Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

LGBT skupnost in religija


47 odgovorov v tej temi

#26 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 27 maj 2014 - 12:20

Dobrovoljcek, ne gre se za to. Gre se zato, da vsaka stran o drugi misli samo najslabše. Ne zagovarjam RKC ko o nas govorijo da smo bolniki in ostale bedarije in ne zagovarjam te strani, ko se piše samo najslabše o cerkvi. Moramo razlikovati RKC in vero. Sama vera govori o ljubezni in sprejemanju drugačnih. Problem natane ko se začne ''svete knjige'' pisati in ko jo pišejo ljudje, ki nimajo pojma o ljubezni in sprejemanju. Glede homoseksualcev in tega, da je treba poročiti posiljevalca. Sklepam, da so to dodatno zapisali in da tega ni bilo v ''prvotni Bibliji'' saj vsi vemo, da se je dopisovala v časih, ko se naj bi samo prevajala. Še posebej stara zaveza. In ne rabiš iti na Brezje in po kolenih okoli oltarja. Tega še jaz ne delam.


Prispevek uredil/a: ženska, 30 maj 2014 - 02:04.
Prosim, uporabljaj ločila!

Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#27 edvin

edvin

  piščan'c

 • Člani
 • 163 prispevkov
 • Pridružen: 31.05.2012

Objavljeno 27 maj 2014 - 18:11

Edvin, seveda, seveda, nimam pojma, kaj ti izrazi pomenijo, res ne. Se vam opravičujem in klanjam, o intelekt. Kako krasno, da ste se zapičili celo v pravopisne napake, res izjemno. Vdajam se vaši izjemni superiornosti. Mogoče navedem samo še svoje vire, ker očitno tukaj na tem forumu pišem vsaj diplomsko nalogo in je to nujno potrebno, mogoče še tega in tega, ker je vaša visokost tako zahtevala, potem pa se ponižno umikam, ker kot kaže absolutno brez kakršnihkoli argumentov pljuvam čez nekaj, ker je tako vendarle moderno. Kot so moderni npr. hipsterji. Kako da tega nisem uvidel. Zgrožen sem sam nad sabo in nimam besed.

 

majasvetlin

If a man is caught in the act of raping a young woman who is not engaged, he must pay fifty pieces of silver to her father. Then he must marry the young woman because he violated her, and he will never be allowed to divorce her.

(Deuteronomy 22:28-29 NLT)

 

Se opravičujem. Absolutno sem bil zadet, ko sem bral Biblijo, seveda izključno zato, ker je to moderno. Še večja verjetnost pa je, da si te verze samo domišljam in trobim same bedarije. Da, to bo to.

 

Obema se zahvaljujem za izredno poglobljeno debato. Sedaj, ko sem spoznal svojo zmoto, bom takoj jutri na Brezjah šel po kolenih okoli oltarja, da se pokorim za svoj neznanski greh. Hvala vama, da sta mi odprla oči in lep pozdrav.

 

 

Ne nimaš. Opravičuj se pa sebi, da se smešiš. Kar se sekularizma tiče, vsaj na dveh mestih v dveh različnih prispevkih si napisal narobe, tako da to pomoje ni pravopisna napaka, ampak ignoranca.

Drugi vir ne navaja nič, s čimer bi podkrepil svoje poročanje in je na nivoju baba čula, baba rekla. Pri tretjem si nasploh vsekal mimo, ker nasilje v Afriki ima svoje korenine drugje kot pa v religiji. Naprimer v posledicah imperializma, kot so umetno ustvarjene meje med državami, odhod belih elit in posledično izginotje izobražencev ter načrtno izkoriščanje prebivalstva. Religija je zgolj sredstvo, ki lahko (pod vodstvom tistih, ki od tega kaj dobijo) usmeri nezadovoljstvo množice jeznih črncev proti določenim drugim skupinam. In to, da kup črncev zganja genocid, nad drugim kupom črncev, ma bolj malo veze s tem, da v Bibliji piše "an eye for an eye".
 

Prvi vir na koncu, zato ker priznam, da ne razumem, zakaj si ga nalepil.

 

Kar nasploh bold navedb tiče, si selektivno izbral vire samo za nekatere. Zakaj?

 

Pokroviteljski odnos v debati nima teže, zato ti tako težim z viri in argumenti, ker bi dejansko rad, da mi pokažeš od kje črpaš svoje mišljenje, da lahko potem nadaljujeva debato. Ampak tele grožnje z Brezjem res niso na mestu, ker sodijo v pogovor z nekom, ki je na nižjem nivoju, npr. kakšen kreacionist, ki bi te nazaj ozmerjal z lucifer's abomination.

 

Pa res ne vem, zakaj se mi zahvaljuješ in me lepo pozdravljaš, če tega ne misliš. To ni lepo. Če vidiš, da v debati ne moreš enakovredno sodelovati, se pa brez problema umakni in priznaj, da nimaš dosti pojma in se vrni, ko boš.


They've got us surrounded again, the poor bastards.

#28 JustMe

JustMe

  nov na sceni

 • Člani
 • 267 prispevkov
 • Pridružen: 31.01.2005

Objavljeno 27 maj 2014 - 18:59

Očitno nekateri mal preveč berejo družino in trosijo tukaj neumnosti katere moč je brati ravno tam xD

#29 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 27 maj 2014 - 19:56

Ne nimaš.

 

Ne nimam? Česa? Čuta za absolutno resnico in bivolskih jajc, da bi si drznil razglašat, da ga imam, kot to očitno počneš ti z neprestanim degradiranjem mojih argumentov in postavlanjem nad mene?

 

Oh, naj ti bo. Pa pojdiva lepo po vrsti.

 

Mi lahko vaša intelektulna svetost odgovori, kaj pa je drugega pravopisna napaka kot pa narobe zapisana beseda? Se res opravičujem, da ne dosegam vaših absolutističnih kognitivnih standardov, a vendarle za izraz "ignoranca" v pravopisu še nisem slišal. Je mogoče, da ste vi tisti, ki narobe uporabljate določene izraze, kar ste en komentar nazaj tako zagnano očitali meni? Ne, seveda ne. Prosim, najdite toliko usmiljenja v vašem z srcu za ubogo primitivno dušo, kot sem jaz, ki si drzne v vaši prisotnosti izreči, kaj tako bogokletnega.

 

Ne, res ne. Drugi vir ne navaja nič, kar bi izražalo, da bi klerikalni uslužbeni rušili družinski zakonik, čeprav v naslovu piše, citiram: "Slovenski škofje pozivajo kristjane h glasovanju proti družinskemu zakoniku". Se spet ponižno opravičujem. Veste, kot kaže sem funkcijonalno in bralno nepismen. Ni me za jemati resno. Imate prav, baba čula, baba rekla. Še posebaj ker je to objavil RTV ... Hanzi TV, ali kako že pravite? Saj res, ja. kako si drznem tukaj lepiti tako nerelevanten medij kot je nacionalna medijska hiša. Drugič bom šel direktno na Reporter.

 

In naprej se seveda v celoti strinjam z vami. Religija ni nikoli kriva za nič, nikoli ni povod za nasilje, predsodke, absurdne zakone itd. Ne, to so vse geopolitične spletke, ki izrabljajo religijo. Religija je v bistvu žrtev. Vedno je bila. Mi, geji, smo tudi krivi, da krnimo in zatiramo našo versko svobodo s homoseksualnim življenjem in tako izrabljamo Cerkev. Da nas ni sram, huliganov. Seveda je za afriško dogajanje kriv imperializem, meje med državami in odhod izobražencev. Popolnoma je jasno, da te države nimajo lastnih fakultet, še bolj je jasno, da današnja bela krivda nikakor ne obstaja, saj so se imperiji zružili že kar dobrih sto let nazaj, ampak absolutno je Evropa še vedno kriva za vse. Absolutno vse. Križarske vojne tudi niso obstajale, teokratični sistem v Iranu in Savdski Arabiji, kjer so islamisti naskočili oblast je samo pravljica za lahko noč, prav tako kamenjanje, ki se dogaja v teh državah in je jasno kot kristalni dan, da nima izvora iz svete knjige. Ne, ne. Šeriatsko in ostaline kanoničnega prava nekaterih držav so samo odraz regionalnih konfliktov, ki jih še danes poganja imperializem. Trdno sem prepričan, da je tudi imperializem v Nigeriji in Ugandi letos zaukazal sprejem brutalnih kazni za homoseksualce, kajti očitno je, da smo mi še zadnji problem, s katerim je potrebno opraviti, potem pa se bodo, kot ti praviš, meje spustile, imperializem se bo prelevil v harmonijo sobivanja kristjanov in muslimanov in intelektualci tvojega kova bodo spet živeli in vodili Afriko. Ave!

 

Prvi vir na koncu, zato ker priznam, da ne razumem, zakaj si ga nalepil.

 

Prosim, če se ne lažeš. Ni mogoče, da bi tako razgledana in supermožganska oseba česa ne razumela. Preprosto ne verjamem, o božanstvo. Samo preizkušate me, a če je taka vaša volja, vam z veseljem ustrežem. Prvi vir sem nalepil kot odgovor na vaše veliko spoznanje, da "trobim bedarije". Ta članke sem samo dodal v ta namen, da podkrepim vašo sveto resnico, o presvetli voditelj.

 

Selektivno sem izbiral vire? Se opravičeujemn, da sem s tem užalil vašo vserazgledanost in sem vam iz srca zahvaljujem, da me tako dobro dresirate za pripravo diplomskega dela. Vendarle sem se skušal osredotočiti na to, kar je bilo pomenskega zapisano, in ker nimam tako izredno dobro razvite percepcije kot vi, sem očitno en del spregledal. Prosim, ne me kaznovati vaša superiornost. Ni bilo nalašč. Tukaj boste našli le nekaj tega, o čemer govorim. Sicer so nas profesorji vedno učili, da naj si gradivo poiščemo sami in da nam ne bodo vsega nosili k riti za debate, a ker ste to vi, o cesar vsega svetovnega znanja in vedenja, mi je v neznansko čast, da vam lahko vse nosim direktno k nogam, zato da si vi z vsem lahko obrišete rit in mi podate srceogrejajoči kompliment, "baba čula, baba rekla".

 

Ampak tele grožnje z Brezjem res niso na mestu, ker sodijo v pogovor z nekom, ki je na nižjem nivoju /.../ Pa res ne vem, zakaj se mi zahvaljuješ in me lepo pozdravljaš, če tega ne misliš. To ni lepo.

 

Saj vendarle sem na nižjem nivoju kot vi, o presvetli gospodar. Saj ste mi to tekom pogovora ja dali večkrat vedeti. Drugače pa je tukaj šlo za sarkazem s ščepcem cinizma, ampak verjamem, da ste vi to vedeli in me sedaj samo preizkušate za moje dobro. Hvala, iz dna duše sem vam hvaležen.

 

Če vidiš, da v debati ne moreš enakovredno sodelovati, se pa brez problema umakni in priznaj

 

Gospod, ne dajajte mi lažnega upanja. Nikoli ne bom dosegel vaše ravni in vam postal enakovreden v pogovoru.

 

Vendarle imam sedaj za konec jaz prvič eno vprašanje za vas, o veliki gospod. Mislim, da sem si tekom pogovora ustvaril ustrezno sliko o vas, in sicer gre za kvazi ateista, LGBT ne preveč naklonjenega in desnici pripadnega posameznika, ki se ima za najmanj nadčloveka, če ne že intelektualno božanstvo, ki se vedno znova postavi nad sogovorce in do fundamenta zanika njihova mnenja, dokler mu vsi ne priznajo, da ima prav, pa čeprav na koncu v debati sodeluje praktično samo še on. Torej, sedaj pa še vprašanje, ker na vas preprosoto ne morem locirati priimka, ime pa vendarle že vem.

 

Ste Vinko Gorenak ali Vinko Vasle?

 #30 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 27 maj 2014 - 20:26

Dobrovoljček, tu se pa umaknem, ker se ne mislim prepirati s tabo. Očitno je, da ko ti neka oseba pove da je verna, je ne boš spoštoval, in je ne boš hotel spoznati. Žal mi je zate in tebi podobne ljudi. Resnično sem pričakovala, da boste ravno vi bili bolj sočutni do ''odrinjenih'' ljudi, ker smo mi taki. Kaj naj rečem? Hvala ker si mi odprl oči in mi pomagal spoznati, da so katoliki še vedno boljši ljudje kot ti.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#31 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 27 maj 2014 - 20:54

Če kritiko določene ustanove, kateri pripadaš, in njene politike dojemaš kot osebni napad, je to izključno tvoj problem, ker, in to izrecno poudarjam, se nikjer nisem spustil na nivo posploševanja in kritiziranja katolika kot posameznika, le njegove krovne organizacije in njenih predstavnikov. Tudi meni je žal zate, da tega nisi sposobna dojeti, a dokler bo RKC oznanjala, da smo grešni, nas pošiljala v pekel in v svojem "svetem" tekstu označevala za gnusobe, pač ne bom stal križem rok in bom vztrajal na bojni nogi. Niti glede teh zapisov, ki ti jih še enkrat prav posebej lepim. Žal.

 

P.S.

Če bi podrobno brala komentarje, bi vedela, da moja babi hodi k maši, torej tvoja hipoteza, da verne osebe ne bom spoštoval in je hotel spoznati, ne drži vode. Navsezadnje imam tudi kar nekaj vernih prijateljev, samo ti ne zagovarjajo vsakega zapisa in politike svoje Cerkve. Mogoče je to nekaj, po čemer bi se lahko zgledovala tudi ti.#32 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 27 maj 2014 - 20:59

Dobrovoljček, če bi bolje prebral moje zapise, bi vedel da tudi jaz ne odobravam vseh stvari in zapisov.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#33 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 27 maj 2014 - 21:37

No, to me pa veseli. Vendarle pa ti ni treba tiščati glave v pesek, kajti neizpodbitno dejstvo je, da je RKC, ki se je skrivala za raznimi civilnimi iniciativami in tudi neposredno, rušila družinski zakonik. O skoraj identični situaciji je bil posnet dokumentarec. Pozorno si ga poglej in zagotovo boš našla vzporednice v delovanju teh dveh organizacij. Pa vseeno se mi zdi, da ne poznaš verskih tekstov najbolje, če mi očitaš, da sem zadet, ko ti samo izpostavim verze, ki jasno govorijo v prid posiljevalcem, morilcem otrok itd. Po vsem tem mi preprosto ne moreš zameriti, če sem si o tebi slučajno ustvaril napačno mnenje oziroma moje nenaklonjenosti dotični religiozni organizaciji.#34 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 27 maj 2014 - 21:45

Dobrovoljček, vem da je bila glavna. Sem slišala na lastna ušesa. Tako da ne tiščim glave v pesek. Zavedam se vsega kar dela RKC. Toda ne smemo pa mešati vsega v eno skledo. Smo le različni ljudje.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#35 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 27 maj 2014 - 21:54

Na to ti pa lahko samo prikimam. Lepo, da sva končno našla nekaj, o čemer se strinjava. :)#36 NisemJanez

NisemJanez

  gay friendly

 • Člani
 • 12 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2013

Objavljeno 27 maj 2014 - 22:01

Em, dajmo imet prijazen dizkurz.

 

Pa dajmo razjasnit eno stvar. Seveda ima Bibilija "luknje". Ravno to omogoča knjigi, da ostane vedno aktualna.

Čisto konkretno:

"oko za oko" Bog iz Stare zaveze, ki se vmešava in pobije vse prvorojence v Egiptu.

VS Bog iz nove zaveze, ki žrtvuje sina, se ne vmešava in predvsem ni tako maščevalen.

 

Dajmo odgovorit tudi na citate o kamenjanju in podobnih zadevah. Javni linč zaradi seksualne deviance od "norme" je ravno primer, ki kaže na dinamiko v religiji. Linčanja vsaj v Evropi praktično ne poznamo, oziroma je kaznivo, tudi na Irskem, Hrvaškem ali v Poljski, ki so izrazito katoliške.

Podoben primer iz islama je šeriatsko pravo, ki je v islamski skupnosti polemizirano.#37 edvin

edvin

  piščan'c

 • Člani
 • 163 prispevkov
 • Pridružen: 31.05.2012

Objavljeno 27 maj 2014 - 23:45

Dobrovoljcek, tole bo odesija in preizkus moje samokontrole, da se ne spustim na tvoj nivo.

 

Nimaš pojma, kaj izrazi, ki jih uporabljaš pomenijo. In ne, ne postavljam se nad tebe, ampak samo te postavljam nižje, kot si pa sam misliš, da si.

 

http://bos.zrc-sazu....=ignoranca&hs=1

 

Citati iz pisma vsi držijo, odstavek "Če bo to treba braniti s pomočjo referenduma, pa jih pozivajo, naj se glasovanja množično udeležijo in glasujejo proti zakoniku." pa ni zapisan nikjer v tem pastirskem pismu, pa sem ga trikrat prebral gor in dol. Nikjer ni eksplicitno navedeno, da je treba na volišča proti zakoniku, kot to trdi avtor. Veliko bolj pali, da se omeni to, kot pa zgolj stvari napisane v pismu, ker drugače se ne bi imeli strastni nasprotniki Cerkve s čim ubadati. Zato mi je ta novica iz RTV bolj malo reprezentativna. Nikjer pa ne zanikam, da si množičnega glasovanja proti zakoniku naši škofje niso želeli. To je zagotovo res, ampak iz te novice to ni razvidno. Konec koncev, smo pa seveda volilci odločili o usodi zakonika in ne župniki.

 

Ne vem, kako naj se lotim zmazka od tretjega odstavka. Bolj me spominja na delo kakega marksističnega Mladininega kolumnista. Šalo na stran, nisem trdil, da je religija nedolžna, vsekakor pa ni izvor vsega zla. To bi bolj pripisoval človeški naravi, ki zna videti v verskih spisih samo tisti, kar ji v danem momentu koristi ali hrani njene interese (I'm looking at you). Pa kompletno si zgrešil, kaj sem ti želel povedati, namreč to, da situacija v Afrika nikakor ni posledica hudobnih naukov Biblije, ampak večih dejavnikov, vzrok za katere je imperializem. Države imajo zagotovo fakultete, ampak šele v zadnjem času se izobrazba poudarja. Evropski gospodarji pač niso svoje kolonije gradili na znanju njenih prebivalcev in ob odhodu kolonialistov, je na samem ostal kup neizobraženih ljudi, ki so začutili da imajo moč in začeli udejanjati svoje interese. Tu mislim na diktatorje, ki so se v marsikateri državi že večkrat (preko državnih udarov) menjali. Če prištejem tu še revščino prebivalstva, stara plemenska nestrinjanja, etnično raznolike države in na koncu tudi religijo ... Dobiš pač mušter genocidov in državljanskih vojn. Pa še medklic, zadnja osamosvojitev izpod evropskih gospodarjev, se je zgodila leta 1980 (Zimbabve), medtem ko se je večina držav začela osamosvajati po WW2, torej okoli 60 let nazaj. In samo nepoznavalec bi trdil, da se posledice bivših gospodarjev ne čutijo več oz. da neokolonializem ne obstaja.

 

Kar se tiče nadaljnjega ranta in enega kupa obtožb, ki jih niti ne omenjam ... Od tega se raje distanciram, kot tudi nadaljnih trditev na nivoju komentarjev 24ur. Ne vem, a si enostavno čakal na to, da ti lahko popustijo zavore in začneš s svojim natepavanjem protidesničarske sentimentalnosti? Sicer pa res, le kako naj bom nenaklonjen lgbt, ko pa pripadam tej skupnosti. Nenaklonjem sem le idiotizmu posameznikov, ki mislijo, da je njihovo razmišljanje napredno in ne poskušajo razumeti druge strani, napovrh pa še uporabljajo žaljive izraze.


They've got us surrounded again, the poor bastards.

#38 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 28 maj 2014 - 18:07

Nenaklonjem sem le idiotizmu posameznikov, ki mislijo, da je njihovo razmišljanje napredno in ne poskušajo razumeti druge strani, napovrh pa še uporabljajo žaljive izraze.

 

Lepo, da si končno priznal, da si si nenaklonjen. To je bilo že dolgo časa razvidno, Vinko. Želim ti nadaljne prijetne prigode v spovednici, ter da ti tvoj Bog nakloni obilico zdravja, sreče in ljubezni, če bo le oproščen vseh obtožb pri Patrii. Papa.

 #39 edvin

edvin

  piščan'c

 • Člani
 • 163 prispevkov
 • Pridružen: 31.05.2012

Objavljeno 28 maj 2014 - 20:31

Si pa nizko padel.


They've got us surrounded again, the poor bastards.

#40 Callie

Callie

  piščan'c

 • Člani
 • 60 prispevkov
 • Pridružen: 14.02.2013

Objavljeno 29 maj 2014 - 18:01

Dragi moji, zapisi "svetih knjig" (za katere ravno ne vrjamem, da so svete, vsaj v teh casih ne) se zaradi raznih pritiskov druzbe spreminjajo cez leta. Kdo lahko rece, da sta Biblija ali Koran ze stoletja enaka?? Noben. Tako kot se mnenja in sprejemljivost druzbe spreminja iz dneva v dan, so se tudi ti zapisi. Vprasanje je tudi, ce ni tudi vse izmisljeno. VERA sama po sebi ni slaba. Slabi so "stricki in tetke iz ozadja" ki vodijo verske institucije. Ti pa preko vere perejo mozgane masam

Love you all ;)


Prispevek uredil/a: ženska, 30 maj 2014 - 02:11.

Jezus died for somebody's sins but not mine.

#41 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 29 maj 2014 - 18:08

Aleluja Callie, to si pa pravilno napisala.
Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#42 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 708 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 01 junij 2014 - 12:45

Mene pa zanima, ali lahko reče nekdo zase, da je "pravi katolik", če se doktrine katoliške cerkve ne drži v celoti? Zgoraj je bilo napisano, da katoliki naj ne bi imeli spolnih odnosov do poroke, pa da se jih 3/4 te zapovedi ne drži. Isto bi lahko rekli o samozadovoljevanju, gledanju pornografije, varanju partnerja, o opravljanju abortusa in podobno. So ljudje, ki zase menijo, da so katoliki in ki naj bi vero tudi resnično prakticirali (pa ne le z udeležbo pri nedeljskih mašah), zares pravi katoliki, če od nasvetov, predpisov in doktrine vzamejo samo tisto, kaj njim odgovarja? Tega, kar jim ne odgovarja, pa ne upoštevajo oz. se tega ne držijo? :?:

 

Na to vprašanje bi morda lahko odgovoril tudi kakšen duhovnik ali študent teologije.

 

Gotovo se je nekaterih zapovedi težko držati. Ampak najbolj enostavno je, če si rečeš, eh, tole je veljalo včasih, to tako ali tako vsi počnejo, tole je nerealno, to itak ni bilo mišljeno tako dobesedno, to ne more veljati za 21. stoletje... in mirno počneš stvari, ki so za RKC greh.

 

P.S. Zgoraj je tudi zapisano, da naj župnika ne bi brigalo, kaj kdo počne v postelji. S tem se ne strinjam, župnike namreč zelo zanima in briga, kaj ljudje počnejo v postelji in so tudi polni nasvetov o tem, kaj naj bi lahko počeli in kaj ne, kaj je dovoljeno in Bogu všečno in kaj ni, pa čeprav naj sami na področju "posteljnega dogajanja" ne bi imeli izkušenj oz. naj bi sami župniki svojo posteljo uporabljali le za spanje.


Ljubezen je večna, dokler traja.

#43 bosie

bosie

  piščan'c

 • Člani
 • 177 prispevkov
 • Pridružen: 30.06.2006

Objavljeno 01 junij 2014 - 14:49

provokatorka, lahko ti odgovorim par zadev...

 

Kristjan/katoličan si od takrat dalje, ko si krščen. Koliko živiš pravila vere je stvar tvoje vesti in tvojega odnosa z Bogom. Cerkev in duhovniki so pri tem pomembni zato, da ti povejo kaj je učil Jezus in preroki in ti posredujejo zakramentalno milost. Ta milost je neke vrste pomoč od Boga, da kot človek dobiš moč za pravično in dobro življenje. Noben duhovnik in nobena cerkev ti pa ne more reči ali ti konkretno živiš v prijateljstvu z Bogom in, da si pogubljen zaradi svojega življenja, ki je recimo očitno v nasprotju s pravili Cerkve.

 

Naloga dobrega kristjana je, da se pozanima, kaj je nauk Cerkve, ga dobro premisli in se pogosto sprašuje kako naj živi svoj odnos z Bogom. Praviloma te to konec koncev pripelje do življenja, ki je v skladu s katoliško moralko. Ima pa Bog zagotovo za vsakega izmed nas svoj načrt življenja in odrešenja. Naše poti do Boga so zato različne. Važno je res le to, da smo iskreni sami do sebe, do drugih in do Boga, ko o tem premišljujemo.

 

Če ti je to glavno vodilo v življenju, so občasni grehi še najmanjši problem pri vsem skupaj. Poskušaš jih ne delati, jasno. Če se pa že zgodijo, zaradi človeške šibkosti, je bistveno jih iskreno obžalovati in se še naprej truditi za dobro življenje. Popolno življenje, v popolni sreči in brez greha bo šele t.i. nebeško življenje. In o tem govori Jezusov nauk. Na zemlji to ni dosegljivo in bomo hočeš nočeš do konca delali grehe. Cerkev nam torej kaže na popolnost večnega življenja, ni njen cilj popolen človek na tem svetu.

 

Kar zadeva pa duhovnike in njihove nauke ljudem o spolnosti: tega Cerkev duhovnikom ne naroča. Očitno to nekateri delajo na lastno pest. Tudi pri spovedi duhovnik nima pravice vrtati glede spolnih prestopkov. Zanimati ga npr. sme samo ali je bilo dejanje opravljeno v samskem ali poročenem stanu in kako pogosto.#44 Callie

Callie

  piščan'c

 • Člani
 • 60 prispevkov
 • Pridružen: 14.02.2013

Objavljeno 02 junij 2014 - 13:45

^ To je to :)
Jezus died for somebody's sins but not mine.

#45 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 708 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 05 junij 2014 - 21:31

bosie, hvala za tvoj odgovor. 8)  Dobro napisano.


Ljubezen je večna, dokler traja.

#46 Amos

Amos

  vzornik

 • Člani
 • 1 355 prispevkov
 • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 10 junij 2014 - 13:33

Recimo, da sem dolocenih potez Cerkve izrazito anti nastrojena. Razni cerkveni forumi (iskreni.net pa krul.si), kar pike dobim. Pa vendar, druzba smo ljudje, njeni posamezniki in povsod imas tepce, imas pa tud srcne ljudi. Tako zadnjic zaidem v neko vas bogu izza nogu, povprasam par ljudi za smer, na koncu mi pomaga starejsi gospod, ki je iz svoje "krcme" prinesel podrobni zemljevid, mi dal podrobne napotke. In ko se izprosim za wc v tej krcmi, mi cisto mirno rece, da gre za zupnisce in seveda spusti izgubljeno ovcko notri. Nisem si mogla pomagat, kot da se mi je narisal sirok nasmeh na obaz in pri sebi sem se pocutila kot kaka poredna nuna, ki je gresila. Seveda nisem nobena gresnica, zato ker sem queer, se mi je pa vseeno zdelo zelo zabavno; sploh ta vkoreninjena miselnost (v meni), da moramo bit na nasprotnih bregovih samo zato, ker si razlicno tolmacimo Jezusove nauke. Lahko da se motim, ampak sem ziher, da bi ta zupnik enako pomagal lezbicnemu paru, ce bi rabil pomoc. Eni se potrudijo in delajo s srcem, drugim se ne da. Da bi zasovrazila vse vernike oz.zupnike, ker bi eni querovce najraje sezgali na grmadi, mi na kraj pameti ne pade. Se vedno sem rezervirana do vseh cerkvenih zadev (v cerkve pa zelo rada hodim in se pocutim kar malo vzneseno, kadar stojim v tej hladovini, obcudujoc umetnine na stenah in stebrih oz.ce teh ni, pac samo stojim v mogocni stavbi in obcutim.mir).

Samo moja izkusnja dojemanja Cerkve oz.bolj njenih izvajalcev. Mogoce imamo lgbtjevci vkoreninjeno v mozganih, da se pa moramo zoperstavit vsemu, kar nas ne podpira v celoti. Zgolj razmisljanje na glas.

#47 DIH

DIH

  piščan'c

 • Člani
 • 190 prispevkov
 • Pridružen: 27.12.2004
 • Lokacija: Slovenija

Objavljeno 30 september 2018 - 13:19

NEFORMALNA SKUPINA ZA LGBT+ OSEBE

 

»Ko sem, kot verujoča oseba, razkril_a svojo spolno usmerjenost / spolno identiteto sem imel_a občutek, da moram izbirati.« Ne. Pri takih vprašanjih ne bi smel nihče izbirati.

 

Raznolikost veroizpovedi ter spolnih usmerjenost in identitet v slovenski LGBT+ skupnosti je še precej nevidna in se zaradi družbeno-političnih delovanj in zgodovinskih zatiranj zdi le-ta povezanost videna kot nemogoča, neobstoječa, ali pa se okrog nje vrti kopica predsodkov oz. moralnih sodb. Gradnji mostov med tema področjema bo namenjena skupina za verne LGBT+ osebe, ki se identificirajo s katero izmed verskih skupnosti ter jih področje o spolni identiteti in/ali usmerjenosti ter verski pripadnosti zanima, bi o tem radi razširili svoja obzorja, dobili odgovore na vprašanja, ki si jih zastavljajo, srečali podobno čuteče osebe ali o svojih izkušnjah spregovorili drugim.

 

Tekom srečanj bomo spoznali različne verske skupnosti v svetu, njihov pogled na LGBT+, sodelovanje nekaterih veroizpovedi z LGBT+ skupnostjo, razpravljali o aktualnih vprašanjih ter skušali razbijati mite in predsodke.

 

Srečanja bodo vsak prvi in tretji torek v mesecu. Za več informacij se obrni na lgbt.verni@gmail.com. Prvo srečanje bo 23. 10. ob 18.00. Srečanja bodo potekala na lokaciji, ki ne bo javno znana, kraj srečanja pa bo zainteresiranim osebam sporočen na njihov mail naslov.


Prispevek uredil/a: DIH, 30 september 2018 - 13:19.

Društvo DIH - Enakopravni pod mavrico
http://www.dih.si

#48 asix

asix

  piščan'c

 • Člani
 • 86 prispevkov
 • Pridružen: 05.08.2019
 • Lokacija: s.konjice

Objavljeno 11 november 2019 - 23:43

ustanove in ego.
brez bi bil svet bolj jasen
..vsaj moj

Prispevek uredil/a: asix, 11 november 2019 - 23:44.

svet je enostaven, dokler živiš le v svojem
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov