Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Strokovni posvet o porastu okužb s HIV med MSM - Hotel Lev, Ljubljana, 6. 11. 2012


Tema brez odgovorov

#1 Uredništvo MF

Uredništvo MF

    Uredništvo foruma

  • Uredništvo
  • 422 prispevkov
  • Pridružen: 08.11.2005
  • Lokacija: Slovenija

Objavljeno 06 november 2012 - 18:14

"Nagel porast novih diagnoz okužbe s HIV med MSM v Ljubljani – v iskanju skupnega odgovora!"

Hotel Lev, Ljubljana, 6. 11. 2012Danes, dne 6. 11. 2012 je potekal strokovni posvet v organizaciji Društva informacijski center Legebitra ob podpori Mestne občine Ljubljana, Ministrstva za zdravje, Študentske organizacije Univerze v Ljubljani.

Posveta se je udeležil tudi Mavrični forum in v spodnjem besedilu objavljamo kratko poročilo posveta.

Posvet je odprl vodja strokovnega posveta g. Mitja Blažič. Ob pozdravnem govoru podžupanje Mestne občine Ljubljana, mag. Tjaše Ficko in uvodnih besedah se je strokovni posvet začel.

Doc. dr. Irena Klavs z Inštituta za varovanje zdravja je predstavila epidemiološko spremljanje okužb HIV. Do tega trenutka je v letu 2012, 34 novih okužb s HIV. Do tega trenutka v tem letu zaradi AIDS-a ni umrl še nihče (podatki veljajo do 30. 6. 2012). Predstavila je, da od leta 2003 beležimo porast okužb v skupini MSM (moški, ki seksajo z moškimi), od tega je kar polovica diagnoz postavljenih prepozno. V Sloveniji je bilo v letu 2011, 1.9 testa na 100 prebivalcev kar kaže na slabo testiranje populacije (še posebej v primerjavi z drugimi državami). Tudi mejo 5% smo prekoračili, kar pove, da smo s prehodom te meje prešli v koncentrirano epidemijo (pri nas 7.6%).

Posvet je nadaljeval izr. prof. dr. Janez Tomažič iz Klinike za infekcijske bolezni, Univerzitetni klinični center Ljubljana.
Povedal je osnovne podatke o okužbi HIV, ter strokovno predstavil zdravljenje in nanizal nekaj zanimivih stvari. HIV ni več smrtna bolezen, je kronično obvladljiva bolezen. Se pa ljudje ne zavedamo, da je poleg kronične obvladljive bolezni tudi sistemska bolezen, saj okužba s HIV povzroča poškodbe organov v našem sistemu. Na Kliniki za infekcijske bolezni trenutno vodijo 416 pacientov od tega se jih 386 zdravi. V nadaljevanju je govoril o preventivi. Zanimiv primer je cirkumcizija, ki zmanjša možnost za okužbo s HIV kar za 50 - 60%. Tudi študija CAPRISA, ki preučuje/preučevala zmanjševanje možnosti prenosa virusa ob vbrizgavanju gela Tenofovir v nožnico za 39%. Porast okužb je po celem svetu, posebej v Kanadi, v Rusiji, na Kitajskem, medtem, ko je v ZDA meja okužb zaznati ravno konstantno krivuljo. Zanimiv podatek je tudi, da v partnerstvu, kjer je partner okužen s HIV, se zmanjša možnosti prenosa ob pogoju, da je HIV+ partner na zdravilih kar za 96%.

Posvet je nadaljevala prof. dr. Mojca Matičič iz Klinike za infekcijske bolezni, Univerzitetni klinični center Ljubljana. Govorila je o povezanosti med HIV ter SPB ( HIV <----> SPB). Samo z enim tveganim spolnim odnosom imamo 60 - 70% možnosti za Gonorejo, 40 - 70% za HPV, za Klamidijo 20 - 90%, za Sifilis 60%. V raziskavah je bilo ugotovljeno, da naj bi bilo mesto New York najbolj nevarno za okužbo s HIV, Los Angeles za okužbo z klamidijo ter Chicago za okužbo z gonorejo. Predstavila je porast sifilisa, govorila o odpornosti gonoreje na antibiotike, o Hepatitisu C, ki napreduje zelo hitro. Od oktobra je na kliniki možno brezplačno testiranje tudi na Hepatitis A in Hepatitis B poleg ustaljenega anonimnega testiranja za HIV.

Posvet je nadaljeval sociolog Miha Lobnik iz Društva Informacijski center Legebitra, ki je predstavil testiranje zunaj zdravstvenih institucij. V letu 2012 je bilo narejenih 307 testov od tega je bilo 252 prevzemov. Rezultati so pokazali 2 okužbi s HIV, 6 okužb s Hepatitisom B ter kar 10 okužb s sifilisom.

Po krajšem odmoru, se je posvet nadaljeval z omizjem Iztoka Konca iz Društva DIH - Enakopravni pod mavrico, izr. prof. dr. Romana Kuharja iz Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, sociologa Simona Maljevaca iz Društva informacijski center Legebitra ter Braneta Mozetiča iz ŠKUC Magnus.

Potekala je živahna razprava zakaj se ne uporablja kondomov, kako izboljšati testiranje, govorili smo o problematiki stigme okuženih oseb, o problematiki dostopnosti venoroloških ambulant brez napotnic, o finančnih težavah projektov ter še in še. Na posvetu so bili prisotni tudi predstavniki drugih nevladnih organizacij, Ministrstva za zdravje (ki so bili tiho ves čas :)), Državnega sveta, zdravstveno osebje različnih klinik, zdravstvenih domov, posamezniki - zbralo se nas je več kot 60.

Uredništvo Mavričnega foruma se zahvaljuje organizatorju ter vsem, ki so na posvetu aktivno sodelovali ter tudi vsem neaktivnim udeležencem, ki so s svojo prisotnostjo dali pomembno sporočilo, da je bil posvet koristen, strokoven ter uspešen.

V upanju, na čimprejšne ponovno srečanje,
Uredništvo Mavričnega foruma

(Poročilo je kratek osnutek slišanega, zato se za morebitne napake že vnaprej opravičujemo.)
0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov