Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Feminizem


85 odgovorov v tej temi

#51 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 275 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 26 avgust 2016 - 20:48

LOL. Ja, ti veš o njima, kolikor vesta o njima Wikipedia in Youtube. :D Problem pri tebi je, ker vse veš. (No, to misliš). In misliš, da lahko razpredaš o tem, "kolikor ti paše". Razpredaj. Sam s sabo, če hočeš. Egotrip.

 

Smatraš seveda lahko, kar hočeš, to realnosti ne spremeni.

 

Legitimno je, kako ju obravnavaš, to pa ne pomeni, da je to tudi res. Si pač samo neka nepomembna oseba v njihovem življenju. Ki jim "dol visi", kaj ti misliš o njih. ;)

Gender fluid, intersex, non binary... Če ti nekaj ne gre v glavo, še ne pomeni, da to ne obstaja. Kakšen bi bil svet videti, če bi obstajalo samo to, kar ti razumeš. :misli:

 

Torej, kot smo rekli. Spol je kompleksna zadeva, izhaja iz treh različnih fenomenov. Še znanstveniki si niso enotni, kaj in kako.

Ti seveda si. In ti se boš obnašal do njih, kot si povedal. Ampak to je tvoj odnos do ljudi, če ne spoštuješ njihove volje, ampak uveljavljaš svojo. Tvoja stvar, se strinjam. Ampak si zagotovo oseba, ki se je večina raje izogne, tako da verjetno takšne priložnosti niti ne boš imel.

 

 

Me veseli da sva si na jasnem glede tega da hermafrodite obravnavam kot jih sodobna znanost in ne kot so jih obravnavali totalitarni sistemi: izmečke, ki sodijo v gulag.


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 26 avgust 2016 - 20:50.


#52 Ravens

Ravens

  piščan'c

 • Člani
 • 167 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2014

Objavljeno 27 avgust 2016 - 14:59

Me veseli da sva si na jasnem glede tega da hermafrodite obravnavam kot jih sodobna znanost in ne kot so jih obravnavali totalitarni sistemi: izmečke, ki sodijo v gulag.

 

Dobro je, da te veseli, ker misliš, da se vsaj v nečem strinjava. Ampak nisem prepričan, da jih sodobna znanost obravnava kot ti: (Razen če ti poosebljaš sodobno znanost)
 

Pronouns should not be based on the shape of one's genitalia, but on what the person prefers to be called. For children too young to communicate what their preferences are, go with the gender assignment parents and doctor agreed on based on theirbest prediction. Do not call intersex children "it" this is dehumanizing.

Če me spomin ne vara, si ti dejal takole: "saj je v končni fazi samo od mene odvisno kako bom to osebo obravnaval. Ne od te osebe same."
 
Ti trditvi, tvoja in navedena, pa nista identični, torej ni res, da jih obravnavaš kot sodobna znanost.

Prispevek uredil/a: Ravens, 27 avgust 2016 - 15:01.


#53 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 275 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 27 avgust 2016 - 18:46

Vidim da ne razumeš. Sodobna znanost trdi da sta samo dva spola, zato je povsem upravičeno če hermafrodita smatram kot moškega ali žensko in mi posledično ne moreš reči da sem nestrpen. Upam da ti je uspelo prebrati kar sem napisal.#54 Ravens

Ravens

  piščan'c

 • Člani
 • 167 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2014

Objavljeno 28 avgust 2016 - 01:03

Hahaha. Ne razumem? Že ves čas navajaš necitirane trditve, ki izhajajo iz tvojega prenapihnjenega ega, sklicuješ se na znanost, pa še gimnazijske biologije ne obvladaš. In takšne naj jemljem resno?

In NE, NI upravičeno. 2x potrjeno. Imaš argumete, pa še kar vztrajaš. Zdaj razumem - TI nisi pismen. In ne znaš angleško, očitno. Buahaha

Debata na ravni petošolca iz osnovne šole. Ko bi bil vsaj pismen, Hrvat si, lahko bi se asimiliral in se naučil vsaj pravopisa. :D


Prispevek uredil/a: Ravens, 28 avgust 2016 - 01:03.


#55 Ravens

Ravens

  piščan'c

 • Člani
 • 167 prispevkov
 • Pridružen: 22.07.2014

Objavljeno 28 avgust 2016 - 02:14

Kdo je govoril o nestrpnosti? Pa saj ti se sploh ne bereš... Če jaz morda ne razumem jezika, ti očitno sploh ne dojemaš... In še enkrat - sodobna znanost si ti? :D#56 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 275 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 29 avgust 2016 - 09:46

Ker opažam, da želiš živeti v svetu zgrajenem po vzoru Nemčije nekega strica z čudnimi brki, te bom prepustil da še naprej verjameš v takšno ureditev družbe, kjer ljudje imajo lahko samo eno mnenje, ki ni zgrajeno na znanosti, temveč na umotvorih raznih "strokovnjakov", ki si jih linkal v tem topicu. Tudi ob stricu z čudnimi brki so bili sami "strokovnjaki".


Prispevek uredil/a: sadhu_sequencer, 29 avgust 2016 - 09:46.


#57 tornyii

tornyii

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 10.06.2013

Objavljeno 29 avgust 2016 - 13:19

^^ Kaj se je pa tuki jedl?! :zmesan: ... :utihni:


There ain˙t no turning back!   :vrag: 


#58 Bem

Bem

  nov na sceni

 • Člani
 • 281 prispevkov
 • Pridružen: 02.07.2013

Objavljeno 30 avgust 2016 - 18:00

Komentar za  sadhu_sequencer: Sociologi (pa verjetno tudi antropologi?) zelo radi ločujejo med sex (spol, biološki spol) in gender (družbeni spol). Jaz sicer zavračam tovrstne dihotomije pa tudi sociologinja nisem. Hočem samo povedat, da je družboslovje večinoma "podleglo" temu kar trdijo naravoslovci. Če bi bili ti korektni, seveda, bi na spol gledali kot na kontinuum, da ne govorim o večdimenzionalnosti, ampak se mi ne da zdaj o tem razpravljati. To je tema o FEMINIZMU in ne o ŠTUDIJAH SPOLA/OV. Seveda, sociologi so se v zadnjih letih tudi uklonili pritiskom po depolitizaciji spola in njegovi biologizaciji, zato namesto feminizma poučujejo "študije spola".

 

V bistvu pa sem hotela odgovoriti še na komentarje BBB, ki jih v tej temi dojemam kot provokacije, da ne bo pomote. 

 

Potrebo po feminizmu vidim v tistih državah, kjer ženske niso zakonsko izenačene z moškimi. Tam, kjer je to doseženo, zame feminizem postane nepotreben. Na Zahodu je zakonska izenačitev pravic med spoloma bolj ali manj dosežena, feminizem se je pa preobrazil v neko spakedralo.

 

Sicer v nadaljevanju, BBB, priznavaš, da je »boj za te stvari večen« in dodajaš, da »ne misliš, da smo že tam«, prav tako, da je potrebno poleg zakonov poskrbeti za »izenačitev obravnave vseh ljudi« … zgornji komentar je torej provokacija.

 

Feminizem se je pa preobrazil v neko spakedralo, sedaj zahteva ženske kvote in podobne bedarije. Halo? Kje je tu enakost spolov? Kriterij za imenovanje v upravo je torej to, da si se rodila z vagino? Ali pa za umestitev na listo pri volitvah.

 

Kvote so poskus sistematičnega spodbujanja žensk za vključevanje v družbo in prehajanje na bolj odločevalske pozicije, ki prepoznava, da zgolj zakonska izenačenost, še ne pomeni dejanske izenačenosti v možnostih. Na primer zaradi norm, seksizma, stereotipiziranja, samo-stereotipiziranja … Kvote so po navadi za takšna mesta, kjer ustrezno kompetentnih žensk ne primanjkuje. So način spodbujanja, opolnomočenja in postopnega spodbujanja družbe kot celote k večji spolni enakosti.

 

Vidite, gibanje, ki ima v svojem imenu le en spol, se zame ne more borit' za izenačitev spolov. // V glavnem, sem anti-feminist. Sem pa za človekove pravice.

 

Feminizem v nasprotju s humanizmom (sem za človekove pravice) ali ekvalizmom (sem za enakost) v ospredje postavlja neenakost med spoloma oz. spoli. Ta vidik je nujno postavljati v ospredje tudi s posebnim terminom, saj se drugače to rado izgubi. Npr. večina socialistov je tudi feministov, vendar se v boju za socialno-ekonomsko enakost, feminizem praviloma vedno izgubi, potegne kratko (o je tem celo članek s posrečenim naslovom »The Unhappy Marriage of Marcism and Feminism«, avtorica je H. Hartmann). Feminizem je POTREBEN izraz za gibanje proti spolni neenakosti, ki je, glej ga zlomka, predvsem na škodo žensk. In, da ime vsebuje »fem«, je razumljivo glede na zgodovinsko strašansko dolgo socialno in politično neenakostjo ŽENSK, in mogoče je to celo dobro, da nas opomne na trd, dolg in razmeroma uspešen boj za pravice žensk. V bistvu je v sodobnem feminizmu VELIKO ukvarjanja s položajem moških, npr. njihovim »primankljajem« v visokem šolstvu, slabšim učnim uspehom, konstrukti moškosti ipd.

 

Prav tako bi opozoril na oznako anti-feminist, ki se mi zdi ravno tako sporna. Namrec, razumem da kdo nima simpatij do ciljev ali nacinov delovanja danasnjega feminizma, kar pomeni, da pac ni feminist.  Ampak oklicati se za anti-feminista pa pomeni (vsaj meni), da si proti vrednotam, ki naj bi jih feminizem promoviral.

 

Drži, kar je napisal rookie.

 

Status feminizma je dandanes tak, da če rečeš, da je nekaj feministično, bo vsaj v mainstreamu sprejeto brez kritike (recimo primer kvot).

 

V mainstreamu zagotovo nič, čemur rečemo »feministično« ni sprejeto brez kritike, prav nasprotno. Veliko sovraštva, kritike in diskreditacije. V (družboslovno-humanističnih) intelektualnih krogih je nekoliko bolje, pa še tam je veliko odpora. Iz feminističnih študij so, kot omenjeno, v družboslovnih krogih naredili čistko, po novem gre za študije spola. Pravzaprav so mi starejše kolegice - nekatere akademičarke, druge političarke - ki so se borile za pravice žensk v Sloveniji, potrdile, da je danes status feminizma bistveno slabši kot je bil v njihovih rosnih letih.

 


WIP


#59 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 275 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 30 avgust 2016 - 19:58

@ Bem

 

Nekaj strani nazaj sem zelo jasno napisal, da če me bo kdo prosil, ali vsaj izrazil željo, da naj ga ne obravnavam kot žensko ali moškega, bom mu/ji ustregel. Kljub temu pa se strinjam z znanstveniki, da homo sapiens ima lahko enega od samo dveh spolov. In zato ima vsak človek pravico hermafrodita naslavljati v kateremkoli spolu. Ravens je to seveda nepismen kolikor je, spregledal.#60 Bem

Bem

  nov na sceni

 • Člani
 • 281 prispevkov
 • Pridružen: 02.07.2013

Objavljeno 12 september 2016 - 16:29

Delim peticijo ŽLS proti uvedbi doplačil za kontracepcijo.

 

Ženski lobi Slovenije nasprotuje predlagani uvedbi doplačil za hormonsko kontracepcijo, ki bi jo naj sprejel upravni odbor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije v četrtek, 15. septembra 2016. Upravnemu odboru zavoda in političnim odločevalcem je bil poslan javni poziv, da predlaganega sklepa o uvedbi doplačil za hormonsko kontracepcijo ne obravnava oz. ne sprejme.

 

KLIK 


WIP


#61 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 689 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 12 september 2016 - 19:53

Delim peticijo ŽLS proti uvedbi doplačil za kontracepcijo.

 

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so v odzivu sicer zagotovili, da bodo zavarovanke na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja še vedno upravičene do njim ustreznega kontracepcijskega sredstva brez doplačila.

- RTV

 

Kaj je zdaj res?


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#62 Bem

Bem

  nov na sceni

 • Člani
 • 281 prispevkov
 • Pridružen: 02.07.2013

Objavljeno 12 september 2016 - 20:36

Ta odgovor je tako medel, da sploh ne vem, pomeni. "Upravičene do njim ustreznega kontr. sredstva" je lahko tudi za druge razloge, ne pa kontracepcijske (tj. preprečevanja zanositve), saj jih ginekologi predpisujejo tudi za druge probleme, npr. neredne menstruacije, izostanek/odsotnost menstruacije, različne motnje menstruacije ipd. Vsaj jaz sem jih 2x v življenju dobila v ta namen in ne v namen preprečevanja zanositve. Z mojega vidika, je ta njihov odgovor čisto premalo konkreten. 


WIP


#63 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 513 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 23 november 2016 - 19:37

Pred časom mi je dalo misliti zgražanje določenih uporabnikov foruma, da je njihov feminizem v javnih službah večji problem kot spolna usmerjenost. Pa sem se vprašala. Je to res tako presenetljivo glede na to v kaj se je to gibanje v zadnjih letih spremenilo? Sploh še ločimo med resničnim feminizmom in preprostim izkoriščanjem feminizma za pritoževanje in sproščanje svojih nesigurnosti in notranjih bojev pod pretvezo aktivizma? Žalosti me, da je feminizem (in rasizem, ampak to je topic za druge teme) postala umazana beseda, medtem, ko obstajajo še vedno relevantni in resni problemi, kar se tiče enakopravnosti spolov. Tudi v obratni smeri! Torej, tudi za moške se potrebuje marsikaj urediti. Grozno mi je, kaj se dogaja in resnično me ne preseneča, da se nad določenimi zadevami serijsko dvigajo obrvi in vihajo nosovi. #64 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 275 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 30 november 2016 - 00:28

Ironija sodobnega levičarskega feminizma je ta, da je Ann Coulter, velika podpornica Donalda Trumpa, daleč najbolj feminističen simbol zadnjih nekaj let.#65 Bem

Bem

  nov na sceni

 • Člani
 • 281 prispevkov
 • Pridružen: 02.07.2013

Objavljeno 05 december 2016 - 20:29

Sploh še ločimo med resničnim feminizmom in preprostim izkoriščanjem feminizma za pritoževanje in sproščanje svojih nesigurnosti in notranjih bojev pod pretvezo aktivizma

 

Prosim za par konkratnih primerov.

 

Mimogrede, LGBTQ akrivizem oz. LGBTQ problematika je podmnožica feminističnega aktivnizma oz. problematike. Je pa del problema, da se včasih to gibanje dojema kot ločeno oz. drugo. LGB so spolne usmerjenosti TQ sta spolni identiteti in vsaj teoretično ne bi smee biti prizadete v družbi, ki na vseh ravneh in v najširšem pomenu zagotavlja enakost in nediskriminacijo spola, vključno z vidika spolnih vlog.


WIP


#66 among_the_ruins

among_the_ruins

  piščan'c

 • Člani
 • 64 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 05 december 2016 - 21:40

Prosim za par konkratnih primerov.

 

Težje je najti par primerov resničnega feminizma.


There's always an angle you forgot about.


#67 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 513 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 05 december 2016 - 23:14

Prosim za par konkratnih primerov.

 

 

Ne.#68 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 513 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 06 december 2016 - 11:57

Mogoce bo obrazlozitev "ne-ja" vseeno pri komu padla na plodna tla. Ce potrebujem navajat primere, je situacija najbrz taksna, da ne bom prodrla skozi tesno izoliran informacijski mehurcek, v katerem se giblje oseba, ki teh primerov ne najde v svoji okolici. Ali nekdo ki misli, da se komu, razen poklicnim feministom, da ukvarjat s to besedno akrobacijo nizanja pojmov. Ki v novodobnem feminizmu za moje pojme ne naredi veliko vec od ustvarjanja poklicnega aktivizma, ki obstaja namenjen sam sebi in pocne malo za uspesno ustvarjanje resnicne enakosti.

#69 sadhu_sequencer

sadhu_sequencer

  nov na sceni

 • Člani
 • 275 prispevkov
 • Pridružen: 05.03.2016

Objavljeno 06 december 2016 - 18:37

Uvedemo ginarhijo kot družbeno-politični sistem in zaključimo nesmiselno debato o ženski enakopravnosti.#70 Crane

Crane

  zasvojen'c

 • Člani
 • 636 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2010

Objavljeno 14 december 2016 - 23:00


i tried


#71 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 689 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 15 december 2016 - 00:32

Rahlo počasen, a vseeno dober intervju, v katerem naletimo na zelo umirjeno, intelektualno kritiko feminizma kot gibanja (in ne njegovih idealov). Feminizem kot gibanje je izgubilo svoj emancipatorni in intelektualni naboj ter skorajda nima čisto nič več z akademsko definicijo feminizma, ampak je postal ideologija, celo kvazireligija, ki ni pripravljena prisluhniti drugi strani, pa naj si bo to kdorkoli že.
 
Btw, strašno všeč mi je izraz "dissident feminist" za peščico zdravorazumskih feministov v množici kvazifeministov, ki tej skupini pripadajo zgolj zaradi potrebe po pripadnosti, ne pa zaradi resnične borbe za pravice ljudi.

Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#72 Crane

Crane

  zasvojen'c

 • Člani
 • 636 prispevkov
 • Pridružen: 22.01.2010

Objavljeno 15 december 2016 - 19:04

 

Rahlo počasen, a vseeno dober intervju, v katerem naletimo na zelo umirjeno, intelektualno kritiko feminizma kot gibanja (in ne njegovih idealov). Feminizem kot gibanje je izgubilo svoj emancipatorni in intelektualni naboj ter skorajda nima čisto nič več z akademsko definicijo feminizma, ampak je postal ideologija, celo kvazireligija, ki ni pripravljena prisluhniti drugi strani, pa naj si bo to kdorkoli že.
 
Btw, strašno všeč mi je izraz "dissident feminist" za peščico zdravorazumskih feministov v množici kvazifeministov, ki tej skupini pripadajo zgolj zaradi potrebe po pripadnosti, ne pa zaradi resnične borbe za pravice ljudi.

 

Pogledal sem si še drugi del, ki mi je bil mogoče še bolj všeč.

 

Od disidentnih feministk sta mi izredno kul Camille Paglia in Christina Hoff Sommers.Predvsem Paglia je name naredila velik vtis in na nek način spremenila moje poglede o veliko stvareh.


Prispevek uredil/a: Crane, 15 december 2016 - 19:04.

i tried


#73 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 513 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 25 december 2016 - 15:27

Izvrsten intervju s Camille Paglia.

 

Intelektualna poezija.#74 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 689 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 25 december 2016 - 18:18

Najs. Najboljši del: The point about women liberation is to be free, strong and take risks rather than the mentality 'I can cope with that, who can protect me'.

 

                                                                   :ponos:

Čas je za feministično kontra-revolucijo! 


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.


#75 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 513 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 25 december 2016 - 20:21

Prosim za par konkratnih primerov.

 

Evo, tole se mi zdi kar lep povzetek. + dobesedno vse kar pride ven iz ust Lene Dunham.

 

Lena. Dunham. Jezus. Kristus. Prosim, samo... odidi. Nekam. Stran.


0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov