Skoči na vsebino

Spletno mesto uporablja piškotke. Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki. Več o piškotkih   V redu

Slika

Stanovanjsko vprašanje ~ rešeno / nerešeno


30 odgovorov v tej temi

#26 Eos

Eos

  Častna članica

 • Člani
 • 782 prispevkov
 • Pridružen: 26.07.2008

Objavljeno 22 julij 2014 - 00:25

Rešeno! :sreca: Sicer s pomočjo staršev (ok, more like - starši + moji minimalni prispevki), ampak - zelo ugodno zame. Sanjsko, pravzaprav. No, ne morem čisto zatrdno reči, da je rešeno, ker se selim šele čez (kar) nekaj mesecev, prej je treba pa še vse opremit, ampak - to je tak sweet pain. 

(se potopi v design-milk.com)#27 glorious

glorious

  Moderator

 • Moderatorska ekipa
 • 8 196 prispevkov
 • Pridružen: 26.12.2003
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 23 julij 2014 - 10:53

Kot prvo bi rad povedal, da smatram izraz "hotel mama" kot izjemno slabsalen; dejstvo, da dejansko obstajajo posamezniki, ki starse na tak nacin izkoriscajo, pustimo ob strani.

 

Dejstvo je, da hotel mama v Sloveniji obstaja oz., obstaja marsikje, pri nas je % pač zelo velik. Ni kriv le posameznik, je pa velik del krivde tudi na njemu. Imaš velik %, ki so stari blizu ali čez svojih 30. let in s svojimi financami ne znajo ali pa raje zapravljajo za stvari, ki sicer dajo trenutno zadoščenje/luksuz, ne pa dolgoročnega. Vsakomur svoje, ni pa fer, da potem obremenjuješ svoje starše. Vsak starš si najbrž želi osamosvojitve svojega otroka, kar pa hotel mama definitivno ni. Je pa res, kar sem že omenil, v tujini lastniška stanovanja niso popularna. Tam se stanovanja najema in tudi selitve same so popularne. Je pa res, da je tam najemništvo čisto drugače. V Sloveniji je percepcija tega čudna, še posebej, ker so najemni kratkoročni, lastniki teh stanovanj pa so nepredvidljivi in posledično, najemnik v to stanovanje nič ne vlaga - istočasno pa lastnik tudi ne sofinancira morebitnega vlaganja. Res je, da v tujini sicer najemniška stanovanja ne potrebujejo nekakšnega vlaganja, saj lastnik poskrbi, da je stanovanje v dobrem stanju, si pa v zameno za to želi tudi najemnika, ki je finančno preskrbljen, zato tam ne more biti vsak lolek najmenik (tudi leta najema so dolgoročna). Podjetja, ki gradijo bloke, bi mogli celotne bloke oddajati v najem, tako bi bila tudi najemniška percepcija v Sloveniji mogoče drugačna in bi se več mladih lažje osamosvojilo in s tem rešilo svoje stanovanjsko vprašanje.


Medicina je socialna znanost in politika ni nič drugega, kot medicina velikih razsežnosti. [R. Virchow]
De duobus malis semper minus eligendum est.

#28 Alix

Alix

  zasvojen'c

 • Člani
 • 533 prispevkov
 • Pridružen: 05.11.2014

Objavljeno 10 september 2017 - 14:59

Živite v lastnem, najemniškem ali neprofitnem stanovanju (blok, hiša ...)? Kdaj ste se preselili, kolikšne stroške plačujete?
Živite sami, s svojim partnerjem/partnerko ali cimri?

 

V najemniškem stanovanju. Sama. In ne mislim se selit s komerkoli kaj kmalu, dokler mi bodo finance to dopuščale. Tudi, če bi si želela s kom ustalit, si želim imet svoj cave, kjer so mnenja ljudi, o tem, kako naj bi moj plac izgledal/bil urejen - neobstoječa/ignorirana. Plačujem smešno količino denarja za zelo prostorno stanovanje. Smešno v smislu, da večina ljudi za tak denar dobi eno majhno garsonjero, imela sem res veliko srečo in tu bom ostala kar nekaj časa, upam. Lahko pa vedno pride kaj vmes, pa bom pobrala šila in kopita in najela kaj drugega. Z nakupom stanovanja se še ne mislim ukvarjat, ker niti nevem v kateri državi bi rada živela ali kaj bom počela čez eno leto.#29 fantek_4_u

fantek_4_u

  redni gost

 • Člani
 • 399 prispevkov
 • Pridružen: 17.01.2007
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 11 september 2017 - 11:53

Letos mi je uspelo rešiti še stanovanjski problem v Ljubljani. 

Moram reči, da sem pri 26 letih kar ponosen nase. Brez centa pomoči staršev in kogarkoli drugega.

 

V centru sem kupil starejše 50m2 veliko stanovanje in ga prenovil. Z mojim sva zeankrat kar zadovoljna. Lokacija je res zelo v redu pa tudi prenova je kar uspešna. Se je izkazal kot dokaj sposoben študent arhitekture :D

Zaenkrat imam namen ostati v tem stanovanju kakšnih 10 let, potem ga bom pa verjetno prodal in si zgradil hišo nekje v okolici Ljubljane. Verjetno bom vmes nekaj časa živel izven Slovenije ampak ne razmišljam o stalni izselitvi iz države. 

 

Nakup nepremičnine ti da posebno osebnostno izkušnjo. Je res prelomnica v življenju, ki te naredi močnejšega in še bolj pogumnega. 

Upam da mi sestra v naslednjih par letih uspe izplačat še moj delež nepremičnine mojih starih staršev. Z tistim denarjem bom pa verjetno postavil vikendico nekje na v hribih.... 

 

 

 

 

 

 


Pameten med neumnimi je vedno najbolj neumen

#30 Jacques

Jacques

  piščan'c

 • Člani
 • 54 prispevkov
 • Pridružen: 08.07.2017
 • Lokacija: Prestolnica

Objavljeno 13 september 2017 - 00:44

Čestitke, fantek, vsaj kdo je ekonomsko malo bolj sposoben pri teh letih.

 

Jaz sem trenutno doma, v hiši staršev, ampak niti ne po lastni izbiri. Ko bo služba, se bom šel igrat podnajemnika nekam ... Da bom pa kdaj kupoval stanovanje, bo verjetno precej odvisno od plače. Vsekakor ne bi rad dosti vlagal v nepremičnine (razen, če bo možno to nepremičnino nekako obračat v kapital ali pa kaj podobnega).

Nimam pa nič prednikov, ki bi mi kaj zapustili ali bi mi kaj pripadalo od neke xy tete. Čeprav bi prišlo še kako prav :)


Hominem quaero


#31 BBB

BBB

  zasvojen'c

 • Člani
 • 740 prispevkov
 • Pridružen: 18.04.2014
 • Lokacija: Ljubljana

Objavljeno 05 julij 2018 - 19:52

Je pa res, kar sem že omenil, v tujini lastniška stanovanja niso popularna. Tam se stanovanja najema in tudi selitve same so popularne. Je pa res, da je tam najemništvo čisto drugače. V Sloveniji je percepcija tega čudna, še posebej, ker so najemni kratkoročni, lastniki teh stanovanj pa so nepredvidljivi in posledično, najemnik v to stanovanje nič ne vlaga - istočasno pa lastnik tudi ne sofinancira morebitnega vlaganja. Res je, da v tujini sicer najemniška stanovanja ne potrebujejo nekakšnega vlaganja, saj lastnik poskrbi, da je stanovanje v dobrem stanju, si pa v zameno za to želi tudi najemnika, ki je finančno preskrbljen, zato tam ne more biti vsak lolek najmenik (tudi leta najema so dolgoročna). Podjetja, ki gradijo bloke, bi mogli celotne bloke oddajati v najem, tako bi bila tudi najemniška percepcija v Sloveniji mogoče drugačna in bi se več mladih lažje osamosvojilo in s tem rešilo svoje stanovanjsko vprašanje.

 

Ma problem Slovenije pri stanovanjski problematiki je, da na trgu nepremičnim malo preresno izvajamo prosto-tržno laissez faire politiko in zganjamo malo premal socializma :)

 

Npr. več kot polovica prebivalcev Dunaja živi v občinskih stanovanjih, kar zbija ceno najemnin. Slovenija pa namenja za to področje tako majhen delež BDP, da se niti statistično ne more zaokrožiti na 0,1 odstotka.


Only a few prefer liberty; the majority seek nothing more than fair masters.

0 uporabnikov bere to temo

0 članov, 0 gostov, 0 anonimnih uporabnikov