo Zver. »Covid je bolezen 'za zraven', ne pa, da so ji vse druge podrejene,« je poudaril. Tudi k njim ni bilo vseh bolnikov: »Dva meseca ni bilo nobenega novega bolnika z akutno levkemijo.«
 
»Čakalne dobe so se nedopustno podaljšale,« je povedal predstojnik prof. dr. Borut Štabuc. »Opažamo več nenadnih smrti zaradi srca, ker ljudje odlašajo s klici tudi, ko več dni čutijo bolečino v prsih,« je povedala Rotar Pavličeva.
 
 
Je bila karantena v začetku leta po vašem mnenju upravičena?
 
Seveda je bila. Situacije takrat nismo poznali, smo v bližini Italije, kjer smo videli posebno sliko. Kaj so tiste številke pomenile, še vedno ni čisto jasno. Na začetku, prvih nekaj tednov, je bila karantena upravičena. Če pogledate samo gripo, je ta v tem času izginila. Kar je logično, ker smo bili vsi doma. Ukrepi, ne le, da so bili upravičeni, bili so tudi učinkoviti, že po treh tednih.
 
Ste pa precej kritični do ukrepov, ki jih stroka in vlada uveljavljata zdaj. Kaj je vaš glavni pomislek glede protivirusnih ukrepov, ki so v veljavi? 
 
Glavna značilnost ukrepov, ki jih imamo zdaj, je nekonsistentnost. Pri vsakem ukrepu imamo izjeme, nekaj, kar ruši celoten koncept in ga podaljšuje. Belgija je na rdečem seznamu, diplomatom pa ni treba v karanteno. Tukaj ni nobene logike. Obiskovanje Hrvaške za 48 ur brez karantene za lastnike nepremičnin, nima nobenega smisla, ker govorimo o nekaj 10 ali 100 tisoč ljudeh. Za vsako pravilo imamo izjemo, hkrati pa nobene pozornosti ne namenjamo izobraževanju. Nič ne naredimo za to, da bi ljudem predali znanje, zavedanje, da ne bi samo slepo sledili pravilom, pač pa, da bi resnično razumeli, zakaj se v vrsti pred blagajno drži razdalja meter in pol. Vse se da narediti, če ljudi na primeren način, ne z ukazovanjem in ne s strašenjem, izobražuješ. Šest mesecev poslušamo eno samo strašenje in kritiziranje, kako se ljudje ne držijo ukrepov. To počnejo celo z nasmehom na obrazu, kar je neprimerno in ne vliva nobenega zaupanja, ki je med drugim, bistvo švedskega modela. 
 
Maske so smiselne takrat, ko smo v izolaciji doma in potem nosimo masko, kadar gremo na neizogibne opravke, v trgovino, šolo in tako naprej. Če pa se prosto sprehajamo naokrog, po gostilnah, če se otroci družijo pred šolo, potem pa od njih zahtevajo, da v zaprtem prostoru uporabljajo masko, je to nesmiselno. Maska je zame smiselna samo kot podaljšek siceršnje karantene, ki pa se uvede, ko imamo epidemijo. Torej, gre za ukrep, ki je nesorazmeren in velikokrat nelogičen, ne trdim pa, da so maske čisto neučinkovite. Ko greste med same tujce v trgovino, je maska, ki je varno postavljena na obraz, lahko neka meja pred okužbo. Vendar pa uporaba maske postane nesmiselna, če ste sicer vsak dan v lokalu, hodite v gostilne ...
 
Z jesenjo prihajajo prehladna, respiratorna obolenja, prihaja gripa. Kaj bo s sistemom, kot je zastavljen zdaj, ko se testirajo tisti z znaki korone? 
 
Včeraj je bila v Kranju čakalna doba za testiranje tri dni pa se sploh še ni začela sezona smrkanja in kašljanja. Rinovirus, ki povzroča navadni prehlad, se širi bistveno hitreje kot vsak korona virus. Če bomo želeli vse te ljudi testirati za SARS-CoV-2, bomo prišli v situacijo, ko bo treba čakat na sam test dlje časa, kot je sama karantena. Bojim se, da nas bodo potem začeli vse kar pošiljati v karanteno zaradi stvari, ki so popolnoma nenevarne in s katerimi smo navajeni živeti. Ampak, ker je COVID nemogoče ločiti od vseh ostalih bolezni, se bomo očitno šli na tak način. In če se bomo šli, nas čaka kolaps sistema. Sami bomo poskrbeli za to. Že danes, če greste po ulici in nekdo kihne ali zakašlja, ga takoj pogledamo. In to je tista stvar, ki si je na svetu ne želim. Graditi bomo morali na zaupanju. 
 
 

Sedaj tudi uradno: marsikateri ukrep je (bil) kontraproduktiven. Na začetku epidemije sem ukrepe tudi sam podpiral, bolezen je bila nepoznana in edino logično je, da je v takšnem primeru potrebno postopati po previdnostnem načelu in biti raje preveč previden kot premalo. Vendar sedaj vemo, kakšna je razlika v smrtnosti med bolj in manj restriktivnimi državami in ta gotovo ne opravičuje zanemarjanja vseh ostalih segmentov prebivalstva in družbe. Čim prej bo potrebno preiti v bolj liberalen režim s poudarjanjem osebne odgovornosti. Rizične skupine naj bodo tiste, ki naj ostajajo doma, zmanjšujejo osebne stike in se do maksimuma držijo higienskih in zaščitnih priporočil. Vsem ostalim pa je potrebno zagotoviti normalnejše življenje, za začetek bi bilo dovolj že manj bombardiranja z vsakodnevnimi negativnimi novicami, prisotnimi kamorkoli se obrneš, ter manj oštevanja in raje več razlaganja. 


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#16 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 26 september 2020 - 11:40

Tudi Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost covida-19, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi,” je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša in vprašal: “Si predstavljate častnike neke vojske sredi vroče vojne, ki zanikajo obstoj sovražnika?” 

V začetku tedna se je izpred Infekcijske klinike v Ljubljani oglasil vodja oddelka tamkajšnje intenzivne terapije, dr. Matjaž Jereb. Opozoril je, da zdravstveni delavci in zdravniki te bolezni ne podcenjujejo, se pa boji, da slovenska javnost še vedno ne verjame, da je to lahko nevarna bolezen in da je to lahko smrtna bolezen. Glede na neugodno epidemiološko situacijo v Sloveniji, se pričakuje, da bo število raslo tudi v prihodnje. Medtem, ko normalni zdravniki opozarjajo in pozivajo k resnemu jemanju situacije s covidom-19, pa se žal najdejo tudi taki, ki bi jih prej lahko šteli med anticovid influencerje oz. kavč strokovnjake kot pa med verodostojno stroko.

 

V četrtkovi Tarči je Erika Žnidaršič gostila nekaj zdravnikov in tudi v tej oddaji smo bili priča temu, da so nekateri strokovnjaki govorili bolj populistično kot pa strokovno. Tako je na primer travmatolog iz mariborskega UKC dr. Uroš Dobnikar sicer omenil, da se veliko stvari govori tudi po socialnih medijih in da je zato začutil, da je zdravniška stroka na nek način zatajila. Vendar pa je takoj za tem povedal, da je največji problem ne toliko virus sam, kot pa strah ljudi, za katerega je pač kriva stroka in mediji, ki ta strah širijo. Problematiko virusa je označil predvsem kot družbeno in etično. “Covid ovira naše psihosocialno stanje,” je povedal.  Njegovo ključno sporočilo pa je bilo: “Če si zdrav, res zdrav, psihofizično zdrav, če živiš v zdravem okolju, ješ zdravo hrano, imaš lepe odnose, boš težko zbolel zaradi tega virusa. Povedati je treba ljudem, da imajo to moč, da se pozdravijo, ta bolezen ni smrtnonosno nevarna.

 

Starostniki bi umrli tudi brez covida
Če je bil dr. Uroš Dobnikar slišati kot nek kavč strokovnjak, pa je šel Matjaž Figelj na en način še v večjo skrajnost. Ta je namreč menil, da ne bi smeli gledati le na to, kako se bo virus zajezil za vsako ceno, saj epidemija ni le virus ampak je družba kot celota. Poudaril je, da na dan zaradi covida-19 umre le 0.5 ljudi, medtem ko je pri nekaterih boleznih stopnja umrljivosti znatno višja. Najbolj pa je razburil z izjavo, da se je nesmiselno boriti za podaljševanje življenja starostnikov, “Saj ti starostniki bi tudi sicer zelo kmalu umrli in jaz sem prepričan, da na koncu leta ne bo velike razlike, ker bi ti tudi brez covida umrli,” je pojasnil Figelj. omenil je tudi, da za otroke virus sploh ni nevaren, zato so pri njih ukrepi še toliko bolj nesmiselni. Po njegovem mnenju epidemiološki ukrepi niti niso dobro podprti z dokazi.
 
Toti bi itak crknli, pa ne bi blo neke razlike

Na izjave Figlja se je med drugim odzval tudi kolumnist in filozof Aleš Ernecl, ki je izjavo strokovnjaka paliativne oskrbe, malo za šalo malo za res, prevedel v mariborščino. “Toti bi itak crknli, pa ne bi blo neke razlike,” je zapisal in moramo priznati, da Figljev stavek tako postane še veliko bolj morbiden, njegov pomen pa je pravzaprav enak kot v originalu. Politolog in profesor Miro Haček pa se je na Twitterju upravičeno spraševal, ali ni izjava dr. Figlja v nasprotju s Hipokratovo prisego in zdravniško etiko ter dodal, da res ne bi želel priti v roke takšnega zdravnika.

 

Upoštevanje ukrepov je edino smiselno ravnanje
Že tako je del laične javnosti dokaj nagnjen k temu, da raje posluša razne Potrče in Ribičke, še večja težava pa nastopi, če imajo tovrstni anticovid glasniki pred imenom dejansko tudi doktorski naziv. Ljudje namreč kar dosti dajo na titule, ne glede na to, če lastniki le-teh v svojih stavkih ne pokažejo kaj prida znanja in intelekta. Dejstvo je, da smo sredi epidemije, četudi ni uradno razglašena. Številke okuženih so vsak dan višje, postelj v bolnišnicah bo začelo primanjkovati, še prej pa ustreznega kadra za oskrbo bolnikov. Res je, da bi se morali posvetiti tudi drugim boleznim, ne le covidu-19, vendar pa s pospešenim širjenjem virusa k temu prav gotovo ne bomo prav nič pripomogli. Z upoštevanjem ukrepov se lahko vsaj potrudimo širjenje do neke mere omejiti in nadzorovati. Žalostno je, da posamezniki vidijo v svojem uporniškem obnašanju določeno politično držo oziroma sporočilo vladi. Morali bi se le ozreti okoli sebe in pomisliti, kaj s svojim vedenjem povzročajo soljudem. Še bolj žalostno pa je, da se tega ne zavedajo niti nekateri zdravniki, ki bi praviloma morali imeti skrb oziroma čut za ljudi še toliko bolj izražen. Morali bi se tudi zavedati, da so sooblikovalci javnega mnenja in temu prilagoditi svoje izjave in svoja ravnanja. V nasprotnem primeru pa bi bilo res vredno razmisliti, ali si sploh še zaslužijo imeti zdravniško licenco.

Sara Bertoncelj


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 26 september 2020 - 11:40.


#17 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 26 september 2020 - 12:36

Tudi Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost covida-19, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi,” je na socialnem omrežju Twitter zapisal predsednik vlade Janez Janša in vprašal: “Si predstavljate častnike neke vojske sredi vroče vojne, ki zanikajo obstoj sovražnika?” 

 

Za spremembo se strinjam z Janšo. Zdravniki, ki zanikajo obstoj virusov, ne morejo biti zdravniki. Na srečo pa v Sloveniji nisem slišal niti za enega zdravnika, ki bi zanikal obstoj covid-19. Kritičen do anti-kovid ukrepov, ki so stvar politike, pa je lahko vsak. Janševe besede se da z lahkoto obrniti tudi takole: Zdravniška zbornica bi morala resno razmisliti o odvzemu licence zdravnikom, ki zanikajo nevarnost rakavih obolenj, čeprav bolniki umirajo pred njihovimi očmi.

 

Mori kovid in mori rak. Če je dopustno opuščati preventivo in zdravljenje enega, je tudi drugega. Katero bolezen bomo prioritizirali je tako na koncu politična, ne pa strokovna odločitev. 

 

Dejstvo je, da smo sredi epidemije, četudi ni uradno razglašena. Številke okuženih so vsak dan višje, postelj v bolnišnicah bo začelo primanjkovati, še prej pa ustreznega kadra za oskrbo bolnikov. Res je, da bi se morali posvetiti tudi drugim boleznim, ne le covidu-19, vendar pa s pospešenim širjenjem virusa k temu prav gotovo ne bomo prav nič pripomogli. Z upoštevanjem ukrepov se lahko vsaj potrudimo širjenje do neke mere omejiti in nadzorovati. Žalostno je, da posamezniki vidijo v svojem uporniškem obnašanju določeno politično držo oziroma sporočilo vladi. 

 

Če smo sredi epidemije, jo pa razglasimo. Zakaj se je ne razglasi, če je tako hudo? Kdo je zdaj tu neracionalen in nelogičen? 

Bolj kot ljudje je pogrnila vlada. Kapacitete so bojda skoraj polno zasedene. Ob približno 70. ljudeh hospitaliziranih in 20. na intenzivni enoti. Kaj je vlada delala pol leta? Zakaj se ni zagotovilo več postelj? Zakaj smo kupovali več sto respiratorjev, če še postelj ne moremo zagotoviti? Zakaj se ni zaposlilo več ljudi? Tu je izgovor, da študij medicine traja dolgo. Seveda, kot da so novi zdravniki edini vir - koliko jih gre že vsako leto v tujino? Zakaj se zdravstvenemu osebju ni dvignilo plač?

 

Kaj dela vlada? Aja, saj res, na eni strani se takoj najde 780 milijonov za najnovejše orožarske posle, na drugi pa ni moč najti 100 milijonov za zdravstvo, da ne bi blagajna ostala brez sredstev konec leta. Najde se tudi čas in denar za deregulacijo cene bencina za dobičke naftnih družb, sanja se o socialni kapici za bogate, ukvarjajo se z medijsko zakonodajo, 100 tisoč evrov bomo dali za božično drevo v Vatikanu itn.

 

Torej, vlada se ukvarja z vsem drugim kot z zdravstvom, krivi za neobvladovanje kovida pa smo ljudje. Kar tako naprej, samo ne se čudit, če ni zaupanja.


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#18 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 363 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 26 september 2020 - 14:43

Besedi nevarnost in obstoj nista sopomenki. Sicer je iz satelita v orbiti razvidno, da si zamešal, ampak recimo, da te šola slovenskega jezika v tem primeru nič ne stane. Ni za kaj.

 

Ob približno 70. ljudeh hospitaliziranih in 20. na intenzivni enoti. Kaj je vlada delala

 

Dobro vprašanje za Cerarja in Šarca.

 

Aja, saj res, na eni strani se takoj najde 780 milijonov za najnovejše orožarske posle

 

To je zelo zelo malo denarja, praktično nič. Za vojsko bi vlada morala najti vsaj 5 milijard evrov. Potrebujemo še helikopterje, 4 lovska letala, 1 transportno letalo in povsem nove jurišne puške, ki bodo povsem zamenjale FN2000S. FN2000S je namreč potrebno prestaviti v policijske specialne enote, kar ostane pa prodat nekomu.

 

Slovensko zdrastvo je v razsulu že več kot 15 let. Govorimo o problemu, ki je zelo star in sedaj je ta problem naletel na karmo v obliki koronavirusa. Na tem mestu je politizacija povsem neumestna.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 26 september 2020 - 14:46.


#19 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 26 september 2020 - 16:33

Slovensko zdravstvo se je res zanemarjalo že pred Janšo, tako da je kritika Cerarja in Šarca popolnoma upravičena. Ni pa to izgovor za Janšo, češ tudi predhodniki niso naredili nič oz. so naredili premalo. Sedaj je on na oblasti, smo sredi poglobljene zdravstvene krize, EU zastonj deli denar in ni ga bolj primernega trenutka za krepitev slovenskega (javnega) zdravstvenega sistema.


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#20 sense_sensibility

sense_sensibility

  zasvojen'c

 • Člani
 • 487 prispevkov
 • Pridružen: 29.01.2004
 • Lokacija: Na sončni strani Alp

Objavljeno 26 september 2020 - 18:46

Ko bi Janša tako učinkovito začel opremljati zdravstvene domove z materialom, če jih že ne more s kadrom, kot učinkovito menjuje na ključnih vodilnih položajih ljudi na podlagi strankarske in ideološke pripadnosti, bi imela vidva nekoliko manj kosti za glodat, čeprav še vedno dovolj. Dokazuje, da je dovolj avtoritaren in makjavelijevski, a le, ko je v ospredju njegova agenda. Spomnimo, speljal je en poln mandat tudi sam, plus palec drugega.Žal svojih voditeljskih sposobnosti ne zmore, ne zna ali noče uporabiti tam, kjer bi jih res moral, trenutno torej v zdravstvu. Obstaja kje vsebinska analiza poslanskih vprašanj za posamezne stranke v posameznih mandatih? Ker bi bilo res zanimivo pozabljivi javnosti predstaviti agendo vsake posamezne stranke ter za kaj se v resnici zavzemajo. A še bolj kot on mi želodec obračajo pohlepni priskledniki iz SMC in DeSUSa, konkretno Počivalšek in Pivčeva. Nezaslišano arogantno in naduto obnašanje, tipično za jaro gospodo. Hja, oblast je sladka, zelo sladka. In imajo jo lisice, ki si za razliko od originala v Mojci Pokrajculji niti več ne brišejo strdi z gobca, da bi jo namazale nedolžnemu zajčku, ampak jo ponosno kažejo vsem v brk in v posmeh, češ, kaj nam pa morejo. Tele lahko spravi z oblasti le še državni udar. Yup, tako zelo črnogleda sem. Ker imam za kaj biti.
The mind is like a parachute. It doesn’t work unless it’s open.

#21 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 26 september 2020 - 23:53

Čezvesoljska Zombi cerkev blaženega zvonjenja

 

Pridiga za današnji dan
 
Ko so Angleži med drugo svetovno vojno dešifrirali enigmo so bili pred hudo dilemo. Imeli so možnost ustaviti vse napade na ladje in rešiti vsa življenja mornarjev. Vendar bi v tem primeru Nemci zelo hitro izvedeli da so dešifrirali enigmo in bi spremenili način pošiljanja podatkov. S tem bi ves trud šel v nič in izgubljenih bi bilo veliko več življenj, tako vojakov na fronti, kot mornarjev.
 
Zelo dolgo so računali, da so izračunali točno statistično razmerje, katere ladje ne bodo obvestili o načrtovanih napadih nemških podmornic na njih in so jih žrtvovali zato, da so rešili milijone življenj drugih. Bili so nevede zadnja straža, ki je reševala druge.
 
Danes so že precej točni statistični podatki o smrtnosti Covida 19 ter ostalih boleznih. Zelo točno lahko matematiki izračunajo koliko ljudi bo umrlo zaradi neodkrivanja raka in drugih bolezni in zaradi Covida 19. Pa tega resno noben ni naredil. Dve večji raziskavi sta bili o prisotnosti protiteles. Ena v naši deželi, kjer so ob delujočem zdravstvenem sistemu ugotovili, da je ob upoštevanju vseh dejanskih okuženih in smrtnosti le ta 0,15%. Drugo so nedavno naredili v Braziliji, kjer dejansko ni delujočega sistema zdravstva za vse in so ugotovili smrtnost v mestu Manaus na 0,28%. Pomembna ugotovitev slednje raziskave je tudi, da so dosegli čredno imunost pri 66% okuženosti.
 
Kaj bi to pomenilo za našo deželo. 66% od 2.000.000 vseh in 0,15% smrti bi pomenilo 2.000 mrtvih ob nikakršnih preventivnih ukrepih. Številka je visoka in moralno bi bilo sprejemljivo pristati na njo le, če se posledično reši več življenj z normalnim delovanjem zdravstvenega sistema. Moramo se namreč zavedati, da umre 20.000 ljudi na leto v naši deželi in velika večina od njih zaradi raka, kardiovaskularnih bolezni…
 
Dejansko bi morala to biti glavna tema pogovorov strokovnjakov. In tu bi se morali skupaj usesti zdravniki in ostali strokovnjaki, vključno s statistiki in matematiki. Vprašanje je, zakaj tega ne naredijo? Kaj je pravi pristop, ne vemo, bi pa morali dobesedno strokovnjaki izračunati, ker le tako lahko dejansko rešijo življenja.
 
Bong
 
Ko se je v tej in neki drugi temi na forumu omenilo zadnjo Tarčo, sem se zopet spomnil na žugajočega Kreka, kako smo vsi neodgovorni pri (ne)uporabi mask. Nato sem se spomnil še, da so nas na začetku epidemije prijazno obveščali, da maska sama po sebi ne nudi zaščite, če ni pravilno nameščena (zdaj je važno samo da je, pa četudi uporabljamo ena in isto že pol leta). Kam, če ne k tistim, ki so prvi v službi resnice, po osvežitev spomina?
 
 
25244690-8048711-image-a-3_1582754431861
 
Pričakujem, da bo direktor NIJZ prvi zgled v državi, kako pravilno nositi masko. Dejstvo, da ni obrit, lahko pomeni le, da hkrati pridiga o maskah, a ne ve, kdaj so optimalno nameščene, ali pa da se drži pregovora, kar je dovoljeno Jupitru, ni dovoljeno volu. V obeh primerih gre za zelo slab zgled :(

Prispevek uredil/a: BBB, 26 september 2020 - 23:54.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#22 blackfyre

blackfyre

  gay friendly

 • Člani
 • 4 prispevkov
 • Pridružen: 14.08.2018
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 september 2020 - 18:03

V Manausu so ob vrhu epidemije kopali množične grobove. Morda se 4000 mrtvih ne zdi veliko (vaša ljubljena Švedska jih je imela več kot 5000 oz. enako kot vse druge skandinavske države+finska skupaj). Vendar gre za mesto, v katerem je zgolj 6% ljudi starejših od 60 let. Gre tudi za relativno revno mesto (celo v primerjavi z nekaterimi drugimi brazilskimi mesti), tako da je zelo verjetno, da o nekaterih smrtih covid-19 niso poročali (npr. kasnejše smrti zaradi možganskih kapi, vnetnih motenj itd., ki jih lahko povzorči covid19 tudi pri mlajših ljudeh z relativno blago okužbo, ali preprosto ljudje, ki so umrli v domači oskrbi), da ne omenimo morebitnih dolgotrajnih posledic, ki lahko s preživelimi pacienti ostanejo celo več mesecev (vsaj), kar bi lahko v prihodnosti dodatno obremenilo že tako pretresen zdravstveni sistem. 

 

TLDR: Manaus ni bil uspeh, in če bi ga poskušala posnemati v Sloveniji bi prišlo do katastrofe in mnogo višje smrtnosti od 0,28%.

o Manausu: https://www.sciencen...s-herd-immunity

Demografska primerjava Manausa s Slovenijo: https://mobile.twitt...475299818700800

 

Glede CDC-jevih priporočil (objavljena več let pred izbruhom) - kot piše na infografiki gre specifično za navodila za uporabo "filtering facepiece respiratojev" aka mask v stilu n95. Namenjena je delavcem, ki takšne respiratorje uporabljajo za zaščito pred npr. nevarnimi hlapi - maska zato potrebuje zelo tesno prileganje na kožo. Kirurške maske (oz. maske, ki jih med epidemijo nosimo "civilisti") ne potrebujejo tesnega prileganja, ker ne ustavljajo npr. plinov, ampak kapljice/aerosole (ki jih sproščamo med govorjenjem, kašljanjem, itd.), ki so primarni način prenašanja virusa sars-cov2. Zato CDC ne priporoča posebej, da se moški obrijejo, zato so lahko kirurgi bradati in zato Krekova obrazna goščava ni nek big deal ali znak "hinavščine".

Ampak, no, če NOVA24TV to piše, potem mora biti res! /s

 

Tu so trenutna navodila CDC-ja glede koronavirusa. Ne bo težko opaziti, kaj je glavna stvar, ki jo priporočajo: https://www.cdc.gov/...ncov/index.html#23 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 september 2020 - 23:20

O, pa res. Hvala za tole dopolnilo o maskah in bradi, že prej bi moral prebrati tudi drobni tisk. Krekova fabulous brada torej ni (v) nevarnost(i)  :stima:

 

Sicer kao:

 

“There’s no evidence that having a beard per se makes you more or less vulnerable to the coronavirus,” Amesh Adalja, an infectious disease doctor with Johns Hopkins University, told NPR. But “you need to be really meticulous about the hygiene of your beard.” People with facial hair do touch their faces more, which in turn increases risk of infection.

 

... ampak to je že iskanje dlake v jajcu. Poanta mojega prispevka je bila popolnoma drugje. Tudi pri 3% smrtnosti za kovidom bi pridiga Čezvesoljske cerkve v svojem bistvu ostala na mestu. Namesto, da se o posledicah koronavirusnih ukrepov, njihovi učinkovitosti in alternativah pogovarjamo po forumih, bi to morali predebatirati raznorazni strokovnjaki (ne zgolj medicinske znanosti) in svoje ugotovitve na razumljiv način skomunicirati javnosti, da bi ljudje predvsem razumeli zakaj nekaj delamo. Če bi se izkazalo, da je nek način najboljša možna pot, bi bil, sklepam, marsikdo tudi bolj dojemljiv kaj delati.

 

Morda sem sam nadpovprečno slab pri razbiranju uradnih informacij, a zdi se mi, da na povprečen dan do ljudi v glavnem pride "danes je X okuženih, X hospitaliziranih, X mrtvih." 


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#24 blackfyre

blackfyre

  gay friendly

 • Člani
 • 4 prispevkov
 • Pridružen: 14.08.2018
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 28 september 2020 - 00:35

Ja, če ljudje preberejo točno en (1) članek o koronavirusu na dan na rtvslo do njih ne pride ravno veliko informacij. Kdo bi si mislil.

 

To, da javnost ni dovolj obveščena je totalno bullshit izgovor, glede na to, da praktično vsi domači in tuji mediji že 6 mesecev nonstop pišejo o koronavirusu. Večina (rtv, Guardian, NYT, Atlantic, Scientific American, CNN) ima na prvi strani linke do masovne zbirke člankov o koronavirusu (večina je zastonj, drugače uporabiš Outline). Priporočam članke od Ed-a Yonga: https://www.theatlan...virus-covid-19/

 

 

Strokovnjaki kar lepo debatirajo in to naprej komunicirajo.Tega ne vidiš zgolj, če imaš glavo v riti in so tvoj edini vir informacij tviterjevi in fb-jevi kavč epidemiologi.

 #25 BBB

BBB

  izkušen

 • Člani
 • 823 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 04 oktober 2020 - 12:15

Open Letter from Medical Doctors and Health Professionals to All Belgian Authorities and All Belgian Media

 

We, Belgian doctors and health professionals, wish to express our serious concern about the evolution of the situation in the recent months surrounding the outbreak of the SARS-CoV-2 virus. We call on politicians to be independently and critically informed in the decision-making process and in the compulsory implementation of corona-measures. We ask for an open debate, where all experts are represented without any form of censorship. After the initial panic surrounding covid-19, the objective facts now show a completely different picture – there is no medical justification for any emergency policy anymore. The current crisis management has become totally disproportionate and causes more damage than it does any good.
 
We call for an end to all measures and ask for an immediate restoration of our normal democratic governance and legal structures and of all our civil liberties. ‘A cure must not be worse than the problem’ is a thesis that is more relevant than ever in the current situation. We note, however, that the collateral damage now being caused to the population will have a greater impact in the short and long term on all sections of the population than the number of people now being safeguarded from corona.
 
We believe that the policy has introduced mandatory measures that are not sufficiently scientifically based, unilaterally directed, and that there is not enough space in the media for an open debate in which different views and opinions are heard.
 
Moreover, the strict repressive policy on corona strongly contrasts with the government’s minimal policy when it comes to disease prevention, strengthening our own immune system through a healthy lifestyle, optimal care with attention for the individual and investment in care personnel.
 
The concept of health
 
In 1948, the WHO defined health as follows: ‘Health is a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or other physical impairment’.
 
Health, therefore, is a broad concept that goes beyond the physical and also relates to the emotional and social well-being of the individual. Belgium also has a duty, from the point of view of subscribing to fundamental human rights, to include these human rights in its decision-making when it comes to measures taken in the context of public health. 
 
The current global measures taken to combat SARS-CoV-2 violate to a large extent this view of health and human rights. Measures include compulsory wearing of a mask (also in open air and during sporting activities, and in some municipalities even when there are no other people in the vicinity), physical distancing, social isolation, compulsory quarantine for some groups and hygiene measures.
 
The predicted pandemic with millions of deaths
 
At the beginning of the pandemic, the measures were understandable and widely supported, even if there were differences in implementation in the countries around us. The WHO originally predicted a pandemic that would claim 3.4% victims, in other words millions of deaths, and a highly contagious virus for which no treatment or vaccine was available.  This would put unprecedented pressure on the intensive care units (ICUs) of our hospitals.
 
This led to a global alarm situation, never seen in the history of mankind: “flatten the curve” was represented by a lockdown that shut down the entire society and economy and quarantined healthy people. Social distancing became the new normal in anticipation of a rescue vaccine.
 
The facts about covid-19
 
Gradually, the alarm bell was sounded from many sources: the objective facts showed a completely different reality. The course of covid-19 followed the course of a normal wave of infection similar to a flu season. As every year, we see a mix of flu viruses following the curve: first the rhinoviruses, then the influenza A and B viruses, followed by the coronaviruses. There is nothing different from what we normally see.
 
The use of the non-specific PCR test, which produces many false positives, showed an exponential picture.  This test was rushed through with an emergency procedure and was never seriously self-tested. The creator expressly warned that this test was intended for research and not for diagnostics.
 
The PCR test works with cycles of amplification of genetic material – a piece of genome is amplified each time. Any contamination (e.g. other viruses, debris from old virus genomes) can possibly result in false positives. The test does not measure how many viruses are present in the sample. A real viral infection means a massive presence of viruses, the so-called virus load. If someone tests positive, this does not mean that that person is actually clinically infected, is ill or is going to become ill. Koch’s postulate was not fulfilled (“The pure agent found in a patient with complaints can provoke the same complaints in a healthy person”).
 
Since a positive PCR test does not automatically indicate active infection or infectivity, this does not justify the social measures taken, which are based solely on these tests. 
 
Lockdown
 
If we compare the waves of infection in countries with strict lockdown policies to countries that did not impose lockdowns (Sweden, Iceland …), we see similar curves. So there is no link between the imposed lockdown and the course of the infection. Lockdown has not led to a lower mortality rate.
 
If we look at the date of application of the imposed lockdowns we see that the lockdowns were set after the peak was already over and the number of cases decreasing. The drop was therefore not the result of the taken measures. As every year, it seems that climatic conditions (weather, temperature and humidity) and growing immunity are more likely to reduce the wave of infection.
 
Our immune system
 
For thousands of years, the human body has been exposed daily to moisture and droplets containing infectious microorganisms (viruses, bacteria and fungi). The penetration of these microorganisms is prevented by an advanced defence mechanism – the immune system. A strong immune system relies on normal daily exposure to these microbial influences. Overly hygienic measures have a detrimental effect on our immunity. Only people with a weak or faulty immune system should be protected by extensive hygiene or social distancing.
 
Influenza will re-emerge in the autumn (in combination with covid-19) and a possible decrease in natural resilience may lead to further casualties. Our immune system consists of two parts: a congenital, non-specific immune system and an adaptive immune system.
 
The non-specific immune system forms a first barrier: skin, saliva, gastric juice, intestinal mucus, vibratory hair cells, commensal flora, … and prevents the attachment of micro-organisms to tissue. If they do attach, macrophages can cause the microorganisms to be encapsulated and destroyed.
 
The adaptive immune system consists of mucosal immunity (IgA antibodies, mainly produced by cells in the intestines and lung epithelium), cellular immunity (T-cell activation), which can be generated in contact with foreign substances or microorganisms, and humoral immunity (IgM and IgG antibodies produced by the B cells). Recent research shows that both systems are highly entangled.
 
It appears that most people already have a congenital or general immunity to e.g. influenza and other viruses. This is confirmed by the findings on the cruise ship Diamond Princess, which was quarantined because of a few passengers who died of Covid-19. Most of the passengers were elderly and were in an ideal situation of transmission on the ship. However, 75% did not appear to be infected. So even in this high-risk group, the majority are resistant to the virus.
 
A study in the journal Cell shows that most people neutralise the coronavirus by mucosal (IgA) and cellular immunity (T-cells), while experiencing few or no symptoms. Researchers found up to 60% SARS-Cov-2 reactivity with CD4+T cells in a non-infected population, suggesting cross-reactivity with other cold (corona) viruses.
 
Most people therefore already have a congenital or cross-immunity because they were already in contact with variants of the same virus. The antibody formation (IgM and IgG) by B-cells only occupies a relatively small part of our immune system. This may explain why, with an antibody percentage of 5-10%, there may be a group immunity anyway. The efficacy of vaccines is assessed precisely on the basis of whether or not we have these antibodies. This is a misrepresentation.
 
Most people who test positive (PCR) have no complaints. Their immune system is strong enough. Strengthening natural immunity is a much more logical approach. Prevention is an important, insufficiently highlighted pillar: healthy, full-fledged nutrition, exercise in fresh air, without a mask, stress reduction and nourishing emotional and social contacts.
 
Consequences of social isolation on physical and mental health
 
Social isolation and economic damage led to an increase in depression, anxiety, suicides, intra-family violence and child abuse. Studies have shown that the more social and emotional commitments people have, the more resistant they are to viruses. It is much more likely that isolation and quarantine have fatal consequences.
 
The isolation measures have also led to physical inactivity in many older people due to their being forced to stay indoors. However, sufficient exercise has a positive effect on cognitive functioning, reducing depressive complaints and anxiety and improving physical health, energy levels, well-being and, in general, quality of life.
 
Fear, persistent stress and loneliness induced by social distancing have a proven negative influence on psychological and general health. 
 
A highly contagious virus with millions of deaths without any treatment?
 
Mortality turned out to be many times lower than expected and close to that of a normal seasonal flu (0.2%). The number of registered corona deaths therefore still seems to be overestimated.
 
There is a difference between death by corona and death with corona. Humans are often carriers of multiple viruses and potentially pathogenic bacteria at the same time. Taking into account the fact that most people who developed serious symptoms suffered from additional pathology, one cannot simply conclude that the corona-infection was the cause of death. This was mostly not taken into account in the statistics.
 
The most vulnerable groups can be clearly identified. The vast majority of deceased patients were 80 years of age or older. The majority (70%) of the deceased, younger than 70 years, had an underlying disorder, such as cardiovascular suffering, diabetes mellitus, chronic lung disease or obesity. The vast majority of infected persons (>98%) did not or hardly became ill or recovered spontaneously.
 
Meanwhile, there is an affordable, safe and efficient therapy available for those who do show severe symptoms of disease in the form of HCQ (hydroxychloroquine), zinc and AZT (azithromycin). Rapidly applied this therapy leads to recovery and often prevents hospitalisation. Hardly anyone has to die now.
 
Propagation 
 
Spreading occurs by drip infection (only for patients who cough or sneeze) and aerosols in closed, unventilated rooms. Contamination is therefore not possible in the open air. Contact tracing and epidemiological studies show that healthy people (or positively tested asymptomatic carriers) are virtually unable to transmit the virus. Healthy people therefore do not put each other at risk.
 
Transfer via objects (e.g. money, shopping or shopping trolleys) has not been scientifically proven. All this seriously calls into question the whole policy of social distancing and compulsory mouth masks for healthy people – there is no scientific basis for this.
 
Masks
 
Oral masks belong in contexts where contacts with proven at-risk groups or people with upper respiratory complaints take place, and in a medical context/hospital-retirement home setting. They reduce the risk of droplet infection by sneezing or coughing. Oral masks in healthy individuals are ineffective against the spread of viral infections.
 
Wearing a mask is not without side effects. Oxygen deficiency (headache, nausea, fatigue, loss of concentration) occurs fairly quickly, an effect similar to altitude sickness. Every day we now see patients complaining of headaches, sinus problems, respiratory problems and hyperventilation due to wearing masks. In addition, the accumulated CO2 leads to a toxic acidification of the organism which affects our immunity. Some experts even warn of an increased transmission of the virus in case of inappropriate use of the mask.
 
Our Labour Code (Codex 6) refers to a CO2 content (ventilation in workplaces) of 900 ppm, maximum 1200 ppm in special circumstances. After wearing a mask for one minute, this toxic limit is considerably exceeded to values that are three to four times higher than these maximum values. Anyone who wears a mask is therefore in an extreme poorly ventilated room.
 
Inappropriate use of masks without a comprehensive medical cardio-pulmonary test file is therefore not recommended by recognised safety specialists for workers. Hospitals have a sterile environment in their operating rooms where staff wear masks and there is precise regulation of humidity / temperature with appropriately monitored oxygen flow to compensate for this, thus meeting strict safety standards.
 
A second corona wave?
 
A second wave is now being discussed in Belgium, with a further tightening of the measures as a result. However, closer examination of Sciensano’s figures (latest report of 3 September 2020) shows that, although there has been an increase in the number of infections since mid-July, there was no increase in hospital admissions or deaths at that time. It is therefore not a second wave of corona, but a so-called “case chemistry” due to an increased number of tests. 
 
The number of hospital admissions or deaths showed a shortlasting minimal increase in recent weeks, but in interpreting it, we must take into account the recent heatwave. In addition, the vast majority of the victims are still in the population group >75 years.
 
This indicates that the proportion of the measures taken in relation to the working population and young people is disproportionate to the intended objectives. The vast majority of the positively tested “infected” persons are in the age group of the active population, which does not develop any or merely limited symptoms, due to a well-functioning immune system. 
 
Strengthening a prevention policy 
 
The corona measures form a striking contrast to the minimal policy pursued by the government until now, when it comes to well-founded measures with proven health benefits such as the sugar tax, the ban on (e-)cigarettes and making healthy food, exercise and social support networks financially attractive and widely accessible. It is a missed opportunity for a better prevention policy that could have brought about a change in mentality in all sections of the population with clear results in terms of public health. At present, only 3% of the health care budget goes to prevention. 
 
Vaccine
 
Survey studies on influenza vaccinations show that in 10 years we have only succeeded three times in developing a vaccine with an efficiency rate of more than 50%. Vaccinating our elderly appears to be inefficient. Over 75 years of age, the efficacy is almost non-existent.
 
Due to the continuous natural mutation of viruses, as we also see every year in the case of the influenza virus, a vaccine is at most a temporary solution, which requires new vaccines each time afterwards. An untested vaccine, which is implemented by emergency procedure and for which the manufacturers have already obtained legal immunity from possible harm, raises serious questions. We do not wish to use our patients as guinea pigs.
 
On a global scale, 700 000 cases of damage or death are expected as a result of the vaccine. If 95% of people experience Covid-19 virtually symptom-free, the risk of exposure to an untested vaccine is irresponsible.
 
The role of the media and the official communication plan
 
Over the past few months, newspaper, radio and TV makers seemed to stand almost uncritically behind the panel of experts and the government, there, where it is precisely the press that should be critical and prevent one-sided governmental communication. This has led to a public communication in our news media, that was more like propaganda than objective reporting.
 
In our opinion, it is the task of journalism to bring news as objectively and neutrally as possible, aimed at finding the truth and critically controlling power, with dissenting experts also being given a forum in which to express themselves.
 
The official story that a lockdown was necessary, that this was the only possible solution, and that everyone stood behind this lockdown, made it difficult for people with a different view, as well as experts, to express a different opinion. Alternative opinions were ignored or ridiculed. We have not seen open debates in the media, where different views could be expressed.
 
We were also surprised by the many videos and articles by many scientific experts and authorities, which were and are still being removed from social media. We feel that this does not fit in with a free, democratic constitutional state, all the more so as it leads to tunnel vision. This policy also has a paralysing effect and feeds fear and concern in society. In this context, we reject the intention of censorship of dissidents in the European Union!
 
The way in which Covid-19 has been portrayed by politicians and the media has not done the situation any good either. War terms were popular and warlike language was not lacking. There has often been mention of a ‘war’ with an ‘invisible enemy’ who has to be ‘defeated’. The use in the media of phrases such as ‘care heroes in the front line’ and ‘corona victims’ has further fuelled fear, as has the idea that we are globally dealing with a ‘killer virus’.
 
The relentless bombardment with figures, that were unleashed on the population day after day, hour after hour, without interpreting those figures, without comparing them to flu deaths in other years, without comparing them to deaths from other causes, has induced a real psychosis of fear in the population. This is not information, this is manipulation.
 
Emergency law versus Human Rights
 
The general principle of good governance calls for the proportionality of government decisions to be weighed up in the light of the Higher Legal Standards: any interference by government must comply with the fundamental rights as protected in the European Convention on Human Rights (ECHR). Interference by public authorities is only permitted in crisis situations. In other words, discretionary decisions must be proportionate to an absolute necessity.
 
The measures currently taken concern interference in the exercise of, among other things, the right to respect of private and family life, freedom of thought, conscience and religion, freedom of expression and freedom of assembly and association, the right to education, etc., and must therefore comply with fundamental rights as protected by the European Convention on Human Rights (ECHR).
 
For example, in accordance with Article 8(2) of the ECHR, interference with the right to private and family life is permissible only if the measures are necessary in the interests of national security, public safety, the economic well-being of the country, the protection of public order and the prevention of criminal offences, the protection of health or the protection of the rights and freedoms of others, the regulatory text on which the interference is based must be sufficiently clear, foreseeable and proportionate to the objectives pursued.45
 
The predicted pandemic of millions of deaths seemed to respond to these crisis conditions, leading to the establishment of an emergency government. Now that the objective facts show something completely different, the condition of inability to act otherwise (no time to evaluate thoroughly if there is an emergency) is no longer in place. Covid-19 is not a cold virus, but a well treatable condition with a mortality rate comparable to the seasonal flu. In other words, there is no longer an insurmountable obstacle to public health.
 
There is no state of emergency.
 
Immense damage caused by the current policies
 
An open discussion on corona measures means that, in addition to the years of life gained by corona patients, we must also take into account other factors affecting the health of the entire population. These include damage in the psychosocial domain (increase in depression, anxiety, suicides, intra-family violence and child abuse) and economic damage.
 
If we take this collateral damage into account, the current policy is out of all proportion, the proverbial use of a sledgehammer to crack a nut. We find it shocking that the government is invoking health as a reason for the emergency law. As doctors and health professionals, in the face of a virus which, in terms of its harmfulness, mortality and transmissibility, approaches the seasonal influenza, we can only reject these extremely disproportionate measures.

 


Prispevek uredil/a: BBB, 04 oktober 2020 - 12:16.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov