Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Med in apiterapija


50 odgovorov v tej temi

#26 glorious

glorious

    Moderator

  • Moderatorska ekipa
  • 8 189 prispevkov
  • Pridružen: 26.12.2003
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 02 januar 2014 - 10:59

Ima kdo izkušnje s cvetnim prahom? Sem prebiral malo, da se ga mora jemati na tešče oz., začeti s čajno žličko, končati z jušno žlico.

Ampak, menda ne daš to kar v usta in samo poplahneš z vodo ali pač? :o Se ga lahko da v sadni jogurt? :tralala: In ker so opozorila glede alergij, jo lahko cvetni prah povzroči oz., velja to samo za tiste, ki so znani z alergijami na cvetni prah? :blond:


Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#27 Sienna

Sienna

    Častna članica

  • Člani
  • 983 prispevkov
  • Pridružen: 14.01.2005

Objavljeno 02 januar 2014 - 12:28

 Je pa možno sklepati obratno, namreč, da je kristaliziran med skoraj zagotovo dobra "roba".

 

To sem tudi jaz slišala.

Med dobivam od znanke iz štajerske in od sorodnikovih sosedov, ki imajo eko kmetijo.

Tudi sama sem spraševala o kristalizaciji, ker mi štajerski med ni kristaliziral - sem ga vedno prej pojedla, naš lokalni pa zelo hitro. Potem sem pa malo brala po forumih in se odločila, da bom uporabljala slednjega, ravno zaradi takšnih izjav, kot je tvoja. Gre pa v obeh primerih za cvetlični med.

 

Me pa zanima, kako je s tem. 

 

Te kmetiji sicer precej zaupam, ker dvomim, da bi ga moja "eko freak" sorodnica jedla, če ne bi bil dober. ;) 

Sem pa prepričana, da ni dodanega sladkorja.

 

Zagotovo lahko rečem, da pojem več kot kilogram medu na leto. Vedno, ko sem nahodna, se zdravim z njim, predvsem pa upoštevam star nasvet in poližem eno žličko, potem pa nekaj časa nič, da v grlu naredijo obloge.

Občasno ga uporabljam kot sladilo, ampak z njim ne pretiravam. Rada naredim proseno kašo s sadjem in dodam malce medu. Pa smo vsi zadovoljni! :)

 

V trgovini ga nikoli ne kupim. OK, primorana sem ga kupiti na otoku, ampak sem kupila "organic 

clear wildflower honey".  :sok: Ni isto, ni isto.  :)

 

Vem za ljudi, ki so šli na apiterapijo zaradi multiple skleroze, ampak ne vem, če jim je pomagali ali ne. Vsi so baje še vedno popolnoma mobilni in brez na zunaj vidnih simptomov. Je pa res, da pri takšnih boleznih ne moreš vedeti, ali gre za naključje in nimajo neke hude oblike ali pa je res pomagalo.

 

Si kdo pripravi sok iz medu, jabolčnega kisa in vode? Baje je krasno za imunski sistem. Sem poskusila, pa mi je okus preveč grozen, da bi lahko  redno prakticirala.



#28 Bem

Bem

    nov na sceni

  • Člani
  • 281 prispevkov
  • Pridružen: 02.07.2013

Objavljeno 12 januar 2014 - 17:13

Glorius, cvetni prah (pelod) uživaš samega, namočenega v vodi ali mleku ali pomešanega z medom. Priporočena količina je 20 g dnevno (po navadi v 2 do 3 obrokih na dan)

Vdihovanje cvetnega prahu je nevarno za alergike, uživanje v obliki hrane pa običajno ne. V sluznici mamo namreč baje neke receptorje in molekule, ki preprečujejo preodzivno imunsko delovanje na sestavine cvetnega prahu. 

 

Osebno: pojem kakšen kilogram, kilogram in pol medu na leto. Predvsem med prehladi. Uživam domačega, najraje kristaliziranega cvetličnega, sledi akacijev. Propolis občasno uporabljam za desinfekcijo ranic ali afte. Zadnje čase, ko se spomnem, uživam matični mleček (gelee royale) za imunski sistem, ampak ne opažam nobenega učinka. Cvetnega prahu ne uživam, čeprav je baje odličen antioksidant in pomoč pri imunskemu sistemu (mogoče bi morala začeti razmišljati o njegovi uporabi). 

 

 

--

Aja, Sienna, cvetlični med ima lahko precej različno sestavo (skupno jim je, da so po izvoru nektar, drugo pa se mi zdi da ni nujno). Možno, da je to razlog. 


Prispevek uredil/a: Bem, 12 januar 2014 - 17:15.

WIP


#29 bogglefreak20

bogglefreak20

    Častni član

  • Člani
  • 574 prispevkov
  • Pridružen: 08.06.2004
  • Lokacija: LJ

Objavljeno 06 februar 2014 - 23:58

Direkt iz strani Čebelarske zveze Slovenije: "Kristalizacija medu"
 
Kristalizacija je nastanek in rast kristalov. Gre za naraven pojav, ki se zgodi skoraj v vseh sortah medu.
Odvisna je od:
• razmerja glukoza : fruktoza in glukoza : voda. Med z manj glukoze kristalizira kasneje.
• temperature in časa shranjevanja
• prisotnosti kristalizacijskih jeder
• količine vode
Kristalizira le med naravnega izvora!!"
 
Torej, kristaliziran med je ziher OK, pri nekristaliziranem pa je fajn vedeti od kod prihaja in kako je bil pridelan (če kupujete pri čebelarju, ni posebnega razloga za dvome).
 
Glorius, cvetni prah lahko dodajaš jedem (hladnim, a la jogurt, kosmiči) ali hladnim napitkom. Lahko ga ješ tudi na žlico, če te ne moti nekoliko grenak okus. V vsakem primeru pa ga je fajn v ustih stopiti in premešati s slino, da se lažje prebavi. Je dober vir beljakovin rastlinskega izvora, vitaminov, mineralov, ogljikovih hidratov in encimov.
 
Jaz sem si svojčas delal kvazi-izotonični napitek za po fitnesu - v bistvu limonado z medom in cvetnim prahom.
 
Nekateri pravijo, da je treba cvetni prah v primeru znane alergije uvajati postopoma in previdno (začeti samo s par zrni na dan in postopoma višati količino do ene žlice). Če se pojavi reakcija, takoj prenehati. V nekaterih primerih naj bi tak način jemanja celo desenzibiliziral telo in zmanjšal alergijske reakcije, kot so seneni nahod ipd. Ne vem, koliko so te reči preverjene... Sam sem sicer alergičen na cvetni prah, ampak so reakcije v vsakodnevnem življenju zelo mile, če sploh, tako da nisem pravi naslov za tolmačenje osebne izkušnje.
 
Jaz sem si svojčas delal kvazi-izotonični napitek za po fitnesu - v bistvu limonado z medom in cvetnim prahom.


"I'm a vegetarian, well I'm not hardcore, because I eat meat, but only because I like the taste. And I hate vegetables on a personal level, so I'm not too good." Dylan Moran

#30 Peel

Peel

    biskvitek

  • Člani
  • 33 prispevkov
  • Pridružen: 22.04.2014

Objavljeno 27 april 2014 - 18:24

Obožujem med! Najrajši imam akacijevega in hojevega od čebelarja v bližini. Jem ga skupaj z maslom namazanega na kruh, zraven pa obvezno skodelica mleka. V celem letu ga tako pojem okrog 2 kg.



#31 majasvetlin

majasvetlin

    redni gost

  • Člani
  • 399 prispevkov
  • Pridružen: 25.09.2012
  • Lokacija: Količevo

Objavljeno 28 april 2014 - 14:03

Nimam pojma koliko medu pojem na leto. Dam ga pa vsako jutro za zajtrk v šalico čaja. Kupujem pa ga pri sosedu, ki je čebelar. Pri njemu kupujem tudi ostale izdelke npr. Propolis.


Some people got to laugh
Some people got to cry
Some people got to make it through by never won'dring why.

#32 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 22 maj 2014 - 11:21

Zdaj ste me spomnili na propolis! Za dezinfekcijo grla ga stresem nekaj kapljic direkt v grlo ali pa pri aftah. Pomaga. Malo je zoprno, ker obarva umivalnik oz.kamor pac kapne, ampak zdravje je na prvem mestu. Da bi ga jedla na zlico, mi je presladek. V caju pa zelo rada.

Zanima me, v cem je stos, da se med sega z leseno ali plasticno zlico in nikakor ne s kovinsko? Obstajajo tudi posebne lesene zlice take razbrazdane, sam to po uporabi umijes. Kako je s tem (ce kdo ve)?

#33 Sienna

Sienna

    Častna članica

  • Člani
  • 983 prispevkov
  • Pridružen: 14.01.2005

Objavljeno 22 maj 2014 - 11:48

Sicer ne trdim, ampak tako sem slišala: to z železno žlico naj bi bil čisti mit. V takem kratkem času, ko ti vzameš med iz posodice in ga daš kamorkoli pač želiš, baje ne pride do nobene kemijske reakcije, ki bi uničile dobre lastnosti medu. Največ škode narediš, če ga daš v zelo vročo vodo/čaj. Tukaj izgubi ogromno in postane samo sladilo (rahlo posplošujem).

 

Jaz ga dajem zdaj dajem v domači sladoled. Je prima. Pa ko delam namaze za ajdove palačinke in tako dalje .... Pa v čaj včasih.

 



#34 glorious

glorious

    Moderator

  • Moderatorska ekipa
  • 8 189 prispevkov
  • Pridružen: 26.12.2003
  • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 23 maj 2014 - 08:45

Glede zamenjanja medu z kovinsko žlico sem tudi sam slišal, a mislim tako kot Sienna. Bolj mit kot kaj drugega. Je pa vseeno mogoče bolj eco, če zamejaš z plastično ali pa leseno žličko. :lepa:

Za dezinfekcijo grla je Propolis super, predvsem kapanje kapljic Propolisa na kocko sladkorja in to potem poješ.


Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#35 provokatorka

provokatorka

    Častna članica

  • Člani
  • 1 701 prispevkov
  • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 25 maj 2014 - 17:44

Tudi jaz se bolj malo spoznam na api-terapijo. Nikoli je še nisem uporabila. Je pa prijazna soseda moji mami prinesla matični mleček in ji razložila njegove koristi.

 

Sama med uporabljam ob prehladu (zamešam ga v mlačen čaj in dodam limono), za zajtrk pa zadnje čase čisto vsak dan. Maslo in med na kruhu. Najbrž je to spet neko obdobje, ko mi med neznansko paše. Tako da sem ga v zadnjem času oz. mesecih pojedla kar precej in dvigujem povprečje konzumacije medu.

 

Jem pa samo cvetličnega.

 

"Čebelarje" oz poznavalce čebel in medu na forumu pa prosim, naj opišejo razliko med cvetličnim in gozdnim medom.

 

 


Ljubezen je večna, dokler traja.

#36 Peel

Peel

    biskvitek

  • Člani
  • 33 prispevkov
  • Pridružen: 22.04.2014

Objavljeno 23 september 2014 - 18:45

Sem ugotovila, da je kostanjev med tudi dober. Probala bi pa še sivkinega. Moram it v nabavo, samo kam, da bo res dober ... :?



#37 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 23 september 2014 - 18:48

Peel, ne bos zgresila s sivkinim v Melviti v stari Ljubljani.

#38 Peel

Peel

    biskvitek

  • Člani
  • 33 prispevkov
  • Pridružen: 22.04.2014

Objavljeno 23 september 2014 - 19:03

Aha, superca. Se potem čimprej oglasim tam. Hvala. :)



#39 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 23 september 2014 - 19:16

Ni kej, verjetno bos kupila se kak drug med tam :) Zdaj uporabljam enega "sa sela" od ocetovega bratranca, ki sam goji (?) cebele in je njami. Ne maram si prevec sladkat, ker nocem sladkega pookusa, ampak caj se neprimerno hitreje spije, ce je zacinjem z medom, cimetom in limono.

#40 Peel

Peel

    biskvitek

  • Člani
  • 33 prispevkov
  • Pridružen: 22.04.2014

Objavljeno 23 september 2014 - 20:04

Gojiti ali krmiti čebele, ja. Mogoče me res premami še kakšen drug med tam, ampak verjetno bom ostala zvesta bližnjemu čebelarju, ker mi je med všeč in še cenovno ugoden je. Kakšnega okusa pa je sivkin? Je grenek ali je bolj milega okusa? *firbec*



#41 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 23 september 2014 - 20:08

Se ne spomnim vec. Mislim, da sem za trenutek vstopila v oblake, tak da predvidevam, da je bil ravno pravsnji :) Ne maram grenkih, torej mi tudi kostanjev ne disi, ceprav je bolj zdrav kot akacijev. Sem pa kupila med z geografskim poreklom tamkajsnjih cvetlic mmm

#42 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 23 september 2014 - 20:08

Pred leti je bil sivkin 20 ojrov na glaz. Samo enkrat se zivi mende :)

#43 Peel

Peel

    biskvitek

  • Člani
  • 33 prispevkov
  • Pridružen: 22.04.2014

Objavljeno 23 september 2014 - 20:30

Sem poguglala za ceno in znese 20 EUR za 500 g, jap. Dobro, potem naj bo vsaj dober, če se bom že skeširala. :)



#44 provokatorka

provokatorka

    Častna članica

  • Člani
  • 1 701 prispevkov
  • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 24 september 2014 - 18:20


"Čebelarje" oz poznavalce čebel in medu na forumu pa prosim, naj opišejo razliko med cvetličnim in gozdnim medom.

 

 

 

 

Kaj, a res nihče ne ve odgovora? :?:


Ljubezen je večna, dokler traja.

#45 Bowie

Bowie

    biskvitek

  • Člani
  • 38 prispevkov
  • Pridružen: 12.12.2013

Objavljeno 24 september 2014 - 23:09

Cvetlični med so nabrale čebele Kranjske sivke na cvetočih slovenskih travnikih in sadovnjakih. Je rumeno rjave barve, ki je odvisna od cvetlic , kjer so čebele nabirale medičino. Običajno kristalizira hitro, kristalizacija je lahko popolna ali pa delna z velikimi kristali. Vsak naravni med kristalizira in se ponovno utekočini pri 40 C.
Cvetlični med je okusen na kruhu ali v pecivu, primeren je za pripravo lahkih mesnih jedi ter za pripravo solat in raznih napitkov

 

Listavci in iglavci v slovenskih gozdovih dajejo odličen, aromatičen med, bogat z mineralnimi snovmi. Barva gozdnega medu je v različnih odtenkih rjave. Še posebno je okusen na črnem kruhu, v skutinih jedeh in nepogrešljiv v omakah in polivkah.

 

Tri sekunde guglanja :D



#46 bogglefreak20

bogglefreak20

    Častni član

  • Člani
  • 574 prispevkov
  • Pridružen: 08.06.2004
  • Lokacija: LJ

Objavljeno 28 september 2014 - 21:52

Glavna razlika med gozdnim in cvetličnim (pa tudi drugimi vrstami) je v viru, ki ga čebele uporabijo za izdelavo medu. Medovi se praviloma imenujejo po prevladujočem viru medičine ali nektarja, ki so ga čebele nabrale za med. Npr. akacijev, kostanjev, lipov itd. morajo po zakonu vsebovati minimalno nek določen odstotek (pozabil, kolikšen odstotek to je) peloda tiste vrste, po kateri se imenuje.

 

Če je med mešanica mnogih različnih virov, od katerih noben ne presega zakonskega praga, da bi se imenoval po njem, ga poimenujejo s splošnim imenom. Če je bila paša pretežno na travnikih, je to cvetlični, če je bila pretežno v gozdu, pa gozdni med.

 

Gozdni med in nekateri specifični medovi, kot je npr. hojev, za razliko od drugih vsebujejo večji delež predelane mane. Mana je sladek izloček nekaterih žuželk, ki se hranijo z drevesnim sokom. Čebelam je mana ravno tako vir hrane kot nektar v cvetovih (pač vsebuje sladkor). Mana ima praviloma večji delež mineralov kot nektar, zato medovi, ki jih čebele pridelajo iz mane, raje kristalizirajo in so temnejše barve kot tisti, ki so pridelani pretežno iz nektarja.

 

Razlike med medovi so torej v sestavi, ki je odvisna od pretežne paše, ki so jo čebele imele na voljo, sestava pa vpliva na barvo, okus, vonj in nagnjenost k kristalizaciji, ki je naraven pojav in ne vpliva na kakovost medu.

 

Kdaj izbrati kateri med pa je odvisno od želja posameznika. Če nekdo išče naraven dodatni vir mineralov, lahko poseže po kostanjevem in gozdnem medu, če je bolj pomemben okus ali vonj, so mnogim ljubši akacijev, lipov in cvetlični, ker so manj trpki in grenki.


Prispevek uredil/a: bogglefreak20, 28 september 2014 - 21:53.

"I'm a vegetarian, well I'm not hardcore, because I eat meat, but only because I like the taste. And I hate vegetables on a personal level, so I'm not too good." Dylan Moran

#47 provokatorka

provokatorka

    Častna članica

  • Člani
  • 1 701 prispevkov
  • Pridružen: 08.07.2004

Objavljeno 29 september 2014 - 19:27


Gozdni med in nekateri specifični medovi, kot je npr. hojev, za razliko od drugih vsebujejo večji delež predelane mane. Mana je sladek izloček nekaterih žuželk, ki se hranijo z drevesnim sokom. Čebelam je mana ravno tako vir hrane kot nektar v cvetovih (pač vsebuje sladkor). Mana ima praviloma večji delež mineralov kot nektar, zato medovi, ki jih čebele pridelajo iz mane, raje kristalizirajo in so temnejše barve kot tisti, ki so pridelani pretežno iz nektarja.

 

No, meni je nekdo razlagal, da gozdnega medu noče jesti, ker čebele "ližejo" oz. "pijejo" neke sladke izločke iz riti gozdnih žuželk in se mu to gnusi. Ni mi treba ponavljati, da je s tako razlago tudi mene odvrnil od gozdnega medu. :D :D

 

Hvala za razlago, bogglefreak.


Ljubezen je večna, dokler traja.

#48 Amos

Amos

    vzornik

  • Člani
  • 1 355 prispevkov
  • Pridružen: 09.05.2010

Objavljeno 29 september 2014 - 19:49

Hja, tudi jaz sem si "mano" povsem drugace predstavljala ;)

Tudi najdrazja kava pride iz riti nekih opic :D

#49 bogglefreak20

bogglefreak20

    Častni član

  • Člani
  • 574 prispevkov
  • Pridružen: 08.06.2004
  • Lokacija: LJ

Objavljeno 29 september 2014 - 22:31

"Mačk", ne opic. Skratka, ful boljš. :) Ima pa ta zver tudi lepo slovensko ime, namreč palmov zvijavt ali malajski zvijavt, in je iz družine cibetovk, ki so, recimo temu, sestrične mačk.

 

No, da ne bom čist off-topic, gozdni med je čisto OK, žuželke gor al pa dol. Menda itak vsak človek med spanjem poje ful žužkov v svojem življenju. Torej nič takega, če tak grižljaj še poplakne z njihovimi sladkimi izločki. :D


Prispevek uredil/a: bogglefreak20, 29 september 2014 - 22:33.

"I'm a vegetarian, well I'm not hardcore, because I eat meat, but only because I like the taste. And I hate vegetables on a personal level, so I'm not too good." Dylan Moran

#50 ženska

ženska

    Moderatorka

  • Moderatorska ekipa
  • 5 530 prispevkov
  • Pridružen: 23.04.2004
  • Lokacija: LJ

Objavljeno 15 december 2014 - 15:08

Nekaj koristnih ugotovitev o medu - Poročilo o nesegretem medu


Zakaj potrebujemo petdeset vrst WC papirja? Včasih smo si riti brisali tudi s časopisnim papirjem, pa smo bili vsi čisti. Danes je pa povsod polno posrancev. (Svetlana Makarovič)





0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov