Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Trans/enby osebe pri spolno specifičnem specialistu


1 odgovori v to temo

#1 N'alan

N'alan

  nov na sceni

 • Člani
 • 288 prispevkov
 • Pridružen: 24.01.2006
 • Lokacija: doma

Objavljeno 21 oktober 2018 - 13:52

Zdaj sem ravno opazil temo o težavah s kožico, pa me zanima,

kakšne izkušnje imate trans, spolno nebinarne, medspolne (in kar je še takega) osebe z obiskom zdravnika, ko gre za težave z genitalijami oz. "spolnimi znaki", 

se pravi, a ste tu pre-op trans moški in enby folk, ki uporabljate storitve ginekologa, trans ženske in enby folk, ki uporabljate storitve urologa, če kdo še nima urejenih dokumentov, a dobiva vabila na preglede Zora/Svit in kaj naredite s tem, 

kakšne pozitivne ali negativne izkušnje (pa ne v smislu praznega pizdakanja, ampak da se lahko kdo drug kaj nauči oz. si prihrani kako slabo izkušnjo?)

mogoče tudi kaj v smislu tranzicije, psihologa, endokrinologa ... 

Koliko vas je, ki se preprosto izogibate obisku specialista, ker vam je neprijetno zaradi neskladnosti lastne identitete in oznake v dokumentih?

Če je komu neprijetno govoriti o tem, bi mogoče lahko naredil tudi anonimno spletno anketo pa objavim rezultate, ker se mi zdi precej zanimivo, ampak hkrati pa se mi zdi, da če kje, je MF res prostor, kjer se lahko odprto in sproščeno izražamo o svojih izkušnjah človeškosti in vsem, kar pride zraven. To neko zamolčavanje pa pretvarjanje, da smo, kar nismo oz. pritisk, da bi to morali biti, da bi bili bolj všečni in vredni ljubezni, je eno samo sranje, ki najbolj načenja samopodobo in psihofizično zdravje, tako da sem sam velik pristaš tega, da se o stvareh odkrito pogovarja, če se pa kdo norčuje ali gre v napad, pa itak kaže samo svojo podobo, mentaliteto ali omejenost. 

My five cents' worth:
++++: dr. Nataša Tul Mandić (izkušnja bližnjih prijateljic)

++++: Dr. Andrej Zore (osebna izkušnja)

----: Zdravstveni dom na Aškerčevi (in 


This is the real me. 


#2 NikNak

NikNak

  gay friendly

 • Člani
 • 7 prispevkov
 • Pridružen: 20.06.2018

Objavljeno 25 oktober 2018 - 10:26

Sem pre-OP trans ženska in moram priznati, da na Ljubljanskem UKC-ju ter v Izolski SB nisem imela nikakršnih neprijetnih izkušenj tako s kirurgi, urologi, endokrinologi, psihiatri, kot tudi z medicinskimi sestrami. Prav tako nisem imela nobenih neprijetnih izkušenj z dermatologi na Parmovi.

V kolikor specialist ne ve, zakaj se gre, samo mirno povem, da sem trans ženska, da sem spremenila spol. V večini je odziv pozitivno presenečenje, in ponavadi jih zanima kaj več o transspolnosti, in ponavadi tudi zelo spoštljivo sprašujejo o tem (kar je razumljivo, glede na to, da so informacije na to temo v splošni javnosti popolnoma pomanjkljive).

Mislim, da v kolikor imaš povsem "casual" in dostopen odnos do njih, bodo tudi oni imeli tak odnos do tebe.
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov