Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Alkohol


11 odgovorov v tej temi

#1 Omicron30

Omicron30

  nov na sceni

 • Člani
 • 287 prispevkov
 • Pridružen: 30.06.2011
 • Lokacija: Litija

Objavljeno 27 april 2016 - 16:46

Malo gledal po temah o zdravju in zasledil vse teme skoraj: o hujšanju, prehrani, kajenju, debelosti, SPB,... Toda manjka ena tema - ALKOHOL.

 

No zame malo čudno, da sem se spodstopil te teme, ker ne pijem alkohola (skoraj nikoli). Pa me zanima, kako ste ostali uporabniki s tem? Kolikokrat se ga napijete na mesec, leto...? Kaj najraje pijete od alkohola? Je alkohol res potreben za dobro žurko?...

 

Namreč pred nekaj dnevi smo imeli s sodelavci družabni piknik. Ker sem se odločil, da na piknik ne grem - pa me je potem sodelavka prepričala, da greva midva malo kasneje, sem se odločl, da grem potem z njo. In ko sva z par urno zakasnitvijo prišla na ta piknik, so bili že vsi skoraj mrtvo pijani. Ker sam nisem bil pijan, me je sodelavec naslednji dan ogovoril, češ, da nisem bil nekako razpoložen na pikniku. Moj odgovor pa je bil, da če nisem bil pijan, še ne pomeni, da se nisem imel dobro. Torej iz vsega tega ven potegnem, da če nisi pijan, potem ni prava žurka. Zato sem tudi odprl to temo in da vidim kaj vi mislite o alkoholu in vseh rečeh z njim povezanim.


"Let me guess, someone stole your sweetroll?"


#2 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 710 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 27 april 2016 - 18:09

Alkohol pijem, ampak ne prav pogosto. V mladosti smo se ga z družbo kdaj pa kdaj tudi napili, predvsem na žurkah, ki so bile čez vikend. Ko sem odrasla oz. sem začela s službo, je bilo teh druženj, kjer je alkohol tekel v potokih, vedno manj. Morda sem včasih mislila, da vinjenost pripomore k relaksaciji in da se imaš pač v družbi bolje, da si bolj sproščen... vendar danes ne mislim več tako.

 

Tako da zdaj alkohol pijem ob posebnih priložnostih, ko se kaj proslavlja, ko so prazniki, npr. Novo leto ali pa kakšen kozarec vina ob kosilu ali večerji. Žganih pijač ne maram. Alkohola nikoli ne pijem za sprostitev. Kaj najraje pijem? Uh, kakšno dobro belo polsuho vino ali morda od rdečih vin Teran, Refošk, Chianti, včasih kakšno peneče vino, ki pa mora biti polsladko ali sladko, suhih ne maram, seveda pa ob vročih poletnih dneh paše kakšen kozarec mrzlega piva. Poskusim tudi kakšen sladek likerček, čokoladni, jajčni liker sta mi všeč, borovničke v Teranu ali teranov liker. Ko sem na dopustu ob morju, se ob večerih prileže kakšen dober cocktail...

 

Uh, hudo, zdaj sem toliko stvari naštela, da se bere, kot da pravzaprav spijem veliko alkohola. :D Ampak z alkoholom vseeno nimam težav, na srečo. Če si zmeren, je vse OK.

 

P.S. Nekaj je pa res: človek se prav čudno in morda celo malo neumno počuti, če je edini trezen na kakšni zabavi, okrog njega pa vsi pijani. To sem samo enkrat doživela, bilo je prav čudno. :sok:


Ljubezen je večna, dokler traja.

#3 Omicron30

Omicron30

  nov na sceni

 • Člani
 • 287 prispevkov
 • Pridružen: 30.06.2011
 • Lokacija: Litija

Objavljeno 27 april 2016 - 18:20

Hehe Provokatorka. Res je prebrat, kot da si vsak dan pijana, ko si naštevala, kaj rada občasno zaužiješ. Naprimer sam ne maram piva. Veliko raje imam kako vino. No ja kaki sladki likerji mi tud sedejo. Žganih pijač se nikoli nisem prav rad posluževal. Teranov liker...mmmmmmmmmmmmm. Rad pa imam kak Martini (res je mogoče slišat, da pijem samo ženske pijače). Peneče vino res samo ob priložnostih (novo leto, rojstni dnevi...). Drugače pa raje ostajam pri brezalkoholnih pijačah.

Je pa res, da če si edini trezen v družbi, zna bit prav neprijeten občutek v smislu "KVA SEM RES TOLK BREZVEZEN, DA SEM EDIN TREZEN!" (glej ga zlomka, pa še rima se). :)


"Let me guess, someone stole your sweetroll?"


#4 milkyway

milkyway

  piščan'c

 • Člani
 • 137 prispevkov
 • Pridružen: 17.03.2015
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 27 april 2016 - 21:50

Ne pijem. Enostavno mi pitje alkohola in žganih pijač ne paše.
Da sem bil v življenju res pijan pa je bilo samo 1x... na maturancu. No pa sem še vedno bil zmožen spravit sosolca domov hehehehhehe.

Zakaj ne pijem je lahko razlog tudi v tem, da je bilo včasih v naši familiji preveč alkohola + lovsko orožje... posledice tega pa so bile skrivanje po hiši, čakanje da so se zadeve pomirile in šele nato odšli spat... mogoče me to podzavestno odvrača... čeprav sem bil takrat še majhen in se tega ne spominjam dobro, vidim to v očeh staršev, ki sta najbolj trpela tisti čas in se skrivala v lastni hiši...

No o zabavah in alkoholu na zabavah pa nemorem veliko povedat. Nisem bil povabljen na zabave ravno iz tega razloga ker ne pijem... češ ker nebom pijan bom kvaril zabavo itd...

No me pa vedno veseli, da lahko nudi prevoz in ljudi varno spravim domov. :)

#5 Quechua

Quechua

  piščan'c

 • Člani
 • 116 prispevkov
 • Pridružen: 21.11.2011

Objavljeno 28 april 2016 - 08:41

Hmja :)
Jaz sem precej pozno zacel z alkoholom, najbrz po 20em letu. Studentske zurke so bile kar naporne, kar se tega tice. Tako da lahko recem, da sem se ga dostikrat napil, da mi je moral kdo pomagati, da pridem domov, pa se je morda zgodilo enkrat, dvakrat. Ponavadi smo pomagali en drugemu :)
Sedaj v resnejsih letih se zapase kak zur in vec alkohola. Ampak precej redko :)
Rad imam koktejle, kaksno viski kolo, sadne alkohole pijace. V bistvu kar vse no ;)
"Stop acting as if life is a rehearsal. Live this day as if it were your last. The past is over and gone. The future is not guaranteed."
"The secret of happiness is freedom. The secret of freedom is courage."

#6 PikiMiki

PikiMiki

  piščan'c

 • Člani
 • 144 prispevkov
 • Pridružen: 28.05.2014
 • Lokacija: Okolica Maribora

Objavljeno 28 april 2016 - 09:36

Jaz tu pa tam spijem kaki deci domačega vina ob kosilu. Pa mogoče kdaj kaj več na kakšnem obisku. Drugače pa ne. Ven oz na zabave/čage pa tudi zelo malo hodim-jebiga nismo več mladi haha...

Pivo mi je dobro ampak ni ga čez rdečega vina. Penečih vin ne maram. Bljek. Isto belega vina. Mogoče kak deci več pa ne. Kakšne domače borovničke so mi tudi dobre. Viski ipd? Ne vem kaj vidijo eni v tem.

Je pa totalno mimo češ če nisi pijan, da se ne moreš zabavat oz da nisi za čago. Je pa res čudni filing. Vsi pijani ko opice ti pa trezn...Tudi sam doživel

:)


An eye for an eye makes the whole world blind.


#7 idoru

idoru

  redni gost

 • Člani
 • 350 prispevkov
 • Pridružen: 09.07.2015
 • Lokacija: u hribih

Objavljeno 08 maj 2016 - 13:24

Jaz sem odrasla v deželici, ki so jo 'ljubkovalno' klicali Žejna vas. Pijanci everywhere, pozimi je vedno kak umrl ker se ga je nažokal in zmrznil (back in the day ko -5C še ni štelo kot polarni mraz kot danes in je blo -20 nekaj normalnega lol), vzgojila me je stara mama, tudi pijanka, posledično sem bila tudi jaz nabliskana vsak dan nekje do 3ga leta, dokler me mat ni popokala in prevzgojila. :D

 

V mladosti onwards lahko na prste ene roke preštejem kolikokrat sem bila nabliskana (sicer koma ampak brez posledic so regret nuffink), zadnjič 10 let nazaj. Žganih pijač načeloma ne morem spravit po grlu, ob kosilu mi včasih zapaše kakšen glažek rujnega. Edino Radlerju z grenivko težko rečem ne kadar je pri bajti, čeprav temu bi že težko rekli alkohol. Nesem ga res ne velik.

 

Aja, Baileys. Enkrat pri kolegu sem spraznila celo flašo in bla rahlo opita. Ful fajn.


Prispevek uredil/a: idoru, 08 maj 2016 - 13:25.

It doesn't matter what we want. Once we get it, we want something else.


#8 Eos23

Eos23

  Častna članica

 • Člani
 • 997 prispevkov
 • Pridružen: 11.03.2008
 • Lokacija: Povsod in nikjer.

Objavljeno 16 maj 2016 - 20:56

No zame malo čudno, da sem se spodstopil te teme, ker ne pijem alkohola (skoraj nikoli). Pa me zanima, kako ste ostali uporabniki s tem? Kolikokrat se ga napijete na mesec, leto...? Kaj najraje pijete od alkohola? Je alkohol res potreben za dobro žurko?...

 

Sama se ga že vsaj 12 let nisem napila. Prvič sem bila koma pijana pri 13., kdaj sem bila nazadnje ne pomnim. Verjetno sem bila še najbližje temu malce več kot 7 let nazaj, ko sem še bila z bivšo in sem se poskušala spravit nazaj v 'formo'. Potem sem za slabi dve leti popolnoma nehala in tudi odkar sva skupaj z ženo, spijem občasno le kakšen kozarček kakovostnega vina ob obroku, kakšen radler ali brezalkoholno pivo, ob kakšni posebni priložnosti, v izrednih primerih tudi do 0,6 (cl)  žganarije (rum, amaro, sladki liker, črna vodka). Toda raje manj kot več, saj mi je vedno prijetneje zaužiti manjšo količino kakor večjo.

Žurk z alkoholom se pa sploh izogibam. Rada imam družbo kulturnih ljudi, ki tudi kulturno pijejo. Še pa raje tistih, ki sploh ne. ;)


Prispevek uredil/a: Eos23, 16 maj 2016 - 20:58.

There is nothing noble in being superior to your fellow man; true nobility is being superior to your former self.
You are NOT invited to the other side of (in)sanity.
Ex cineribus resurgam, ferox et potens.

#9 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 687 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 03 november 2016 - 22:04

Problem nastane pri pitju alkohola če občasno spiješ kak kozarec  , kar pomeni , da ne potrebuješ veliko :utihni:  , da se te prime... Če   pa še mešaš pijačo e onda zna biti problem.. Pred kratkim v Črni Gori  omaklo mi se  .. ubila me pijesma i nora družba.. Še dobro, da je bila  seko blizu .. Naslednji  dan  me je bolele glava za popizdit ..  


Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#10 K_444

K_444

  piščan'c

 • Člani
 • 179 prispevkov
 • Pridružen: 05.08.2013
 • Lokacija: Lj

Objavljeno 08 maj 2017 - 16:06

No zame malo čudno, da sem se spodstopil te teme, ker ne pijem alkohola (skoraj nikoli). Pa me zanima, kako ste ostali uporabniki s tem? Kolikokrat se ga napijete na mesec, leto...? Kaj najraje pijete od alkohola? Je alkohol res potreben za dobro žurko?...

 

Tudi jaz skoraj nikoli ne pijem alkoholnih pijač in se ga do sedaj (še? Hopefully, that will never ever happen.) nisem napila. Včasih se niti na koncertih ne odločim, da bi pila. Raje poslušam glasbo in uživam brez pijače. Tako da ja, moje mnenje je, da lahko človek uživa tudi brez alkohola in se ima fajn. Če pa že spijem kaj, je pa to v večini primerov radler. En. In še po njem se zna zgodit, da nastane kaj takega iz mene ... xD

 

No, pred kratkim (par mesecev nazaj, če se to sploh še smatra za pred kratkim  :misli: ) sem probala viski kolo in sem ugotovila, da je poleg radlerja edina alkoholna pijača, ki jo moj želodec še prenaša :D ... ampak pri slednjem more bit viskija toliko, da samo pokrije dno, vse drugo pa kola. :D


...

#11 Omicron30

Omicron30

  nov na sceni

 • Člani
 • 287 prispevkov
 • Pridružen: 30.06.2011
 • Lokacija: Litija

Objavljeno 09 maj 2017 - 13:20

Osebno poznam nekaj ljudi, ki so se ozdravili alkoholizma. In vsak od njih mi vedno reče: "Pa ne vem kaj sem videl v alkoholu!". 

No na to temo bi lahko še marsikaj povedal, saj poznam dosti ljudi, ki so ozdravljeni od te navade in nekateri, ki so še vedno v tej razvadi. 

Da samo navedem dva primera. Namreč od moje najboljše prijateljice bivši fant, je bil velik alkoholik. On ni zdržal brez alkohola čez dan. In je bil dejansko vedno pijan. Kasneje, se je odločil, da bo alkohol opustil in zaživel normalno. To je mogoče trajalo kak mesec, in ona je verjela vanj, da je končno konec z alkoholom. Toda čez mesec ali dva pa je postal še večji pijanec in tudi pred njo skrival, da pije. Toda, pijanca prepoznaš takoj. Ko pa mu je dala ultimatum, ali se odloči za njo ali za alkohol, pa je iz nevem kje potegnil pištolo in ji začel grozit, da jo bo ubil (ja pištola je bila prava). No po tistem sta šla narazen, in še danes mi dostikrat reče, da zakaj me ni poslušala in se ga znebila že prej. Namreč, dostikrat sem ji rekel, da z njim ne bo srečna in da če ne drugega ju bo alkohol spravil narazen.

Drugi primer pa je bolj kritičen in se je končal z smrtjo. Namreč v naši hiši sta živela dva človeka (v bistvu sta bila starejši neporočen par). Oba sta bila velika konzumatorja alkohola (in to samo težkih alkoholnih pijač). Hvala ne vem komu, smo se dobro razumeli in nista nikoli delala problemov. Toda z alkoholom pride tudi dostikrat bolezen. Njega so operirali na jetrih, saj je imel že od pijače hudo poškodovana. Toda to ga ni izučilo. Njo so dali zaradi zdravja v dom, zato je ostal sam. Ker pa je bil bolan tudi on in je težko hodil, ni mogel iti v trgovino po pijačo. Nekega dne pa je zaradi tega, ker ni imel alkohola doma več, od nevem kje potegnil stekleničko nekega alkoholnega mazila za telo (v obliki tekočine) in je popil tisto. Na žalost, pa je bilo to zelo strupeno (kot mazilo ne, razen če se zaužije). In od tega je še isto uro umrl. Našla pa ga je njegova sestra in hotela kasneje poročilo od mrliškega uglednika, mesec kasneje je prišlo poročilo, da ga je ravno ta steklenička mazila spravila na oni svet.

No to so bile dve zgodbi, kako je lahko alkohol nevaren. In hvala bogu, da ga ne pijem. 


"Let me guess, someone stole your sweetroll?"


#12 Jacques

Jacques

  piščan'c

 • Člani
 • 54 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2017
 • Lokacija: Prestolnica

Objavljeno 25 julij 2017 - 00:05

Enkrat smo se nekje pogovarjali, da če bi bil alkohol odkrit recimo v zadnjih 50 letih, bi bil verjetno prepovedan. 

 

Sicer prihajam iz družine, kjer je zelo zdrav odnos do alkohola (kozarček vina pri kosilu, občasno kak kozarček močnejšega zvečer in ostane pri eni dozi). Jaz alkohola ne maram preveč, relativno pozno sem ga sploh začel pit. Piva še zdaj ne maram zares in ga pijem bolj zaradi neke družbene sprejemljivosti (kar pa sam pri sebi ne maram, da podlegam tem tradicionalnim pogledom na možate moške, ki morajo držat pivo, da so moški ...). Izjema so kaka artisanalna temna piva. Žgane pijače mi ne grejo sploh, vino nekaj srednjega, všeč pa so mi nekateri likerji/koktejli (sploh Cointreau in Amaretto). Bolj pijan sem bil samo enkrat na eni privat žurkici, ki je dejansko bila zabavna. Nekajkrat sem bil še rahlo pijan. Ostalih žurk, sploh v diskoteki niti ne maram, ker nikoli ne vem, kaj naj tam počnem, na silo se pa tudi nočem opiti, samo da "mi je fajn". Imam pa nek problem (če to je problem), da imam blazno močne zaviralne mehanizme v glavi in se ne morem čisto sprostiti (niti) ob alkoholu. Pijančevanja ne maram in ga obsojam. Predvsem takrat, kadar ljudje zgubijo kontrolo nad samim seboj. Sem pristaš bolj zasebnih zabav, kjer alkohola ali pa vsaj pijančevanja ni (kake družabne/namizne igre, glasba, kitara ...), ker sem se takrat zmeraj bolje počutil. Mogoče tudi zato, ker sem introvertiran. 

 

Je pa pri nas alkohol skorajda prelahko dosegljiv.


Hominem quaero

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov