Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Ameriška politika


393 odgovorov v tej temi

#1 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 708 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 28 februar 2016 - 21:01

Ali kaj spremljate cirkus okrog ameriških volitev? Jaz večkrat gledam CNN, prenašajo debate republikanskih kandidatov (trenutno jih je 5) in dveh iz demokratske stranke. Tisti, ki spremljate: kaj menite, res obstaja kakšna možnost, da Donald Trump postane ameriški predsednik? :S  No, sicer ga mora najprej izbrati njegova stranka, šele potem bi se lahko pomeril s Hillary Clinton, če morda Bernie Sanders ne bo izvoljenec demokratske stranke.

 

Je mogoče že napočil čas za prvo žensko predsednico ZDA? Koga bi vi volili, če bi bili ameriški državljani? Meni sta od demokratov simpatična oba, Hillary in Bernie, republikanci me ne prepričajo kaj dosti. Skratka, tak cirkus imajo kot da bodo volitve že čez 2 tedna, bodo pa šele v novembru. Ampak Amerika je velika in veliko držav je treba obdelati. Pa mnogo delegatov prepričati. Nisem še čisto skužila njihovega volilnega sistema, enkrat si moram prebrati kaj o tem. Vem samo, da ni tako kot pri nas in da odločajo delegati oz. neki elektorji v posamezni državi. Ampak najbrž se morajo tudi ti delegati kaj ozirati na mnenje volivcev, kaj?

 

Če kdo ve kaj več o tem, naj se razpiše. 8)


Ljubezen je večna, dokler traja.

#2 Otaku

Otaku

  nov na sceni

 • Člani
 • 233 prispevkov
 • Pridružen: 19.07.2009

Objavljeno 28 februar 2016 - 21:33

Jaz spremljam vse demokratske debate in tekoče ankete.

 

Republikansko stran se lahko v celoti odpiše.

 

Clintonova se obrača za trenutnim političnim vzdušjem; v vsaki debati z Bernijem je bolj "leva". Ima zelo veliko "okostnjakov v omari", prepirala bi se s Putinom, ameriško vojsko bi še bolj vmešavala v globalne konflikte, podkupljena je s strani Wall Streeta, podpira jo "Establishment", itd. V ZDA je že zdavnaj napočil čas za predsednico, ampak ne Hillary. 

 

Na drugi strani pa Sanders deluje kot veliko boljša izbira, vendar pa se zdi vedno bolj idealističen in obljublja preveč za 4 mandate, kaj šele enega ali 2. 

 

Vseeno podpiram Sandersa. Feel the Bern!#3 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 29 februar 2016 - 09:53

Meni se zdi, da bi bila Hillary dobra predsednica. Provokatorka, najprej gredo vsi po 50 državah, kjer volijo favorite. Trrnutno državljani volijo demokrata in republikanca, ki se bosta pomerila na predsedniških volitvah. Jutri bo slavni supertorek, ker bojo volili v več zveznih državah. Te volitve bodo pokazale, kdo ima največ možnosti za predsedniške volitve.
Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#4 PikiMiki

PikiMiki

  piščan'c

 • Člani
 • 142 prispevkov
 • Pridružen: 28.05.2014
 • Lokacija: Okolica Maribora

Objavljeno 29 februar 2016 - 10:22

Ne gledam oz me ne zanima. Če bo Trump predsednik? Mislim da ne ;)


An eye for an eye makes the whole world blind.


#5 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 756 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 01 marec 2016 - 00:17

Bernie Sanders > Trump > Killary/Hitlary

 

A Plea To Hillary Voters . . . Please Don't!

 

Voliti Hillary zato, ker je ženska, je najbolj anti-feministično v svojem bitu. Po domače povedano: tiste Američanke in Američani, ki bodo volili Hillary, ker je ženska, jo bodo volili zato, ker ima pizdo namesto kurca. Ne na podlagi njenih značilnosti, vizije, vrlin, zgodovine, ampak zato, ker ima "prave" genitalije. Kaj je lahko bolj seksistično?

 

Drugače pa pomeni glas za Hillary glas za ameriški intervencionizem povsod po svetu - če ne bi bilo politikov tipa Hillary, ne bi bilo propadle države Irak, ne bi bilo propadle države Libije, ne bi bilo propadle države Sirije. Ne bi bilo tako hudega begunskega vala v Evropo, kot ga poznamo danes. Prav tako ne bi bilo nove hladne vojne z Rusijo, s katero je Zahodni svet dobro sodeloval, predvsem Evropa, dokler se ameriške elite niso odločile za nacifikacijo Ukrajine, kar je vodilo do odcepitve Krima in vzajemnih sankcij Rusija-Zahod. Zahvaljujoč politikom tipa Hillary in Hillary osebno, ki je v omenjenih procesih sodelovala in ima zato močno krvave roke, ima sedaj Evropa velike probleme z destabilizirano periferijo (S. Afrika, Bližnji Vzhod, Rusija), jutri pa destabilizirano Evropo samo (Velika Britanija, Češka in Avstrija že rožljajo z izstopom iz EU).

 

Glas za Hillary pomeni nadaljnje bogatenje peščice izbrancev in siromašenje ne zgolj ameriškega ljudstva, ampak kar celotnega preostalega sveta. Namreč, kar se zgodi v ZDA, ima velik vpliv tudi drugod. Da bo Hillary predsednica bogatih in ne ljudi, je razvidno iz tega, da je njen mož Bill Clinton sprejel zakonodajo, ki je omogočila deregulacijo velikih ameriških bank, kar je posledično (tudi) vodilo do finančnega zloma 2007/2008 in katerega posledice čutimo še danes. Garant da bo tako, je tudi lista njenih donatorjev za predsedniško kampanjo, na kateri lahko najdete Citigroup Inc, Goldman Sachs, JPMorgan Chase & Co, Morgan Stanley, Ernst & Young ipd. Gre za gigantske finančne institucije, katerih sredstva se štejejo v BILIJARDAH dolarjev (za primerjavo: slovenski BDP, to kar proizvedemo v enemu letu, je manjši od 50 milijard dolarjev; te banke bi lahko celotno Slovenijo kupile vsaj 100x).

 

Torej, na eni strani imamo samega Satana, ki je garant vojnam po svetu ter revščini milijard ljudi, na drugi strani pa imamo Sandersa, ki obljublja:

- reregulacijo velikih bank,

- večjo obdavčitev bogatejših,

- pomoč ameriškim študentom, ki so ob koncu študija lahko zadolženi tudi za več 10.000$,

- dvig minimalne plače,

- se zavzema za pravice žensk, LGBT skupnosti ter ostalih manjšin tudi, ko mu ankete niso naklonjene,

- vlaganja v infrastrukturo,

- manj vmešavanja ZDA v občutljive regije, saj se zaveda, da to lahko vodi le v destabilizacijo držav ter radikalizacijo na stotine milijonov ljudi.

 

Zakaj je celo Trump boljši od Killary? Zaradi njegovega odnosa do zunanje politike.

 


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#6 Otaku

Otaku

  nov na sceni

 • Člani
 • 233 prispevkov
 • Pridružen: 19.07.2009

Objavljeno 01 marec 2016 - 20:31

Evo ga super torek. Jutri bo jasno, če ima Bernie še šanse premagati Hillary. Bedno je, da je večina izmed 12 držav, kjer se danes voli, na južnem delu ZDA. Tam večina bolj podpira Hillary (glede na komentare domačinov zato, ker za Sandersa pred letom 2015 še noben človek ni slišal haha). 


Prispevek uredil/a: Otaku, 01 marec 2016 - 20:33.


#7 sense_sensibility

sense_sensibility

  zasvojen'c

 • Člani
 • 432 prispevkov
 • Pridružen: 29.01.2004
 • Lokacija: Na sončni strani Alp

Objavljeno 01 marec 2016 - 21:21

Sem pesimistka in to zaradi treh stvari.

 

1. Naj me kdo popravi, če se motim, ampak do sedaj so se v Beli hiši redno izmenjevali republikanci in demokrati, torej v skladu s to tradicijo lahko upravičeno pričakujemo zdaj republikance namesto še tretjega mandata demokratov. 

2. Hillary Clinton je ženska. Kdor misli, da to ni relevantno, najverjetneje podcenjuje neizmerni konzervativizem na oni strani luže. Morda bo kdo oporekal, češ, manj kot 4 desetletja po rasnih nemirih je na čelo države stopil temnopolti Američan. Moj skepticizem: tudi če bi bil Latinos ali Kitajec. As long as there's a MAN in charge.  :pazi se:

3. Zgodovino so zaznamovali markantni posamezniki, ki so jezdili na valovih masovnega nezadovoljstva, histerije ali kake druge psihoze. Anonimnost množic je včasih zavajajoča in jo marsikdo zamenja za nebistvenost. Srhljivo je, da se je tokratna predsedniška kampanja sprevrgla v nizkoten reality show, kjer zlasti republikanski kandidati eden drugega obkladajo s stvarmi, povsem nerelevantnimi za reševanje političnih, gospodarskih in družbenih dilem. Če v enih ZDA lahko dobi predsedniško nominacijo nekdo Trumpovega kova, oziroma jo resno naskakuje, potem se lahko vprašamo, kakšne vrste kritična masa volivcev so ljudje, ki ga izberejo. :bruh: Topoglavi, plehki, požrešni, površni, naivni, primitivni. Površnost in naivnost sta med naštetimi edini kvaliteti, od katerih se tale Caesar loči od plebsa, ki mu z igrami obljublja kruha. In če te volitve postavimo v globalni kontekst, ko se očitno polovica razvitega sveta davi v lastni zabitosti, prenažrtosti, iskanju izgubljene identitete in kupovanju sreče, smisla in časa skozi najbizarnejše odklone, ki nam jih medijsko-tehnološki razvoj meče pod noge kot polena, se upravičeno bojim dneva, ko bo tale pogoltni prostak z naddebilno frizuro zaprisegel kot 45. predsednik ZDA. In potem preostanku sveta noben Bog ali Allah ne more več pomagati. :adijo: Pa sem mislila, da globlje od Busha mlajšega ne morejo pasti.  :zmesan:

 

 

"Ne glede na to, kdo bo nocoj zmagal, pa je jasno, da gledamo najbolj nedostojno, neresno in umazano predsedniško kampanjo v zgodovini. " Tadeja Anžlovar, dopisnica PopTv v ZDA. 


The mind is like a parachute. It doesn’t work unless it’s open.

#8 Misplaced

Misplaced

  piščan'c

 • Člani
 • 116 prispevkov
 • Pridružen: 22.03.2009
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 02 marec 2016 - 22:03

Se strinjam, sense_sensibility, seveda ni vseeno, da je Hillary ženska in želim si doživeti, da na predsedniški stolček sede tudi nežnejši spol, ampak ne čisto za vsako ceno. Ne morem trditi, da se zelo spoznam na njihovo politiko, vem pa, da si je glede LGBT pravic premislila šele pred kratkim (ko je postalo kul), da je podprla zadnjih nekaj vojaških vpletov na bližnjem vzhodu in podpira smrtno kazen.

 

Pa še humorno-informativni posnetek o Trumpu na tej povezavi. 

 

 

Se strinjam, BBB.

Raje pes kot volk v ovčji preobleki. 


I didn't ask to be a princess - but if the crown fits ...

#9 jmuminov80

jmuminov80

  zasvojen'c

 • Člani
 • 664 prispevkov
 • Pridružen: 16.07.2009

Objavljeno 03 marec 2016 - 23:09

Clintonova in Trump za sedem zmag bliže nominaciji....

 

 

 

 

 

 

Naša " osećanja " u vezi sebe direktan su  pokazatelj gde se nalazimo u odnosu ..na 

Svoje Želje !

Zoran Pavlović 


#10 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 756 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 03 marec 2016 - 23:23

Democratic Delegates Count

 

Clintonova ponovno jaha na nedemokratičnih superdelegatih. Leta 2008 ji niso pomagali, se lahko zgodovina ponovi? (Slabo kaže, a upanje umira zadnje.)


Prispevek uredil/a: BBB, 03 marec 2016 - 23:25.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#11 Mer

Mer

  nov na sceni

 • Člani
 • 242 prispevkov
 • Pridružen: 20.11.2013

Objavljeno 04 marec 2016 - 01:30

Spremljam debate in volitve. Zaenkrat večinoma samo demokratske, ker se mi zdi, da lahko ZDA z izvolitvijo Sandersa pridobi zelo veliko. Če ne druga, dajo svetu vedeti, da američani niso več prirpavljeni vodilnim slepo slediti v nepotrebne vojne in da si želijo sociale kot jo imamo drugje po svetu. 

HIllary se mi je vedno zdela kot republikanec v demokratski preobleki. V primerjavi s Sandersom ima več izkušenj kar se tiče zunanje politike, ampak izkušnje z zelo slabimi odločitvami. Lgbt pravice podpira od leta 2013 naprej. V preteklosti se je izrekla za podpornico ohranitve svetega zakona med moškim in žensko, zdaj je seveda največja zagovornica. Sama sem mnenja, da je potrebno izbrati demokratsko opcijo, ki bolj radikalno seže v eno smer... ker se ve, da bo temu predstavniku uspelo dosežt polovico, če še ne manj obljubljenega (vsaj dokler republikanci vodijo v senatu). Da ne omenim, da njeno kampanjo financirajo korporacije proti katerim bi se naj borila in trobi na veliko o pomenu zelene energije, med tem, ko po svetu promovira fracking. Glede na posledice frackinga v Michiganu mi je uganka zakaj Clintonca vodi. 

Kar sem pa najbolj zamerila Clintonovi, je igranje na karto feminizma. Smilijo se mi (predvsem) ženske, ki bi raje videle na čelu najmočnejše države na svetu psihopata z vagino, kot nekoga, ki se je vedno zavzemal za pravice manjšin. To dojemam kot žalitev inteligence žensk. Feministka se bori za socialno, ekonomsko enakopravnost, je izobražena in s tem razmišlja z lastno glavo. Kar se tiče ZDA, mislim da premorejo kakšno precej bolj kompetentno žensko predstavnico. Npr Elizabeth Warren. 

Trump je bil najprej demokrat, potem independent in je o vseh perečih temah v ZDA že miljonkrat spremenil mnenje... od pro choice do pro life... od pro gay do anti gay... Če izvolijo njega, je možnost, da se pokaže da je ta shit govoril zato, da bi bil izvoljen... V glavnem noben ne ve kaj pričakovat.Trump ima precej zaskrbljujoč vpliv na američane, saj s svojimi izjavami opravičuje rasno nestrpnost.

 

Glede superdelegatov pa lahko rečem samo...bruh... Sicer sem prepričana, da se bodo superdelegati prerazporedili, če bo Sanders vodil. Glede na to kako goreče podpornike ima, si DNC ne sme dovoliti kake vstaje demokratov. To bi pripeljal do resne destabilizacije stranke. Že tako so ljudje jezni zaradi čudnih zadev, ki so se dogajale na caucusih in volitvah. In ravno zaradi tega je ogromno demokratov reklo, da raje podprejo zeleno stranko kot pa Hillary. Kar je zeloooo slaba novica. Če že dobi Hillary demokratsko nominacijo, upam, da bo njen nasprotnik Trump in ne Rubio. Pri slednjem bo pogorela. Ne želim si, da bi bila predsednica... ampak ona bo vsaj vdrževala status quo, med tem, ko bojo republikanci naredil obupen raztur v državi.

 

Za Bernieja je bil super tuesday precej dober. Mislim, da je še vedno močno v igri. :) YAY! 

 

Imam pa tudi kritiko zanj in sicer podporo Izraelu, med tem ko ti počnejo svinjerije... 

 

Misplaced: John Oliver je naredil genialno oddajo. Kapo dol. Mislim, da bo po tem marsikaterega Drumpfovega supporterja sram priznat, da je glasoval zanj. XD#12 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 756 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 04 marec 2016 - 02:15

  :spostovanje:  Odlično napisano.

 

Problem tokratnih ameriških volitev so predvsem ameriški mediji. Kar ne preseneča, saj je koncentracija lastništva medijev v ZDA katastrofalna. V državi s 320M prebivalcev bi pričakovali, da bi alternativni mediji hitro lahko našli zadostno število gledalcev/poslušalcev/sledilcev, a monopolno moč se ne da razbiti kar tako, še posebej, če je zlizana s politiko in Wall Streetom. Kakorkoli, v kolikor so mediji Trumpu dajali zastonj air time, so pri Sandersu naredili pravi medijski blackout. Še celo pri naši RTV sem zasledil, da pridno povzemajo ameriške medije - ko poročajo o Trumpu, hitro dodajo, da so tu še Cruz, Rubio ter ostali, ki imajo skupaj večji procent glasov kot Trump. Ko omenjajo rezultate demokratov, je situacija diametralno nasprotna. Hillary je predstavljena kot nedvomna zmagovalka, zraven pa niti omembe Sandersa, čeprav je Sanders veliko bliže Hillary, kot npr. Cruz Trumpu. Še več - čeprav ima Trump 2-kratno prednost pred drugim najbolj popularnim republikanskim nominirancem, se Trumpa noče razglasiti za republikanskega predsedniškega kandidata, na drugi strani je pa Hillary pred Sandersom samo par odstotnih točk, pa se jo razglaša kot edino in nesporno zmagovalko. 

 

Kljub temu so ljudje na strani Sandersa:

 

Mainstream Press Mentions => Clinton: 87.737; Sanders: 29.525 (3x manj)

Google Searches => Sanders: 21.536.032; Clinton: 9.235.231 (2x manj)

Vir

 

Kaj bi šele bilo ob nepristranskem poročanju :)

 

P.S.: Podpora Hillary ni zgolj žalitev inteligence žensk, ampak tudi...

 

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#13 Otaku

Otaku

  nov na sceni

 • Člani
 • 233 prispevkov
 • Pridružen: 19.07.2009

Objavljeno 04 marec 2016 - 22:38

Se strinjam z BBB. Tudi na spletni strani Guardiana se komaj najde kakšna novica o Sandersu. Me prav jezi. Saj je super da je "zvezda" na družbenih omrežjih in podobno ampak tam so v glavnem mladi, med katerimi že dolgo uživa zelo veliko podporo. Doseči mora več družin srednjega razreda (saj poskuša, ampak če mu časopisi niso naklonjeni,...).

 

Tudi sam ne razumem zakaj ga podpira tako malo ljudi izmed latino in črnske populacije. Nek stereotip? Old white man = bad? #14 Ravens

Ravens

  piščan'c

 • Člani
 • 167 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2014

Objavljeno 05 marec 2016 - 01:38

Tako za Ameriko kot za cel svet bi bilo najbolje, da zmaga Sanders. Medijska ignoranca je bila pričakovana. Vedeti morate, da bi te Američani ob besedi "socialist" še pred leti ne le grdo gledali, ampak celo poslali v kakšno ustanovo.

 

Dejansko so oprani s strani korporacij in bojijo se socializma in vsega, kar je za spoznanje levo od sredine. Skoraj tako kot Slovenci komunizma. Ali pa še bolj. Potem so tukaj še nasprotovanja proti Rusiji in komunizmu. So pač stalni tekmeci in rivali z Rusijo.

 

Vendar je veliko ljudi spoznalo, da je Sanders človek, socialist v pravem pomenu besede, ki se bo trudil za malega človeka. Ki bo postavil v ospredje mir in diplomatske rešitve sporov, ki bo nastopil proti izkoriščanju kapitala in ki bo Američanom omogočil kvalitetnejše življenje. V 21. stoletju tudi Američani ne morejo več živeti v zaprti škatli. Niso neumni in vedo, kaj se dogaja zunaj Amerike. Spoznali so, da jih imajo vsi skupaj za norca. Z brainwashing mediji vred. Vedo, da ima večina držav v Evropi socialno urejeno šolstvo in zdravstvo. Spoznali so, da ni res, kar jih strašijo liberalci in libertarci, da bo moral mali človek plačevati večje davke za to v zameno. Vse se skriva le v prerazporeditvi obdavčitve. In tako naprej.

 

Resnično jim privoščim Sandersa, ki roko na srce, ni socialist, ampak evropsko primerljiv socialni demokrat. Kakorkoli, velik napredek za Ameriko, zibelko kapitalizma.#15 among_the_ruins

among_the_ruins

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 05 marec 2016 - 01:42

Tudi sam ne razumem zakaj ga podpira tako malo ljudi izmed latino in črnske populacije. Nek stereotip? Old white man = bad? 

 

Dobro vprašanje. Na prvi pogled se zdi, da bi Berniejev free stuff morali podpirati množično latino in predvsem črnski volivci. Ampak črnska politika ni dojemljiva za ideje kot je evropski socializem 19. stoletja. Preveč abstraktno in neosebno. Črnci ne morejo zanikat svojih korenin, ravnajo tako kot reče lokalni poglavar in ta jim pove, da morejo volit za tistega, ki je njemu priskrbel plačo. V tem pač prednjači nekdanja prva dama in ne nek nepoznan socialist loony senator iz Vermonta.
 


There's always an angle you forgot about.


#16 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 196 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 05 marec 2016 - 15:52

provokatorka, pohvale za odprto temo. :spostovanje:

 

Volitve spremljam, predvsem poročanja naših novinarjev, malo manj tujih. Se v veliki meri strinjam kar je napisal BBB.

Hillary Clinton mi je že od vseh njenih afer tako odbijajoča, da ne morem povedat. Po vrhu vsega, pa mi deluje za najbolj prikrito hinavko med vsemi kandidati.

Donald Trump je pač Donald Trump, ne vem zakaj je folk presenečen nad njegovim obnašanjem, saj se vedno obnaša isto.   :tv:  Si ga ne predstavljam za predsednika ZDA. :D

Letos so volitve brezvezne, gre res zgolj za šov. Kdorkoli bo predsednik ZDA, neke avtoritete in spoštovanja ne bo imel. Ne Hillary ne Donald.


Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#17 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 297 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 05 marec 2016 - 18:12

Trump je faca, ker je smešen. Vedno ko kandidat pove nekaj proti njemu, se Trump dela norca iz njega. Rubio in Cruz mu lahko cuzata jajca.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 05 marec 2016 - 18:12.


#18 Mer

Mer

  nov na sceni

 • Člani
 • 242 prispevkov
 • Pridružen: 20.11.2013

Objavljeno 06 marec 2016 - 18:14

Na republikanski debati 3.3. so si precej privoščil Trumpa. Tudi Rubio in Cruz sta začela igrat na igro politika, ki blekne vse kar mu pade na misel. Sicer je bila ta debata obupna...kaj vse ta folk govori. Rubio Trumpa napada zaradi velikosti rok... Trump se dejansko brani in doda, da ima normalno velike roke in zraven povdari da je njegov penis dovolj velik (dobesedno). Ampak to je samo malo izmed vseh cvetk. Se mi je pa moderatorka Megyn Kelly malo prikupila, ker je res vztrajno napadala bullshit, ki so ji ga kandidati govorili. Načeloma je moja ocena: polom. Drugače je Trump spet spremenil mnenje okoli mučenja. Kar mi je na njemu ok je to, da ne bi ukinjal socialnega varstva in bi se rad  lotil farmacevtskih korporacij v smislu, da mora vlada imeti besedo pri regulaciji cen zdravil (to je za republikance totalno nesprejemljivo). V glavnem je pa tip nevaren ker je totalen egomaniak. Vsi drugi republikanski predstavniki so za moje pojme zmešani v glavo, kar se tiče vseh njihovih načel!

 

Bernie je 5.3. zmagal v 2 državah, med tem, ko Hillary eno (Vse ankete so kazale na zmago Hillary). Yay. Prav neverjetno mi je gledat razkol med podporniki demokratov. Hillary neverjetno blesti na konzervativnem jugu, kar že lahko marsikaj pove o njeni dejanski liberalnosti. XD Na koncu je vse skupaj praktično odvisno od Californije. #19 among_the_ruins

among_the_ruins

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 07 marec 2016 - 01:37

Hillary blesti med črnci, ki so izrazito tribalistično usmerjeni (in večinsko živijo na jugu ZDA), to je za njih ekonomija oz. njen temelj. Civil rights movement pa tisti imperativ, ki jih potisne na demokratsko stran. Vse se vrti okoli rase. Bernie je zmagal v dveh dosti bolj konzervativnih državah, katerih demokratski elektorat je večinsko bel. Louisiana je precej bolj liberalna, konec koncev je tam tudi New Orleans, ampak dosti bolj "coloured". :) Razkola med demokrati torej ni za iskati v liberalnosti, ampak v rasi. Kar je ironično. Oziroma, ko pomislim, niti ne. Na drugi strani pa tega ni, Trump združuje belce, latinote in tudi četrtino črnskega elektorata.


There's always an angle you forgot about.


#20 Ravens

Ravens

  piščan'c

 • Člani
 • 167 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2014

Objavljeno 07 marec 2016 - 08:49

Bernie je zmagal še v Maine! :juhej:#21 among_the_ruins

among_the_ruins

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 07 marec 2016 - 22:10

BernieSoWhite2.png

 

Pa še graf. Skoraj popolna linearna zveza (r=-0.87). Vzročnost sem pa že razložil.


There's always an angle you forgot about.


#22 Ravens

Ravens

  piščan'c

 • Člani
 • 167 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2014

Objavljeno 09 marec 2016 - 08:51

Proti vsem pričakovanjem! :D Bernie z neverjetno prednostjo zmagal v Michiganu! :)

http://m.huffpost.co...kusaolp00000592

#23 among_the_ruins

among_the_ruins

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 09 marec 2016 - 12:45

Hillary potolkla Bernieja v 98% črnskem Detroitu in 60% črnskem Flintu v zvezni državi Michigan. Bernie potolkel Hillary na večinsko belem podeželju. Da ne bo kdo opazil rasističnega(?) vzorca kako se zgodovinski antirasisti=Demokrati delijo po barvah kože ne po ideologiji. Če je multikulturnost super, a ni Bernie potem moralni poraženec, glede na to, da ga ne podpira najbolj uboga manjšina v ZDA?

In other news, Donald Trump nadaljuje svojo dominacijo in pot v Belo Hišo.


Če koga zanima statistika in verjetnosti za spremljanje izborov za nominacijo: http://projects.five...imary-forecast/

There's always an angle you forgot about.


#24 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 756 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 09 marec 2016 - 14:23

A je Hillary mogoče črna, da tako besno izpostavljaš rasno vprašanje?

 

Sicer pa o zanesljivost anket (citat iz iste strani):

 

Bernie Sanders made folks like me eat a stack of humble pie on Tuesday night. He won the Michigan primary over Hillary Clinton, when not a single poll taken over the last month had Clinton leading by less than 5 percentage points. In fact, many had her lead at 20 percentage points or higher. Both the FiveThirtyEight polls-plus and polls-only forecast gave Clinton a greater than 99 percent chance of winning

 

Lol. Te ankete so kot iz Mediane in ostalih naših agencij za ustvarjanje, pardon, merjenje javnega mnenja, kjer je SDS neprestano v vodstvu za neverjetnih 10 odstotnih točk, na volitvah so pa zmeraj drugi ;)


Prispevek uredil/a: BBB, 09 marec 2016 - 14:24.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#25 among_the_ruins

among_the_ruins

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 09 marec 2016 - 19:05

Ne, sprašujem se, zakaj se stranka, ki vso Obamovo predsedovanje zatrjuje, kako rasa ni pomembna in oglašuje multikulturalizem, notranje deli po rasnih preferencah.

Trump je pred izbori v Kansasu na zadnji anketi vodil +20% in nato izgubil z -25%. Ankete se motijo, elektorat pa ne, ki pa se za Bernieja v prihajajočih tednih slabša. Michiganski je predvsem belski delavski razred, ki so ga Demokrati v velemestih (Detroit, Flint) in v manjših industrijskih mestecih uničili. Torej so prave rase in še razočarani nad establishmentom (Clinton, Rubio). Sandersova zmaga je presenetljiva, a razumljiva. Tudi sam je ne bi pričakoval. Pa četudi mu od zdaj naprej uspe, Bernija heca matematika: 60% delegatov je podeljenih, ne glede na superdelegate, bi moral zmagati z velikimi razlikami, česar pa ankete ne napovedujejo.

 

Nekaj zanimivega mi je še prišlo pod oči danes..

 

U.S. Presidential Primaries - Total votes cast so far

 

Republicans - 12,457,270 Democrats - 8,534,382,

 

od tega 4,342,166 Trumpovih, pol toliko kot Demokratov vse skupaj.


There's always an angle you forgot about.

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov