Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Transseksualna ženska


4 odgovorov v tej temi

#1 Moska_Lezbijka

Moska_Lezbijka

  piščan'c

 • Člani
 • 60 prispevkov
 • Pridružen: 10.10.2017

Objavljeno 18 december 2018 - 12:03

Čaw čaw.

 

Se nagibam k temu, da bi postala transseksualna ženska in me zanima, če je tukaj kakšna transseksualna ženska, ki bi delila z menoj njene izkušnje, ko je prihajala ven, potem o tranziciji ni treba da se res spremeni spol tudi pač penis v vagino samo to da zaživi kot ženska. Hvala vam za odgovore.

 

LP.#2 GAga

GAga

  biskvitek

 • Člani
 • 28 prispevkov
 • Pridružen: 11.10.2014
 • Lokacija: London

Objavljeno 07 februar 2019 - 13:37

Hello,
 
Ze nekaj dni premisljujem kako in ce sploh naj odgovorim na to objavo/klic na pomoc, pa nikakor ne morem preko rahlo ignorantskih trditev, ki jo sestavljajo.
 
Odkar sem se pred leti registrirala na tem forumu, cakam na kakrsno koli objavo na temo stransspolnosti, glede na to da naj bi bil forum namenjen slovenski LGBT populaciji, kamor sodijo/-mo tudi transspolne osebe, pa nikakor nisem naletela na kaj posebej informativnega ali produktivnega. Zaradi tega me je ta objava se toliko bolj pritegnila. Vec kot ocitno je, da slivensko govorece transspolne osebe potrebujemo skupnost, ki bi delovala na spletu, tudi zaradi terminologije, kaj sele dusevne 
podpore in nujnih informacij.
 
Najprej bi rada izpostavila, da je termin 'transseksualen' mocno medikaliziran in zastarel, zaljiv za velik del trans populacije; primernejse in pravilnejse je 'transspolen'. Najbolj pa me bode v oci, da bi 'rada POSTALA trans~ zenska'. Spol in spolna identiteta sta zelo kompleksna pojma, se toliko bolj izkusnje trans oseb. Ena najvecjih zmot oz. napacnih predstav druzbe o transspolnosti je, da spol lahko 'spremenis', da 'postanes oseba nasprotnega spola', da si 'rojen v napacnem telesu'. Za odpravo takih mitov so trans organizacije in aktivisti bili ze mnogo bojev. Spolna identiteta ni in ne bi smela biti razumljena kot odvisna od zunanjega izgleda oz. anatomske zgradbe. 'Sex' in 'gender' sta dva popolnoma razlicna in medsebojno neodvisna pojma. Zatorej dolocenega spola ne 'postanes', temvec se z njim identificiras in kot tak/-a obstajas. 
 
V objavi si si na to ze sama odgovorila, oziroma nisi bila pozorna na kontradiktornost le-te; pravis, da 'ni nujno, da se res spremeni spol' v kotnekstu 'penis v vagino, samo to da zazivis kot zenska', torej ce se pocutis kot zenska in tako tudi zivis, spola nisi in ga ne bos nikoli 'spremenila' kot takega (s cimer ne trdim, da se tvoja spolna identiteta ne more spremeniti). Po tem, da razmisljas, 'da bi postala trans~ zenska' sklepam, da je taka tudi tvoja spolna identiteta. Kaj te torej ovira pri tem?
 
Za zivljenje kot zenska ne potrebujes nicesar, kar bi bilo enako vsem izkusnjam oseb z enako identiteto. Tu ni pravil (oziroma jih ne bi smelo biti, saj nihce nima pravice zanikati identitete drugega in postavljati pravil). Makeup, oblacila z zenskih oddelkov, uporaba zenskih zaimkov, sprememba glasu, sprememba v obnasanju, vrsta 'feminization' operacij in hormonov, vse to je lastna izbira posameznika, ki se v to poda z namenom, da bi ublazil spolno disforijo (nelagodje ob spolu, ki je bil osebi pripisan ob rojstvu). 
Najpogostejsi vecji prvi korak je hormonska terapija, pred katero se je priporocljivo 'outirati' bliznjim (sorodnikom, prijateljem, sodelavcem). Postopek je sicer zelo pocasen, a vseeno opazen na daljsi rok. Pri oblacilih in prezentaciji na sploh pa je vse odvisno od tvojih zelja in udobja. Ce se z necim ne pocutis lagodno in varno, ti tega koraka ni treba storiti.
Osebno ne poznam tvojih okoliscin in konkretnih 'ciljev', zato ti tezko pomagam na tem podrocju. Ce se zelis o tem pogovoriti bolj podrobno ali ce imas kaksna vprasanja, se lahko kadarkoli obrnes name in mi napises zasebno sporocilo.
 
LP
 
PS: Pricakujem, da bo zgornja objava pritegnila transfobe, ki trdijo da to niso...Bring it on!


#3 laex_

laex_

  gay friendly

 • Člani
 • 1 prispevkov
 • Pridružen: 21.08.2016

Objavljeno 16 februar 2019 - 09:09

Zivjo, glede tranzicije pojdi k psihiatrinji Ireni Rahne Otorepec (Tu je se en psihiater odvisno kerga bos meu/la), napotnice ne rabiš. Nato te bo napotila k endokrinologinji za hormonsko terapijo. Sama sem sla k njej prvic pri 16. Pomoje sem najmlajsa oseba ki je spremenila spol v Sloveniji. Sodec po njenih besedah. Potem tu se sam/a odločiš za posege, če jih želiš in so tudi brezplačni v Sloveniji (brusenje adamovega jabolka, glasu, prsnih vsadkov in genitalne rekonstrukcije. Jaz sem dala čez nekaj operacij. Moja zadnja operacija je genitalna rekonstrukcija:) sem pa stara 21. Srecno.

#4 Moska_Lezbijka

Moska_Lezbijka

  piščan'c

 • Člani
 • 60 prispevkov
 • Pridružen: 10.10.2017

Objavljeno 28 marec 2019 - 18:44

Hvala Obema za odgovore ful sta mi bila v pomoč :) :)#5 _Monika_

_Monika_

  gay friendly

 • Člani
 • 9 prispevkov
 • Pridružen: 04.11.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 24 april 2019 - 16:30

Pozdravljeni, študiram sociologijo na FDVju in pišem seminarsko nalogo na temo Transnormativnosti. Potrebujem transspolne nebinarne osebe za 15-minutni intervju. Če slučajno kdo koga pozna, ki bi bil zainteresiran za sodelovanje, naj mi piše na monika.pozar94@gmail.com. Hvala.


0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov