Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Coming out - dolžnost ali odločitev?


2 odgovorov v tej temi

#1 ChasingKites

ChasingKites

  piščan'c

 • Člani
 • 90 prispevkov
 • Pridružen: 07.11.2015
 • Lokacija: Maribor

Objavljeno 01 september 2020 - 18:27

Zadnje čase se veliko sprašujem o tem, če je outiranje dandanes sploh še smiselno ali se na to v ''naših'' krogih enostavno gleda kot na nekaj, kar je slej ko prej treba narediti. Ne govorim o outiranju v krogu ožje družine ali pred bližnjimi prijatelji - tu sem mnenja, da si ti ljudje vsekakor zaslužijo vedeti in da ima lahko tudi negativna reakcija z njihove strani pozitivne posledice, in o tem tudi ne bom diskutiral. Govorim bolj o outiranju v okoljih, kjer nismo nujno obkroženi z ljudmi, ki jih tako dobro poznamo. Šola/fakulteta, delovno mesto in podobne situacije. Sam namreč ne vidim ravno smisla v tem, da bi se bilo tem ljudem v kakršnikoli kapaciteti potrebno outirati. Kaj pa moje sošolce ali sodelavce briga, s kom se dobivam, s kom sem v razmerju ali karkoli podobnega? Pa, da ne bo pomote, ne prosim vas za nasvet, ker bi bil kakorkoli nesiguren v to, će naj se tem ljudem outam. Sprašujem vas, če vidite smisel v outiranju tem ljudem, če mislite, da si ti ljudje zaslužijo to vedeti oziroma imajo do tega pravico. V krogu prijateljev, medijih ipd. vse bolj pogosto opažam, da je nagovarjanje h outiranju - tudi, če to iz nikakršnega razloga (npr. prisotnost homofobije) ni potrebno - vse bolj prisotno. Dobivam občutek, da si nekateri pripadniki ne-kvir družbe mislijo, da imajo pravico vedeti, če je nekdo drug gej, trans, lezbijka, biseksualec/ka, kakorkoli že. Imate podoben občutek? Menite, da se dandanes od nas ''pričakuje,'' da se javno outiramo?


Prispevek uredil/a: ChasingKites, 01 september 2020 - 18:29.

My hobbies include day-drinking, sinning and rimming.


#2 fajmoster

fajmoster

  biskvitek

 • Člani
 • 35 prispevkov
 • Pridružen: 11.09.2018

Objavljeno 01 september 2020 - 21:53

Ne. Coming out je odločitev. Zavestna in hotena. S kom se.ti objemaš ali s kom ti spiš je pa čisto tvoja stvar ...

Prispevek uredil/a: fajmoster, 01 september 2020 - 21:53.


#3 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  redni gost

 • Člani
 • 351 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 06 september 2020 - 19:12

Jaz mislim, da smo zelo različni glede tega. Spoznal sem ljudi, pred katerimi sem samozavestno outiral in ljudi pred katerimi ne želim outirati. S slednjim ne povezujem morebitni strah pred diskriminacijo, ampak bolj to, da identiteto ne vidim v trenutnem kontekstu. Pogovarjam se o ženski konfekciji s prijateljico: outiram. Pogovarjam se z nekom o ne vem dizelskih lokomotivah: ne outiram.

 

Res pa je, da če kje zalotim kakšno transfobijo ali homofobijo, če je potrebno le outiram kot LGBT posameznik, če ni potrebno pa vsaj shitpostam. (facebook od Domovinske lige npr., kadar pišejo kretenizme)


0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov