Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

LGBT skupnost in religija


47 odgovorov v tej temi

#1 NisemJanez

NisemJanez

  gay friendly

 • Člani
 • 12 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2013

Objavljeno 03 marec 2014 - 22:47

Odprl bi vprašanje, do katerega me je privedel ta link: http://bit.ly/1g56UJi

 1. Ali so večje svetovne religije združljive z emancipacijo LGBT skupnosti?
 2. Če da, na podlagi katerih interpretacij tekstov/ trenutnih alternativnih religioznih smeri bi se ta proces lahko zgodil?
 3. Ali je to vprašanje sploh aktualno za slovensko LGBT skupnost? Za kolikšen del skupnosti?

Da podam še več konteksta:

 

1# Med različnimi stiki preko spleta sem tu in tam naletel na za moje pojme nenavadne posameznike, namreč na istospolno usmerjene, ki so se deklarirali kot kristjani.

Kako so ti ljudje združili dva na videz nezdružljiva elementa lastne identitete? Nisem šel v pregloboke pogovore, sumim pa, da gre za principe človeka kot stvaritve Boga/njegovega ekvivalenta, in so zato kot »otroci« deležni Božje ljubezni.

 

2#  Podoben preobrat je do neke mere prisoten v islamu v odnosu do žensk. Za več si poglejte wiki-link: https://en.wikipedia...slamic_feminism Se vam to zdi primerna analogija?

 

 

PS: Naredimo prijazen diskurz, ne demonizirat religije, če pa že, pa z dokazi prosim (po možnosti ne takimi iz srednjega veka. Dajmo iskat odgovore, ne polen.#2 Matt7

Matt7

  gay friendly

 • Člani
 • 5 prispevkov
 • Pridružen: 28.01.2014

Objavljeno 04 marec 2014 - 00:22

Po mojem mnenju ni res, da istospolno usmerjeni in krščanstvo ne gresta skupaj. Sicer nisem kristjan, ampak sem bil krščansko vzgojen, tako da se bom bolj osredotočil na ta aspekt.

Samo zaradi tega, ker so nekateri kristjani ozkogledni glede istospolno usmerjenih ljudi, še ne pomeni, da je to tudi krščanstvo. Hodil sem 7 let k verouku in sem kar dosti spoznal tam. Biblija uči zelo dobre stvari kot tudi vseh 10 zapovedi. Vključuje osnovne in napredne morale, katerih bi se morali vsi držati. Ne laži, ne kradi, spoštuj mater in očeta ...

Res je da vključuje veliko neumnih stvari. Ampak mora se modernizirati oz. tolmačiti na modernejši način kot to počnejo trenutno. Celo trenutni papež ni nikoli rekel nič proti nam, ampak celo vzpodbujal ljubezen in razumevanje med vsemi ljudmi. Ne smemo gledati na religijo tako kot nam jo predstavijo mediji.#3 NisemJanez

NisemJanez

  gay friendly

 • Člani
 • 12 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2013

Objavljeno 05 marec 2014 - 22:54

b224955186.jpg

Slika karikira trenutno stanje. Bi nova interpretacija krščanstva spremenila to stanje?#4 Amos

Amos

  vzornik

 • Člani
 • 1 355 prispevkov
 • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 05 marec 2014 - 23:57

Sicer nisem verna, pa vseeno prav ponižno dodajem svojih pet centkov ... Za mene vera in institucija nista eno in isto in se mi zdi povsem normalno (zakaj že ne maram te besede?), da se vera in lgbt pojavita pod isto streho, pardon glavo. :)

 

Nisem povsem prepričana, če razumem tvojo 3. točko. Kaj, če je aktualno za slovensko lgbt skupnost? Debata o veri v povezavi s spolno usmerjenostjo? :? Zakaj pa ne bi bila? Se naj potemtakem kristjan al musliman (...) sramuje tega, ker je pač del mavrične družbe? Mar bi moral dobivat polena in bit postavljen med dve "izbiri": ali si zvest nam ali onim drugim? :?: Samo na glas razmišljam.#5 NisemJanez

NisemJanez

  gay friendly

 • Člani
 • 12 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2013

Objavljeno 06 marec 2014 - 14:36

Imaš prav, tisto je nejasno zastavljeno. Vprašanje je, ali imamo v Sloveniji kake skupine/ljudi, ki poskušajo vzpostaviti alternativno razlago katolištva, ki bi sprejemala lgbt ljudi kot vse druge vernike.

Torej gre za teološko vprašanje. Zahteva biblijske odgovore :P Vendar pa se tudi kot nevernik strinjam, da bi bilo zelo koristno na novo zarisati meje.

Se naj potemtakem kristjan al musliman (...) sramuje tega, ker je pač del mavrične družbe? Mar bi moral dobivat polena in bit postavljen med dve "izbiri": ali si zvest nam ali onim drugim?

To si zelo vredu izrazil. Mislim, da je to že realnost mnogih. Predstavljaj si nekega verega najstnika, ki se poleg vse začetne zmede glede drugačne spolne usmerjenosti še mora ubadati z tem, ali bo zdaj avtomatsko šel v pekel.

Zdi se mi, da je tu postavljen v umetno izbiro, ki ni pravična. Naj verjame v boga ali karkoli že. Ampak zato potrebuje neko razlago religije, ki trenutno ni uveljavljena ali priznana.

Sicer se pojavlja veliko new-age konglomeratov religije. Pravica do dostopa k takim konglomeratov je sicer enaka, ampak v praksi pa religija je skupinski šport in potrebuje vsaj določeno hierarhijo, da ne postane muha enodnevnica.

Verjetno ni isto, kot če se lahko opiraš na trdno skupnost, ki ima svoje prostore, svojo zgodovino, na katero se sklicuje, in svoje aktivnosti.

Trenutno stanje torej ponuja ali versko svobodo ali seksualno svobodo. Karkoli vernik izbere, je prikrajšan.

In glede na vse majhne kvazi-verne vasice na slovenskem podeželju, se lahko samo z grozo vprašaš, koliko takšnih Slovencev je in kaj se dogaja v njihovih glavah, preden lahko to notranje nasprotje vsaj začasno pomirijo.#6 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 10 marec 2014 - 20:10

Sem katoličanka in del lgbt skupnosti. Mene so katoliški prijatelji brez kakršnih koli skrbi normalno sprejeli (mogoče sem redka izjema, ne vem tega), me pa zanima, kako bi me sprejela lgbt skupnost kot katoličanko, navsezadnje hodim v cerkev, pojem v odraslem zboru in pomagam mladinskemu zboru. Problem je, da vsaka vidi samo skrajne meje druge skupnosti, česar sama ne maram. Živimo v 21. stoletju in smo že prestari za predsodke.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#7 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 705 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 19 marec 2014 - 21:32

majasvetlin, sama veš, kaj pravi katoliška doktrina: ni greh, če je nekdo istospolno usmerjen, greh pa je, če se homoseksualnost PRAKTICIRA. Tudi Primc je katolik, si se kdaj vprašala, kako on sprejema istospolno usmerjene katolike?

 

V take zadeve (kot si jih zapisala zgoraj, namreč sprejemanje istospolnega katolika s strani njegovih oz. njenih katoliških prijateljev) ne verjamem kaj dosti. O popolnem sprejemanju bomo lahko govorili takrat, ko bo istospolni par lahko odkrito, kot par, prišel k nedeljski maši, na zborovanje na Brezje, na razna verska srečanja.

 

Nekaj let nazaj je neka forumašica, ki je bila predana katoličanka in se je prostovoljno ukvarjala z mladimi in tudi pri skavtih, pisala o tem, da so jo "vljudno" prosili, naj na srečanja ne prihaja več in da ji ni treba več pomagati v cerkvi - ker se je outirala kot lezbijka.

 

Najbrž ima tudi LGBT skupnost predsodke proti vernim katoličanom in da, to v 21. stoletju. Se pa predsodki LGBT do RKC in do vernikov ne morejo primerjati s tistimi, ki jih imajo vdani privrženci RKC do istospolno usmerjenih. Preberi kaj o tem na RKC forumu. Tam so jasna mnenja katoličanov o homoseksualno usmerjenih ljudeh.


Ljubezen je večna, dokler traja.

#8 Amos

Amos

  vzornik

 • Člani
 • 1 355 prispevkov
 • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 19 marec 2014 - 21:46

No, jaz pa mislim, da zreli posamezniki nimajo problema sprejet usmerjenosti in verske pripadnosti. Kot da je vsak katolik a priori slab in proti lgbt. Mnogo žensk hodi v cerkev, jih osebno poznam, in so bolj ali manj odkrite lezbijke/biseksualke, so what? Kaj si mislijo pa Primc in ostali butci pa ni toliko važno. Ok, te razjezijo neumnosti, ki jih stresajo, sam dokler ni tvoj sosed ali nekdo, s katerim prihajaš osebno v stik, vsaj mene osebno ne ganejo prav dosti. Imam verne prijateljice pa nikoli ni bilo težav s sprejemanjem. To, da so vsi katolikih proti in da ne verjameš v njihovo iskreno in celostno sprejemanje, je lahko tvoje osebno prepričanje, nikakor pa tak predsodek ne pomaga k večjemu razumevanju enih in drugih.#9 provokatorka

provokatorka

  Častna članica

 • Člani
 • 1 705 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 19 marec 2014 - 22:21

Amos, katoliki so ravno taki kot vsi ostali ljudje, le da prakticirajo verske običaje kot jih nalaga katoliška cerkev. So taki in drugačni. Ne pravim, da so vsi isti. Nekdo, ki samega sebe imenuje katolik, morda tudi vara, spolno nadleguje otroke, pretepa ženo ali v Tivoliju išče fante za hitri sex. Ženska, ki samo sebe označi za katoličanko, morda prezira vse, kar je drugačnega, hkrati pa doma uporablja kontracepcijo ali celo hujše, mogoče je naredila  že 4 abortuse. Po drugi strani pa sta oba ta človeka lahko tudi prijazna, iskrena in dobra ter neobsojajoča do drugih ljudi. Nikoli ne vemo, kakšen je kdo, dokler nimamo opravka točno z njim.

 

Morda je tudi Primc v bistvu zelo dober človek in si mu mogoče naredila krivico, ko si ga uvrstila med butce. Gotovo je ogromno ljudi, za katere je Primc vzor odličnega človeka in nikakor ne butec ali omejenec.

 

Nam je pa vsem dovoljeno, da posplošujemo, kar ljudje itak radi počnemo. Tudi jaz. In ja, moje mnenje je, da je med katoliki veliko ljudi, ki drugačnosti ne sprejemajo iskreno (morda želijo biti le "politično korektni"). Sem že napisala, da obstaja RKC forum - to je forum ljudi, ki jim je skupno, da so verni in da so katoliki. Tam lahko preberemo njihova mnenja o homoseksualnosti in o istospolno usmerjenih ljudeh in verjamem, da so mnenja večinoma iskrena, tudi forum je anonimen. Posplošujem tudi v primeru, ko rečem, da so Janševi volivci pravi fanatiki in da me ob njihovem nekritičnem sprejemanju vodje spreletava srh, kar pa ne pomeni, da moje posploševanje ne drži.

 

Ti praviš, da poznaš mnogo žensk, ki hodijo v cerkev in so bolj ali manj odkrite lezbijke/biseksualke. Jaz takih jih poznam bolj malo. Skoraj vsi ljudje, ki jih poznam (vključno z LGBT ljudmi), radi hodijo v cerkev ali cerkve, vendar zato, da si jih ogledajo kot znamenitost, ne zato, da tam poslušajo župnika, hodijo k spovedi in stojijo v vrsti za hostijo.

 

Kaj je že rekel papež Frančišek, da je tako navdušil celotno svetovno homoseksualno skupnost? Če je nekdo gej in verjame v Boga, le kdo je on, da bi mu sodil? Poznavalci pa dobro vedo, da so to le prijazne besede. RKC bo vedno vztrajala pri tem, kar sem napisala v prvotnem prispevku: če si homoseksualec, ni greh in noben pravi katolik te zaradi tega ne bi smel obsojati, greh pa je, če homoseksualnost prakticiraš.

 

Zdaj si pa zamisli, da je nekdo, ki je gej, resnično tudi veren človek in katolik. Kako tako mnenje RKC vpliva nanj? Če bo zaradi svoje homoseksualnosti vse življenje preživel v celibatu in brez telesnih stikov z istim spolom, potem ni problema, nima greha in RKC ga v celoti sprejema. Dokler bo živel brez telesnega stika. 


Prispevek uredil/a: provokatorka, 19 marec 2014 - 22:23.

Ljubezen je večna, dokler traja.

#10 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 27 marec 2014 - 15:44

Provokatorka, imaš v določenih delih prav. Tudi zadnji odstavek je resničen. Toda greh je tudi heteroseksualen seks pred poroko, pa ga 3/4 katolikov prakticira, in se poročajo šele med nosečnostjo, ali pa celo krstijo otroka pred poroko. To je vse greh. Toda moje mnenje je tudi, da župnika ne briga kaj se dogaja v moji postelji. Kar se pa tiče mojih prijateljev. Me 100% sprejemajo, drugače bi že opazila, da nekaj ni tako kot je bilo pred mojim outiranjem. Res je tudi, da ima veliko katolikov homofobne izjave, take izjave imata tudi moja bratranc in sestrična, ki sta 6 in 8 let mlajša! Mlajši naj bi bili bolj liberalni in odprti. Jaz osebno vidim da je očitno tu drugače. Navsezadnje sem uspela staršem spremeniti mnenje o nas, še preden sem jima povedala za mojo homoseksualnost. Medtem me ima sestra za enega neumneža, ki se naj raje spametuje in dobi fanta. :o in to sestra. Moja prijateljica, ki je katolik kot jaz, me je sprejela z odprtimi rokami. Rekla mi je celo, da bo vesela, ko bom dobila dekle, ker si jo zaslužim. :) Potem si lahko predstavljaš, zakaj bolj zaupam svojim prijateljem. Niso vsi katoliki slabi, da bi jih lahko obsojali. Moja sestra se ne deklarira kot katolik, vendar je veliko slabša in homofobna, kot nekateri moji prijatelji, ki se deklarirajo kot katoliki. Morali bomo bolj gledati, da ne obsojamo skupnosti kot celote, ker niso vsi tako slabi, da bi jih postavili na grmado. Bolj, kot vse drugo kar pridigajo, raje gledam na to poved iz Svetega Pisma, ki jo je Jezus rekel apostolom na gori

Vam pa, ki poslušate, pravim: Ljubíte svoje sovražnike, delajte dobro tistim, ki vas sovražijo.

in to

Ne sodite in ne boste sojeni. Ne obsojajte in ne boste obsojeni. Odpuščajte in vam bo odpuščeno.

 


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#11 malina

malina

  redni gost

 • Člani
 • 320 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2007
 • Lokacija: the world

Objavljeno 23 april 2014 - 23:38

Tekom razmišljanj glede prepletenosti religije in ne-normativne spolne usmerjenosti me s strani nekoga, ki pravi, da je veren zanima kako razmišlja(š) glede svoje pripadnosti verskim institucijam, ki so med najbolj množičnimi katalizatorji in ohranjevalci diskriminacije - homofobije, transfobije? Se pojavljajo konfliktna videnja, kontradiktornosti ali ne?


Prispevek uredil/a: malina, 23 april 2014 - 23:40.

"As trans people begin to organize politically, it is tempting to adopt the essential notion of gender identity. [...] However, as transfeminists, we resits such temptations because of their implications." Emi Koyama


#12 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 25 april 2014 - 19:09

S strani oseb ki vejo za mojo spolno usmerjenost ne. Navsezadnje me podpirajo in se odprto pogovarjamo o tem.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#13 malina

malina

  redni gost

 • Člani
 • 320 prispevkov
 • Pridružen: 11.08.2007
 • Lokacija: the world

Objavljeno 27 april 2014 - 20:29

Me veseli, da imaš ljudi, ki te podpirajo :) Ampak moje vprašanje je osebne narave: torej, ali istospolno usmerjene osebe, ki se identificirajo kot verne, čutijo notranjo kontradiktornost? Kontradiktornost glede na to, da se identificirajo z dvema ideologijama, ki sta (vsaj delno) si nasprotujoče?


"As trans people begin to organize politically, it is tempting to adopt the essential notion of gender identity. [...] However, as transfeminists, we resits such temptations because of their implications." Emi Koyama


#14 Donvita

Donvita

  zasvojen'c

 • Člani
 • 574 prispevkov
 • Pridružen: 17.12.2008

Objavljeno 27 april 2014 - 20:59

Mislim, da notranja nesoglasja, neskladnost doživlja vsak tisti posameznik(veren ali neveren), ki ne živi v skladu s svojimi občutki, hotenji, hrepenenji.....vsak tisti, ki je odvisen od mnenja družbe, okolice.. in na zavedni ali nezavedni ravni potlači sebe.#15 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 28 april 2014 - 17:01

Malina a veš kako je. Tistim ljudem, ki zaupaš, se trudiš povedati. Nekako se na začetku tudi sama nisem hotela sprijazniti s tem. Odleglo mi je šele potem, ko me je prijateljica sprejela. Za tem so me še drugi prijatelji. Tu je pa težje povedati, da si katolik. Nekako pričakuješ, da bojo lažje sprejeli tvojo vero, ker smo sami z določenih strani odrinjeni, potem te pa še druga stran odrine (ne bomo po imenih). Se pa večkrat vprašam, kaj mi je bilo tega treba. Toda kar sem, sem. Upam, da bom dobila dekle, ki bo spoštovalo mene in mojo vero.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#16 Callie

Callie

  piščan'c

 • Člani
 • 60 prispevkov
 • Pridružen: 14.02.2013

Objavljeno 19 maj 2014 - 20:22

Jaz prihajam iz zeeloo verne družine, ki (veliki večini) niti pod točko razno, ne oddobrava lgbt skupnosti.

Ta občutek nastrojenosti religija proti lgbt skupnosti mi je prek**** dobro poznana (iz obratne smeri niti ne) :(

 

Je pa ena zadeva, ki jo obe strani pozabljata, vsi smo za eno samo in edino stvar. LJUBEZEN!!!

Vse religije učijo naj ljubimo drug drugega (nikjer ne piše katerega spola), naša skupnost pa se tudi prizadeva, da bi dobili neko ljubezen oz. naklonjenost od drugih.

Zato sem mišljenja, da ne bi smela nobena stran zaničevati ali obsojati, katere veroizpovedi je ali spolne usmerjenosti.

 

:adijooo:


Jezus died for somebody's sins but not mine.

#17 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 25 maj 2014 - 20:40

Je pa ena zadeva, ki jo obe strani pozabljata, vsi smo za eno samo in edino stvar. LJUBEZEN!!!

Vse religije učijo naj ljubimo drug drugega (nikjer ne piše katerega spola), naša skupnost pa se tudi prizadeva, da bi dobili neko ljubezen oz. naklonjenost od drugih.

 

Bilo bi zelo lepo, če bi bilo to res, ampak religija obsoja homoseksualnost na kar nekaj koncih. V Stari zavezi, da smo storili gnusobo, da moramo biti usmrčeni in da kri pade na nas. Potem so še razne obsodbe Cerkvenih očakov, npr. Pismo Korinčanom itd. Tudi v Koranu piše, da homoseksualci morajo biti kaznovani, a specifično kazen poda šele Mohamed, ki svojim učencem razodene, da moramo biti - da, uganila si - usmrčeni ... Je pa res, da niso omenjeni ženski istospolni odnosi, ampak to zaradi preprostega dejstva, da so bile te "svete" knjige pisane za moške. Sicer se ta navodila lahko razume dvoumno, ampak pri tem je treba biti kar zelo fleksibilen, kar pa religiozni predstavniki, sploh v muslimanskem svetu, povečinoma niti slučajno niso.

 

Je pa po drugi strani res, da imajo z nami problem izključno abrahamovske religije. Če že kdo čuti potrebo po verski pripadnosti, bi bilo mogoče bolje, da se obrne k budizmu, šintuizmu, na koncu koncev lahko tudi hinduizmu. Tam ni obsojanja istospolno usmerjenih in celo sam Dalai Lama je pred kratkim podprl homoseksualne poroke.

 #18 Amos

Amos

  vzornik

 • Člani
 • 1 355 prispevkov
 • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 25 maj 2014 - 21:55

Ce bi bila verna, bi prav gotovo nasla tudi pozitivne trditve v svoji veri. Nobena religija ni enoznacna. Ne vem, zakaj bi se morala odlocat med enim in drugim, ce lahko oboje zdruzim :?:#19 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 26 maj 2014 - 10:44

22 Če najdejo koga, da je ležal pri omoženi ženski, naj umreta oba: moški, ki je ležal pri ženski, in ženska. Tako odpravi zlo iz Izraela!
23 Če je dekle, devica, zaročena možu, pa jo kdo sreča in leži pri njej, 24 oba pripeljite k vratom tistega mesta in ju posujte s kamenjem, da umreta; dekle zato, ker v mestu ni vpila, moškega pa zato, ker je onečastil ženo svojega bližnjega. Tako odpravi zlo iz svoje srede!
25 Če pa kdo na polju sreča zaročeno dekle in ji stori silo in leži pri njej, naj umre samo moški, ki je ležal pri njej. 26 Dekletu pa ne smeš nič storiti; nima greha, ki bi zaslužil smrt; s to stvarjo je namreč tako, kakor če se kdo vzdigne proti svojemu bližnjemu in ga ubije. 27 Kajti na polju jo je srečal in naj je zaročeno dekle tudiarrow-10x10.png vpilo, ni bilo nikogar, ki bi ji lahko prihitel na pomoč.

Dobrovoljček, poglej za kaj vse bi morali biti kamenjani.

Jezus pa je krenil proti Oljski gori. Zgodaj zjutraj se je spet napotil v tempelj. Vse ljudstvo je prihajalo k njemu, on pa je sédel in jih učil. Pismouki in farizeji so tedaj pripeljali ženo, ki so jo zalotili pri prešuštvovanju. Postavili so jo v sredo in mu rekli: »Učitelj, tole ženo smo zasačili v prešuštvovanju. Mojzes nam je v postavi ukazal take kamnati. Kaj pa ti praviš?« To so govorili, ker so ga preizkušali, da bi ga mogli tožiti. Jezus se je sklonil in s prstom pisal po tleh. Ko pa so ga kar naprej spraševali, se je vzravnal in jim rekel: »Kdor izmed vas je brezarrow-10x10.png greha, naj prvi vrže kamen vanjo.«

Tu pa vidiš da je potem Jezus obsodil te absurdne zakone. Nihče ne bi smel obsojati, ker kdor obsoja, ta bo obsojen. Zato se pa papež bori proti smrtni kazni. Vsak pravi kristjan/musliman se zaveda, da edino Bog lahko vzame življenje, kot je edini, ki ga da. Očitno je, da imate samo vi težave z vero. Jaz jih nimam, ker kristjan upošteva božjo besedo po rojstvu Jezusa. Tako da preden boš pameten, ne beri samo stare zaveze, ampak preberi kaj pravi Jezus na to.

 

Jaz sem katolik, in za noben denar se ne odpovem svoji veri. Jaz pripadam katoliški veri in noben mi ne bo pametoval o svetem pismu. Še najmanj pa ti, ker je očitno, da boš prikazal slabe stvari. To mi pa niti najmanj ni všeč. Če ne znaš videti lepih stvari v veri, ne rabiš tudi grdih stvari kazati. Želim ti lep dan. Moja vera uči o ljubezni do vseh, kakor je Jezus ljubil vse in ni nobenega obsojal.

 


Prispevek uredil/a: ženska, 30 maj 2014 - 01:59.

Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#20 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 26 maj 2014 - 20:46

Brez zamere, ampak nikjer nisem obsojal vere, še manj vernikov, ampak samo opozarjam na številne zapise, ki so med drugim tudi v Bibliji in nam niso naklonjeni ter kot si sama izpostavila z zapisi, tudi številnim drugim skupinam ne.

Sicer smo pa videli to neskončno ljubezen katoliške religiozne skupnosti, ko so pri mašah pred družinskim zakonikom pozivali, da se ga zruši, da hrvaškega referenduma sploh ne omenjam. V muslimanskem svetu pa razen Turčije, Albanije in Indonezije ni države, ki pod vplivom religije ne bi kriminalizirala homoseksualnosti. Tako da več kot očitno problemi so.

 

Lepo, če si ti katoličanka in v tem najdeš uteho ter življensko moč in je tudi absolutno prav, da to skupnost zagovarjaš in v njej vztrajaš, a hkrati ne moreš obsojati mojih argumentov, ko samo izpostavljam očitno, da v abrahamovskih religijah nastavki za dikriminacijo so in so pogosto tudi v sekuraliziranih družbah izvor le-te.

 

Kar se pa tiče tega, da načrtno iščem slabe stvari. Veš, v Bibliji jih je kar nekaj in jih je težko prezreti. Seveda je tudi kar nekaj dobrih. Na to temo sem enkrat slišal zelo dober izrek, ki se ga osebno držim, ta pa pravi, da če je v bazenu voda še tako čista, a v njej plava iztrebek, vanjo ne bomo skočili, kaj šele, če je bazen cela gnojnica. Upam, da tega spet ne boš vzela kot napad in ti želim nadvse uspešen teden. :)

 #21 edvin

edvin

  piščan'c

 • Člani
 • 163 prispevkov
 • Pridružen: 31.05.2012

Objavljeno 26 maj 2014 - 21:29

Sicer smo pa videli to neskončno ljubezen katoliške religiozne skupnosti, ko so pri mašah pred družinskim zakonikom pozivali, da se ga zruši, da hrvaškega referenduma sploh ne omenjam.

 

Lepo, če si ti katoličanka in v tem najdeš uteho ter življensko moč in je tudi absolutno prav, da to skupnost zagovarjaš in v njej vztrajaš, a hkrati ne moreš obsojati mojih argumentov, ko samo izpostavljam očitno, da v abrahamovskih religijah nastavki za dikriminacijo so in so pogosto tudi v sekuraliziranih družbah izvor le-te.

 

1.) Verjamem, da hodiš na maše in veš to iz prve roke.

2.) Če navržeš hrvaški referendum, vsaj probaj argumentirati, zakaj si ga navrgel. Sicer verjamem, da veš veliko stvari o tem, več kot Hrvati mogoče.

3.) Ta drži, ampak, te citiram "Je pa po drugi strani res, da imajo z nami problem izključno abrahamovske religije." Not true. Tako budizem in hinduizem na mestih obsojata homoseksualnost. A v nekaterih tekstih pa gojita do nje tudi pozitiven odnos. Nočem tle debatirat o tem, ali budizem in hinduizem obsojata homoseksualnost ali ne, ker ne prideva do dna. Samo hočem opozorit, da ne piši nečesa brez da svoje trditve preveriš.

 

Pa tako, čisto iz vidika medosebnih odnosov ... ne primerjaj življenskega nazora nekoga z gnojnico in mu v isti sapi zaželi nadvse uspešen teden. Še jaz ful dvomim, da resno misliš.


They've got us surrounded again, the poor bastards.

#22 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 26 maj 2014 - 23:40

Šlo je za metaforo, ki se jo nisem jaz spomnil, sicer pa ne pomeni, da je religija "gnojnica", ampak samo nazorno pokaže, zakaj se nekateri pač ne odločame za raznorazne življenske nazore.

 

1.) Da, vem iz prve roke. Moja babi hodi k maši in mi je povedala, da je duhovnike s prižnice jasno pozival k zavrnitvi. Ti mogoče moram povedasti še faro? Sicer jih je bilo pa več, da ne govorimo o tem, da je duhovnik Strehovec iz ozadja vodil kampanjo in je še sedaj moderator 24kul.

 

2.)Na hrvaškem je referendum jasno podprla RKC in tudi pred vhodi v cerkve zbirala podpise zanj. O tem so pisali samo vsi hrvaški mediji, tako da kot kaže si me tukaj res dobil  ...

 

3.) Navajal sem samo določene alternative, ki so v primerjavi z abrahamovskimi religijami milejše do homoseksualcev. Da, res je. Znotraj budizma obstavaja več vej in je tudi več nazorov, več različnih zapisov, a dejstvo ostaja, da najdemo številne budistične menihe, ki celo izvajajo homoseksualne poroke in na sploh budistične države ne kriminalizirajo homoseksualnosti, razen Burme, kjer pa se kazni ne izvaja. Hindujci so res imeli pomebno vlogo pri vnovični kriminalizaciji homoseksualnosti v Indiji, ko so na vrhovne sodišču izpodbijali sodbo delhijskega sodišča, a vendarle je šlo večinoma za solo akcijo guruja Babe Ramdeva (v kombinaciji s krščanskimi in muslimanskimi predstavniki), ki pa je doživela veliko obsojanja tudi med samimi hindujskimi verskimi vodji. Kakorkoli, kar hočem povedati, je, da hindujizem in budizem pri tem vprašanju nista enotna (tudi zaradi lastne razcepljenosti), za razliko od RKC in opozicije do homoseksualcev, ki je bila recimo izražena leta 1992, kjer so nasprotovalni legalni zaščiti homoseksualcev, ali pa leta 2003, ko so nasprotovali kakršnemukoli priznanju homo zvez, ali pa recimo Razingerjevo pismo škofom o pastoralni oskrbi za homoseksualce, kjer avtor implicira, da smo sami krivi za nasilje nad nami. V teh ozirih se hinduizem in budizem zdita boljša izbira, saj recimo hindusjke Vede (himnična zbirka) ne obsojajo homoseksualcev za razliko od Biblije. Tam je celo ena transkeksualna boginja, če se ne motim. Šintuizem pa sploh ni nikoli izrazil sovražnosti do LGBT skupnosti in je tako po mojem mnenju še najboljša izbira na tržnice, če le nismo bili že indoktrinirani v eno od izbir. Moje osebno mnenje pa je, da ni potrebe po nobeni.

 

Tako da hvala lepa za tvoj "dvom", sem dobro preveril svoje argumente in vem o čem pišem.

 

Da pa se vrnem k izvornemu metaforičnemu zapisu in tej sporni "gnojnici". Biblija vsebuje tudi suženjstvo, mnogoženstvo, kamenjanje neposlušnih otrok, poročanje posiljenih devic s posiljevalcem. Tudi Nova zaveza je daleč od nedolžnosti in pustimo ob strani polemike, če je Jezus sploh obstajal, pa o stranskih nekanoniziranih evangelijih, ki pravijo, da je bil poročen z Marijo Magdaleno, za RKC kurbo, potem o Kumranskih zapisih, ki Biblijo postavljajo na glavo ... Ko jaz osebno vse to vzamem v enačbo, lahko o tej "sveti knjigi" rečem le to, da gre za katastrofalno napisan literalni zmazek, ki ima več kot očitno več avtorjev, je poln nedoslednosti, nasilja in nasploh nesmiselnosti ter je tako daleč od svetosti. V mojih očeh gre samo za prvi poskus formiranja državnega zakonika - navsezadnje Tora (judovska sveta knjiga) v dobesednem prevodu pomeni točno to, Zakon - ki pa se je brutalno izjalovil in sprožil dolg niz teokratskih genocidnih dogodkov, ki so se končali šele na začetku 20 st., oziroma, če smo realni, v manjšem obsegu divjajo še danes.

 

Če imate občutek, da moje prepričanje žali vaša verska čustva, religijsko pripadnost, oziroma imate glavo pregloboko v riti politične korektnosti, vam resnično ne morem pomagati, saj je moje prepričanje popolnoma legitimno in osnovano na realnih faktih, ki jih ni mogoče zanikati. Tako jaz, vi pa kot veste in znate. Nikogar ne silim, da sprejme moje mnenje, enako bi pričakoval ob vaših žolčnih reakcijah. Religija ni nobena sveta svar, da bi bila lahko izvzeta iz kritike. Nasprotno. Ravno nesumiljena kritika le-te je prinesla sekuralizem, moderno družbo in posredno francoski civilni zakonik, ki prvi v zahodni družbi dekriminalizira homoseksualnost in tako radikalno prekine vez s kanoničnim pravom. Upam, da se tega vsi vojščaki zavedate, ko tako vehementno branite svojo "sveto mati".#23 edvin

edvin

  piščan'c

 • Člani
 • 163 prispevkov
 • Pridružen: 31.05.2012

Objavljeno 27 maj 2014 - 00:38

Meni zadnje čase res uspeva manipulacija ... Sem povzročil, da si dejansko šel raziskat svoje trditve in verjamem, da iste napake ne boš povzročil v prihodnje.

 

To z mašami ala babi mi je povedala, se mi pa še zmeraj zdi bullshit. Ne morem te resno jemati, če trobiš take bedarije, brez podkrepljenega vira.

 

Tako da hvala lepa za tvoj "dvom", sem dobro preveril svoje argumente in vem o čem pišem.

 

Da pa se vrnem k izvornemu metaforičnemu zapisu in tej sporni "gnojnici". Biblija vsebuje tudi suženjstvo, mnogoženstvo, kamenjanje neposlušnih otrok, poročanje posiljenih devic s posiljevalcem. Tudi Nova zaveza je daleč od nedolžnosti in pustimo ob strani polemike, če je Jezus sploh obstajal, pa o stranskih nekanoniziranih evangelijih, ki pravijo, da je bil poročen z Marijo Magdaleno, za RKC kurbo, potem o Kumranskih zapisih, ki Biblijo postavljajo na glavo ... Ko jaz osebno vse to vzamem v enačbo, lahko o tej "sveti knjigi" rečem le to, da gre za katastrofalno napisan literalni zmazek, ki ima več kot očitno več avtorjev, je poln nedoslednosti, nasilja in nasploh nesmiselnosti ter je tako daleč od svetosti. V mojih očeh gre samo za prvi poskus formiranja državnega zakonika - navsezadnje Tora (judovska sveta knjiga) v dobesednem prevodu pomeni točno to, Zakon - ki pa se je brutalno izjalovil in sprožil dolg niz teokratskih genocidnih dogodkov, ki so se končali šele na začetku 20 st., oziroma, če smo realni, v manjšem obsegu divjajo še danes.

 

Če imate občutek, da moje prepričanje žali vaša verska čustva, religijsko pripadnost, oziroma imate glavo pregloboko v riti politične korektnosti, vam resnično ne morem pomagati, saj je moje prepričanje popolnoma legitimno in osnovano na realnih faktih, ki jih ni mogoče zanikati. Tako jaz, vi pa kot veste in znate. Nikogar ne silim, da sprejme moje mnenje, enako bi pričakoval ob vaših žolčnih reakcijah. Religija ni nobena sveta svar, da bi bila lahko izvzeta iz kritike. Nasprotno. Ravno nesumiljena kritika le-te je prinesla sekuralizem, moderno družbo in posredno francoski civilni zakonik, ki prvi v zahodni družbi dekriminalizira homoseksualnost in tako radikalno prekine vez s kanoničnim pravom. Upam, da se tega vsi vojščaki zavedate, ko tako vehementno branite svojo "sveto mati".

Viri za odebljeno napisano?

 

Sekularizem, ne sekuralizem.

 

In ta z vojščaki na koncu, če vidiš, da mi ne moreš proti argumentirati, raje priznaj, da ne moreš ... Sicer sem ateist. Ne prenašam pa, da vsak bumbar udriha čez nekaj samo zato, ker je to v tistem momentu moderno, obenem pa ne zna navesti vira. Js bi lahko tut tukaj napisal 7 odstavkov, kot si jih ti, pa mi jih ni treba. Če bi se znal distancirat od teme in videt, da mogoče pa nismo vsi vojščaki (sicer bi sam tu bil zelo užaljen, če bi bil veren), bi debata bila mogoča, ampak to je mlatenje prazne slame.

 

Pa te publicistične besede in besedne zveze (vehementno, žolčne reakcije, teokratskih, ...), ne jih uporabljat; to je pri meni prvi znak, da se spuščam v debato s človekom, ki misli, da nekaj ve, pa sploh ne ve in se skriva za takimi izrazi.


They've got us surrounded again, the poor bastards.

#24 majasvetlin

majasvetlin

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 25.09.2012
 • Lokacija: Količevo

Objavljeno 27 maj 2014 - 08:56

Biblija vsebuje tudi suženjstvo, mnogoženstvo, kamenjanje neposlušnih otrok, poročanje posiljenih devic s posiljevalcem.

 A si bil zadet ko si to bral?

 

Če pa kdo na polju sreča zaročeno dekle in ji stori silo in leži pri njej, naj umre samo moški, ki je ležal pri njej. 26 Dekletu pa ne smeš nič storiti; nima greha, ki bi zaslužil smrt; s to stvarjo je namreč tako, kakor če se kdo vzdigne proti svojemu bližnjemu in ga ubije. 27 Kajti na polju jo je srečal in naj je zaročeno dekle tudiarrow-10x10.png vpilo, ni bilo nikogar, ki bi ji lahko prihitel na pomoč.

 

Tu jasno piše da je treba moškega kamenjati, če posili žensko.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#25 Dobrovoljcek

Dobrovoljcek

  piščan'c

 • Člani
 • 155 prispevkov
 • Pridružen: 15.10.2013

Objavljeno 27 maj 2014 - 12:07

Edvin, seveda, seveda, nimam pojma, kaj ti izrazi pomenijo, res ne. Se vam opravičujem in klanjam, o intelekt. Kako krasno, da ste se zapičili celo v pravopisne napake, res izjemno. Vdajam se vaši izjemni superiornosti. Mogoče navedem samo še svoje vire, ker očitno tukaj na tem forumu pišem vsaj diplomsko nalogo in je to nujno potrebno, mogoče še tega in tega, ker je vaša visokost tako zahtevala, potem pa se ponižno umikam, ker kot kaže absolutno brez kakršnihkoli argumentov pljuvam čez nekaj, ker je tako vendarle moderno. Kot so moderni npr. hipsterji. Kako da tega nisem uvidel. Zgrožen sem sam nad sabo in nimam besed.

 

majasvetlin

If a man is caught in the act of raping a young woman who is not engaged, he must pay fifty pieces of silver to her father. Then he must marry the young woman because he violated her, and he will never be allowed to divorce her.

(Deuteronomy 22:28-29 NLT)

 

Se opravičujem. Absolutno sem bil zadet, ko sem bral Biblijo, seveda izključno zato, ker je to moderno. Še večja verjetnost pa je, da si te verze samo domišljam in trobim same bedarije. Da, to bo to.

 

Obema se zahvaljujem za izredno poglobljeno debato. Sedaj, ko sem spoznal svojo zmoto, bom takoj jutri na Brezjah šel po kolenih okoli oltarja, da se pokorim za svoj neznanski greh. Hvala vama, da sta mi odprla oči in lep pozdrav.

 


1 uporabnikov bere to temo

0 članov, 1 gostov, 0 anonimnih uporabnikov